Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης: Nέες αγορές και μεγάλα έργα

Δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για μια τουριστική χρονιά καλύτερη από την περσινή, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων(ΠΑΣΥΞΕ) στοχεύει στην ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού.

Αυτό ανέφερε, σε συνέντευξή του στο τεύχος Ιουνίου του περιοδικού IN Business, ο γενικός διευθυντής του συνδέσμου, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, τονίζοντας ότι ως προτεραιότητα τίθεται το άνοιγμα νέων αγορών, η υλοποίηση μεγάλων έργων και τουριστικών υποδομών, όπως και το γενικό rebranding του τομέα.
 

Η πανδημία έχει επηρεάσει στον μέγιστο βαθμό τον τουρισμό με τα ξενοδοχεία να παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα κλειστά. Σε ποιες δράσεις προβήκατε για να στηρίξετε τα μέλη σας;
Ο ΠΑΣΥΞΕ και το διοικητικό του συμβούλιο, το οποίο πρέπει να ομολογήσω ότι βρίσκεται επί ποδός όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας, συνέβαλαν καθοριστικά στο να δημιουργηθούν σχετικά σχέδια στήριξης εργαζομένων στη βιομηχανία, στην έκδοση εφάπαξ χορηγίας για τις πληγείσες μονάδες, στην ψήφιση κρατικών εγγυήσεων, αλλά και στη διαμόρφωση συγκεκριμένων-αλλά και πάνω από όλα λειτουργικών-πρωτοκόλλων, που διασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία των μονάδων, πάντοτε με γνώμονα το υψηλό αίσθημα ασφάλειας που διέπει τη βιομηχανία. Θα τολμούσα να πω ότι εάν δεν ήταν ο ΠΑΣΥΞΕ, αλλά και το παρόν Δ.Σ. με τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις του, ενδεχομένως πολλά από τα πιο πάνω να είχαν εντελώς διαφορετική μορφή.

Γρήγορα αντανακλαστικά
Η Κύπρος έχει πληγεί πολύ σε θέματα τουρισμού από τον κορωνοϊό, όπως και οι υπόλοιπες χώρες. Θεωρείτε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται τώρα από το Υφυπουργείο Τουρισμού είναι ικανοποιητικά και θα επαναφέρουν τουρισμό στη χώρα;

Θεωρώ ότι φέτος, σε αντίθεση με την περσινή τουριστική σεζόν όπου ζήσαμε πρωτόγνωρες για τον τουρισμό καταστάσεις, το Υφυπουργείο Τουρισμού, με τα γρήγορα αντανακλαστικά του, η Κυβέρνηση, αλλά κι εμείς ως τουριστικοί φορείς, δημιουργήσαμε συγκεκριμένο πλαίσιο εδώ και μήνες, εξαγγέλλοντας την ετοιμότητά μας ως προορισμού. Δώσαμε, παράλληλα, και τον κατάλληλο χρόνο σε όλους τους τουριστικούς εταίρους, ώστε να γίνει ένας υποτυπώδης προγραμματισμός, ιδιαίτερα για το δεύτερο μισό του χρόνου. Ευελπιστούμε ότι με τη βελτίωση της επιδημιολογικής μας εικόνας, αλλά και την ενίσχυση του συγκεκριμένου πλαισίου, θα δημιουργηθούν οι συνθήκες, ώστε να έχουμε σημαντική τουριστική εισροή κατά την καλοκαιρινή περίοδο και να κάνουμε τη χρονιά υποφερτή και τουλάχιστον καλύτερη από την περσινή.
 

Τι είναι αυτό που κατά την άποψή σας πρέπει να αλλάξει η χώρα μας, για να ελκύσει περισσότερο τουρισμό;
Οι στόχοι που τέθηκαν στο πλαίσιο της νέας εθνικής στρατηγικής τουρισμού με ορίζοντα το 2030, που εκπόνησε το Υφυπουργείο Τουρισμού, πρέπει να καθοδηγήσουν τις ενέργειες όλων των κρίκων της αλυσίδας της τουριστικής βιομηχανίας το επόμενο χρονικό διάστημα. Η ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού, η διερεύνηση και το άνοιγμα νέων αγορών, η υλοποίηση μεγάλων έργων και τουριστικών υποδομών, όπως είναι οι μαρίνες και τα καζίνα, το rebranding του τομέα, αλλά και η επικέντρωση στην αυθεντικότητα του κυπριακού χαρακτήρα του προϊόντος που προσφέρουμε, πρέπει να τοποθετούνται στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας. Αναμφίβολα, με τη λήψη των κατάλληλων μέτρων, τη στήριξη της πολιτείας και την καλή συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, ο τουρισμός μπορεί να οδηγηθεί στην ανάκαμψη και να βοηθήσει στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας στα επόμενα χρόνια.

Κυβερνητική στήριξη
Είστε ικανοποιημένοι, ως ΠΑΣΥΞΕ, από τη στήριξη που είχε ο τομέας σας από την Κυβέρνηση;

Σ’ αυτό το σημείο θα ήθελα να χαιρετίσω τη στήριξη που έχουμε ως βιομηχανία από την πολιτεία και τα αρμόδια υπουργεία. Ιδιαίτερες ευχαριστίες θα ήταν ορθό να απευθύνουμε ιδιαίτερα στον Υφυπουργό Τουρισμού, Σάββα Περδίο, για τη συνεργασία, αλλά και στους Υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών, Ζέτα Αιμιλιανίδου και Κωνσταντίνο Πετρίδη. Από την αρχή αυτής της πανδημίας έστρεψαν την προσοχή στην τουριστική βιομηχανία, αντιλαμβανόμενοι τη σημαντικότητά της, καθώς λειτουργούσε όλα αυτά τα χρόνια ως ο βασικός πυλώνας ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας.

Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζετε ως σύνδεσμος;
Ως σύνδεσμος θα λέγαμε ότι δεν αντιμετωπίζουμε ιδιαίτερα προβλήματα, αντιθέτως δουλεύουμε σαν ένα καλοκουρδισμένο ρολόι, θέτοντας προτεραιότητες, παραμένοντας επί ποδός και άμεσα εμπλεκόμενοι σε όλες τις εξελίξεις που αφορούν στον ξενοδοχειακό-τουριστικό τομέα.

Θεσμικό όργανο
Πώς διαγράφεται το μέλλον του τομέα και ποια τα μελλοντικά σχέδια του ΠΑΣΥΞΕ;

Παρά τις δυσκολίες, η προσπάθεια του ΠΑΣΥΞΕ επικεντρώνεται στην επαναλειτουργία της τουριστικής και ξενοδοχειακής βιομηχανίας υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, κάτω από λειτουργικά και εφαρμόσιμα πρωτόκολλα. Γίνεται αντιληπτό ότι δεν πρέπει να υπάρχουν υπέρμετρες προσδοκίες για το πρώτο εξάμηνο του 2021 σε ό,τι αφορά τις αφίξεις και τα έσοδα από τον τουρισμό. Παρ' όλα αυτά εντείνουμε την προσπάθειά μας, έχοντας έντονα την πεποίθηση ότι ο δρόμος της ανάκαμψης περνά μέσα από την τουριστική βιομηχανία. Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνει και πρόσφατη πρόβλεψη του Economist Intelligence Unit (EIU), σύμφωνα με την οποία, παρά το ισχυρό πλήγμα που δέχθηκε ο τουρισμός, θα αποτελέσει την κινητήρια δύναμη της ανάκαμψης το 2021.

Αδιαπραγμάτευτος, επίσης, στόχος είναι η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και παράλληλα η διατήρηση των θέσεων εργασίας. Μελλοντικά, ως ΠΑΣΥΞΕ, θεωρώ ότι θα πρέπει και κατόπιν επίσημης εξαγγελίας να θεωρούμαστε θεσμικό όργανο της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, όπως είναι, κατά γενική ομολογία, και ο ρόλος που διαδραματίζουμε για αρκετά χρόνια τώρα.

Οι στόχοι της νέας διεύθυνσης
Τι αλλάξατε από τη στιγμή που αναλάβατε τη διεύθυνση του ΠΑΣΥΞΕ μέχρι σήμερα και τι άλλο να αναμένουμε;

Η θητεία μου στον ΠΑΣΥΞΕ, που είναι ένας από τους ιστορικότερους συνδέσμους της πατρίδας μας, άρχισε εδώ κι έναν, περίπου, χρόνο. Οπωσδήποτε, ένα σημαντικό κομμάτι των στόχων ήταν εξαρχής ο εκσυγχρονισμός του συνδέσμου σε όλα τα επίπεδα, καθώς και η διασφάλιση της συνέχισης της εύρυθμης λειτουργίας του, κάτι για το οποίο θα ήθελα να απονείμω τα εύσημα στον τέως γενικό διευθυντή και τη γραμματεία.

Απ’ εκεί και πέρα, αναλαμβάνοντας καθήκοντα εν μέσω πανδημίας στη δυσκολότερη τουριστική περίοδο μετά το 1974, οι άοκνες προσπάθειές μας επικεντρώνονται στο να αποτελούμε τον συνδετικό κρίκο της βιομηχανίας με την πολιτεία. Επίσης, τον φορέα που στοχεύει στη συνεργασία με τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα και υπουργεία, για θέματα που αφορούν, για παράδειγμα, στην έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των μελών μας για την έκδοση πρωτοκόλλων, σχεδίων στήριξης και παροχή κινήτρων από την Κυβέρνηση, αλλά και για νομοθετήματα που αφορούν στη βιομηχανία και σε όλο, γενικά, το τουριστικό γίγνεσθαι.

Παράλληλα, διαδραματίζουμε και συμβουλευτικό ρόλο στις διάφορες δραστηριότητες των μελών μας τόσο καθοδηγώντας τα όσο και διασφαλίζοντας τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των ιδίων και της βιομηχανίας γενικότερα.

Διαβάστε ακόμη:

Χάρης Λοϊζίδης: Μαζικές αφίξεις από τέλη Ιουνίου και εντεύθεν

DER Touristik: Ο κορυφαίος tour operator της Γερμανίας στο 43ο Συνέδριο ΠΑΣΥΞΕ

Η Wizz Air συμμετέχει στο 43ο Συνέδριο ΠΑΣΥΞΕ

Ανακτώντας την χαμένη αίγλη
Το ετήσιο Συνέδριο και η Έκθεση του ΠΑΣΥΞΕ αποτελούν σημείο αναφοράς ως προς την ξενοδοχειακή και τουριστική βιομηχανία του νησιού και έχει δικαίως καθιερωθεί ως η μεγαλύτερη ετήσια σύναξη, τόσο των επιχειρηματιών όσο και των διευθυντικών στελεχών ολόκληρης της αλυσίδας του τουρισμού.

Συνεχίζοντας περήφανα την δυναμική πορεία του μεγαλύτερου θεσμού της εγχώριας ξενοδοχειακής και τουριστικής βιομηχανίας, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) σε συνεργασία με την ΙΜΗ διοργανώνουν στις 29 Ιουνίου 2021, το 43ο Ξενοδοχειακό Συνέδριο & Έκθεση. Το Συνέδριο και η Έκθεση αποτελούν το σημαντικότερο εμπορικό και κοινωνικό φόρουμ του τομέα στην Κύπρο, συμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση των υποδομών και υπηρεσιών του τουρισμού στη χώρα.

Όλες οι εξελίξεις και οι τάσεις που διαμορφώνονται σε κυπριακό και παγκόσμιο επίπεδο, στον τομέα της ξενοδοχειακής και τουριστικής βιομηχανίας, αναδεικνύονται στο φετινό «43ο Ξενοδοχειακό Συνέδριο & Έκθεση».

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφή κάντε κλικ εδώ.

 

Οργανωτής: Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ)

Υπό την αιγίδα: Υφυπουργείο Τουρισμού, Κυπριακή Δημοκρατία

Συντονιστής: ΙΜΗ

Κύριος Χορηγός: PwC Cyprus

Αργυρός Χορηγός: Swissport

Χορηγοί: City of Dreams Mediterranean, Cyta Business, Eurobank Cyprus, Knauf

Χορηγός Airline: Aegean Airlines

Επίσημος Χορηγός Γεύματος: HERMES Airports

Χορηγοί Επικοινωνίας: IN Business magazine, Gold magazine

 

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τη διεύθυνση IMH -Tηλ: 22505555, φαξ: 22679820, email: events@imhbusiness.com, ιστοσελίδα: www.imhbusiness.com

 

Δειτε Επισης

Ντίνος Λευκαρίτης: 15 νέα ξενοδοχεία στη Λάρνακα μέσα σε 6 χρόνια-Εκκρεμούν αιτήσεις για άλλα 25
Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Η Red Selection λίστα του Foody με την υπογραφή του Λεωνίδα Κουτσόπουλου
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
ΕΤΑΠ Πάφου: Συμμετέχει σε έργο για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση μικρομεσαίων επιχειρήσεων
City of Dreams Mediterranean: Πιστοποιήθηκε με ISO για συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και ασφάλειας τροφίμων
Πέραν των 10.000 επισκεπτών στην Έκθεση Τουρισμού Travel Expo Cyprus
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy
Ελληνικός τουρισμός: Αυξημένες κρατήσεις από Ολλανδία και Βέλγιο
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ