Powered by

Χάρης Λοϊζίδης: Σε τροχιά ανάκαμψης ο τουρισμός το 2022

Την προσδοκία ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις, ώστε ο τουριστικός τομέας να μπει σε τροχιά ανάκαμψης το 2022, εξέφρασε ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων, Χάρης Λοϊζίδης. Αφού υπογράμμισε ότι το πλήγμα της πανδημίας στην ξενοδοχειακή βιομηχανία είναι βαρύ, μίλησε στο IN Business για την πρώτη εικόνα των κρατήσεων, τις ενέργειες που γίνονται για ανάκαμψη και εξέφρασε την ελπίδα ότι με τους κατάλληλους σχεδιασμούς και την ανάλογη στήριξη από το κράτος θα αποφευχθούν λουκέτα ξενοδοχειακών μονάδων και άλλων τουριστικών επιχειρήσεων.

Η πανδημία έχει πλήξει την ξενοδοχειακή βιομηχανία. Ποιο είναι το μέγεθος της ζημιάς και ποιες οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο κλάδος;
Εάν κάποιος θα έλεγε ότι η περσινή χρονιά θεωρείται ως μη γενόμενη, δεν θα ήταν πολύ μακριά από την πραγματικότητα και οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Μια χρονιά η οποία μας παίρνει δεκαετίες πίσω, τουλάχιστον όσον αφορά τις αφίξεις και τα έσοδα από τον τουρισμό, επιβαρύνοντας τις ξενοδοχειακές μονάδες με μεγάλη απώλεια εσόδων και απορροφώντας τεράστιο πάγιο κόστος. Ενδεικτικό αυτού είναι το γεγονός ότι οι απώλειες τόσο των αφίξεων όσο και των εσόδων αγγίζουν το 85%.

Όπως αντιλαμβάνεστε, το πλήγμα ήταν βαρύ για τη βιομηχανία, δημιουργώντας μια πρωτοφανή κρίση στα τουριστικά δρώμενα τόσο της Κύπρου όσο και ανά το παγκόσμιο.

Σήμερα βρισκόμαστε στην έναρξη της τουριστικής περιόδου, με την ελπίδα και την προσδοκία να εξελιχθούν τα πράγματα καλύτερα, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για να μπούμε σε τροχιά ανάκαμψης το 2022.


Ανοίγει το 80%των ξενοδοχείων
Τι ποσοστό των ξενοδοχείων της Κύπρου εκτιμάτε πως θα ανοίξει φέτος το καλοκαίρι;
Φιλοδοξούμε ότι φέτος θα ανοίξει πέραν του 80% των ξενοδοχειακών μονάδων μας ανά το παγκύπριο. Οι εξαγγελίες και οι ενέργειες από πλευράς της Κυβέρνησης αλλά και ειδικότερα του αρμόδιου Υφυπουργείου Τουρισμού δημιούργησαν ένα πλαίσιο σταθερότητας γύρω από το οποίο μπορεί να γίνει ένας υποτυπώδης προγραμματισμός, ενώ σ’ αυτό αντανακλάται η ετοιμότητα της χώρας μας ως προορισμού εδώ και μήνες.

Τα προαναφερθέντα ικανοποίησαν τους τουριστικούς μας εταίρους, που στέλνουν ενθαρρυντικά και θετικά μηνύματα, τα οποία οδηγούν στην επαναλειτουργία όσο το δυνατόν περισσότερων ξενοδοχειακών μονάδων. Σ’ αυτό συνέβαλε και το γεγονός ότι από τις 10/5/2021 ανοίξαμε και για τους συμπατριώτες μας. 

Ποια είναι η πρώτη εικόνα των κρατήσεων στα ξενοδοχεία για το καλοκαίρι; 
Οι κρατήσεις οι οποίες έγιναν κατόπιν της εξαγγελίας του νέου πλαισίου κατηγοριοποίησης και των ειδικών ρυθμίσεων, που αφορούσαν στη Μεγάλη Βρετανία και στο Ισραήλ, δεν ήταν μαζικές αλλά προέρχονταν, κυρίως, από μεμονωμένους ταξιδιώτες και προγραμματισμούς. Κατά κύριο λόγο, ήταν κρατήσεις για τους μήνες Ιούλιο μέχρι και Νοέμβριο. Παράλληλα, τρέχουν κι εκείνες από Ρωσία.

Μπορούν οι καλοκαιρινές κρατήσεις να καλύψουν μέρος της χαμένης περιόδου;
Η χαμένη περίοδος δημιούργησε τεράστια απώλεια εσόδων. Αυτό που προσδοκούμε είναι, τουλάχιστον, το δεύτερο μισό του χρόνου, εφόσον η κατάσταση των επιδημιολογικών μας δεδομένων θα είναι καλύτερη, να δημιουργηθούν συνθήκες έτσι ώστε η χρονιά να είναι υποφερτή και καλύτερη από το 2020, δημιουργώντας συνθήκες ανάκαμψης και ανάπτυξης από τον ερχόμενο χρόνο. Αδιαμφισβήτητα δεν μπορούν να καλυφθούν οι απώλειες ενός και πλέον έτους μόνο από τους μήνες της καλοκαιρινής περιόδου και επί τούτου θα χρειαστεί διάστημα δυο με τριών χρόνων για να επανέλθει η βιομηχανία στα επίπεδα του 2019 και τούτο αν όλα πάνε καλά σε σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας.

Η κατάσταση είναι οριακή
Ποιος ο ρόλος του εσωτερικού τουρισμού όσον αφορά την ανάκαμψη των ξενοδοχείων;
Ο εσωτερικός τουρισμός μπορεί να βοηθήσει τα μέγιστα στην επαναλειτουργία της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, ιδιαίτερα στο διάστημα αυτό που διανύουμε, που οι κύριες αγορές μας από όπου αναμένουμε τουριστικά ρεύματα έχουν είτε αυξημένα περιοριστικά μέτρα είτε είναι σε lockdown.
Ο εσωτερικός τουρισμός διαχρονικά ήταν ένα πολύ μικρό ποσοστό που δεν ξεπερνούσε το 6%-7%. Ευελπιστούμε ότι θα δούμε αυτό το νούμερο να μεγαλώνει, ιδιαίτερα εφόσον κατά την περσινή περίοδο οι συμπατριώτες μας είδαν ότι μπορούν να συμπεριλάβουν και την πατρίδα μας στις καλοκαιρινές τους διακοπές και όχι μόνο, λαμβάνοντας υψηλό επίπεδο υπηρεσιών στις ξενοδοχειακές μας μονάδες και στα τουριστικά καταλύματα, σε ένα ασφαλές κι ελεγχόμενο περιβάλλον και σε πολύ προσιτές τιμές.

Θα δούμε για ακόμη μια φορά επιχορηγημένες τιμές για τους Κύπριους επισκέπτες που επιθυμούν να επισκεφτούν τα ξενοδοχεία αυτό το καλοκαίρι;
Κατά τον μήνα Μάϊο λειτούργησε το σχέδιο ενίσχυσης εγχώριου τουρισμού του Υφυπουργείου Τουρισμού και συγκεκριμένα από τις 10/5 που επιτράπηκε η φιλοξενία των συμπατριωτών μας. Επιπρόσθετα, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως το ίδιο σχέδιο παραταθεί για την περίοδο από 1η Ιουνίου μέχρι 30η Νοεμβρίου 2021, με εξαίρεση τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Επίσης, θα λειτουργήσει από τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου Εργασίας, το σχέδιο επιχορηγημένων αδειών (4/07-17/09/2021), ενώ το σχέδιο διακοπών των χαμηλοσυνταξιούχων αναμένεται να λειτουργήσει από το φθινόπωρο. Αμφότερα τα σχέδια αφορούν διακοπές συμπατριωτών μας σε ξενοδοχεία των ορεινών θερέτρων και του Πύργου Τηλλυρίας.

Υπάρχουν ανησυχίες για οριστικό λουκέτο ξενοδοχειακών επιχειρήσεων;
Αδιαμφισβήτητα η πανδημία άφησε το αποτύπωμά της σε όλο το φάσμα της οικονομίας, ιδιαίτερα και κατά γενική ομολογία στην τουριστική βιομηχανία, που λειτουργούσε όλα αυτά τα χρόνια ως ο βασικός πυλώνας ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας.

Η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι οριακή. Ευελπιστούμε ότι με τους κατάλληλους σχεδιασμούς και την ανάλογη στήριξη από το κράτος, που δόθηκε μέσω της εφάπαξ χορηγίας, αλλά και σύντομα ελπίζουμε με τις κρατικές εγγυήσεις, θα αποφύγουμε οριστικά λουκέτα ξενοδοχειακών μονάδων και άλλων τουριστικών επιχειρήσεων με ό,τι άλλο αυτό συνεπάγεται.

Το αποτύπωμα της πανδημίας
Πώς διαχειρίζεται ο ξενοδοχειακός τομέας την απαγόρευση ταξιδιών για τους Βρετανούς από την Κυβέρνησή τους; Μήπως θα έπρεπε τα ξενοδοχεία να στρέψουν τις συμφωνίες τους με tour operators και σε άλλες αγορές; 
Η Μεγάλη Βρετανία αποτελεί διαχρονικά τη μεγαλύτερη τουριστική αγορά για το νησί μας. Η απαγόρευση ταξιδιών, που επιβλήθηκε από τη Βρετανική Κυβέρνηση, ήταν μια αρνητική εξέλιξη. Παρόλα αυτά, κατόπιν και της ανακοίνωσής μας που αφορούσε στον εμβολιασμένο πληθυσμό του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και στο νέο πλαίσιο κατηγοριοποίησης, λάβαμε ιδιαίτερα θετικά μηνύματα από όλους τους τουριστικούς εταίρους, οι οποίοι επιχειρούν στη συγκεκριμένη αγορά.

Οπωσδήποτε, μέσα στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής τουρισμού αλλά και αυτής της βιομηχανίας μας, εντάσσεται και το άνοιγμα όπως και η προσέλκυση τουρισμού κι από νέες αγορές. Αυτό όμως, για να είμαστε και ρεαλιστές, χρειάζεται χρόνο, αλλά δεν είναι και εύκολο να επιταχυνθεί ιδιαίτερα υπό συνθήκες πανδημίας.

Η πανδημία που βιώνουμε προσφέρεται για μαθήματα στον τομέα της φιλοξενίας; Υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά;
Οπωσδήποτε η πανδημία αυτή ανέδειξε διάφορα διαχρονικά προβλήματα και αδυναμίες που αφορούσαν στον τομέα της φιλοξενίας και του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας. Αδυναμίες οι οποίες θα έλεγα ότι εύστοχα εντοπίστηκαν και από το αρμόδιο υφυπουργείο, το οποίο τις έχει συμπεριλάβει στα σχέδια της εθνικής στρατηγικής τουρισμού με ορίζοντα το 2030. Παράλληλα, η πανδημία επιτάχυνε την υλοποίηση κάποιων εξ αυτών, όπως για παράδειγμα, rebranding, ανάπτυξη ειδικών μορφών θεματικού τουρισμού, άνοιγμα καινούργιων αγορών, τουριστική ανάπτυξη υπαίθρου και ορεινών. 

Πιστεύετε πως στη μετά την πανδημία εποχή το μοντέλο του κυπριακού τουρισμού θα αλλάξει αναγκαστικά;
Θεωρώ πως κάποια πράγματα θα αλλάξουν, όπως για παράδειγμα, οι προτεραιότητες που θέτει ο δυνητικός τουρίστας στην επιλογή προορισμού και ίσως και ο τρόπος αλλά και η περίοδος προγραμματισμού των διακοπών του Στο σύντομο μέλλον, ίσως δούμε μεγαλύτερο αριθμό μεμονωμένων κρατήσεων και αντίστοιχα μειωμένο αριθμό οργανωμένων ταξιδιών.

Παράλληλα με τον εκμοντερνισμό του τουριστικού προϊόντος μας αλλά και την εισαγωγή της ψηφιακής προώθησης του προορισμού, θα πρέπει να παραμείνουμε πιστοί στις διαχρονικές αξίες που προσφέρει η πατρίδα μας, που δεν είναι άλλες από τον ήλιο και τις φανταστικές μας παραλίες. Είναι εκεί όπου ένιωθαν τα εκατομμύρια των τουριστών ασφάλεια και σιγουριά και από εκεί θα πρέπει να ξαναξεκινήσουμε.   

Ανακτώντας την χαμένη αίγλη
Το ετήσιο Συνέδριο και η Έκθεση του ΠΑΣΥΞΕ αποτελούν σημείο αναφοράς ως προς την Ξενοδοχειακή και Τουριστική Βιομηχανία του Νησιού και έχει δικαίως καθιερωθεί ως η μεγαλύτερη ετήσια σύναξη τόσο των επιχειρηματιών όσο και των διευθυντικών στελεχών ολόκληρης της αλυσίδας του Τουρισμού.

Συνεχίζοντας περήφανα την δυναμική πορεία του μεγαλύτερου θεσμού της εγχώριας Ξενοδοχειακής και Τουριστικής Βιομηχανίας, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) σε συνεργασία με την ΙΜΗ διοργανώνουν στις 29 Ιουνίου 2021, το 43ο Ξενοδοχειακό Συνέδριο & Έκθεση. Το Συνέδριο και η Έκθεση αποτελούν το σημαντικότερο εμπορικό και κοινωνικό Φόρουμ του τομέα στην Κύπρο, συμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση των υποδομών και υπηρεσιών του Τουρισμού στη χώρα.

Όλες οι εξελίξεις και οι τάσεις που διαμορφώνονται σε κυπριακό και παγκόσμιο επίπεδο, στον τομέα της Ξενοδοχειακής και Τουριστικής Βιομηχανίας, αναδεικνύονται στο φετινό «43ο Ξενοδοχειακό Συνέδριο & Έκθεση».

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφή κάντε κλικ εδώ.

Οργανωτής: Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ)

Υπό την αιγίδα: Υφυπουργείο Τουρισμού, Κυπριακή Δημοκρατία

Συντονιστής: ΙΜΗ

Κύριος Χορηγός: PwC Cyprus

Αργυρός Χορηγός: Swissport

Χορηγοί: City of Dreams Mediterranean, Cyta Cyta Business, Eurobank Cyprus, Knauf

Χορηγός Airline: Aegean Airlines

Επίσημος Χορηγός Γεύματος: HERMES Airports

Χορηγοί Επικοινωνίας: IN Business magazine, Gold magazine

 

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τη διεύθυνση IMH -Tηλ: 22505555, φαξ: 22679820, email: events@imhbusiness.com, ιστοσελίδα: www.imhbusiness.com

 

Δειτε Επισης

Επιβεβαίωση οικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, αλλά ανάγκη για επαγρύπνηση
Η δυναμική της Λευκωσίας και οι επενδυτικές ευκαιρίες που κάνουν τη διαφορά
VTTI: Τα δέκα χρόνια στην Κύπρο και η μεγαλύτερη ξένη άμεση επένδυση στον τομέα της ενέργειας στη χώρα
Ο αγαπημένος καφές των Kawacom’s Ipanema Espresso τώρα και drive thru στη Λευκωσία
Στο 84,31% η συμμετοχή της E.V.H. Investments στην Salamis-Αγόρασε άλλες 9.000 μετοχές
ΕΤΑΠ: Η Πάφος στους πιο πράσινους προορισμούς και «αργυρή» για τις ακτές της
Τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου στον αστερισμό των Χριστουγέννων-Οι εκδηλώσεις της Hermes
Ανδρέας Μιχαλιάς: Τα επαγγελματικά ταμεία προνοίας είναι απαραίτητα για επαρκή εισοδήματα στη συνταξιοδότηση
Η ακτινογραφία της ανεργίας στην Κύπρο-Οι τομείς, η μόρφωση και οι ηλικίες των ανέργων
Έτσι θα μοιάζει το The Landmark Nicosia-Το πρώτο Μarriott Autograph Collection ξενοδοχείο της Κύπρου