Ανάβει πράσινο για την κάθοδο Βρετανών το… πορτοκαλί

Η κατηγοριοποίηση της Κύπρου στην «πορτοκαλί» λίστα των χωρών για τους Βρετανούς, δεν βρήκε την τουριστική βιομηχανία της χώρας μας απροετοίμαστη, ενώ την ίδια ώρα οι εμπλεκόμενοι φορείς εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία όσον αφορά για την εξέλιξη των κρατήσεων κατά το επόμενο διάστημα, αλλά και για τα αποτελέσματα της φετινής καλοκαιρινής περιόδου.

Για το Βρετανό τουρίστα που θα αποφασίσει να ταξιδέψει προς μια χώρα που βρίσκεται στην «πορτοκαλί» λίστα, σημαίνει πως θα χρειαστεί κάποια επιπρόσθετα τεστ και καραντίνα κατά την επιστροφή. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της βρετανικής κυβέρνησης, εάν κάποιος Βρετανός υπήκοος βρεθεί σε «πορτοκαλί» χώρα μέχρι και δέκα μέρες πριν από την επιστροφή του στη Βρετανία θα πρέπει να έχει:

  • Το έντυπο επιβίβασης (location form).
  • Αρνητικό covid test, το αργότερο τρεις ημέρες πριν από την άφιξη στη Βρετανία.
  • Να έχει προγραμματίσει και να πληρώσει δύο ακόμη test που θα γίνουν κατά την άφιξη του.

Διαβάστε ακόμα

Το μουδιασμένο ξεκίνημα και το τρίπτυχο ανάκαμψης του λιανεμπορίου

Neo Plaza: 350 νέες θέσεις εργασίας

Το ξενοδοχείο Almyra επιστρέφει ανανεωμένο στις 14 Μαΐου

Φθάνοντας στη Βρετανία θα πρέπει να μπει σε καραντίνα 10 ημερών και να κάνει test την 2η και 8η μέρα. Σημειώνεται ότι θα μπορεί να βγει από την καραντίνα μέσω ειδικού προγράμματος για ιδιωτικό τεστ που προσφέρει η Βρετανία την πέμπτη μέρα. Σε περίπτωση που σπάσει την καραντίνα, θα πληρώσει πρόστιμο 10,000 λιρών. Ο αυτοπεριορισμός για όσους επιστρέφουν από «πορτοκαλί» χώρα, γίνεται στο χώρο διαμονής του ταξιδιώτη και όχι σε ξενοδοχείο.

Όλα τα πιο πάνω, αποτελούν πλέον μέρος των διακοπών των Βρετανών για αυτό το καλοκαίρι και επωμίζονται οι ίδιοι το έξτρα κόστος των τεστ και της καραντίνας. Σημειώνεται ότι η βρετανική κυβέρνηση συνεχίζει την απαγόρευση των ταξιδιών και συνιστά να αποφεύγονται τα ταξίδια προς χώρες ή περιοχές που βρίσκονται στη «πορτοκαλί» λίστα για σκοπούς ψυχαγωγίας.

Διαβάστε ακόμη: 

Στην πορτοκαλί λίστα της Βρετανίας η Κύπρος

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Ο Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, γενικός διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων(ΠΑΣΥΞΕ), μιλώντας στο InBusinessNews, υπέδειξε πως ήταν αναμενόμενο να βρεθεί η Κύπρος στην «πορτοκαλί» κατηγορία.

«Είμαστε στην πορτοκαλί λίστα. Είναι ευχάριστο αυτό και άρα με τη βελτίωση της επιδημιολογικής μας εικόνας, θα περάσουμε εύκολα στην πράσινη. Αναμένουμε με την πάροδο των εβδομάδων τις εξελίξεις. Στην επόμενη αξιολόγηση της Βρετανίας θα είμαστε στην πράσινη», σημείωσε.

Τόνισε ακόμη ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για κρατήσεις από τη Βρετανία. «Περιμένουμε ότι τις ερχόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσουν να αυξάνονται οι κρατήσεις. Όλα είναι υπό την αίρεση της επιδημιολογικής μας εικόνας. Αυτό που  καταγράφεται είναι τεράστια ζήτηση και επιθυμία για ταξίδια. Η Κύπρος βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων. Έχουμε μια συγκρατημένη αισιοδοξία».

Αξίζει να σημειωθεί πως τα ξενοδοχεία μαζί με τους υπόλοιπους φορείς έχουν προχωρήσει σε διευκολύνσεις για τους τουρίστες,  ώστε να προσελκύσουν περισσότερους. «Αρκετές μονάδες έχουν ανακοινώσει ότι θα προσφέρουν το PCR που προβλέπεται να κάνουν δωρεάν. Όχι όλες όμως. Είναι συμφωνίες με συγκεκριμένες εταιρείες. Όταν θα πρασινίσουμε θα χρειάζεται μόνο το PCR που θα καλύπτεται από αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες», εξηγεί ο κ. Ρουσουνίδης.

Υπάρχουν θετικές ενδείξεις

Αισιοδοξία επικρατεί και στον Σύνδεσμο Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου(ΣΤΕΚ), με τον πρόεδρο του συνδέσμου, Άκη Βαβλίτη, να τονίζει στο InBusinessNews, ότι «η κατηγοριοποίηση στη πορτοκαλί κατηγορία σημαίνει ότι πριν το τέλος Μαίου πιθανόν αν συνεχίσουμε, να βρεθούμε στην πράσινη κατηγορία».

Αναφορικά με τις τάσεις για τις κρατήσεις, ανέφερε πως «είναι λίγο παράξενα. Υπάρχουν ακυρώσεις για τα μέσα Μαΐου και κάποιες στον Ιούνιο, αλλά κλείνουν για το καλοκαίρι του 2022 ή τον Ιούλιο- Αύγουστο φέτος». Τόνισε ακόμη πως οι πολλές εξετάσεις και η καραντίνα είναι απαγορευτικές για τους Βρετανούς.

Έκανε λόγο και για θετικά σημάδια στα μέχρι στιγμής δεδομένα γενικότερα του τουρισμού. «Η τουριστική χρονιά για τους μήνες Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος είναι μισοχαμένοι. Το ενθαρρυντικό είναι πως η περίοδος Ιούλιου-Οκτώβριου μας έδιναν περίπου 2 εκατ. αφίξεις στην Κύπρο σε σχέση με το 2019, οπότε μια εκτίμηση είναι πως φέτος θα έχουμε 40-50% του 2019».

Σχετικά με τις διευκολύνσεις προς τους τουρίστες από τα ξενοδοχεία ανέφερε ότι κάποια ξενοδοχεία προσφέρουν δωρεάν την εξέταση PCR συνεισφέροντας στο κόστος, καθώς έχουν συμφωνία με χημεία ή προσφέρουν εκπτώσεις σε άλλες υπηρεσίες. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται το κόστος για τους τουρίστες.

«Το νερό μπήκε στο αυλάκι»

Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες βρίσκονταν επίσης σε ετοιμότητα για την «πορτοκαλί» κατηγοριοποίηση από τη Βρετανία.

«Ήταν κάτι το οποίο το αναμέναμε. Έχει να κάνει με την επιδημιολογική μας εικόνα. Το ευχάριστο είναι ότι η Βρετανία λαμβάνει υπόψη και τη θετικότητα και τον αριθμό των τεστ. Και επίσης πόσο προχωρημένη είναι μια χώρα σε αριθμούς εμβολισμών. Δεν το κάνουν όλες οι χώρες», αναφέρει στο InBusinessNews, ο εκπρόσωπος Τύπου της ACTA Χάρης Παπαχαραλάμπους.

«Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει αύξηση στις κρατήσεις νοουμένου θα ξεκαθαρίσει το σκηνικό. Η Βρετανία κάνει αναθεώρηση κάθε τρεις εβδομάδες. Έχουμε στόχο και λίγο πολύ ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε» σημείωσε, και πρόσθεσε ότι «για όλους στον τουρισμό είναι το ίδιο. Να έχουμε καλή επιδημιολογική εικόνα. Θεωρώ ότι πλέον εκεί που φτάσαμε, εναπόκειται στον καθένα αν θα το πετύχουμε».

Για τα τεστ πριν την αναχώρησή τους, ο κ. Παπαχαραλάμπους εξήγησε ότι «προσφέρεται η υπηρεσία, είτε στο ξενοδοχείο είτε σε χώρους που μπορούν να κάνουν την εξέταση τους, σε χαμηλότερες τιμές από την αγορά. Γίνονται επί τόπου οι διευθετήσεις».

Σημείωσε επίσης ότι οι τουριστικοί φορείς του εξωτερικού ενδεχομένως να αναθεωρήσουν για τις ημερομηνίες των ταξιδιών προς την Κύπρο. «Το σημαντικό με την αγγλική αγορά, και με τους διοργανωτές, είχαν ανακοινώσει για τα τέλει Ιουνίου. Ο συνδυασμός των μέτρων που πήραμε όσον αφορά τη διαχείριση των τουριστών σε συνδυασμό με τα μέτρα που έλαβε η αγγλική κυβέρνηση, μας δίνει ένα σοβαρό υπόβαθρο. Κάποιοι από τους διοργανωτές το ξανακοιτάζουν για νωρίτερα».

Καταλήγοντας ανέφερε πως «το νερό έχει αρχίσει να μπαίνει στο αυλάκι. Το κριτήριο είναι να διαμορφώσουμε μια καλή επιδημιολογική εικόνα».

Δειτε Επισης

Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Αλεξανδρούπολη-Λάρνακα: Πότε αρχίζει επίσημα η απευθείας αεροπορική σύνδεση
ΕΤΑΠ Πάφου: Συμμετέχει σε έργο για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση μικρομεσαίων επιχειρήσεων
City of Dreams Mediterranean: Πιστοποιήθηκε με ISO για συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και ασφάλειας τροφίμων
Πέραν των 10.000 επισκεπτών στην Έκθεση Τουρισμού Travel Expo Cyprus
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy
Ελληνικός τουρισμός: Αυξημένες κρατήσεις από Ολλανδία και Βέλγιο
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ
«Dragon Game»: Το ψηφιακό παιγνίδι του υφυπουργείου Τουρισμού για προώθηση 20 χωριών της Κύπρου
The Art of Asian Cuisine: Επιτυχές το 2ο Masterclass από Laiko Cosmos Trading & ISK Far East Food