Σαλπάρει και η MSC για Κύπρο

Σε κυπριακά νερά θα παρελαύνουν, όπως όλα δείχνουν, αρκετές παγκοσμίου φήμης εταιρείες κρουαζιέρων το φετινό καλοκαίρι, με μερικές εξ αυτών να επιλέγουν μάλιστα την Κύπρο ως το κύριο λιμάνι τους. Την αρχή έκαναν η Royal Caribbean και η Celebrity Apex. Αναλόγη ανακοινώση έγινε χθες από το Υφυπουργείο Ναυτιλίας και για την Seabourn, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλες.

Αρμόδια υπουργεία και φορείς βρίσκονται σε συζητήσεις και με άλλες εταιρείες κρουαζιέρων που έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για να εντάξουν τα κυπριακά λιμάνια στα δρομολόγια τους τη θερινή περίοδο του 2021. Στις συζητήσεις γίνεται ενημέρωση, τόσο για τις υπηρεσίες όσο και για τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ακολουθούνται από τις εταιρείες, βάσει των δεδομένων της πανδημίας. Στο πλαίσιο αυτό, το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανακοινωθούν κι άλλες εταιρείες με δρομολόγια που θα συμπεριλαμβάνουν την Κύπρο, με μία από αυτές να είναι η MSC Cruises.

Ένεση για τον τουρισμό

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Δημητριάδης, σε δηλώσεις του στο InBusinessNews, υπέδειξε πως  ως ναυτιλία, οι κρουαζιέρες και τα πλοία έχουν πληγεί θανάσιμα. «Χαιρόμαστε για το γεγονός ότι επαναλειτουργούν, χαιρόμαστε που εξαργυρώνονται οι προσπάθειες της Κύπρου με τις κρουαζιέρες», ανέφερε ο κ. Δημητριάδης, τονίζοντας πως ήταν εδώ και χρόνια η προσπάθεια να ενταχθεί η Κύπρος στις κρουαζιέρες. «Γίνεται μια πολύ καλή αρχή και ευελπιστούμε ότι τα κρουαζιερόπλοια θα βάλουν σε μόνιμη βάση την Κύπρο», υπογράμμισε. 

Διαβάστε ακόμα: 

Και η Seabourn επιλέγει Κύπρο για κρουαζιέρες

Περδίος: Θέμα χρόνου το άνοιγμα των ξενοδοχείων για τους Κύπριους

Βάζει πλώρη για να γίνει κέντρο κρουαζιέρας στη Μεσόγειο

Ο φαύλος κύκλος του τουρισμού και η αγωνία για τους Βρετανούς

Για τις πρόσφατες ανακοινώσεις των εταιρειών, ο κ. Δημητριάδης επισήμανε πως «εκτιμήθηκαν σε αυτή τη φάση τα επιχειρηματικά πλάνα των εταιρειών. Οι εταιρείες είδαν σοβαρά την Κύπρο για προορισμό, λόγω της άμεσης ανταπόκρισης της Κύπρου στην πανδημία, αλλά και των τριών υπουργείων. Εμείς από την αρχή της πανδημίας διευκολύνουμε 24/7 τα πλοία, όπως για τις αλλαγές πληρωμάτων».

Μιλώντας επίσης στο InBusinessNews, ο Υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος εξέφρασε την ευαρέσκειά του για τις εξελίξεις «Βλέπουμε με ικανοποίηση ότι το ένα φέρνει το άλλο. Μετά τη συμφωνία με το Ισραήλ, με τα πιστοποιητικά εμβολιασμών, η Κύπρος έχει μπει για τα καλά στο κομμάτι των κρουαζιέρων. Ήταν επιθυμία μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Υπάρχει ενδιαφέρον και από την MSC. Ας μην ξεχνάμε και τις εταιρείες που ήδη δραστηριοποιούνται. Δεν αποκλείεται τίποτε για το μέλλον. Η Κύπρος να πούμε ότι είναι από τις ελάχιστες χώρες που έχει προσελκύσει ενδιαφέρον για τα κρουαζιέρες».

Τουρίστες και από Αμερική 

Σε ό,τι αφορά την Seabourn, με βάση το λιμάνι του Πειραιά, και αφού περάσει από ελληνικά νησιά, ένας σημαντικός αριθμός τουριστών θα έχει βρεθεί και στο λιμάνι της Λεμεσού. Το ίδιο θα συμβαίνει και με τις υπόλοιπες εταιρείες που έχουν εντάξει την Κύπρο στο πρόγραμμά τους.

Αυτό από μόνο του, σημαίνει πως θα υπάρξουν μεγάλα οφέλη για το νησί, και όπως τονίστηκε στην ανακοίνωση του Υφυπουργείου Ναυτιλίας για την απόφαση της Seabourn, θα είναι πολλαπλά στην εγχώρια τουριστική, ναυτιλιακή και λιμενική βιομηχανία, αλλά και ευρύτερα στην οικονομία του τόπου.

Ο Βασίλης Δημητριάδης, σημείωσε μιλώντας InBusinessNews, ότι αρκετοί επιβάτες θα επιβιβάζονται/αποβιβάζονται, θα ξοδεύουν κάποιο διάστημα στο νησί, ενισχύοντας κι άλλους τομείς της οικονομίας όπως εστιατόρια, καταστήματα και ξενοδοχεία.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της περίπτωσης της Seabourn, είναι ότι από το λιμάνι του Πειραιά θα μεταφέρει τουρίστες από Αμερική και άλλες χώρες εκτός της Ευρώπης, ανοίγοντας δηλαδή πόρτες και σε άλλες αγορές.

Η περίπτωση της Royal

Η σημασία του να έχει σαν «σπίτι» το λιμάνι της Λεμεσού η Royal Caribbean, έχει οφέλη εκατομμυρίων για τον τουριστικό τομέα, καθώς από τη στιγμή που το πλοίο θα μένει στην Κύπρο θα αγοράζει προμήθειες όπως φάρμακα και καύσιμα, θα πληρώνει λιμενικά τέλη, ενώ το προσωπικό θα χρησιμοποιεί τοπικά ξενοδοχεία. «Ήδη μιλάμε για έναν αριθμό πέραν των 40 εκατ. ευρώ για μόνο τέσσερις μήνες», τονίζει εξάλλου ο Σάββας Περδίος.

«Ειδικά η Royal Caribbean, πρέπει να το πούμε αυτό, επειδή θα έχει τη Λεμεσό ως home port, θα επιβιβάζει και θα αποβιβάζει κόσμο μόνο από την Κύπρο. Αυτό δίνει το δικαίωμα και σε εμάς τους ντόπιους να ταξιδέψουμε. Αν κάποιος όμως θέλει να ταξιδέψει θα πρέπει να έρθει αεροπορικώς στην Κύπρο πρώτα», εξηγεί ο Υφυπουργός Τουρισμού. Με αυτό το στοιχείο υπόψη, οι τουρίστες ενδεχομένως να επιλέξουν και κάποιο ξενοδοχείο στην Κύπρο.

Ασφάλεια στο έπακρο

Οι κρουαζιέρες βεβαίως δεν θα ήταν σε καμιά περίπτωση εφικτές εν καιρώ πανδημίας, αν δεν τηρούνταν αυστηρά πρωτόκολλα, για την ασφάλεια των τουριστών, αλλά και του προσωπικού των πλοίων.

Ο κ. Δημητριάδης εξηγεί πως «αξιολογήθηκαν τα πρωτόκολλα επί του πλοίου στην περίπτωση του Seabourn, είναι τα αυστηρότερα που έχουμε δει. Για παράδειγμα, έχουν δυνατότητα 5000 καμπινών, αλλά θα δεχθούν το 60-70%. Υπάρχει απομονωμένος χώρος με ιατρικό προσωπικό. Πριν επιβιβαστούν οι τουρίστες θα γίνεται τεστ. Πέραν από αυτό μιλάμε για πλήρως εμβολιασμένους» (σ.σ. θα έχουν λάβει δύο δόσεις και μετά από 14 ημέρες θα ταξιδεύουν).

Αξίζει να σημειωθεί ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαμόρφωση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για τα λιμάνια με τη σύμπραξη των Υπουργείων Υγείας, Μεταφορών και των Υφυπουργείων Ναυτιλίας και Τουρισμού.

«Πολλές από τις εταιρείες θα δέχονται μόνο κόσμο ο οποίος έχει εμβολιαστεί. Τηρούνται αυστηρότατα πρωτόκολλά εντός του σκάφους, το προσωπικό είναι εμβολιασμένο. Πριν κατέβουν οι επιβάτες κάνουν τεστ και πριν την επιβίβαση ξανά», επισημαίνει με τη σειρά του ο κ. Περδίος.

Διαχρονική σχέση ο στόχος

Στα σχέδια της Κύπρου, είναι να παραμείνει το νησί στα δρομολόγια των κρουαζιέρων και για τα επόμενα χρόνια. Συνεπώς, κρίνεται ως εξόχως σημαντικό, οι τουρίστες που θα επισκεφτούν την χώρα να έχουν μια καλή εμπειρία γενικότερα.

«Στοίχημα για εμάς να εξυπηρετηθούν οι κρουαζιέρες από τους λιμένες σωστά και κάποιες από αυτές τις εταιρείες να παραμείνουν. Από την πανδημία προκύπτουν ευκαιρίες, η Κύπρος έχει αγκαλιαστεί φέτος από αυτούς τους κολοσσούς. Όσοι βιώσουν αυτού του είδους την εμπειρία, ειδικά όταν πρόκειται για μια τέτοιας μορφής υψηλού επιπέδου τουρισμό, κάνουν μια χαρτογράφηση και για τα μελλοντικά τους ταξίδια», εξηγεί ο κ. Δημητριάδης, σημειώνοντας ότι απ' όλους υπάρχει θέληση και αποφασιστικότητα να παραμείνει η Κύπρος στις επιλογές τους.  

«Είναι μια πρώτη γεύση και από εμάς εξαρτάται αν θα δείξουμε την ευελιξία που πρέπει για να αναπτύξουμε σχέση ετών. Ο κορωνοϊός μας έχει δώσει ευκαιρίες και τις έχουμε εκμεταλλευτεί», καταλήγει στο δικό του σχόλιο ο κ. Περδίος.

Δειτε Επισης

Nίκος Χριστοδουλίδης: Ορόσημο για τη σύγχρονη ιστορία του Δήμου Λευκωσίας το Κέντρο Αριστείας CYENS
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις
16α ΙΝ Business Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη γιορτή του επιχειρείν-Την Πέμπτη η απονομή των βραβείων
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας
Ελληνικός τουρισμός: Αυξημένες κρατήσεις από Ολλανδία και Βέλγιο
ΟΕΒ: Η γενική συνέλευση, οι προκλήσεις για το επιχειρείν και η σημασία της συνεργασίας με το ΚΕΒΕ