Powered by

ΔΝΤ: Βραδύτερη ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας το 2021

Με σημαντικά βραδύτερους ρυθμούς θα κινηθεί η ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας το 2021, λόγω της συνέχισης της πανδημίας του κορωνοϊού, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το World Economic Outlook (WEO), που δημοσιεύτηκε νωρίτερα την Τρίτη 6 Απριλίου, η κυπριακή οικονομία, έπειτα από τη συρρίκνωση κατά 5,1% το 2020, θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3% το 2021 σε σύγκριση με ανάπτυξη 4,7% του WEO του περασμένου Οκτωβρίου. Σημειώνεται ότι στο προηγούμενο WEO, το ΔΝΤ εκτιμούσε ότι η κυπριακή οικονομία θα παρουσίαζε ύφεση 6,4% το 2020.

Πάντως, βάσει του WEO, το τελευταίο τρίμηνο του 2021 η Κύπρος θα καταγράψει ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης, που θα φτάσει στο 5,1% σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2020.

Όπως εκτιμά το ΔΝΤ, το 2022 η κυπριακή οικονομία θα καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης 3,9%.

Σημειώνεται ότι χθες το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε στη Βουλή πως η κυπριακή οικονομία φέτος θα παρουσιάσει ρυθμό ανάπτυξης 3,5%, αναθεωρώντας προς τα κάτω την προηγούμενη του εκτίμηση για ρυθμό ανάπτυξης 4,5%.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η ανεργία από 7,6% το 2020 θα παραμείνει ουσιαστικά αμετάβλητη υποχωρώντας οριακά στο 7,5% το 2021, για να μειωθεί περαιτέρω στο 7% το 2022. Σημειώνεται ότι στο WEO του περασμένου Οκτωβρίου το ΔΝΤ εκτιμούσε ότι η ανεργία θα έφτανε στο 8% το 2020 και θα υποχωρούσε στο 7% το 2021.

Θετικός θα είναι ο πληθωρισμός το 2021 και θα φτάσει στο 0,5% το 2021 από το -1,1% τον προηγούμενο χρόνο και θα ανέλθει στο 0,8% το 2022.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το έλλειμμα στον λογαριασμό τρεχουσών συναλλαγών θα διαμορφωθεί στο 8,5% από 10,3% του ΑΕΠ το 2020 (στο -10,6% του ΑΕΠ η εκτίμηση Οκτωβρίου 2020) και θα υποχωρήσει στο 6,1% το 2022.

Πάντως, το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμησή του για την παγκόσμια οικονομία, η οποία προβλέπεται τώρα να αναπτυχθεί με ρυθμό 6% σε σύγκριση με 4,9% στο WEO του περασμένου Οκτωβρίου, λόγω της εξέλιξης των εμβολιαστικών προγραμμάτων, αλλά και της συνέχισης των δημοσιονομικών μέτρων στ

Στις ΗΠΑ η ανάπτυξη προβλέπεται να ανέλθει σε 6,4% το 2021, ενώ στην Ευρωζώνη η ανάπτυξη εκτιμάται στο 4,4%.

Η ελληνική οικονομία θα παρουσιάσει ρυθμό ανάπτυξης 5% το 2021 έπειτα από συρρίκνωση 8,2%, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο θα παρουσιάσει ανάπτυξη 5,3% φέτος μετά από ύφεση 9,9% το 2020.

Παραμένει η αβεβαιότητα
Πάντως σύμφωνα με το ΔΝΤ υψηλή αβεβαιότητα συνεχίζει να περιβάλλει τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, που σχετίζονται κυρίως με την πορεία της πανδημίας

«Οι μελλοντικές εξελίξεις θα εξαρτηθούν από την πορεία της υγειονομικής κρίσης, συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσον τα νέα στελέχη COVID-19 αποδεικνύονται επιρρεπή σε εμβόλια ή παρατείνουν την πανδημία», αναφέρει.

Σημειώνει τέλος ότι στις προηγμένες οικονομίες η περιστασιακή λήψη περιοριστικών μέτρων θα είναι αναγκαία προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση νέων μεταλλάξεων του κορωνοϊού.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αλ. Ιωσηφίδης: Ευεργετική για την κυπριακή ναυτιλία η ένταξη στη ζώνη Σένγκεν-Επιπρόσθετο κίνητρο στη φαρέτρα μας
Απώλειες κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου την Πέμπτη
Νίκος Χριστοδουλίδης: Οι millenials ο καλύτερος εγγυητής του μέλλοντος (vid)
Οι δηλώσεις των χορηγών του 15ου Nicosia Economic Congress (vid)
Η συζήτηση Νίκου Χριστοδουλίδη με νεαρούς επιχειρηματικούς ηγέτες στο 15ο Nicosia Economic Congress (vid)
Γ. Παπαναστασίου: Στόχος της Κυβέρνησης η μετατροπή της Κύπρου σε κορυφαίο επιχειρηματικό προορισμό
Το επιχειρείν στον τομέα της βιομηχανίας και του εμπορίου με τη νέα γενιά στα ηνία-Η μετάβαση και οι προκλήσεις
Μικρή άνοδο κατέγραψε το ΧΑΚ
Μείωση του ετήσιου πληθωρισμού σε Κύπρο και Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά τον Μάρτιο
Επιχειρηματικός Σύνδεσμος Κύπρου-Γερμανίας για ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών