Οι πέντε άξονες του υφυπουργείου για αναστήλωση του τουρισμού

Στους άξονες της κρουαζιέρας, των αθλητικών εκδηλώσεων, της φιλοξενίας ξένων ομάδων, της οινογαστρονομίας και των τοπικών προϊόντων και των συνεδρίων εδράζονται οι σχεδιασμοί του Υφυπουργείου Τουρισμού, για προώθηση των ειδικών μορφών τουρισμού, στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού 2030. 

Το υφυπουργείο ανακοίνωσε την Δευτέρα την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο εννιά αναθεωρημένων και νέων σχεδίων κινήτρων για την περαιτέρω ανάπτυξη και στοχευμένη προώθηση ειδικών μορφών τουρισμού, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στην άνοδο του τουρισμού, ο οποίος υποφέρει από τις συνέπειες της πανδημίας. 

Διαβάστε ακόμα: Μαρ. Σωτηρίου: Το American Medical Center δεν είναι το τυπικό νοσοκομείο

Διαβάστε ακόμα: Arlyco: Ο ανταγωνισμός κακά κρατεί

Τουρισμός κρουαζιέρας 

Με την ανάπτυξη του τουρισμού κρουαζιέρας στην Κύπρο προσδοκία του υφυπουργείου είναι η αύξηση του χειμερινού τουρισμού (Νοέμβριος-Απρίλιος) και γενικότερα η στήριξη του τουρισμού κρουαζιέρας για το 2021, με συμπερίληψη της Κύπρου στα προγράμματα εταιρειών κρουαζιέρων (port of calls για την Κύπρο).

Το Υφυπουργείο θέλει να βελτιώσει την εικόνα της Κύπρου στους τουρίστες κρουαζιέρας και την προσφερόμενη εμπειρία.

Οι επιλέξιμες δαπάνες του σχεδίου αφορούν:

  • Έξοδα φιλοξενίας που αφορούν σε καλωσόρισμα/δρώμενο από μουσικό (με ή χωρίς φωνή) ή χορευτικό ή μουσικοχορευτικό σχήμα ή θίασο/ηθοποιούς (από την Κύπρο οπωσδήποτε) στα Λιμάνια της Κύπρου.
  • Έξοδα φιλοξενίας που αφορούν σε διοργάνωση κυπριακού κοκτέιλ (π.χ. κυπριακό πρόγευμα – www.cyprusbreakfast.eu), συμπεριλαμβανομένων και των εξόδων επισιτιστικών Σχέδιο κινήτρων για τη φιλοξενία κρουαζιερόπλοιων στην Κύπρο (de minimis) υπηρεσιών/ανθρώπινου δυναμικού και εξοπλισμού, στα Λιμάνια της Κύπρου.
  • Έξοδα ενοικίασης λεωφορείων (shuttle buses προσβάσιμα και σε άτομα με κινητικές δυσκολίες/αναπηρίες) που να κατευθύνονται προς την πόλη και άλλα πλησίον του κάθε Λιμανιού σημεία (δεν θα πραγματοποιούν εκδρομές).

 

Αθλητικές εκδηλώσεις

Με στόχο την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού και τη δημιουργία διανυκτερεύσεων για την ξενοδοχειακή βιομηχανία το σχέδιο του υφυπουργείου για την οικονομική στήριξη σε αθλητικές εκδηλώσεις θέλει να φέρει στην Κύπρο διεθνείς αθλητικές εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων τουρνουά ή αγώνων προετοιμασίας.

Όπως διευκρινίζεται, στο σχέδιο εμπίπτουν αθλήματα της κατηγορίας των Ολυμπιακών αθλημάτων και άλλες αθλητικές δραστηριότητες που παρουσιάζουν μεγάλη δημοτικότητα σε διεθνές επίπεδο και ιδιαίτερα στις χώρες από τις οποίες αντλεί τουρισμού η Κύπρος.

Για το 2021 οι εκδηλώσεις θα τύχουν οικονομικής στήριξης ανεξάρτητα από την περίοδο πραγματοποίησης τους ενώ ο ελάχιστος αριθμός των αθλητών/ επαγγελματιών συνοδών που αναμένεται να συμμετάσχουν από το εξωτερικό είναι τα 100 άτομα. Στην περίπτωση της επαρχίας Λευκωσίας, των περιοχών υπαίθρου, ορεινών και ακριτικών ο ελάχιστος αριθμός είναι 30 άτομα.

Η στήριξη καθορίζεται σε ποσοστό μέχρι 30% της συνολικής δαπάνης, με ανώτατο όριο τις €30.000.

Ο υπολογισμός της οικονομικής στήριξης της εκδήλωσης θα γίνεται με μαθηματική φόρμουλα, λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των ξένων συμμετεχόντων, τη διάρκεια της εκδήλωσης, το είδος/κατηγορία της εκδήλωσης, τις ενέργειες προβολής της εκδήλωσης στο εξωτερικό, την περίοδο πραγματοποίησης της εκδήλωσης και τον δείκτη αειφορίας της.

 

Φιλοξενία ξένων αθλητικών ομάδων

Στόχος του προγράμματος φιλοξενίας ξένων αθλητικών ομάδων είναι η προσέλκυση αθλητικών ομάδων, ομίλων και συνδέσμων για προπόνηση ή/ και προετοιμασία. Το πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων του Υφυπουργείου για την απάμβλυνση του προβλήματος της εποχικότητας μέσω της ανάπτυξης του αθλητικού τουρισμού.

Η φιλοξενία θα παρέχεται εφόσον τηρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να αιτούνται οικονομική στήριξη για τη φιλοξενία αθλητικών ομάδων, οι οποίες πραγματοποιούν την προετοιμασία τους στην Κύπρο καθόλη την διάρκεια του χρόνου, κατ’ εξαίρεση για το 2021. Ομάδες που πραγματοποιούν προετοιμασία στην Λευκωσία και σε περιοχές Υπαίθρου/Ορεινές/Ακριτικές μπορούν να αιτηθούν οικονομική στήριξη ολόχρονα.
  • Οι δικαιούχοι μπορούν να αιτούνται παροχή φιλοξενίας μόνο μία φορά το μήνα για κάθε ομάδα ανά έτος.
  • Οι δικαιούχοι θα πρέπει να προμηθεύουν το Υφυπουργείο με οπτικοακουστικό και φωτογραφικό υλικό (υψηλής ευκρίνειας), αν αυτό τους ζητηθεί, με δικαίωμα χρήσης από το Υφυπουργείο για σκοπούς προβολής της Κύπρου ως προορισμό για αθλητικό τουρισμό.

Δικαιούχοι είναι:

  • Αθλητικές Ομάδες και Αθλητικοί Όμιλοι του εξωτερικού, Σύνδεσμοι διαιτητών ποδοσφαίρου, Αθλητικές Ακαδημίες που έρχονται στην Κύπρο στα πλαίσια της αγωνιστικής τους προετοιμασίας, ανεξάρτητα από την χώρα προέλευσης τους ή την κατηγορία στην οποία αγωνίζονται.
  • Οργανωτές Ταξιδιών και εταιρείες του εξωτερικού που διακινούν αθλητικές ομάδες.

 

Συνέδρια και ταξίδια κινήτρων

Το Σχέδιο Κινήτρων για την οργάνωση Συνεδρίων/Συναντήσεων και Ταξιδίων Κινήτρων στην Κύπρο αφορά συνέδρια/ συναντήσεις μη κυβερνητικών, μη κερδοσκοπικών οργανισμών/ συνδέσμων και ανώτερων /ανώτατων εκπαιδευτικών/ ακαδημαϊκών ιδρυμάτων με ποσοστό τουλάχιστο 75% των συμμετεχόντων από το εξωτερικό.

Επίσης, εταιρικά συνέδρια και εταιρικά ταξίδια κινήτρων με ποσοστό τουλάχιστο 75% των συμμετεχόντων από το εξωτερικό.

Επιλέξιμες δαπάνες θεωρούνται:

• Ξενάγηση των συμμετεχόντων ή των συνοδών τους

• Επίσημο δείπνο/γεύμα

• Φιλοξενία ομιλητών (αεροπορικά εισιτήρια, διαμονή)

• Μεταφορικά

• Οπτικοακουστικός εξοπλισμός για άμεση διαδικτυακή μετάδοση (live streaming) ή άλλος που θα συμβάλει στην πραγματοποίηση υψηλού

επιπέδου υβριδικές εκδηλώσεις συνεδριακού χαρακτήρα (hybrid events)

 

Προώθηση της Οινογαστρονομίας και των Τοπικών Προϊόντων

Με το Σχέδιο Επιχορήγησης Εκδηλώσεων που αφορούν στην προώθηση της Οινογαστρονομίας και των Τοπικών Προϊόντων που διοργανώνονται στην Κύπρο άμεσος και έμμεσος στόχος είναι η προσέλκυση πρόσθετων αριθμών ξένων περιηγητών.

Οι εκδηλώσεις ή/ και φεστιβάλ θα έχουν θέμα την κυπριακή οινογαστρονομία ή/ και παραδοσιακά τοπικά προϊόντα (π.χ. χαρούπι, πατάτα, λεβάντα κ.α.).

Στόχος του υφυπουργείου είναι η ενθάρρυνση πραγματοποίησης ποιοτικών εκδηλώσεων/ φεστιβάλ για την ανάδειξη της κυπριακής οινογαστρονομίας, η προσφορά ποιοτικής ψυχαγωγίας πρωτίστως στους ξένους περιηγητές και η γεωγραφική κάλυψη ολόκληρης της Κύπρου με έμφαση στην ύπαιθρο.

 

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ