powered by

Μαρ. Σωτηρίου: Το American Medical Center δεν είναι το τυπικό νοσοκομείο

Ο Δρ Μαρίνος Σωτηρίου, συνιδρυτής του American Medical Center στη Λευκωσία, εξηγεί πώς πήρε την ευκαιρία να δημιουργήσει μια πρώτης τάξεως εγκατάσταση που συνδυάζει τις σχετικές έννοιες του νοσοκομείου και της φιλοξενίας.

Όταν κάποιος μπαίνει στο American Medical Center σίγουρα δεν αισθάνεται σαν να βλέπει μία είσοδο νοσοκομείου, καθώς διαθέτει έναν καταπράσινο εσωτερικό κήπο, άφθονο φως και είναι διακοσμημένη με έργα τέχνης. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Πράγματι, αντικατοπτρίζει τη φιλοσοφία των ιδρυτών της, οι οποίοι όχι μόνο πιστεύουν στην παροχή υψηλής ποιότητας ιατρικής περίθαλψης, αλλά επίσης λαμβάνουν υπόψη παράγοντες όπως η ψυχολογία των ασθενών τους και το περιβάλλον.

Διαβάστε ακόμα: Οι πέντε άξονες του υφυπουργείου για αναστήλωση του τουρισμού

Διαβάστε ακόμα: Arlyco: Ο ανταγωνισμός κακά κρατεί

 

Αφού σπούδασε και έπειτα εργάστηκε στη Γερμανία, την Ελβετία και τις ΗΠΑ, ο καρδιοθωρακοχειρουργός Δρ Μαρίνος Σωτηρίου επέστρεψε στην Κύπρο στα τέλη της δεκαετίας του '90 για πολλούς λόγους, συμπεριλαμβανομένου του ότι έλειπε η οικογένεια και η χώρα του και επιθυμώντας να καλύψει ένα κενό στην τριτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη. Είχε εξοικειωθεί με την ιδέα να πάει αλλού, αλλά τελικά αποφάσισε να αναλάβει τον οικονομικό κίνδυνο και το ρίσκο φήμης ιδρύοντας το American Heart Institute (AHI), τώρα μέρος του AMC, μαζί με τον Δρ. Χρήστο Χρήστου.

«Όταν επιστρέψαμε δεν υπήρχε καμία υποδομή, έτσι ξεκινήσαμε από το μηδέν και δημιουργήσαμε το AHI», τονίζει ο Δρ Σωτηρίου, υπενθυμίζοντας πώς ανταγωνίζονταν τα νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ελλάδας και του Ισραήλ, στα οποία παραπέμφθηκαν Κύπριοι ασθενείς. Ήταν μια ευκαιρία, αλλά, ταυτόχρονα, μια σημαντική οικονομική δέσμευση εκ μέρους δύο νεαρών γιατρών που έπρεπε να χτίσουν εμπιστοσύνη και να πείσουν την κοινότητα για την προσφορά περίθαλψης υψηλής ποιότητας. «Ήταν ένα στοίχημα και, ευτυχώς, απέδωσε», λέει με ένα χαμόγελο.

Το αρχικό όραμα ήταν να δημιουργήσει ένα σημαντικό κέντρο καρδιολογίας, αλλά τελικά κατέστη σαφές ότι «η εγκατάσταση μίας συγκεκριμένης ειδικότητας δεν ήταν βιώσιμη» σε μια τόσο μικρή χώρα. Συνεπώς, δημιούργησαν το AMC και επεκτάθηκαν σε άλλες εξειδικεύσεις, βασιζόμενοι στη φήμη του AHI για την ποιότητα και υπηρεσία. Το επόμενο βήμα, λέει ο κ. Σωτηρίου, είναι «η δημιουργία ενός δικτύου σε όλη την Κύπρο και, σαφώς, θα θέλαμε να δούμε ασθενείς από το εξωτερικό να έρχονται εδώ».

Υπεράνω των γνωστών προτύπων νοσοκομείου
Ερωτηθείς τι κάνει το AMC να ξεχωρίζει, απαντά «τα πάντα» και, με ένα γέλιο, δικαιολογεί τον εαυτό του για το ότι δεν είναι μετριόφρων.

«Σχεδιάσαμε μια εγκατάσταση που υπερβαίνει τα γνωστά πρότυπα υγειονομικής περίθαλψης στην Κύπρο και ακόμη και στην Ευρώπη, με την έννοια ότι το κτήριο βασίζεται στις κοινές ρίζες των λέξεων «νοσοκομείο» και «φιλοξενία », εξηγεί.

«Θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα θεραπευτικό περιβάλλον για τους ασθενείς, οπότε όταν έρχονται εδώ, να αισθάνονται ότι έχουν περάσει σε ένα μέρος που θα τους προσφέρει κορυφαία φροντίδα».

Ως μέρος της ατζέντας εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της AMC, οι ιδρυτές ήθελαν επίσης «να κάνουν δήλωση για τον ασθενή πλανήτη… χτίσαμε το πρώτο πράσινο νοσοκομείο στην Ευρώπη και την Κύπρο, και από τα 10.000 κτήρια που έλαβαν το πιστοποιητικό οικολογικής οικοδόμησης από την ΕΕ το 2011, μας δόθηκε ένα ειδικό βραβείο».

Το AMC χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, γεωθερμική ενέργεια, φωτοβολταϊκά, ψηφιακά ελεγχόμενη σκίαση, ειδική μόνωση, φως της ημέρας κ.λπ. για να κάνει αυτό που αποκαλεί «σίγουρα όχι το τυπικό νοσοκομείο». Ο κ. Σωτηρίου δηλώνει ιδιαίτερα περήφανος για τον εσωτερικό κήπο, περιγράφοντάς τον ως «την επαγγελματική κάρτα μας».

Ο Δρ. Σωτηρίου, ο οποίος είναι Επίκουρος Καθηγητής στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Vanderbilt (ΗΠΑ), αναφέρεται στην τριτοβάθμια φροντίδα υψηλής ποιότητας που προσφέρει το AMC, υπογραμμίζοντας ότι «η μεγάλη διαφορά εδώ είναι ότι εργαζόμαστε ομαδικά  οι γιατροί αλληλεπιδρούν μεταξύ τους με πολύ ομαλό και οργανωμένο τρόπο».

Πιστεύει ακράδαντα στα οφέλη των σπουδών στο εξωτερικό καθώς «σας διδάσκει πώς να επιβιώσετε, να προσαρμοστείτε, να δημιουργήσετε επαφές, φίλους και ένα νέο κοινωνικό δίκτυο - όλες τις δεξιότητες που χρειάζεστε στο επαγγελματικό σας περιβάλλον. Το να ζούμε σε μια ξένη χώρα και μια διαφορετική κουλτούρα μας κάνει καλύτερους ανθρώπους. Μαθαίνουμε να είμαστε πιο ανεκτικοί και λιγότερο ξενοφοβικοί, να βγαίνουμε από την προστατευμένη ζώνη άνεσής μας και να προσαρμόζουμε ».

Η ανταμοιβή της επιτυχίας
Για έναν ξένο, απλώς και μόνο ένας καρδιοθωρακοχειρουργός ακούγεται τρομακτικό, αλλά, για τον κ. Σωτηρίου, είναι ρουτίνα. «Κάνοντας το ίδιο πράγμα, μέρα με μέρα, σου προσφέρει άνεση», λέει. Τονίζει την ανάγκη επένδυσης σε χρόνο (ώρες), είτε είστε πιλότος, τενίστας ή επιστήμονας: «Μαθαίνετε να χειρίζεστε την πίεση και τις επιπλοκές πολύ πιο αποτελεσματικά και ήρεμα. Είναι σαν να πετάς ένα αεροπλάνο. Υπάρχουν λίστες ελέγχου, περιθώρια ασφαλείας, διαδρομές πτήσης… Έχουμε ένα ρητό στην καρδιακή χειρουργική, λέμε «το ίδιο κάθε μέρα».

Όσον αφορά την ανταμοιβή του, δηλώνει κατηγορηματικά: «Κανένα χρήμα στον κόσμο δεν μπορεί να σε ανταμείψει όσο να έχεις μια ιστορία επιτυχίας από μια υπόθεση υψηλού κινδύνου. Είναι εκπληκτική ικανοποίηση».

Ο Δρ. Σωτηρίου λέει ότι το 97% της ζωής του είναι δουλειά του, αλλά το υπόλοιπο 3% ξοδεύεται για χαλάρωση, με την οικογένειά του και για τα δύο χόμπι του: φωτογραφία και αρχιτεκτονική. Το τελευταίο φαίνεται προφανές μόλις δείτε το AMC. «Η αρχιτεκτονική είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Το περιβάλλον στο οποίο ζούμε κάνει την τεράστια διαφορά και επηρεάζει τη διάθεσή μας, την παραγωγικότητα, τον τρόπο ζωής, τα πάντα. Μου αρέσει πολύ να διαβάζω για την αρχιτεκτονική και να αλληλεπιδρώ με αρχιτέκτονες». Συνδυάζει επίσης το ενδιαφέρον του για την αρχιτεκτονική με το μέλλον του AMC: «Έχουμε ένα σχέδιο επέκτασης, οπότε θα έλεγα ότι είναι ένα χόμπι που ταιριάζει πολύ καλά με τη δουλειά μου».

Όταν του ζητήθηκε να περιγράψει τους Κύπριους ασθενείς, χαμογελά και λέει: «Μεσογειακοί. Οι οικογένειες είναι πολύ πιο αφοσιωμένες, οι ασθενείς είναι πολύ πιο ευαίσθητοι. υπάρχει μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση για την ασθένεια και τον θάνατο, σε σύγκριση με αυτή των σκανδιναβικών χωρών».

Δύο προκλήσεις που επισημαίνει είναι το γεγονός ότι οι οικογένειες απαιτούν να είναι συνεχώς με τον ασθενή, κάτι που μπορεί να περιπλέξει τη φροντίδα και να δημιουργήσει κίνδυνο μόλυνσης, και το γεγονός ότι «εμείς οι Κύπριοι» τείνουν να πιστεύουν εύκολα πληροφορίες που δεν προέρχονται από εξειδικευμένα άτομα.

Ιατρικός τουρισμός
Ο Δρ Μαρίνος Σωτηρίου πιστεύει ότι η Κύπρος θα μπορούσε να γίνει ιατρικός κόμβος, με αύξηση των ασθενών από το εξωτερικό, λόγω των εξαιρετικών σχέσεων με όλες τις χώρες της περιοχής εκτός από την Τουρκία, τις οποίες θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε, να επενδύσουμε και να επεκτείνουμε.

«Προφανώς, αυτός είναι ένας από τους στρατηγικούς στόχους της κυβέρνησης, αλλά μέχρι στιγμής η υποστήριξη ήταν πολύ περιορισμένη, αν όχι ανύπαρκτη», λέει, προσθέτοντας: »Νομίζω ότι η Κύπρος έχει να διαδραματίσει ρόλο στην υγεία και την υγειονομική περίθαλψη. Η δυναμική για μια άλλη μορφή τουρισμού είναι εκεί και υπάρχουν πολλά πράγματα που θα μπορούσαν να γίνουν προκειμένου να προωθηθεί αυτό το μοντέλο στο επόμενο επίπεδο».

COVID-19
Ο Δρ. Σωτηρίου πιστεύει ότι, κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας, η Κύπρος τα πήγε καλά για λόγους όπως το μέγεθός της, ο μικρός πληθυσμός, η έλλειψη δημόσιων μεταφορών και η έγκαιρη απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει lockdown.

«Δεν περίμενα ότι η Κύπρος θα είναι τόσο καλά προετοιμασμένη και σε θέση να ελέγξει τα πράγματα, δεδομένου ότι χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία απέτυχαν. Νομίζω ότι μέχρι τώρα τα έχουμε καταφέρει καλά. Σε αυτό το δεύτερο κύμα, φαίνεται ότι χάνουμε τον έλεγχο και πώς θα εξέλθουμε από αυτή την κατάσταση, δεν ξέρω».

Όσον αφορά ένα εμβόλιο, λέει: «Στην ιατρική, οτιδήποτε κινείται τόσο γρήγορα είναι λίγο τρομακτικό, καθώς θα μπορούσε να πάει στραβά σε αχαρτογράφητα νερά. Βλέπω την πανδημία ως πραγματική παγκόσμια απειλή, τόσο από πλευράς υγειονομικής περίθαλψης όσο και από οικονομικής άποψης, και νομίζω ότι τα πράγματα θα μπορούσαν εύκολα να επιδεινωθούν και να μας βρουν μάρτυρες μιας άλλης Μεγάλης Ύφεσης. Από την άλλη πλευρά, πιστεύω ότι αυτό που έρχεται στην αγορά είναι πολύ γρήγορο και, σε κάποιο βαθμό, πρόωρο, γεγονός που εγείρει ανησυχίες. Φυσικά δεν έχουμε πολλές επιλογές, οπότε υποψιάζομαι ότι θα πρέπει να αποδεχτούμε την κατάσταση».

Εκφράζει ακόμα την ανησυχία του για την προοπτική οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη να είναι από τους πρώτους που θα εμβολιαστούν, διερωτώμενος τι θα συμβεί αν κάτι πάει στραβά. «Προσωπικά, θα σκεφτόμουν δύο φορές πριν πάρω το εμβόλιο, καθώς στατιστικά, αν δεν ανήκετε στην υψηλότερη κατηγορία, ενδέχεται να μην διατρέχετε μεγάλο κίνδυνο. Κάθε άτομο πρέπει να σταθμίσει τους κινδύνους, αν και καταλαβαίνω ότι αυτό δεν είναι δίκαιο αίτημα, επειδή δεν έχουν όλοι τη γνώση να λάβουν αυτήν την απόφαση. Από την άλλη πλευρά, εκτός εάν δεν εφαρμοστεί μαζικά ο εμβολιασμός, δεν πρόκειται να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης με στόχο τον έλεγχο αυτής της πανδημίας. Συνεπώς, δεν είμαι σίγουρος πώς θα πάει».

Ο Δρ. Σωτηρίου θεωρεί ότι το COVID-19 «έχει επιταχύνει την ανάπτυξη του εργασιακού περιβάλλοντος έως 10-20 χρόνια», καθώς όλα γίνονται τώρα διαδικτυακά. Έπρεπε να επαναφέρουμε τις προτεραιότητές μας και να αλλάξουμε τη σκέψη μας σε μεγάλο βαθμό», σχολιάζει.

*Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στην τρίτη έκδοση “The Cyprus Journal of Wealth Management” της Eurobank Κύπρου

Δειτε Επισης

Anymaster: Η πλατφόρμα με χρηματοδότηση από τη Lamda επεκτείνεται στην Αθήνα
Επεκτείνει τις συνεργασίες του με ακαδημαϊκά ιδρύματα στην Ασία το ΤΕΠΑΚ-Συμφωνίες με τρία κινέζικα πανεπιστήμια
23ο Συνέδριο Leadership and HR Management: Ηγεσία, ταλέντο και ανθρώπινο δυναμικό (video)
Ημερίδα «20 χρόνια ανίχνευσης ακοής» από το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής «Αμερίκος Αργυρίου»
Στα γραφεία της Allianz Κύπρου το τρόπαιο του EuroBasket
Το πρόγραμμα του 8ου Εθνικού Διαγωνισμού Δεξιοτήτων SkillsCyprus 2024 (video)
Βαθιά συγκίνηση και ικανοποίηση…Όσα δήλωσαν οι βραβευθέντες των 11ων ΚΕΒΕ Business Leader Awards (video)
Γυρίζει σελίδα ο «Πολίτης»-Κατ' αρχήν συμφωνία με Κρις Παναγιώτου για εξαγορά του ομίλου
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του CFA Society Cyprus: Οι στόχοι και δράσεις του Συνδέσμου
Μ. Νικολάου Χρίστου: Οι τεχνικές δεξιότητες συμβάλλουν στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα (video)