Arlyco: Ο ανταγωνισμός κακά κρατεί

Το θέμα του αθέμιτου ανταγωνισμού στον τομέα της επεξεργασίας και εμπορίας κρεάτων θίγει έντονα η διευθύντρια πωλήσεων και marketing της Arlyco, Χριστίνα Μάρκου Μαυροβέλη. Η εταιρεία δραστηριοποιείται με το εμπόριο, τον τεμαχισμό και τη συσκευασία φρέσκων και κατεψυγμένων κρεάτων και κατέχει το 40% της εγχώριας εμπορίας χοιρινού κρέατος. Στα μεγάλα προβλήματα του τομέα και η πανδημία, η οποία δημιούργησε πλεονάσματα κρέατος και έριξε τις τιμές των κρεάτων σε χαμηλά επίπεδα.

Διαβάστε ακόμα: Μαρ. Σωτηρίου: Το American Medical Center δεν είναι το τυπικό νοσοκομείο

Διαβάστε ακόμα: Οι πέντε άξονες του υφυπουργείου για αναστήλωση του τουρισμού


Πόσο ανταγωνιστική είναι η αγορά στον τομέα της επεξεργασίας και εμπορίας κρεάτων στην Κύπρο;
Πολύ ανταγωνιστική, εφόσον οποιοσδήποτε μπορεί εύκολα με ένα αυτοκίνητο - ψυγείο να φορτώνει από τα σφαγεία του νησιού και να εμπορεύεται, χωρίς να απαιτείται κεφάλαιο ή να έχει κάποιες ιδιαίτερες γνώσεις για το αντικείμενο. Έτσι, εμφανίζονται εκ του πουθενά «έμποροι κρεάτων» και με την ίδια ευκολία εξαφανίζονται ή εποχικοί έμποροι, οι οποίοι ενεργούν εφόσον η διαθεσιμότητα των χοιρινών τους το επιτρέπει, εκμεταλλευόμενοι πλεονάσματα της χοιροτροφίας. Εμείς ως εταιρεία φροντίζουμε να έχουμε μια συνεχή εξέλιξη στο κομμάτι της μεταποίησης, κάτι που μας κρατά ένα βήμα μπροστά από την υπόλοιπη αγορά, προσφέροντας λύσεις στους πελάτες μας τις οποίες δεν μπορούν εύκολα να βρούνε αλλού.

Ποια είναι τα σημαντικά προβλήματα του τομέα;
Οι επαγγελματίες στον χώρο, οι οποίοι τηρούμε υψηλά πρότυπα διαχείρισης τροφίμων, όπως καθορίζονται από τις κρατικές υπηρεσίες και από ευρωπαϊκές νομοθεσίες, ανταγωνιζόμαστε άμεσα αριθμό μικροεμπόρων, οι οποίοι με δεύτερης κατηγορίας εγκαταστάσεις και χαμηλότερο κόστος έχουν ίσες ευκαιρίες και πρόσβαση στους ίδιους αγοραστές.

Από πού προμηθεύεστε το κρέας το οποίο εμπορεύεστε;
Από συνδεδεμένες με την εταιρεία μας χοιροτροφικές μονάδες της Κύπρου, που έχουμε την αποκλειστική ευθύνη διαχείρισης των ζώων τους.

Πώς καθορίζονται οι τιμές των προϊόντων σας στην αγορά;
Τις τιμές τις καθορίζει ο βασικός κανόνας της ζήτησης και της προσφοράς. 

Τι ρόλο διαδραματίζει η τεχνολογία στη διαδικασία τεμαχισμού του κρέατος;
Έχουμε επενδύσει πολύ στην τεχνολογία, η οποία δεν άφησε ανεπηρέαστο ούτε και το κομμάτι του τεμαχισμού του κρέατος. Η στροφή του καταναλωτικού κοινού προς εύκολες και γρήγορες λύσεις έχει οδηγήσει σε αυξημένη ανάγκη μεριδοποίησης και ατομικής συσκευασίας. Η τεχνολογία μας έχει βοηθήσει να ανταποκριθούμε σε αυτή την ανάγκη, διατηρώντας ταυτόχρονο και σταθερή ποιότητα στα επώνυμα, πλέον, προϊόντα μας. 

Ποιο είναι το κρέας με τη μεγαλύτερη ζήτηση στην Κύπρο και ποια στοιχεία έχουμε για την παραγωγή;
Αυτό που μπορώ να δώσω σε αριθμούς είναι από πλευράς παραγωγής και κατ’ επέκταση κατανάλωσης. Η ετήσια παραγωγή στην Κύπρο σε τόνους είναι, περίπου, 42000τ. χοίροι, που έχουν την πρωτιά, 26000τ. πουλερικά, 5500τ. βοοειδή και 5500τ. πρόβατα και αιγοειδή.

Εμπορεύεστε τα προϊόντα σας και στο εξωτερικό και σε τι ποσοστό;
Το ποσοστό με το οποίο έχουμε παρουσία στο εξωτερικό είναι πολύ χαμηλό, εφόσον εξάγουμε μόνο πλεονάσματα της χοιροτροφίας, κυρίως, τους χειμερινούς μήνες.

Πώς έχει επηρεάσει τον τομέα της εμπορίας κρεάτων η πανδημία και τι μέτρα λάβατε ως εταιρεία;
Η χαμένη τουριστική σεζόν, λόγω της πανδημίας, έχει δημιουργήσει μεγάλα πλεονάσματα κρέατος, τα οποία μας έχουν παρασύρει σε ένα σφοδρότατο ανταγωνισμό, παρασύροντας επίσης και τις τιμές των κρεάτων σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ως εταιρεία έχουμε προχωρήσει σε μαζικές εξαγωγές κρεάτων, σε μια προσπάθεια να ξεφουσκώσουμε την πίεση για πώληση στην ήδη κορεσμένη αγορά της Κύπρου, με σκοπό τη σταθεροποίηση των ήδη χαμηλών τιμών στην εγχώρια αγορά.


Εταιρεία: Arlyco
Προϊόντα: Εμπορεύεται μισάδια, τεμάχια, μεριδοποιημένα και προσυσκευασμένα κρέατα και κρεατοσκευάσματα, με την επωνυμία Arlyco, αλλά και ιδιωτικής ετικέτας προϊόντα.
Προσωπικό: 106 άτομα
Έδρα: Λάρνακα
Διανομές: Σε όλη την Κύπρο και το εξωτερικό

Η ετήσια παραγωγή στην Κύπρο σε τόνους είναι, περίπου, 42000τ. χοίροι, που έχουν την πρωτιά, 26000τ. πουλερικά, 5500τ. βοοειδή και 5500τ. πρόβατα και αιγοειδή

Δειτε Επισης

Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
Ανακοινώσεις από αρμόδια Υπουργεία αναμένει η Επ. Εσωτερικών για ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες
Στο Lexus Centre Nicosia αποκαλύφθηκε το ολοκαίνουργιο Lexus LBX
Αυξημένες οι εξαγωγές σοκολάτας από Ε.Ε. σε τρίτες χώρες
Γαλακτοβιομηχανία ΑΛΑΜΠΡΑ και οι Υπεραγορές ΑΛΦΑΜΕΓΑ δίπλα στα άτομα της τρίτης ηλικίας
Η Isuzu αποκαλύπτει το πρώτο ηλεκτρικό Isuzu D-MAX
Τα διεθνούς φήμης brands που ετοιμάζεται να υποδεχθεί το My Mall Λεμεσού
Ελίνα Κυρατζή: Θέσεις κλειδιά και προοπτικές ανέλιξης για το προσωπικό μέσω της Ακαδημίας ΑΛΦΑΜΕΓΑ
Ετήσια αύξηση 7,1% στις πωλήσεις πετρελαιοειδών
Investors In People Platinum: Η σημαντικότερη διεθνής διάκριση ανθρώπινου δυναμικού για τρίτη φορά στον Όμιλο ΠΑΠΑΕΛΛΗΝΑΣ