Φ. Ρουσουνίδης: SOS ξενοδόχων προς τράπεζες

Η ζημιά που προκλήθηκε στην ξενοδοχειακή βιομηχανία μας παίρνει πολλά χρόνια πίσω, διαμηνύει ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης.

Σε συνέντευξη του στο InBusinessNews, ο κ. Ρουσουνίδης αναφέρεται στο αίτημα που υπέβαλαν οι ξενοδόχοι προς τις τράπεζες για επέκταση του μορατόριουμ αναστολής δόσεων που διέπει την ξενοδοχειακή βιομηχανία όπως και στο γεγονός ότι ζητείται από τα τραπεζικά ιδρύματα να επεξεργαστούν και άλλα μέτρα και ελαφρύνσεις ώστε να μετριαστούν όσο γίνεται οι απώλειες των ξενοδόχων.

Αναφέρεται, επίσης, στην πρόσφατα αναθεωρημένη Συλλογική Σύμβαση, για την οποία σημειώνει πως ίσως θα πρέπει να δοθεί κάποια ελαστικότητα λόγω των προβλημάτων της πανδημίας.  Σε ό, τι αφορά τις υπό λειτουργία ξενοδοχειακές μονάδες, εκφράζει την εκτίμηση ότι ένα μεγάλο ποσοστό τους θα κλείσει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.
 
                                                                                                
Ποιο είναι μέχρι στιγμής το μέγεθος της ζημιάς που προκάλεσε η πανδημία στα ξενοδοχεία;
Δυστυχώς φέτος ήταν μια καταστροφική τουριστική σεζόν, που όμοια της δεν έχουμε ξαναζήσει τις τελευταίες δεκαετίες. Η ζημιά που προκάλεσε η πανδημία στην ξενοδοχειακή βιομηχανία είναι πάρα πολύ μεγάλης έκτασης και όσον αφορά τις αφίξεις και τα έσοδα, μας παίρνει πολλά χρόνια πίσω.
                                                                        
Διαβάστε ακόμα: Τα ξενοδοχεία της Λεμεσού και οι πύργοι τους
 
Διαβάστε ακόμα: Α. Ανδρεάδης: Ξέρουμε πώς θα είναι τα πράγματα μετά την πανδημία
 
 

Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον για ένταξη ξενοδοχείων στα προγράμματα του Υπ. Εργασίας και του Υφυπουργείου Τουρισμού. Τι ποσοστό των ξενοδοχείων εκμεταλλεύτηκε τα προγράμματα αυτά; Σε τι ποσοστό λειτουργούν αυτή τη στιγμή τα ξενοδοχεία, ανά επαρχία; 
Στη φετινή σεζόν το ποσοστό των ξενοδοχείων που λειτούργησαν στις Επαρχίες μας δεν ξεπερνά το 30%.
 
Υπήρξε έντονο ενδιαφέρον για ένταξη στα προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας και του Υφυπουργείου Τουρισμού που εκπονήθηκαν, δείχνοντας με αυτό το τρόπο την έμπρακτη στήριξη μας στις προσπάθειές που κάνει η πολιτεία για να στηρίξει την τουριστική βιομηχανία.
 
Αναμένεται, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, ένα μεγάλο ποσοστό των ξενοδοχειακών μονάδων που είναι ανοικτές, να αναστείλει τη λειτουργία του.

«Να σώσουμε ό,τι περισώζεται»                                                                     
 
Πώς βλέπετε το τουριστικό πεδίο μετά τη λήξη των προγραμμάτων τον Οκτώβριο-Νοέμβριο;
Παρόλο ότι αρκετοί έχουν χαρακτηρίσει την φετινή χρονιά ως ꞋχαμένηꞋ, εμείς συνεχίζουμε τις προσπάθειες, για να σώσουμε ό, τι περισώζεται, ακόμη και μετά τη λήξη των προγραμμάτων που αναφέρεστε.
 
Οπωσδήποτε όμως το τοπίο στην τουριστική βιομηχανία είναι ζοφερό και αβέβαιο.
 
 
Ποιες οι εκτιμήσεις σας για την πορεία του τουρισμού το επόμενο διάστημα και πότε βλέπετε πλήρη επάνοδο στα προ κορωνοϊού επίπεδα;
Οι εκτιμήσεις μας για την πορεία του τουρισμού στο αμέσως επόμενο διάστημα είναι τέτοιες που δεν δημιουργούν ιδιαίτερες προσδοκίες και δεν διαφαίνεται να υπάρξει κάτι που θα αλλάξει την εικόνα της φετινής χρονιάς.
 
Ασφαλείς εκτιμήσεις επ’ αυτού δυστυχώς, ελέω της πανδημίας,  δεν μπορούν να γίνουν αυτή τη στιγμή, λόγω της ευμετάβλητης κατάστασης που αυτή έχει δημιουργήσει.
 
Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι η κρίση αυτή θα είναι βαθύτερη από αυτή της φετινής χρονιάς και για πλήρη επάνοδο στα προ-κορωνοϊού επίπεδα θα χρειαστούμε τουλάχιστον 3-4 χρόνια. 

Απαραίτητη η επέκταση αναστολής δόσεων και ελαφρύνσεις
 
Θα ζητήσετε οποιεσδήποτε διευκολύνσεις από τις τράπεζες όταν θα ολοκληρωθεί το μορατόριουμ δόσεων;
Οπωσδήποτε έχουμε ήδη ζητήσει/εισηγηθεί την επέκταση του μορατόριουμ αναστολής δόσεων που διέπει την ξενοδοχειακή βιομηχανία, και θεωρούμε ότι πρέπει να θωρακίσουμε και να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις για την επερχόμενη τουριστική σεζόν, έτσι ώστε να αποφευχθούν εικόνες αφερεγγυότητας, οι οποίες θα έχουν και ευρύτερες συνέπειες σε περίπτωση που υπάρξουν.
απώλειες.

Παράλληλα ζητούμε από τις τράπεζες όπως επεξεργαστούν και άλλα συγκεκριμένα μέτρα και ελαφρύνσεις έτσι ώστε να εισέλθουμε στην νέα τουριστική σεζόν όσο το δυνατό με πιο λίγες απώλειες.
               
Ανησυχία για πιθανό λουκέτο αεροπορικών 

Υπάρχει πρόβλημα με τη συνδεσιμότητα της Κύπρου; Σας ανησυχεί ενδεχόμενο κλείσιμο αεροπορικών εταιρειών; Κατά πόσο βλέπετε νέες συμφωνίες με αεροπορικές εταιρείες για το επόμενο διάστημα;
Σίγουρα η πανδημία αυτή έχει κτυπήσει αλώβητα ανά το παγκόσμιο και τις αεροπορικές εταιρείες και κατ’ επέκταση έχει δημιουργήσει ιδιαίτερο πρόβλημα όσον αφορά τη συνδεσιμότητα της Κύπρου με την Ευρώπη, αλλά και με άλλες χώρες του εξωτερικού.
 
Είναι κάτι που σίγουρα μας ανησυχεί το ενδεχόμενο κλεισίματος αεροπορικών εταιρειών και σίγουρα θεωρώ  ότι θα πρέπει να ανατρέξουμε σε νέες συμφωνίες με νέες εταιρείες για το επόμενο διάστημα έτσι ώστε να κτιστεί και να στηριχτεί η συνδεσιμότητα της Κύπρου, για να δημιουργηθούν οι συνθήκες και το υπόβαθρο όσο το δυνατό μεγαλύτερης συνδεσιμότητας, κτίζοντας γέφυρες ιδιαίτερα με τις χώρες οι οποίες έχουν επιδείξει ενδιαφέρον στο να συνεργαστούν μαζί μας τουριστικά.
 
Είναι κάτι που κατ’ επέκταση θα βοηθήσει τους μεγάλους τουριστικούς πράκτορες και διοργανωτές ταξιδίων να μας συμπεριλάβουν στα πλάνα τους.
 
Όπως φάνηκε, μεγάλο πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι ο κυπριακός τουρισμός και τα ξενοδοχεία έχουν μεγάλη εξάρτηση από τους Βρετανούς και τους Ρώσους τουρίστες. Κατά πόσον θα πρέπει τα ξενοδοχεία να αναθεωρήσουν τις συμφωνίες τους με tour operators, εστιάζοντας και σε άλλες αγορές;
Η πανδημία αυτή ανέδειξε αρκετά προβλήματα της τουριστικής βιομηχανίας που είχαν εντοπιστεί και από το αρμόδιο Υφυπουργείο, όπως ήταν η εξάρτηση από συγκεκριμένες αγορές. Μέσα στα άμεσα στρατηγικά σχέδια για τον τουρισμό είναι και το άνοιγμα προς άλλες καινούργιες αγορές, έτσι ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη διασπορά στην εισροή των δυνητικών τουριστών και να μειωθεί η εξάρτηση από αγορές όπως αυτές που αναφέρθηκαν πιο πάνω.
 
 
Τα τελευταία χρόνια γίναμε μάρτυρες μιας μεγάλης αύξησης των τουριστικών καταλυμάτων. Υπάρχει ακόμα έδαφος για νέες επενδύσεις τέτοιου τύπου; Υπάρχουν ξένες αλυσίδες που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο (και ποιες);
Θεωρώ ότι υπάρχει ακόμα έδαφος για επενδύσεις τέτοιου τύπου και η Κύπρος προσφέρεται για πολλούς και διάφορους λόγους.
 
Είμαστε ένα ανεπτυγμένο νησί με πάρα πολύ καλές καιρικές συνθήκες που δημιουργούν τα εχέγγυα για να χρησιμοποιείται η Κύπρος σαν ένας τουριστικός προορισμός ολόχρονα.
 
Γίνονται προσπάθειες και για το βραχυπρόθεσμο μέλλον έτσι ώστε να υπάρξει όσο το δυνατό γρηγορότερη ανάκαμψη που οπωσδήποτε θα διευκολύνουν την υλοποίηση επενδύσεων τέτοιου τύπου.
 
Αυτό άλλωστε διαφαίνεται και από το έντονο ενδιαφέρον ξένων αλυσίδων που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στο νησί μας και που για ευνόητους λόγους προτιμώ να μην αναφέρω ονομαστικά.
 
 
Μπορούν οι ξενοδόχοι να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους με βάση την  πρόσφατη αναθεωρημένη συλλογική σύμβαση;
Οπωσδήποτε για τη φετινή σεζόν η κατάσταση επέφερε παρά πολύ μεγάλες δυσκολίες στους ξενοδόχους οι οποίοι, παρόλο ότι προσπαθούν να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους με βάση την πρόσφατη αναθεωρημένη Συλλογική Σύμβαση, ίσως θα πρέπει να τους δοθεί κάποια ελαστικότητα και ευελιξία έτσι ώστε να ανταποκριθούν στο μέγιστο βαθμό.

Δειτε Επισης

Ελληνικός τουρισμός: Αυξημένες κρατήσεις από Ολλανδία και Βέλγιο
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ
«Dragon Game»: Το ψηφιακό παιγνίδι του υφυπουργείου Τουρισμού για προώθηση 20 χωριών της Κύπρου
The Art of Asian Cuisine: Επιτυχές το 2ο Masterclass από Laiko Cosmos Trading & ISK Far East Food
Αυτά είναι τα καλύτερα αεροδρόμια στον κόσμο
«Τροχοδρομεί» σε επενδύσεις για μακρινούς προορισμούς η Aegean
H σημασία της προβολής της Κύπρου ως προορισμού που προσφέρει καλό και φρέσκο ψάρι
Με άνοδο της τάξης του 5,4% οι αφίξεις το πρώτο τρίμηνο-«Ευελπιστούμε ότι θα έχουμε ακόμη μια καλή επίδοση»
Εκστρατεία ΕΤΑΠ Πάφου για προσέλκυση επισκεπτών κατά την πασχαλινή περίοδο
Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού