Τουρισμός: Ο Αύγουστος δεν σώζει την κατάσταση

Μπορεί ο Αύγουστος, ως ο κατ’ εξοχήν μήνας διακοπών για τους Κύπριους, να έχει δώσει ελαφρώς καλύτερες πληρότητες στα ανοικτά ξενοδοχεία της επαρχίας Πάφου και της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου, όμως αυτό από μόνο του δεν φαίνεται να σώζει την κατάσταση.
 
Με δεδομένο το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή ο ξένος τουρισμός είναι μηδαμινός, χαμένη θεωρούν τη φετινή τουριστική σεζόν οι ξενοδόχοι, κάνοντας λόγο για τον χειρότερο Αύγουστο από ποτέ και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο πολλά από τα ξενοδοχεία που λειτούργησαν το καλοκαίρι, να κλείσουν τελικά από τον Σεπτέμβριο.

Διαβάστε ακόμα: Οι δέκα ακριβότερες επαύλεις που πουλά η Τράπεζα Κύπρου (photos)
 
«Θεωρούμε ότι η σεζόν έχει χαθεί, φέτος μιλάμε απλά για περιορισμό των ζημιών», ανέφερε, μιλώντας στο InBusinessNews o Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου, Δώρος Τάκκας. Ο κ. Τάκκας ανέφερε ότι από τις 10 μέχρι τις 16 Αυγούστου και ίσως μέχρι τις 23 Αυγούστου αναμένεται να καταγραφούν  στην ελεύθερη Αμμόχωστο οι καλύτερες πληρότητες της τρέχουσας σεζόν σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. «Οι πληρότητες τις καθημερινές μέχρι την προηγούμενη βδομάδα κυμαίνονταν  στο 30% και έφταναν το 50% τα σαββατοκύριακα», σημείωσε ο κ. Τάκκας, προσθέτοντας πως τις επόμενες δύο βδομάδες αναμένεται μια πολύ μικρή αύξηση, η οποία ωστόσο δεν αναμένεται να φέρει ιδιαίτερη διαφορά. Υπενθυμίζεται πως στην επαρχία Αμμοχώστου λειτούργησε φέτος μόλις το 30% με 35% των ξενοδοχειακών μονάδων.

Διαβάστε ακόμα: Διαμονή από €180 σε πεντάστερο της Αγίας Νάπας τον Αύγουστο  
 
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Προέδρου του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου Θάνου Μιχαηλίδη. Όπως ανέφερε, οι πληρότητες στην επαρχία Πάφου τον Αύγουστο είναι ελαφρώς καλύτερες από τον Ιούλιο. «Ο μέσος όρος για όλο τον Αύγουστο δεν θα ξεπεράσει το 20%, θα είναι πιο κοντά στο 15%, πρόκειται για τον χειρότερο Αύγουστο που είχαμε ποτέ αν σκεφτεί κανείς ότι υπό κανονικές συνθήκες τέτοια εποχή η πληρότητα κυμαινόταν πάνω από 90%», σημείωσε ο κ. Μιχαηλίδης, τονίζοντας πως μόνη ελπίδα αποτελεί η άφιξη βρετανών τουριστών από τον Σεπτέμβριο στην επαρχία. «Διαφορετικά ο Σεπτέμβρης θα είναι πολύ χειρότερος, διότι η κυπριακή αγορά θα μαζευτεί και θα μειωθεί η κίνηση του εγχώριου τουρισμού προς τα ξενοδοχεία», πρόσθεσε, για να υπογραμμίσει πως «επί του παρόντος αναμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί η βρετανική αγορά».

Διαβάστε ακόμα: Ντίνος Λευκαρίτης: Η μακροχρόνια στρατηγική του ομίλου μας δεν αλλάζει
 
Κλείσιμο ξενοδοχείων από Σεπτέμβριο
Αξίζει να σημειωθεί πως τόσο ο κ. Μιχαηλίδης όσο και ο κ. Τάκκας τόνισαν πως είναι ορατό το ενδεχόμενο μερίδα των ξενοδοχείων που λειτουργούν αυτή τη στιγμή να κλείσει από τον Σεπτέμβριο. «Αν δεν κινηθεί η βρετανική αγορά από τον Σεπτέμβριο δεν θα υπάρξει τουρισμός και εξ ανάγκης θα κλείσουν ξενοδοχεία», τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου, ο οποίος επανέλαβε ότι οι ελπίδες της επαρχίας στηρίζονται στο αν θα «ανοίξει» η βρετανική αγορά.
 
Διάχυτος ο προβληματισμός για το ίδιο θέμα και ανάμεσα στους ξενοδόχους της ελεύθερης Αμμοχώστου. «Αντιλαμβανόμαστε ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και δεν αναμένουμε και κάποια δραματική αλλαγή από τον Σεπτέμβριο, καθώς τα πράγματα γίνονται χειρότερα», σημείωσε ο Δώρος Τάκκας. «Δεν βλέπουμε τις χώρες από τις οποίες ελπίζαμε ότι θα είχαμε τουρισμό να βελτιώνουν την κατάσταση τους και αναφέρομαι σε βασικές αγορές όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Ρωσία, τη Σουηδία κτλ», πρόσθεσε.
 
Τεράστια η ζημιά στον τουρισμό
Ο κ. Τάκκας επανέλαβε ότι φέτος η ζημιά στον τουρισμό είναι τεράστια και σε παγκύπρια βάση αγγίζει το 90%. «Είτε πάρουμε ακόμα λίγους τουρίστες είτε όχι, η σεζόν είναι χαμένη, δεν έχουμε ελπίδες για το 2020», συμπλήρωσε. Τόνισε παράλληλα πως τα ξενοδοχεία που αποφάσισαν να λειτουργήσουν επί της ουσίας δεν κερδίζουν.  
 
Δυσοίωνο και το 2021
Ούτε όμως το 2021 θα φέρει την τουριστική άνοιξη εκτιμά ο κ. Τάκκας. «Ανησυχούμε ότι τα πράγματα θα είναι και το 2021 πολύ δύσκολα, όπως και οι χρονιές που ακολουθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε, ακόμα και αν του χρόνου έχουμε το εμβόλιο, το γεγονός ότι η πανδημία έχει κλονίσει τις οικονομίες των χωρών, δημιουργεί πολλές αβεβαιότητες για το άμεσο μέλλον του τουρισμού. «Πολύς κόσμος έχει χάσει τη δουλειά του, επικρατεί μια φοβία, οι τουριστικοί πράκτορες, εάν και εφόσον κάνουν νέους προγραμματισμούς, τα προγράμματα τους θα είναι μειωμένα τουλάχιστον κατά 30%», ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Επιπλέον, δεν αποκλείεται μέχρι του χρόνου να υπάρξουν και χρεωκοπίες από ξένους, σημαντικούς πυλώνες του τουρισμού, όπως ταξιδιωτικοί πράκτορες, αεροπορικές εταιρείες κτλ. «Αν αναλογιστούμε όλα αυτά, αντιλαμβανόμαστε πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα και για την επόμενη χρονιά», κατέληξε ο κ. Τάκκας, δίνοντας την προσωπική του εκτίμηση ότι ο τουρισμός θα επανέλθει δριμύτερος όταν μεσολαβήσουν περίπου τρία χρόνια.

Δειτε Επισης

Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Η Red Selection λίστα του Foody με την υπογραφή του Λεωνίδα Κουτσόπουλου
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Αλεξανδρούπολη-Λάρνακα: Πότε αρχίζει επίσημα η απευθείας αεροπορική σύνδεση
ΕΤΑΠ Πάφου: Συμμετέχει σε έργο για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση μικρομεσαίων επιχειρήσεων
City of Dreams Mediterranean: Πιστοποιήθηκε με ISO για συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και ασφάλειας τροφίμων
Πέραν των 10.000 επισκεπτών στην Έκθεση Τουρισμού Travel Expo Cyprus
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy
Ελληνικός τουρισμός: Αυξημένες κρατήσεις από Ολλανδία και Βέλγιο
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ