Χρ. Τσόκκου: Επιπτώσεις παρόμοιες με αυτές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Πρώτιστο μέλημα σύμφωνα με την Χρύσω Τσόκκου director της Α. Tsokkos Hotels & Resorts είναι η υγεία όλων των συνανθρώπων μας και εύχεται σύντομα η ιατρική επιστήμη να αντιμετωπίσει ολοκληρωτικά αυτό το πρόβλημα. Οφείλουμε  όπως ανέφερε «ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής για τον αγώνα τους».

Για την ίδια σήμερα για να σωθούν οι επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση η οικονομία μας χρειάζονται πιο δραστικά μέτρα.

 «Τίποτα δεν θα είναι ίδιο όπως πριν. Οι επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού είναι παρόμοιες με αυτές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Όσον αφορά τον τουρισμό, οι επιπτώσεις αυτής της κρίσης θα είναι βαθύτερες και θα χρειαστούν τουλάχιστον 18 μήνες για να επανέλθουμε στους κανονικούς μας ρυθμούς. Για να σωθούν οι επιχειρήσεις και να προστατευθούν έτσι και οι εργαζόμενοι και η οικονομία μας ευρύτερα χρειάζονται πιο δραστικά μέτρα», ανέφερε στο InBusinessNews η Χρύσω Τσόκκου.

Η κα Τσόκκου τόνισε πως η κυβέρνηση αντέδρασε γρήγορα και σωστά προστάτευσε τους εργαζόμενους για να μην αυξηθεί η ανεργία. Όμως ιδιαίτερα για τον τουρισμό, που αποτελεί βασικό αιμοδότη της κυπριακής οικονομίας και επηρεάζεται σημαντικά από την κρίση, επιβάλλεται να παρθούν πιο δραστικά μέτρα.
 
Θα δεχθούμε πιέσεις για προσφορές

«Ο Τουρισμός επηρεάζεται πάρα πολύ από εξωγενείς παράγοντες και αυτή την περίοδο ζούμε πρωτοφανείς καταστάσεις. Ο τουρισμός της Κύπρου λαβώθηκε πέρσι με πτώχευση του μεγάλου ταξιδιωτικού πράκτορα, Thomas Cook, και υπάρχουν ανησυχίες εάν θα ζήσουμε και φέτος άλλες πτωχεύσεις είτε αεροπορικών εταιρειών είτε ταξιδιωτικών πρακτόρων. Επίσης αντιλαμβανόμαστε ότι γειτονικοί μας προορισμοί όπως Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Τουρκία θα προσπαθήσουν να κερδίσουν μερίδιο αγοράς προσφέροντας εκπτώσεις και όπως είναι φυσιολογικό όλοι θα δεχτούμε πιέσεις για προσφορές ούτως ώστε να κινήσουμε το ενδιαφέρον για γρήγορη και άμεση τόνωση της αγοράς», είπε.
 

Διαβάστε ακόμα:

Ενεργοποιήθηκαν τα κυβερνητικά μέτρα αποφυγής του αδιεξόδου

Κορωνοϊός: Θα ρίξει τις τιμές ακινήτων στα τάρταρα;

 
Με νύχια και με δόντια παλεύουμε να μην υπάρξουν ακυρώσεις

Στην Κύπρο όπως πρόσθεσε οι βασικές πηγές τουρισμού είναι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ρωσία. «Προσπαθούμε με νύχια και με δόντια να μην ακυρώσουν τις κρατήσεις τους και να τις μεταφέρουν σε άλλη ημερομηνία. Οι περισσότεροι φοβούνται ακόμη να κλείσουν για το μήνα Αύγουστο και προτιμούν να μεταφέρουν τις διακοπές τους τον Σεπτέμβριο και έπειτα». Τόνισε προσθέτοντας πως για έρθουν επισκέπτες στην Κύπρο θα πρέπει πρώτα η χώρα να «καθαρίσει» πλήρως από κορωνοϊό, καθώς και οι κύριες χώρες επισκεπτών μας να είναι και αυτές «καθαρές» από τον κορωνοϊό. Επίσης οι κρατήσεις επηρεάζονται και από την αβεβαιότητα που επικρατεί ως προς το γεγονός του εάν ο πιθανός επισκέπτης μας θα έχει την δουλεία του μέχρι τότε, από τις σχολικές διακοπές, από την κατάσταση της υγείας του κλπ», υπογράμμισε
 
Η κα Τσόκκου τόνισε πως μεταξύ άλλων προτείνει την υιοθέτηση των ακόλουθων μέτρων για στήριξη των επιχειρήσεων:
 
1Ο ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

-Ρεύμα στην ξενοδοχειακή βιομηχανία να χρεώνεται ως βιομηχανικό και να μειωθεί δραστικά.
-Αναθεώρηση της Συλλογικής συμβάσης ή Αναστολή για δύο χρόνια.
-Τέλη διανυκτερεύσεων στους Δημους να μειωθουν δραστικα 
-Κοινωνικές ασφαλίσεις να μειωθεί το ποσοστό κατά 50% ή να μην πληρώνουμε καθόλου για ένα χρόνο.  Όπως και το κόστος κοινωνικής συνοχής να καταργηθεί για ένα χρόνο. 
-ΦΠΑ - να μειωθεί δραστικά για 12 μήνες 
-Εταιρική φορολογία είτε να μειωθεί κατά 50% είτε να καταργηθεί για ένα χρόνο
-Κόστος άμυνας να μειωθεί
-Φορολογικό όφελος και κίνητρα για νέες επενδύσεις
-Δραστικές μειώσεις στα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης 
-Νερό - να μειωθεί το κόστος και να μην χρεώνεται διαφορετική ταρίφα αναλόγως της κατανάλωσης

Stay safe, better days are coming
Καταλήγοντας η κα Τσόκκου έστειλε αισιόδοξο μήνυμα πως όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε και απαιτείται αίσθημα ευθύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης από όλους μας. Πρώτιστο μέλημα είναι η υγεία όλων μας και οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής για τον αγώνα τους. Ο τουρισμός όπως επιβίωσε και σε άλλες κρίσεις θα επιβιώσει και τώρα και θα ξεπεράσουμε αυτή την πρωτοφανή δοκιμασία. Stay safe, better days are coming. 
 
 

Δειτε Επισης

Αντίστροφη μέτρηση για το νέο business lounge της Aegean στο αεροδρόμιο Λάρνακας
Ανακαινίσεις ξενοδοχείων-Πυρετώδεις εργασίες και ολικό λίφτινγκ μονάδων στα σκαριά
Οι επιδόσεις των αεροδρομίων μας... Αύξηση επιβατικής κίνησης πέραν του 20% σε βάθος πενταετίας (πίνακες)
Ηλίας Κόκκινος: Επεκτείνεται και σε άλλες πόλεις το Smoothie Factory, σύντομα στη Λάρνακα
Bean Bar: Your All Day Destination σε Λευκωσία και Λεμεσό
Οι προκλήσεις για τον τουρισμό και ο στόχος που θέτει το Υφυπουργείο Τουρισμού για το 2024
Roe and Bone: Το νέο concept που άνοιξε τις πόρτες του στο παλιό λιμάνι Λεμεσού (pics)
Η Orthodoxou Aviation Ltd διορίστηκε γενικός αντιπρόσωπος πωλήσεων της Air India στην Κύπρο
Δυναμική παρουσία στο Βερολίνο για Αγία Νάπα και Πρωταρά
Αποκλειστική συνεργασία του προγράμματος επιβράβευσης Skywards της Emirates με τη Visa