Κορωνοϊός: Θα ρίξει τις τιμές ακινήτων στα τάρταρα;

Ο κορωνοϊός σίγουρα δεν έχει κτυπήσει μόνο το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα αλλά έχει προς το παρόν παγώσει και πληγώσει ας ελπίσουμε όχι ανεπανόρθωτα και το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.

Η αβεβαιότητα για την έκβαση της πανδημίας σίγουρα θα επηρεάσει και την κυπριακή αγορά ακινήτων που αποτελεί μαζί με τον τουρισμό την ραχοκοκαλία της κυπριακής οικονομίας. Είναι σίγουρο ότι εάν κρατήσει για αρκετό καιρό ακόμη η πανδημία όλες οι οικονομικές παραδοχές οι οποίες γνωρίζουμε και έχει στηριχθεί το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα  δεν θα ισχύουν  όπως δεν θα ισχύουν και οι κανόνες εκτίμησης πάγιων περιουσιακών στοιχείων και ακινήτων.

Για αυτόν τον λόγο το Βασιλικό Ινστιτούτο Ορκωτών Εκτιμητών της Μεγάλης Βρετανίας (RICS) -του οποίου μέλη είναι οι περισσότεροι εκτιμητές στην Κύπρο – καθώς επίσης και η TΕGoVA –όπου μέλη αποτελούν 72 σύνδεσμοι εκτιμητών από 36 χώρες - εξέδωσαν ειδική οδηγία που σχετίζεται με την αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει στην εγχώρια και παγκόσμια οικονομία ο κορωνοϊός.

Το RICS προβλέπει ότι οι εκτιμητές, θα πρέπει, «από τις 20 Μαρτίου, να αναφέρουν ότι η εκτίμηση της αξίας ενός ακινήτου πραγματοποιείται σε περιβάλλον "εκτιμητικής αβεβαιότητας"».

Ο κυριότερος λόγος για αυτήν την οδηγία σύμφωνα με τον εκτιμητή ακινήτων Πόλυ Κουρουσίδη που μίλησε στο InBusinessNews αποτελεί το γεγονός ότι τα στοιχεία που βασίστηκε ο εκτιμητής  αποτελούν συγκριτικά στοιχεία πριν την εξάπλωση της πανδημίας και πριν φυσικά μπουν οι περιορισμοί στην ελεύθερη διακίνηση από τα κράτη.
 

Διαβάστε ακόμα:

Ενεργοποιήθηκαν τα κυβερνητικά μέτρα αποφυγής του αδιεξόδου

Χρ. Τσόκκου: Επιπτώσεις παρόμοιες με αυτές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου


Περιορισμοί στις νέες συναλλαγές
«Όλοι αυτοί οι περιορισμοί καθιστούν τις νέες συναλλαγές σχεδόν αδύνατες κάτι που είναι απαραίτητο από τον ορισμό της αγοραίας αξίας. Οι περιορισμοί στα ταξίδια αυτομάτως στερούν από την κυπριακή κτηματαγορά η οποία ήδη παρουσιάζει από τον περασμένο Μάιο σημάδια κόπωσης λόγω κυρίως των νεών κανονισμών για την κατ’ εξαίρεση πολιτογραφηση επενδυτών. Στην Κύπρο το 50% των αγοραστών που είναι ξένοι. Επιπρόσθετα η αβεβαιοτητα και ο φόβος για το μέλλον σίγουρα επί του παρόντος βάζει την αγορά ακινήτου από Κύπριους σε δεύτερη μοίρα», είπε.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα πιο πάνω ο Πόλυς Κουρουσίδης εξέφρασε την άποψη πως η βαρύτητα της προηγούμενης συμπεριφοράς της αγοράς (συγκριτική μέθοδος εκτίμησης) έχει χαμηλότερη σημασία ως βάση σύγκρισης για την εξαγωγή συμπερασμάτων για τις σημερινές αξίες.

Δεν ξέρουμε πότε θα επιστρέψουν οι τουρίστες
«Επιπρόσθετα η επενδυτική μέθοδος εκτίμησης δεν μπορει να χρησιμοποίηθει με βεβαιότητα μιας και δεν γνωρίζουμε πως θα επηρεαστούν οι ενοικιαστές και εαν θα είναι σε θέση να πληρώνουν το τρέχον μίσθωμα. Τέλος όσο αφορά την Μεθοδολογία Υπολογισμού Αγοραίας Αξίας Ακινήτου μέσω κεφαλαιοποίησης μελλοντικών χρηματικών ροών (DCF) την πλέον διαδεδομένη μέθοδο για εκτίμηση ξενοδοχείων δεν μπορεί να χρησιμοποίηθεί με ακρίβεια μιας και δεν ξερουμε πότε και σε ποιον βαθμό θα επιστρέψουν οι τουρίστες», υπογράμμισε.

Όπως γίνεται αντιληπτό από τα πιο πάνω, η νέα πραγματικότητα δημιουργεί πρωτοφανή δεδομένα  και η εκτίμηση πραγματοποιείται σε περιβάλλον "Εκτιμητικής Αβεβαιότητας' όπως ορίζεται από το The Royal Institution of Chartered Surveyors (VPS3 & VPGA 10, RICS Valuation Global Standards 2020), και ως εκ τούτου συνίσταται η επανεκτίμηση του ακινήτου σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Η πορεία των ακινήτων
Οι πρόσφατες εξελίξεις που σχετίζονται με την πανδημία του κορωνοϊού και την αβεβαιότητα αναφορικά με τις ευρύτερες επιπτώσεις στην εγχώρια και την παγκόσμια οικονομία διαμορφώνουν νέες συνθήκες, με ενδεχομένως σημαντικές, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, επιδράσεις στην αγορά ακινήτων.

Δεδομένης της υψηλής εξάρτησης της αγοράς ακινήτων από την ξένη αγορά, σύμφωνα με τον Πόλυ Κουρουσίδη αναμένεται ότι κατά το 2020 οι τιμές των ακινήτων που αφορά κυρίως τους ξένους θα δεχθούν μείωση λόγω και της  υφισταμενης χαμηλής ζήτησης, το μέγεθος της οποίας θα εξαρτηθεί κυρίως από τη διάρκεια των τρεχουσών συνθηκών.

«Άλλωστε όπως δηλώνει και η Τράπεζα της Ελλάδας κάτι που ισχύει γενικότερα «Η ταχύτητα της αποκατάστασης της επενδυτικής ζήτησης από το εξωτερικό και της βελτίωσης της εγχώριας ζήτησης θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα επαναφοράς της ομαλότητας» τονίζει.

Παραμένει μακροχρόνια και ασφαλής επενδυτική επιλογή
Παρόλο αυτά ο Πόλυς Κουρουσίδης θεωρεί ότι ο τομέας των ακινήτων έχει δείξει ότι είναι ο κατεξοχήν πιο σταθερός κλάδος στην Κύπρο και παρόλο τα σκαμπανεβάσματα αποτελεί διαχρονικά και μακροχρόνια την πιο ασφαλή επενδυτική επιλογή. «Βλέπουμε ότι παγκοσμιώς τα χρηματιστήρια έχουν καταρρεύσει , η τιμή πετρελαίου είναι στα τάρταρα , τα καταθετικά επιτόκια αρνητικά και η μόνη ασφαλής επιλογή είναι η σωστή επένδυση στα ακίνητα.  Σίγουρα ο κλάδος θα επηρεαστεί – το πόσο εξαρτάται από το πότε θα τελειώσει η πανδημία- αναμένοντας όμως ότι ο τομέας των ακινήτων θα να είναι για μια ακόμη φορά η κορωνίδα της ανάπτυξης στην Κύπρο μόλις η πανδημία καταστεί παρελθόν», ανέφερε.
 
Να επανέλθουν παλιά και να υιοθετηθούν νέα κίνητρα
Καταλήγοντας ο κ. Κουρουσίδης υπογράμμισε  πως σίγουρα θα πρέπει να επανέλθουν παλιά αλλά και να υιοθετηθούν και καινούργια κίνητρα από την Κυβέρνηση αλλά κυρίως οι τράπεζες να τραβήξουν το κουπί με κάποιες  χαλαρώσεις στις δανειοδοτήσεις και ευκολίες αποπληρωμής κάποιων από τα υφιστάμενα δάνεια ούτως  ώστε να μη επιβαρυνθούν τα νοικοκυρία και οι μικρομεσαίες επιχειρησείς οικονομικά από έναν ιό ο οποίος μας έχει ταλαιπωρήσει σωματικά και ψυχολογικα. 
 

Δειτε Επισης

Το αρχιτεκτονικό γραφείο UDS τιμά τους συνεργάτες του σε μια ξεχωριστή βραδιά
Ενώπιον εργοδοτών και συντεχνιών η μεσολαβητική πρόταση στον κλάδο έτοιμου σκυροδέματος-Την Τετάρτη οι απαντήσεις
Ανάσα στα ακίνητα-Οι πωλήσεις σε κάθε επαρχία και οι πόλεις που πρωταγωνιστούν
Οριακή άνοδος στις τιμές κατασκευαστικών υλικών τον Οκτώβριο-Πού καταγράφηκαν αυξήσεις
Meteora Residences: Το νέο έργο μεικτής χρήσης της Aristo Developers στο κέντρο της Πάφου
«KPMG Cyprus Real Estate Market Report Insights»-Μια ολοκληρωμένη ανάλυση της αγοράς ακινήτων στην Κύπρο
Η τελευταία δημοπρασία οικιστικών και εμπορικών ακινήτων της ΒidX1 για το 2024
Ευθύνες στον συντονιστή...Η θέση του μηχανικού του έργου για το αλιευτικό και τον ποταμό Λιοπετρίου
Τεράστιο ενδιαφέρον για τα νέα στεγαστικά του ΥΠΕΣ-Πόσες αιτήσεις υποβλήθηκαν σε 24 ώρες
«Πάγωσε» η ανέγερση του νέου χιονοδρομικού κέντρου στο Τρόοδος-Πώς απαντά ο Χαράλαμπος Χριστοφίνας