Προσπαθούν ξανά για το ξενοδοχείο στο Πέρα Πεδί

Παρά την προηγούμενη απόρριψη του αιτήματος της για ανέγερση ξενοδοχείου και άλλων αναπτύξεων στο Πέρα Πεδί, η εταιρεία Parnitha Development Ltd επαναφέρει εκ νέου το θέμα διεκδικώντας τις απαραίτητες άδειες για την υλοποίηση του έργου. 

Ενώπιον της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος κατατέθηκε εκ μέρους της εταιρείας, νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, για ανέγερση ξενοδοχείου και παρεμφερών αναπτύξεων με κόστος €55 εκ..
Ειδικότερα, το έργο αφορά την κατασκευή και λειτουργία ξενοδοχειακής μονάδας δυναμικότητας 96 κλινών, κέντρου ευεξίας – SPA υψηλής ποιότητας και παρεμφερών αναπτύξεων, στην κοινότητα Πέρα Πεδί, στην επαρχία Λεμεσού

Η προτεινόμενη ανάπτυξη θα περιλαμβάνει:

  • Ξενοδοχειακή μονάδα, αποτελούμενη από το κυρίως κτήριο του ξενοδοχείο, το συγκρότημα δωματίων Residence, που περιλαμβάνουν επίσης και 3 Bungalows.
  • Πέντε τουριστικές επαύλεις
  • Εξειδικευμένο κέντρο ευεξίας - SPA
  • Χώρους συνεδρίων, εκδηλώσεων και ψυχαγωγίας
  • Εσωτερικό δίκτυο δρόμων, ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμων
  • Χώρους πρασίνου, κήπους και τοπιοτεχνημένους χώρους
  • Βιολογικό σταθμό επεξεργασίας υγρών αποβλήτων και άλλες συναφείς υποστηρικτικές μονάδες.
  • 85 χώρους στάθμευσης

Το συνολικό εμβαδόν ανέρχεται σε 161,129 τετραγωνικά μέτρα από τα οποία 15,675 θα καταλαμβάνονται από τα κτήρια στην προτεινόμενη ανάπτυξη. Θα παραχωρηθεί χώρος πρασίνου συνολικής έκτασης 24,051 τετραγωνικά μέτρα.

Διαβάστε ακόμα: Συνωστισμός supermarket στη Λευκωσία


Όπως τονίζεται στη μελέτη, το έργο θα εκτελεστεί σε ιδιωτική γη, κοντά σε δάσος και σε ακτίνα 4 χιλιομέτρων από τις κοινότητες Κοιλάνι, Μανδριά Λεμεσού, Κουκά, Μονιάτης, Πάνω και Κάτω Πλάτρες και Φοινί.

 

 

Διαβάστε ακόμα: Κεντρικά γραφεία 3CX στη Λευκωσία
 
Οι διαφοροποιήσεις

Η πρώτη αίτηση της εταιρείας είχε απορριφθεί από την Περιβαλλοντική Αρχή, καθώς είχε διαφανεί ότι για την υλοποίηση του έργου θα έπρεπε να αποκοπεί μεγάλος αριθμός δέντρων ενώ ελλόχευε κίνδυνος ρύπανσης του φράγματος του Κούρη που επικοινωνεί με το φράγμα Πεδίου, προκαλώντας επιπτώσεις στη γεωμορφολογία του εδάφους από τις κτιστές κατασκευές.

 

Στη νέα της αίτηση, η εταιρεία προχώρησε σε αλλαγές σε σχέση με τον σχεδιασμό του έργου, όπως παρουσιάστηκε στην προηγούμενη αίτηση για πολεοδομική άδεια.

Συγκεκριμένα:

  • Διαφοροποιήθηκε ολοκληρωτικά ο σχεδιασμός του έργου (σε σχέση με την προηγούμενη αίτηση) και η προτεινόμενη ανάπτυξη χωροθετείται πλέον εκτός της Κοντινής Ζώνης Προστασίας (ΚΖΠ) του φράγματος του Κούρη.
  • Μειώθηκε η συνολική κάλυψη στο τεμάχιο, εφόσον πλέον το κυρίως κτήριο του ξενοδοχείου είναι πολύ μικρότερο και έχουν χωροθετηθεί μικρότερα τουριστικά κτίσματα στην περιοχή ενδιαφέροντος.
  • Επίσης, έχουν ενσωματωθεί στην ομάδα επιπρόσθετοι μελετητές και εμπειρογνώμονες, o Γεωλόγος, για την υποστήριξη της ομάδας μελετητών, την ετοιμασία γεωλογικής μελέτης για το έργο και συμμετοχή στην διαβούλευση με το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης.

 

 

Τα «πλεονεκτήματα»
Όπως αναφέρει η εταιρεία στη μελέτη της, το έργο θα είναι πρωτοποριακό για την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη των ορεινών θέρετρων. Μάλιστα, παρατίθεται σειρά πλεονεκτημάτων:

  • Θα αποτελεί πόλο έλξης έως και υψηλής ποιότητας και οικονομικής επιφάνειας επισκεπτών, στην ορεινή περιοχή Τρόοδους.
  • Θα δημιουργηθεί σημαντικός αριθμός νέων θέσεων εργασίας, κατά κύριο λόγο σε καθεστώς μόνιμης απασχόλησης, σε μια περιοχή η οποία πλήττεται σοβαρά από την μη ύπαρξη ενεργούς και ουσιώδους απασχόλησης για νέα άτομα στον τόπο διαμονής τους και διαχρονικά από την αστυφιλία.
  • Θα υπάρξει εμπλουτισμός υφιστάμενων επιλογών από τον οποίο θα επωφεληθεί σχεδόν το σύνολο των τουριστικών επιχειρήσεων στην περιοχή, εφόσον οι προσφερόμενες υπηρεσίες θα είναι διαθέσιμες σε επισκέπτες και ντόπιους.
  • Θα προσφέρει ώθηση στην ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας, για την προσφορά υπηρεσιών και προϊόντων στο ξενοδοχείο και το κέντρο ευεξίας -SPA, καθώς επίσης και για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών που θα προσέρχονται και θα παραμένουν στην περιοχή
  • Θα δημιουργήσει Έργα κοινωνικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος:
  1. Λειτουργία καινούργιων χώρων εστίασης. o Λειτουργία του κέντρου ευεξίας - SPA και αύξηση της επισκεψιμότητας στην περιοχή.
  2. Λειτουργία συνεδριακού χώρου/ χώρου εκδηλώσεων εντός της ξενοδοχειακής μονάδας.
  3. Προώθηση του αθλητισμού, εφόσον ο συνδυασμός ξενοδοχείου και κέντρου ευεξίας προσφέρεται και υπερθεματίζεται στο επιχειρηματικό πλάνο της εταιρείας, ότι στο εγγύς μέλλον, θα προσφέρεται για προετοιμασία, αποθεραπεία και ξεκούραση αθλητικών ομάδων από το εξωτερικό

Θέσεις εργασίας
Όπως τονίζεται, κατά την φάση κατασκευής του προτεινόμενου έργου αναμένεται απασχολούνται σε συνεχή βάση περίπου 50 με 70 άτομα, ενώ αναμένεται ότι ο συνολικός αριθμός επαγγελματιών που θα απασχοληθούν στην κατασκευή έργου θα είναι περίπου 500 άτομα. Κατά την φάση λειτουργίας αναμένεται να απασχολούνται σε μόνιμη βάση 130 άτομα στο ξενοδοχείο και τις συναφείς αναπτύξεις και 45 άτομα στο κέντρο ευεξίας – SPA.
 
Ο σάλος που προηγήθηκε

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη επένδυση είχε απασχολήσει έντονα τη δημοσιότητα  στα τέλη του 2017, καθώς είχαν κυκλοφορήσει φήμες σε σχέση με οικονομικό συμφέρον που είχε από το έργο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας,  Νίκος Αναστασιάδης και η οικογένεια του.  Οι φήμες τερματίστηκε μετά από έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, ο οποίος τόνισε πως δεν εντοπίστηκαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε οποιαδήποτε εμπλοκή ή συμφέρον από την επένδυση στο Πέρα Πεδί.

Δειτε Επισης

Minthis: Το κορυφαίο lifestyle θέρετρο της Κύπρου και προορισμός απόδρασης για κάθε περίσταση
Το δυναμικό «comeback» των Gloria Jean’s... Η εξαγορά από τον όμιλο Λανίτη και το πλάνο επαναλανσαρίσματος
Τα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα στην επαρχία Πάφου... Μισά-μισά διαμερίσματα και σπίτια ή επαύλεις
Emirates: Βραβείο «Best Inflight Entertainment Award» στα Airline Excellence Awards 2024
Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»