Συνωστισμός supermarket στη Λευκωσία

Η κατακόρυφη άνοδος στο συνολικό τζίρο του λιανικού εμπορίου οδήγησε τα τελευταία χρόνια σε μεγάλες αλλαγές στον τομέα των υπεραγορών που δεν έχουν σταματημό. Από το 2013 έως το 2015 έκλεισαν 28 υπεραγορές Ορφανίδη, 15 Σαρρή και 10 ΕΣΕΛ.
 

Την ίδια ώρα, παρατηρείται την τελευταία πενταετία άνοιγμα νέων καταστημάτων στην ευρύτερη περιοχή της Λευκωσίας από τις αλυσίδες υπεραγορών που εδραιώθηκαν όπως οι ΑΛΦΑΜΕΓΑ, Lidl, Σκλαβενίτης, Αθηαινίτης, METRO, σύνδεσμος υπεραγορών Mas και discount shops Smart, ενώ την είσοδο της στην Λευκωσία αναμένεται να κάνουν και οι υπεραγορές Παπαντωνίου.

Διαβάστε ακόμα: Προσπαθούν ξανά για το ξενοδοχείο στο Πέρα Πεδί

Από πλευράς καταναλωτών η τάση που παρατηρείται στο λιανικό εμπόριο είναι οι αυξημένες επισκέψεις στα σημεία πώλησης, αλλά με μικρότερο καλάθι. Οι καταναλωτές μπορεί να παραμένουν πιστοί στις μεγάλες υπεραγορές, όμως επισκέπτονται συχνότερα και τους discounters για ορισμένα από τα ψώνια τους και ιδιαίτερα για τις προσφορές.

Η συγκέντρωση μεγάλου αριθμού υπεραγορών εύλογα δημιουργεί το ερώτημα κατά πόσον υπάρχει χώρος για το άνοιγμα κι άλλων σημείων πώλησης τύπου grocery. Οι προσθήκες νέων καταστημάτων αυξάνουν την προσφορά η οποία ενδεχομένως να είναι δυσανάλογη με την ζήτηση κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο τιμών που ναι μεν θα λειτουργήσει προς όφελος του καταναλωτή, αλλά το ζητούμενο είναι οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να παραμείνουν υγιής και να μην υπάρξει ξαφνικό κλείσιμο υπεραγορών όπως και στο πρόσφατο παρελθόν τύπου Ορφανίδη.

Διαβάστε ακόμα: Κεντρικά γραφεία 3CX στη Λευκωσία


Αξίζει να σημειωθεί πως στην ευρύτερη περιοχή της Λευκωσίας υπάρχουν 40 σημεία πώλησης γνωστών αλυσίδων supermarket και discounters. Στον χάρτη που ετοίμασε το InBusinessNews παρουσιάζονται τα καταστήματα που βρίσκονται στις περιοχές των Δήμων Λευκωσίας, Έγκωμης, Αγίου Δομετίου, Στροβόλου, Αγλαντζιάς, Λακατάμιας και Λατσιών.

Κάντε κλικ στον χάρτη για μεγένθυνση

Δειτε Επισης

Τα προβλήματα στην εμπορία και προώθηση των κυπριακών κρασιών στην ντόπια και ξένη αγορά
Skybags: Ποιοτική μόδα που στοιχίζει λιγότερα
Κατά παρέκκλιση και στο Υπουργικό τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Το κυκλοφοριακό χάος και οι νέοι κυκλικοί κόμβοι
Τα Beauty Line τιμούν την Ημέρα Γης με την εκστρατεία «Φτιάχνουμε μαζί έναν κόσμο ομορφότερο»
Μ. Παναγίδης: Επιβεβλημένη η τροποποίηση του κανονισμού της Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών
Υπηρεσία Καταναλωτή: Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων
Μια συλλογή από premium mixers εισέρχεται δυναμικά στην κυπριακή αγορά
Ενέργεια χωρίς ζάχαρη με τα νέα προϊόντα Monster Energy Ζero Sugar
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Ξάνθος Σαρρής: Η αναγέννηση της ΕΥΡΗΚΑ