Ι. Περδίος: Προβληματικό το 2019 για τον τουρισμό

Μειωμένοι θα είναι οι αριθμοί για τον τομέα τουρισμού στην Κύπρο το 2019, με αγορές όπως Τουρκία και Αίγυπτο να ανακάμπτουν, ενώ οι τουριστικοί πράκτορες του εξωτερικού πιέζουν για μειώσεις στην τιμή πακέτων διακοπών που προσφέρει η Κύπρος. Αυτό επισημαίνει στο InBusinessNews, o διευθύνων σύμβουλος της Louis Hotels Ιάσων Περδίος, υποδεικνύοντας πως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπροw είναι η αεροπορική της συνδεσιμότητα με ευρωπαϊκές χώρες από όπου μπορούν να προσελκυστούν τουρίστες.
 
Διαβάστε ακόμα: Ελληνική: Τι άλλαξε στους αριθμούς και το στοίχημα του 2019

Ποιες είναι σημαντικές εξελίξεις/ γεγονότα/ τάσεις που θα πρέπει να παρακολουθούμε/ προσέξουμε το 2019;
Το 2019 είναι μια χρονιά που μας προβληματίζει. Δεν θα είναι μια χρονιά παρόμοια με το 2018 ή το 2017 και το συμπέρασμα βγαίνει από το γεγονός ότι οι κρατήσεις έρχονται πολύ αργά. Οι τουριστικοί πράκτορες του εξωτερικού αρχίζουν να μεμψιμοιρούν για το Brexit, ιδιαίτερα οι Βρετανοί tour operators, και άλλοι για άλλους λόγους με αποτέλεσμα να μας πιέζουν για μειώσεις τιμών. Κάτι τέτοιο δεν παρατηρήθηκε ούτε το 2017 κι ούτε το 2018. Η εν λόγω πίεση για μείωση στις τιμές, πιστεύω ότι εξελίσσεται σε σημαντικό πρόβλημα για το 2019 και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Εξάλλου, η Τουρκία που είναι μια τεράστια αγορά, εδώ και αρκετούς μήνες είναι στην αγορά προσφέροντας πακέτα για διακοπές το 2019, κάτι το οποίο δεν παρατηρήθηκε πέρσι για την περίοδο του 2018, πράγμα το οποίο αναμένεται να μας επηρεάσει. Επίσης, στην Αίγυπτο τα πράγματα βελτιώνονται συνεχώς και επαναλαμβάνω ότι θα έχουμε μια δύσκολη χρονιά το 2019 σε ό,τι αφορά τον τουρισμό με βάση τις δικές μου προβλέψεις και εκτιμήσεις.

Γενικό σχόλιο για την πορεία του incoming τουρισμού (κυρίως του high end) για το 2018. Πως κινήθηκε το 2018 για την Louis Hotels και ποια γεγονότα ξεχωρίζετε;
To 2018 ήταν μια πολύ καλή χρονιά παρά το γεγονός ότι δεν ήταν ίδια με το 2017. Το 2017 ήταν μια κατ’ εξαίρεση και για άλλους λόγους, άλλες συγκυρίες, καταπληκτική χρονιά που δεν ζήσαμε ποτέ μας, επομένως και το 2018, μπορώ να πω, ήταν μια καλή χρονιά έστω κι αν ήταν λιγότερο καλή από το 2017, διότι δεν πρέπει να παίρνουμε σαν βάση το 2017. Όσον αφορά την Louis Hotels, το 2018 είχαμε μια καλή χρονιά, λίγο πιο κάτω από το 2017, αλλά όπως ανέφερα και πιο πάνω γενικά και το 2018 ήταν γενικά μια καλή χρονιά.
 
Διαβάστε ακόμα: Altamira: 7 εμπορικά ακίνητα εκατομμυρίων προς πώληση

Ποιοι είναι οι στόχοι της Louis Hotels το 2019;
Όπως γνωρίζετε διατηρούμε ισχυρή παρουσία στον ελλαδικό χώρο, δίνουμε τεράστια σημασία στην Ελλάδα. Πιστεύω πάρα πολύ στην Ελλάδα διότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για την Ελλάδα από την παγκόσμια αγορά σε ό,τι αφορά τον τουρισμό. Δυστυχώς η Κύπρος είναι περιορισμένης ζήτησης λόγω της αγγλικής και της ρωσικής αγοράς, με περιορισμένη έως και ελάχιστη ζήτηση από αγορές άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Η Ελλάδα έχει υψηλή ζήτηση και έχει αναβαθμιστεί πάρα πολύ το προϊόν της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια. Βλέπω ότι η Ελλάδα θα έχει πάλι μια αρκετά καλή χρονιά στον τουρισμό. Όσον αφορά το δικό μας κομμάτι, την Louis Hotels, προβλέπω ότι στην Ελλάδα θα κυμανθούμε στα πολύ καλά επίπεδα του 2018 και όπως ανέφερα πιο πάνω, στην Κύπρο δεν αναμένω να αγγίξουμε τους αριθμούς του 2018.

Πιστεύετε ότι θα πρέπει να αναβαθμιστεί και το τουριστικό προϊόν της Κύπρου;
Δεν μπορώ να πω ότι το δικό μας τουριστικό προϊόν δεν έχει αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια, αλλά είναι άλλα τα προβλήματα μας. Αντιλαμβάνεστε ότι μιλούμε για ένα νησί και τολμώ να πω τη λέξη απομακρυσμένο νησί, διότι είμαστε μακριά από  την Ευρώπη. Οι πτήσεις προς την Ελλάδα είναι περίπου η μισή απόσταση σε σχέση με την Κύπρο. Για παράδειγμα, υπάρχουν πτήσεις από Γερμανία ή Γαλλία προς Κέρκυρα με διάρκεια δύο ώρες, ενώ η διάρκεια των πτήσεων προς Κύπρο είναι τέσσερις ώρες.
Έχουμε τεράστιο πρόβλημα αεροπορικής σύνδεσης της Κύπρου με την υπόλοιπη Ευρώπη. Εκτός από το γεγονός ότι είμαστε σε μακρινή απόσταση, σε ένα πακέτο διακοπών υπάρχει ένα τεράστιο κόστος αεροπορικού εισιτηρίου για την Κύπρο που δεν υπάρχει για την Ελλάδα και για άλλες χώρες που είναι σε κοντινότερη απόσταση με την Ευρώπη. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το τεράστιο κόστος εμείς και επιπλέον έχουμε να αντιμετωπίσουμε της αεροπορικής σύνδεσης με αυτές τις χώρες που στην ουσία δεν υπάρχει. Μια τελευταία εξέλιξη αποτελεί το γεγονός πως μετά το κλείσιμο της αεροπορικής εταιρείας Cobalt, δεν υπάρχει καμία πτήση από και προς μια μεγάλη χώρα όπως είναι η Γαλλία. Αυτό αποτελεί ένα παράδειγμα για αντιληφθείτε που βρισκόμαστε σε ό,τι αφορά την αεροπορική σύνδεση της Κύπρου με χώρες από τις οποίες θα μπορούσαμε να προσελκύσουμε τουρισμό.

Σε τι επενδύσεις προτίθεται να προβεί ο Όμιλος τα επόμενα χρόνια;
Είμαστε πολύ προσεκτικοί. Κάνουμε βήματα προς τα εμπρός, ανάπτυξης, αλλά όχι σε βαθμό που να ξεφεύγουμε. Αν υπάρχει ζήτηση προχωρούμε. Ανοίγουμε μια καινούργια ξενοδοχειακή μονάδα το 2019, όπως ανοίξαμε μια καινούργια ξενοδοχειακή μονάδα πέρσι, όπως και το 2017. Δίνουμε μεγάλη έμφαση στην αναβάθμιση και στις ανακαινίσεις των υφιστάμενων ξενοδοχειακών μας μονάδων. Διαθέτουμε δέκα ιδιόκτητες ξενοδοχειακές μονάδες και επομένως θα επενδύσουμε αρκετά χρήματα σε αυτές τις ξενοδοχειακές μονάδες για την αναβάθμιση τους. Ήδη προχωρούμε με τη δεύτερη φάση ανακαίνισης του Hilton Park στη Λευκωσία. Αρχές Μαρτίου ολοκληρώνονται οι εργασίες και είμαστε έτοιμοι να ενταχθούμε στην κατηγορία των πέντε αστέρων.

Δειτε Επισης

Αλεξανδρούπολη-Λάρνακα: Πότε αρχίζει επίσημα η απευθείας αεροπορική σύνδεση
ΕΤΑΠ Πάφου: Συμμετέχει σε έργο για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση μικρομεσαίων επιχειρήσεων
City of Dreams Mediterranean: Πιστοποιήθηκε με ISO για συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και ασφάλειας τροφίμων
Πέραν των 10.000 επισκεπτών στην Έκθεση Τουρισμού Travel Expo Cyprus
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy
Ελληνικός τουρισμός: Αυξημένες κρατήσεις από Ολλανδία και Βέλγιο
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ
«Dragon Game»: Το ψηφιακό παιγνίδι του υφυπουργείου Τουρισμού για προώθηση 20 χωριών της Κύπρου
The Art of Asian Cuisine: Επιτυχές το 2ο Masterclass από Laiko Cosmos Trading & ISK Far East Food
Αυτά είναι τα καλύτερα αεροδρόμια στον κόσμο