Ελληνική: Τι άλλαξε στους αριθμούς και το στοίχημα του 2019

Ηγετική θέση τον τομέα της λιανικής τραπεζικής απέκτησε πλέον η Ελληνική Τράπεζα με την απόκτηση ορισμένων περιουσιακών στοιχείων της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, με το σύνολο των περιουσιακών της στοιχείων το τρίτο τρίμηνο του 2018 αυξήθηκαν 2,5 φορές σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο φτάνοντας τα €16 δις, ενώ αυξήθηκε το μερίδιο αγοράς χορηγήσεων από 9% σε 31% όπως και το μερίδιο καταθέσεων από 12% σε 31%.

Ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα ενιαμήνου για την Ελληνική τα οποία ανήλθαν στα €296 εκατ. μετά την φορολογία, ο ανώτερος εκτελεστικός διευθυντής Γιάννης Μάτσης εξέφρασε την ικανοποίηση του για τα αποτελέσματα, υπογραμμίζοντας πως τόσο η κερδοφορία όσο και η κεφαλαιακή θέση της Τράπεζας διασφαλίζουν περαιτέρω τους καταθέτες και δημιουργούν αξία στους μετόχους. Παράλληλα, επισήμανε πως ενδυναμώνεται το επιχειρηματικό μοντέλο της Ελληνικής, θέτοντας την σε στέρεες βάσεις και σε τροχιά συνεχόμενης κερδοφορίας για το μέλλον. Συνεχίζουμε να εξυπηρετούμε τους πελάτες μας και επικεντρωνόμαστε στην ενσωμάτωση. Τα αποτελέσματα θα μας αφήσουν να επικεντρωθούμε σε αυτό τον στόχο.

Διαβάστε ακόμα: Altamira: 7 εμπορικά ακίνητα εκατομμυρίων προς πώληση


Σε ό,τι αφορά την απόδοση της Ελληνικής το κέρδος για το τρίτο τρίμηνο πριν από τις προβλέψεις, εξαιρουμένης της αρνητικής υπεραξίας και των μη επαναλαμβανόμενων στοιχείων που σχετίζονται με την απόκτηση ορισμένων περιουσιακών στοιχείων της ΣΚΤ, ανήλθε στα €23 εκατ. σε σχέση με €9,2 εκατ.  το δεύτερο τρίμηνο του 2019. Παράλληλα, το σύνολο καθαρών εσόδων για την 3η τριμηνία ήταν αυξημένο κατά 41% σε τριμηνιαία βάση σε σύγκριση με χαμηλότερη αύξηση στα συνολικά έξοδα κατά  11%. Βελτιωμένος ο αναπροσαρμοσμένος Δείκτης εξόδων προς έσοδα της 3ης τριμηνίας στο 66% από το 79% τη 2η τριμηνία του 2018. Καθαρή λογιστική αξία ανά μετοχή πριν από την αύξηση κεφαλαίου στο €3,77, από €2,50 τον Ιούνιο του 2018.

Διαβάστε ακόμα: Ι. Πέρδιος: Προβληματικό το 2019 για τον τουρισμό


Η κεφαλαιακή επάρκεια της Τράπεζας, λαμβάνοντας υπόψη την πλήρως εξασφαλισμένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους €150 εκατ., ο ενδεικτικός Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας ένα (CET1) θα διαμορφωθεί σε 18,2% ενώ ο ενδεικτικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας θα διαμορφωθεί σε 20,9%. Πρόκειται για ενδεικτικούς Δείκτες Κεφαλαιακής Επάρκειας που υπερβαίνουν κατά πολύ τις ελάχιστες κανονιστικές απαιτήσεις και συγκρίνονται ευνοϊκά με το μέσο όρο της ΕΕ. Εξαιρουμένων των κερδών της 3ης τριμηνίας του 2018, ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας είναι κάτω από τις ελάχιστες κανονιστικές απαιτήσεις και ο Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 εντός της καθοδήγησης κεφαλαίου για Πυλώνα ΙΙ λόγω της χρονικής διαφοράς μέχρι να δοθεί η έγκριση για συμπερίληψη τους.

Η ποιότητα χαρτοφυλακίου ενισχύεται με τον Δείκτη ΜΕΧ (εξαιρουμένων των ΜΕΧ που καλύπτονται από το Πρόγραμμα Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων ) να μειώνεται στο 25,6% (ή στο 31,0% περιλαμβανομένων των ΜΕΧ που καλύπτονται από το ΠΠΣ), από 51,6% τον Ιούνιο του 2018. Οι καθαρές ΜΕΧ προς περιουσιακά στοιχεία (εξαιρουμένων των ΜΕΧ που καλύπτονται από το ΠΠΣ) μειώθηκαν στο 4,5% (ή στο 7,2% περιλαμβανομένων των ΜΕΧ που καλύπτονται από το ΠΠΣ), από 11,7% τον Ιούνιο του 2018. Ο Δείκτης Texas (εξαιρουμένων των ΜΕΧ που καλύπτονται από το ΠΠΣ και συμπεριλαμβανομένου της επικείμενης αύξησης κεφαλαίου) ανήλθε στο 90% (ή 117% περιλαμβανομένων των ΜΕΧ που καλύπτονται από το ΠΠΣ και εξαιρουμένου της επικείμενης αύξησης κεφαλαίου).

Μεσοπρόθεσμοι στόχοι
Οι μεσοπρόθεσμοι στόχοι (σε περίοδο 3 έως 5 ετών) της Ελληνικής, σύμφωνα με τον κ. Μάτση, είναι όπως ο Δείκτης ΜΕΧ μειωθεί στο 20%, ο δείκτης κάλυψης ΜΕΧ να μειωθεί στο 55%. Σε ό,τι αφορά την χρηματοδότηση στόχος της Ελληνικής είναι όπως το ποσοστό καθαρών δανείων προς καταθέσεις διαμορφωθεί στο 55%. Για την κερδοφορία του Ομίλου, οι μεσοπρόθεσμοι στόχοι είναι όπως ο δείκτης εξόδων προς έσοδα μειωθεί στο 55%, ενώ για τον γενικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στόχος είναι όπως αυξηθεί από 17,8% στο 20%.

Κανονικά προχωρεί η αύξηση κεφαλαίου
Αξίζει να σημειωθεί πως τα κέρδη που ανακοίνωσε η Τράπεζα τελούν υπό την έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τα εν λόγω κέρδη όταν εγκριθούν από την ΕΚΤ θα υπολογιστούν ως κεφάλαια της Ελληνικής, στοιχείο που λήφθηκε υπόψη για τον καταρτισμό των ενδεικτικών δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας. Ο κ. Μάτσης κατέστησε σαφές πως παρά την αρνητική υπεραξία που προέκυψε ύψους €297,9 εκατ, η αύξηση κεφαλαίου ύψους €150 εκατ. θα προχωρήσει κανονικά, όχι μόνο διότι αποτελεί υποχρέωση με βάση τη συμφωνία με τους επόπτες, αλλά διότι αποτελεί αξίωση της Διοίκησης πως η σωστή πορεία για την Ελληνική είναι να κεφαλαιοποιηθεί επαρκώς για να μπορέσει να επιλύσει τα προβλήματα της, διότι εξακολουθούν να παραμένουν σοβαροί κίνδυνοι με τα ΜΕΧ. «Όσο περισσότερα κεφάλαια μπορεί να έχει μια τράπεζα και ιδιαίτερα μια τράπεζα στην Κύπρο τόσο το καλύτερο. Μας συμφέρει να έχουμε περισσότερα κεφάλαια για να μπορέσουμε να επανδρώσουμε την τράπεζα και να προστατεύσουμε τους μετόχους και τους καταθέτες μας».

Προς το σκοπό αυτό μάλιστα η Ελληνική Τράπεζα έχει συμφωνήσει να παρατείνει την τελική ημερομηνία ολοκλήρωσης των συμφωνιών εγγραφής μεταξύ της Emma Alpha και της Τράπεζας και μεταξύ της Poppy και της Τράπεζας από 31 Δεκεμβρίου 2018  σε 31 Μαρτίου 2019.

Αλλαγές στου αριθμούς και μερίδια
Μετά και την απόκτηση ορισμένων περιουσιακών στοιχείων της ΣΚΤ, το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων της Ελληνικής ανέρχεται στα €16,04 δις, το σύνολο των καθαρών δανείων στα €6,77 δις και το σύνολο των καταθέσεων στα €14,62 δις. Παράλληλα, στην κατοχή της Ελληνικής βρίσκονται κρατικά ομόλογα συνολικής αξίας €4,6 δις.


 

 

 


Αρνητική Υπεραξία
Με βάση τα στοιχεία Δεκεμβρίου 2017, η αξία των περιουσιακών στοιχείων του Συνεργατισμού που αποκτήθηκαν από την Ελληνική ανέρχονταν στα €247 εκατ. και η Ελληνική κατέβαλε €74,2 εκατ. για την απόκτηση του. Ωστόσο, με την ολοκλήρωση της απόκτησης των περιουσιακών στοιχείων πραγματοποιήθηκε άσκηση με βάση την οποία η πραγματική αξία των αποκτηθέντων περιουσιακών στοιχείων αυξήθηκε στα €372,1 εκατ. αυξάνοντας την αρνητική υπεραξία από €172,8 εκατ. στα €297,9 εκατ.

Στοίχημα για το 2019
Η μεγαλύτερη πρόκληση- στοίχημα για την Ελληνική Τράπεζα το 2019 είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας ενσωμάτωσης, η οποία τοποθετείται τον Σεπτέμβριο του 2019, με τον κύριο κίνδυνο στην όλη διαδικασία να αποτελεί η ενοποίηση δεδομένων και συστημάτων. Παράλληλα, το μεγάλο στοίχημα επικεντρώνεται και γύρω από την άριστη εξυπηρέτηση των πελατών του Ομίλου. Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελληνική Τράπεζα έχει υπολογίσει το κόστος ενσωμάτωσης στα €71 εκατ.

Το δεύτερο μεγάλο στοίχημα είναι η επιτυχής διαδικασία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Με βάση τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί, το ενημερωτικό δελτίο αναμένεται να λάβει έγκριση πριν από το τέλος Ιανουαρίου, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου να γίνει η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων και η όλη διαδικασία να ολοκληρωθεί στα τέλη Μαρτίου. Όλα, όμως, υπόκεινται υπό τις εγκρίσεις των εποπτικών αρχών.

Παράλληλα, η Ελληνική επεξεργάζεται διάφορα μοντέλα ώστε να υπάρχει πιο αξιοκρατική αμοιβή προς τους εργαζομένους. Στο παρόν στάδιο η Ελληνική επεξεργάζεται το μοντέλο προτού το θέσει ενώπιον των συντεχνιών καθώς στα τέλη Δεκεμβρίου λήγει η συλλογική σύμβαση. Σύμφωνα με τον Γιάννη Μάτση η αμοιβή θα πρέπει να είναι πιο δίκαιη και να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία στην καταβολή προσαυξήσεων στη βάση της παραγωγικότητας και αξιοκρατίας. Το υφιστάμενο μοντέλο όπου παραχωρούνται αυτόματες αυξήσεις για όλους και αυτόματη αναβάθμιση στην μισθολογική κλίμακα για όλους δεν θεωρείται αξιοκρατικό.

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά
Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου