Ξενοδόχοι: Το «outsourcing» δεν αφορά τις συντεχνίες

Το μήνυμα ότι η νομοθεσία που προωθείται στη Βουλή για την αναβάθμιση των ξενοδοχείων ουδεμία σχέση έχει με εργατικά θέματα, στέλνουν Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) και Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ). 
 
Στον απόηχο των αντιδράσεων και κινητοποιήσεων από πλευράς συντεχνιών, με επιχειρήματα ότι η δυνατότητα του νέου νόμου να επιτρέπει υπενοικίαση  χώρων των ξενοδοχείων, όπως εστιατόρια, καφετέριες ή κομμωτήρια, θα ανοίξει το δρόμο της ανεργίας σε εξειδικευμένο προσωπικό, ΠΑΣΥΞ και ΣΤΕΚ δίνουν τις απαντήσεις τους.
 
Διαβάστε ακόμα: Πέντε οι μνηστήρες για Ηilton Cyprus

Διαβάστε ακόμα: Σπορ που αγαπώ και ακριβοπληρώνω

ΠΑΣΥΞΕ: Δεν αφορά τις Συντεχνίες
Για αδικαιολόγητες αντιδράσεις από πλευράς των συνδικαλιστών, έκανε λόγο μιλώντας στο InBusinessNews, o Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, Χάρης Λοΐζίδης. Όπως εξήγησε, το υπό συζήτηση νομοσχέδιο δεν σχετίζεται  με εργασιακά θέματα.
 
Δεν υπάρχει, τόνισε, κανένα νομοσχέδιο για outsourcing, αλλά πρόκειται για ένα ν/σ που αφορά την κατηγοριοποίησης των ξενοδοχείων και το νέο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τον τρόπο κατασκευής των ξενοδοχείων.  Μέσα σε αυτό το νομοσχέδιο,  συμπλήρωσε ο κ. Λοϊζίδης, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με εργασιακά ζητήματα,  υπάρχει μια πρόνοια, ότι το κάθε ξενοδοχείο δικαιούται να υπενοικιάζει χώρους εστιατορίου, καφετέριες και κομμωτήρια.
 
«Θέση μας είναι ότι πρόκειται για ένα καθαρά τεχνικό νομοσχέδιο που αφορά κτηριολογικά κριτήρια για την κατηγοριοποίηση των ξενοδοχείων και την αδειοδότηση τους, είναι μια μεταρρύθμιση που ζητούσε η βιομηχανία για δεκαετίες, γιατί είχαμε ένα πολύ παλιό νομοσχέδιο , το οποίο έπρεπε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα του τουρισμού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ.
Ερωτηθείς για τις κινητοποιήσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων για το θέμα, ο κ. Λοϊζίδης τις χαρακτήρισε αδικαιολόγητες, προσθέτοντας ότι το νομοσχέδιο δεν σχετίζεται  με εργασιακά θέματα.
 
«Τα θέματα που αφορούν τις συντεχνίες και τα εργασιακά, έχουν την κατάλληλη οδό προώθησης, είτε μέσω της ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων  είτε μέσω παραπόνου στο Υπουργείο Εργασίας», σημείωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ. Κάλεσε, τέλος, τη Βουλή όπως άμεσα προωθηθεί η ψήφισή του, για να μπορέσουν να να προχωρήσουν οι αδειοδοτήσεις ξενοδοχείων που μένουν αυτή τη στιγμή σε εκκρεμότητα.
ΣΤΕΚ
 
ΣΤΕΚ: Ψάχνουμε για προσωπικό, δεν απολύουμε
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις της Γενικής Διευθύντριας του  ΣΤΕΚ, Χρυσαίμιλης Ψηλογένη.
 
Όπως εξήγησε, το επίμαχο νομοσχέδιο αφορά ουσιαστικά τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου για τα ξενοδοχειακά καταλύματα, ενός νόμου αναχρονιστικού που ισχύει από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
«Αναγνωρίζουμε ότι οι συντεχνίες επιτελούν συγκεκριμένο ρόλο, θέλοντας να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των ξενοδοχοϋπαλλήλων και το σεβόμαστε, όμως στην παρούσα περίπτωση δεν υφίσταται καμία προάσπιση δικαιωμάτων ξενοδοχοϋπαλλήλων, αντίθετα εμείς ως εργοδότες θέλουμε ποιοτικό τουρίστα άρα και ποιοτικό τουρίστα και ποιοτικό προσωπικό που θα παρέχει αυτές τις υπηρεσίες», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Ψηλογένη.
 
Κανείς ξενοδόχος, συμπλήρωσε, δεν θέλει να υποβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες του προς τον τουρίστα και αυτό από μόνο του υποδηλώνει  ότι επιχειρούμε να βρούμε τρόπους αναβάθμισης του προσωπικού μας. «Δυστυχώς, εδώ και δύο χρόνια δεν υπάρχει προσωπικό για να καλύψει τις ανάγκες των ξενοδοχείων, άρα ζητάμε προσωπικό και δεν θα φτάσουμε σε σημείο να απολύσουμε  ή να δώσουμε  μια ποιοτική υπηρεσία ενός ξενοδοχείου, σε κάποιον υποδεέστερου εργοδότη», πρόσθεσε.  
 
Η Γενική Διευθύντρια του ΣΤΕΚ επανέλαβε ότι τα θέματα που σχετίζονται με τη μισθοδοσία και τους όρους εργοδότησης θα τεθούν στο πλαίσιο διαβούλευσης για την ανανέωση των Συλλογικών Συμβάσεων.

Δειτε Επισης

Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Αλεξανδρούπολη-Λάρνακα: Πότε αρχίζει επίσημα η απευθείας αεροπορική σύνδεση
ΕΤΑΠ Πάφου: Συμμετέχει σε έργο για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση μικρομεσαίων επιχειρήσεων
City of Dreams Mediterranean: Πιστοποιήθηκε με ISO για συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και ασφάλειας τροφίμων
Πέραν των 10.000 επισκεπτών στην Έκθεση Τουρισμού Travel Expo Cyprus
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy
Ελληνικός τουρισμός: Αυξημένες κρατήσεις από Ολλανδία και Βέλγιο
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ
«Dragon Game»: Το ψηφιακό παιγνίδι του υφυπουργείου Τουρισμού για προώθηση 20 χωριών της Κύπρου
The Art of Asian Cuisine: Επιτυχές το 2ο Masterclass από Laiko Cosmos Trading & ISK Far East Food