Σπορ που αγαπώ και ακριβοπληρώνω

Μπορούν να χαρακτηριστούν και ως χρυσά αθλήματα, όχι γιατί φέρνουν μετάλλια, αλλά επειδή κοστίζουν ακριβά. Εκτός από κόπο και χρόνο, απαιτούν να βάλει κανείς αρκετά βαθιά το χέρι στην τσέπη για σκοπούς συμμετοχής και εξοπλισμού. Ακολουθούν μερικά από αυτά, τα οποία αποτελούν προσφιλή ενασχόληση όλο και περισσότερων Κυπρίων, πληροφορίες για το προφίλ και το κόστος τους από γνώστες και εκπροσώπους τους.

Διαβάστε ακόμα: Ξενοδόχοι: Το «outsourcing» δεν αφορά τις συντεχνίες

Διαβάστε ακόμα: ​​​​​​​Πέντε οι μνηστήρες για Ηilton Cyprus
 
ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ
Πέτρος Ιωάννου, αθλητής σκοποβολής και εκπαιδευτής
Κόστος εξοπλισμού (μηνιαίο): Το κόστος για ένα όπλο κυμαίνεται από €2.000 μέχρι €15.000, ενώ ένα εξαιρετικά καλό κοστίζει γύρω στις €70.000. Το γιλέκο στοιχίζει γύρω στα €150, ενώ το κόστος των γυαλιών ξεκινά από τα €150 και μπορεί να φτάσει μέχρι τα €600, ανάλογα με τα θέλω και τις ανάγκες του σκοπευτή. Η τιμή των ωτοασπίδων ξεκινά από τα €80, υπάρχει όμως και η δυνατότητα για custom made ψηφιακές ωτοασπίδες που κοστίζουν γύρω στα €450.
 
Κόστος για μαθήματα: Το κάθε μάθημα στοιχίζει γύρω στα €20 με €30 ευρώ.
 
Χώροι εξάσκησης: Ολυμπιακά σκοπευτήρια σε Λευκωσία και Λάρνακα, διεθνές σκοπευτήριο στη Λεμεσό, δύο μικρά στην Πάφο και το Παραλίμνι και δύο ιδιωτικά σε Μονάγρι και Παλιομέτοχο.
 
Άλλα έξοδα: Το κιβώτιο των 250 φυσιγγίων κοστίζει γύρω στα €50 με €70 και με κάθε ένα από αυτά ο σκοπευτής μπορεί να πυροβολήσει σε επτά γύρους των 25 δίσκων. Κάθε γύρος στοιχίζει γύρω στα πέντε ευρώ, αν δεν είσαι μέλος σε σκοπευτική οργάνωση και €3.70 για τα μέλη.
 
Ιδιαιτερότητες: Για την απόκτηση όπλου ο σκοπευτής πρέπει να εξασφαλίσει χαρτί καταλληλότητας από την Αστυνομία και στη συνέχεια να ακολουθήσει τη διαδικασία για άδεια κατοχής.

 
ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ
Μιχάλης Χατζηιωάννου, διοργανωτής αγώνων και προπονητής ποδηλασίας, Κυριάκος Κουκουμάς, προπονητής ακαδημίας και αγωνιστικής ομάδας ποδηλασίας της Ομόνοιας, Μάριος Αθανασιάδης προπονητής Cyclo
Κόστος εξοπλισμού: Η αγορά ενός ποδηλάτου συνήθως κυμαίνεται από €500 μέχρι €5.000. Για πιο ακριβά γούστα και απαιτήσεις μπορεί να αγγίξει τις €7.000 ακόμα και τις €10.000. Η στολή στοιχίζει γύρω στα €60 με €100, το κράνος γύρω στα €50 και τα φώτα γύρω στα €20 με €30. Για τους πιο απαιτητικούς το κόστος για τη στολή, η οποία ανανεώνεται κάθε χρόνο, μπορεί να φτάσει τα €1.000.
 
Άλλα έξοδα: Συνήθως, γύρω στα €1.000 υπολογίζεται το ετήσιο κόστος για ελαστικά, ανταλλακτικά, σέρβις, φθορές και άλλα συναφή. Αν κάποιος θέλει να ασχοληθεί πιο σοβαρά με την ποδηλασία, συμμετέχοντας σε διεθνείς αγώνες, τότε θα πρέπει να πληρώνει ποσό κοντά στα €2.000 κάθε φορά, το οποίο περιλαμβάνει εγγραφή στον αγώνα, διαμονή, λάστιχα, σέρβις και ανταλλακτικά.
 
ΡΑΛΙ
Άντρος Τζιωρτζής, πρώην οδηγός αγώνων ράλι
Κόστος εξοπλισμού: Ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο κοστίζει γύρω στα €230.000 και το όχημα υποστήριξης €50.000. Το κόστος των εξαρτημάτων για ένα χρόνο μπορεί να φτάσει τα €70.000, των ελαστικών και της βενζίνης τα €50.000.
 
Άλλα έξοδα: Το κόστος των συμμετοχών, οι σχετικές άδειες και ο μισθός του προσωπικού υποστήριξης μπορεί να αγγίξουν τα €35.000 τον χρόνο, ενώ οι επισκευές τα €20.000.

 
ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ
Γιώργος Ζανέττος, ιστιοπλόος
Κόστος εξοπλισμού: Για αγορά ενός σκάφους ανοικτής θαλάσσης απαιτείται ποσό που κυμαίνεται από €40.000 έως €50.000. Μπορεί, όμως, να ανεβεί στα €100.000 και να φτάσει μέχρι και το εκατομμύριο.
 
Άλλα έξοδα: Το σκάφος χρειάζεται συντήρηση. Για τον σκοπό αυτό, καθώς και για την παραμονή στη μαρίνα, απαιτούνται γύρω στα €10.000 τον χρόνο.
 

ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΕΣ
Ντίνος Λευκαρίτης, πρόεδρος Ομοσπονδίας Χιονοδρόμων Κύπρου
Κόστος εξοπλισμού: Ένας αθλητής πληρώνει, συνήθως, €1.200 τον χρόνο για ρουχισμό και €2.000 για εξοπλισμό σκι. Όταν ενοικιάζει εξοπλισμό, του στοιχίζει €35 τη μέρα. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει και το εισιτήριο του αναβατορίου.
 
Κόστος για μαθήματα: Το ημερήσιο κόστος των μαθημάτων ανέρχεται στα €20.
 
Χρονικό διάστημα ενασχόλησης: Από τις αρχές Ιανουαρίου μέχρι τα τέλη Μαρτίου στην Κύπρο.
 
Ειδική άδεια: Ισχύει μόνο για τους αθλητές που πρέπει να έχουν ασφάλεια, η οποία να καλύπτει το άθλημα των χιονοδρομιών, όπως επίσης δελτίο υγείας από τον ΚΟΑ.
 
Εγκαταστάσεις: Οι χιονοδρομικές πίστες Τροόδους.
 
Αριθμός προπονητών και σχολών: Υπάρχουν δύο ομοσπονδιακοί προπονητές, δύο προπονητές παγκύπριας ακαδημίας και τρεις σχολές σκι στο χιονοδρομικό κέντρο, στις οποίες δραστηριοποιούνται εννέα εκπαιδευτές χιονοδρομίας.
 

ΥΠΟΒΡΥΧΙΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Παντελής Θεμιστοκλέους, πρόεδρος Ομίλου Υποβρυχίων Δραστηριοτητών Λάρνακας Ιππόκαμπος, μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Καταδύσεων CMAS και της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Υποβρυχίων Δραστηριοτήτων
Κόστος εξοπλισμού: Δεν μπορεί να υπολογιστεί μηνιαίο κόστος εξοπλισμού, εκτός από την περίπτωση που κάποιος τον ενοικιάζει κατά την κατάδυση προς €30, περίπου, κάθε φορά. Εάν θα αγοράσει κανείς εξοπλισμό, θα πληρώσει από €1.000 έως €1.500.
 
Κόστος για μαθήματα (μηνιαίο): Το κόστος των μαθημάτων κυμαίνεται στα €170 και περιλαμβάνει την εγγραφή στον όμιλο, τα βιβλία, τα μαθήματα και τις πρώτες καταδύσεις, μέχρι να αποκτήσει κανείς το δίπλωμα.
 
Άλλα έξοδα: Σ’ αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται τα έξοδα μεταφοράς από και προς το σημείο της κατάδυσης είτε με το σκάφος είτε με το αυτοκίνητο.
 
Ιδιαιτερότητες: Τα μαθήματα μπορεί να τα παρακολουθήσει οποιοσδήποτε άνω των 16 ετών, άντρας ή γυναίκα, με τη μοναδική προϋπόθεση να μην έχουν σοβαρό πρόβλημα υγείας που να τους εμποδίζει να καταδυθούν.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό IN Business τεύχος Νοεμβρίου 2018

Δειτε Επισης

Φέτος το Πάσχα οι προσφορές είναι επικές-Smartphones με €0 αρχικά και €200 έκπτωση
Υπουργείο Εμπορίου: Εφαρμόζονται κανονισμοί για έλεγχο της μεσιτείας όπλων
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Έπιπλα Andreotti: Η one-stop-shop επιλογή σου!
Εννέα μνηστήρες για την ανάπτυξη και λειτουργία του e-kalathi-Οι προσφοροδότες και τα ποσά που δήλωσαν
Τα προβλήματα στην εμπορία και προώθηση των κυπριακών κρασιών στην ντόπια και ξένη αγορά
Skybags: Ποιοτική μόδα που στοιχίζει λιγότερα
Κατά παρέκκλιση και στο Υπουργικό τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Το κυκλοφοριακό χάος και οι νέοι κυκλικοί κόμβοι
Τα Beauty Line τιμούν την Ημέρα Γης με την εκστρατεία «Φτιάχνουμε μαζί έναν κόσμο ομορφότερο»
Μ. Παναγίδης: Επιβεβλημένη η τροποποίηση του κανονισμού της Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών