Κ. Κουμής: Καλύτερη από ποτέ η αεροπορική σύνδεση της Κύπρου

Τη θέση ότι η Κύπρος διαθέτει σήμερα την καλύτερη αεροπορική σύνδεση από ποτέ μεταφέρει σε συνέντευξη του στο InBusinessNews o Αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΚΟΤ, Κώστας Κουμής. Όπως αναφέρει, αυτή τη στιγμή συνεργάζονται με τα αεροδρόμια της χώρας μας πέραν των 70 αεροπορικών εταιρειών, ενώ για το επικείμενο καλοκαίρι έχουν ορίσει δρομολογημένες πτήσεις  58 αεροπορικές εταιρείες από και προς  96 διαφορετικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένων και των εφτά αεροδρομίων της Ελλάδας.
 
Αναφέρεται, επίσης, στη ανάγκη διατήρησης της καλής  αεροπορικής σύνδεσης με τις γείτονες χώρες και τις χώρες της Αραβικής χερσονήσου, αγορές, οι οποίες είναι εξελίξιμες τουριστικά. Εκφράζει, παράλληλα, τη θέση ότι ως χώρα θα πρέπει να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια τοποθέτησης απευθείας πτήσεων με την Κίνα που είναι η πλέον πρώτη χώρα σε αναχωρήσεις.
 
Διαβάστε ακόμα: Κ. Κουμής: Καλύτερη από ποτέ η αεροπορική σύνδεση της Κύπρου
 
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Κρατικού Προϋπολογισμού στη Βουλή των Αντιπροσώπων αναφέρατε ότι η Κύπρος απολαμβάνει σήμερα την καλύτερη αεροπορική σύνδεση που είχε ποτέ; Όντως ισχύει αυτό;  
Αναμφίβολα ναι. Η αναφορά βεβαίως αφορούσε την αεροπορική σύνδεση της χώρας μας για τουριστικούς σκοπούς κατά κύριο λόγο, αλλά είναι αυτονόητο ότι εκτός από τον τουρισμό η καλή αεροπορική σύνδεση εξυπηρετεί και άλλους σκοπούς. Είναι κοινώς παραδεκτό,  ότι σήμερα απολαμβάνουμε ως χώρα την καλύτερη αεροπορική σύνδεση που είχαμε ποτέ με απευθείας σύνδεση τόσο με αρκετά αεροδρόμια της Ευρώπης όσο και με πόλεις του Αραβικού κόλπου.
 
Πόσες εταιρείες αναμένεται να εκτελέσουν δρομολόγια αυτή τη σαιζόν από και προς την Κύπρο;
Αυτή τη στιγμή συνεργάζονται με τα αεροδρόμια της χώρας μας πέραν των 70 αεροπορικών εταιρειών και αυτό το καλοκαίρι εάν δεν κάνω λάθος μέχρι στιγμής έχουν ορίσει δρομολογημένες πτήσεις  58 αεροπορικές εταιρείες από και προς  96 διαφορετικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένων και των 7 αεροδρομίων της Ελλάδας.
 
Πού νομίζετε οφείλεται αυτή η βελτίωση της αεροπορικής σύνδεσης της χώρας μας;
Θα έλεγα ότι έγινε πολύ καλή δουλειά τα  τελευταία χρόνια τόσο από το Υπουργείο Μεταφορών όσο και από την Hermes Airports και βεβαίως τον ΚΟΤ και το Υπουργείο ΕΕΒΤ.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι όλοι αυτοί οι φορείς έχουν σχέση συνεργασίας μεταξύ τους, και πολλές φορές διαπραγματεύονται από κοινού τη βελτίωση της αεροπορικής σύνδεσης της χώρας.
Επίσης θεωρώ ότι η βελτίωση της αεροπορική σύνδεσης και κατά συνέπεια η αύξηση της επιβατικής κίνησης, οφείλεται και στις επιδόσεις του τουρισμού, εφόσον ως γνωστό απολαμβάνουμε τα τελευταία χρόνια αυξητική ζήτηση, και εννοείται ότι καμία αεροπορική εταιρεία δεν θα τοποθετούσε πτήσεις με ρίσκο να αποβεί η συνολική της παρουσία ζημιογόνα.
Επιπρόσθετα θεωρώ ότι η αεροπορική σύνδεση της χώρας βελτιώθηκε και χάρη στις ενέργειες της κυβέρνησης για σύναψη σχέσεων συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες, και αναφέρομαι φυσικά στις χώρες της αραβικής χερσονήσου. 
Είστε ικανοποιημένοι στον ΚΟΤ με την αεροπορική σύνδεση της χώρας μας, με τις δύο μεγαλύτερες αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ρωσίας;
Θα έλεγα πως ναι, ειδικά μετά την χθεσινή είδηση για τοποθέτηση καθημερινών πτήσεων από και προς το αεροδρόμιο του Heathrow από εταιρεία που εδρεύει στην Κύπρο, που προστίθενται  σ’ αυτές που ήδη υπάρχουν και εκτελούνται από άλλη εταιρεία. Η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου θα έλεγα ότι γεωγραφικά   καλύπτεται πλέον πλήρως καθώς εκτελούνται δρομολόγια στα τέσσερα κύρια αεροδρόμια του Λονδίνου, Heathrow – Gatwick - Stansted - Luton, εξυπηρετείται επίσης η κεντρική και βόρεια Αγγλία, ενώ υπάρχουν πτήσεις και από Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι για ένα χρονικό διάστημα δεν υπήρχε καθόλου αεροπορική σύνδεση με την Ιρλανδία, ενώ πλέον υπάρχουν πτήσεις τόσο από Μπέλφαστ όσο και από Δουβλίνο.
Όσο για τη Ρωσική αγορά μέχρι στιγμής έχουν προγραμματιστεί πτήσεις από 10 διαφορετικές πόλεις και θα έλεγα ότι ως πηγή τουρισμού η Ρωσική αγορά επίσης καλύπτεται πολύ καλά εάν λάβουμε υπόψη ότι πέραν των δύο μεγαλουπόλεων Μόσχας και Αγίας Πετρούπολης υπάρχουν πτήσεις και από την Ανατολική Ρωσία, το Νοβοσιμπιρσκ για παράδειγμα, αλλά και την κεντρική Ρωσία, από Καζάν, Σαμάρα και Ούφα.
Τι θα λέγατε για τη Σκανδιναβική αγορά που κάποτε μεσουρανούσε στην Κύπρο. Υπάρχει επαρκής αεροπορική σύνδεση;
Κοιτάξετε αυτή την περίοδο υπάρχουν πτήσεις από 15 διαφορετικές πόλεις. Υπάρχουν πτήσεις τόσο από Σουηδία που είναι η μεγαλύτερη στατιστικά προς εμάς αγορά, όσο και από Νορβηγία, Δανία και Φινλανδία.  Θεωρώ ότι η καλή αεροπορική σύνδεση θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο την Σκανδιναβική αγορά που είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι πέρσι παρουσίασε μία αύξηση της τάξης του 15% περίπου σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
 
Είναι κάποιες χώρες  που θεωρείτε ότι αργά ή γρήγορα θα ήτανε ωφέλιμο για τον τουρισμό να αποκτήσουμε αεροπορική σύνδεση;
Θεωρώ πολύ σημαντικό να διατηρηθεί η καλή  αεροπορική σύνδεση με τις γείτονες χώρες και τις χώρες της Αραβικής χερσονήσου. Σήμερα η Κύπρος συνδέεται με καθημερινές πτήσεις με Κατάρ, Ιορδανία, Αίγυπτο, Λίβανο, Η.Α.Ε. και Μπαχρέιν (6/7), ενώ προσφάτως διερευνήθηκε και η αεροπορική σύνδεση με τη Σαουδική Αραβία. Με το Αμπου Νταμπι υπάρχουν πτήσεις 3 φορές την εβδομάδα.
Όλες αυτές οι αγορές είναι εξελίξιμες τουριστικές αγορές και βεβαίως μας ενδιαφέρουν. Επίσης θεωρώ ότι θα πρέπει να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια τοποθέτησης απευθείας πτήσεων με την Κίνα που είναι η πλέον πρώτη χώρα σε αναχωρήσεις σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Τουρισμού.
 
Διαβάστε ακόμα: Leading Paradigms: 5 βήματα για σωστό και αποτελεσματικό feedback

Δειτε Επισης

Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά
Αλεξανδρούπολη-Λάρνακα: Πότε αρχίζει επίσημα η απευθείας αεροπορική σύνδεση
ΕΤΑΠ Πάφου: Συμμετέχει σε έργο για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση μικρομεσαίων επιχειρήσεων
16α IN Business Awards: Απόψε η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%