Powered by

Μελετούν νομοθετική ρύθμιση για φορολόγηση Airbnb

Κινητικότητα επικρατεί το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς, αναφορικά με το θέμα της καταγραφής και φορολόγησης των διαφόρων καταλυμάτων,  τα οποία προσφέρονται προς ενοικίαση μέσω της  διεθνούς διαδικτυακής πλατφόρμας Airbnb και άλλων παρόμοιων ιστοσελίδων.

Διαβάστε ακόμα: Αναμένει πολεοδομική το γκολφ στην Αγία Νάπα

Η δυνατότητα νομοθετικής ρύθμισης της φορολόγησης των ιδιοκτητών των εν λόγω υποστατικών σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ανοίγει σιγά σιγά το δρόμο και στην Κύπρο να κινηθεί  προς αυτή την κατεύθυνση, κάτι το οποίο ήταν εξαιρετικά δύσκολο μέχρι και πριν από μερικούς μήνες, εξ αιτίας της άρνησης της Airbnb να δώσει περισσότερα στοιχεία για τους ιδιοκτήτες που αξιοποιούν την πλατφόρμα της.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατόπιν διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς, το Υπουργείο Οικονομικών και ειδικότερα το Τμήμα Φορολογίας μελετά το ενδεχόμενο δημιουργίας νομοσχεδίου ή τροποποίησης του υφιστάμενου νόμου, προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ειδικού μητρώου για τα συγκεκριμένα καταλύματα, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η φορολόγηση των ιδιοκτητών τους. 

Τα καταχωρημένα, στο εν λόγω μητρώο, καταλύματα θα υποχρεούνται να δηλώνουν τις κρατήσεις που δέχονται  και να καταβάλλουν τους αντίστοιχους φόρους σε τοπικές και φορολογικές αρχές, προς αντιμετώπιση του φαινομένου της παραοικονομίας αλλά και του αθέμιτου ανταγωνισμού έναντι των αδειούχων τουριστικών καταλυμάτων. 

Το θέμα αναμένεται να βρεθεί  εκ νέου στο επίκεντρο σύσκεψης όλων των εμπλεκομένων, την ερχόμενη εβδομάδα. 

Διαβάστε ακόμα: «Τίμησαν» και τα καταλύματα τύπου Airbnb οι τουρίστες

Ικανοποίηση ΠΑΣΥΞΕ
Ικανοποίηση για την πιο πάνω εξέλιξη εξέφρασε μιλώντας στο InBusinessNews ο Γενικός Διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ), Ζαχαρίας Ιωαννίδης. «Μας χαροποιεί το γεγονός ότι αισίως υπάρχει κινητικότητα  στο συγκεκριμένο θέμα, ώστε οι αρμόδιες αρχές να ενεργοποιηθούν και να κινηθούμε προς τις κατευθύνσεις που και άλλες ανεπτυγμένες χώρες έχουν προχωρήσει», ανέφερε ο κ. Ιωαννίδης,.
Θέτοντας υπό έλεγχο τέτοιου είδους εμπορικές δραστηριότητες, πρόσθεσε, «διασφαλίζουμε ότι δεν δημιουργείται το φαινόμενο της παραοικονομίας αλλά και αθέμιτου ανταγωνισμού έναντι των αδειούχων τουριστικών καταλυμάτων του τόπου, που διέπονται από νομοθεσίες που διασφαλίζουν και ζωτικής  σημασία θέματα, όπως αυτά της ασφάλειας και της υγείας», πρόσθεσε. 

Αντίστοιχοι νόμοι στην Ευρώπη
Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχες νομοθεσίες για ρύθμισης του επίμαχου θέματος έχουν λάβει το πράσινο φως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ολλανδία, Γερμανία, ΗΒ, η Ισπανία κ.α.
Σε ότι αφορά την νεοσύστατη νομοθεσία της Ελλάδας, προβλέπεται  η φορολόγηση των μισθωμάτων Airbnb, μέσω  ηλεκτρονικής εφαρμογής για τη δήλωση των βραχυχρόνιων μισθώσεων κατοικιών. Όλοι όσοι ενοικιάζουν ακίνητα μέσω της πλατφόρμας Airbnb, καλούνται να τα δηλώσου ηλεκτρονικά. Η βραχυχρόνια εκμίσθωση κατοικιών φορολογείται με ποσοστό από 15% μέχρι 45%, ανάλογα και  με το ύψος των ετήσιων εσόδων των ιδιοκτητών. Όσοι δεν δηλώσουν τα ακίνητα τους, θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα μέχρι και € 5.000.
Τους ψάχνουν εδώ και καιρό

Αξίζει να σημειωθεί πως, όπως είχε αναφέρει σε παλαιότερο ρεπορτάζ του το InBusinessNews,  εδώ και αρκετούς μήνες λειτουργοί του Τμήματος Φορολογίας αναζητούσαν  ιδιοκτήτες υποστατικών, τα οποία τίθενται προς ενοικίαση μέσω της Airbnb και άλλων συναφών ιστοσελίδων. Αφού έρχονταν σε επικοινωνία μαζί τους, τους καλούσαν να δηλώσουν στις φορολογικές αρχές τα εισοδήματα που αποκόμισαν από τη συνεργασία τους με την εν λόγω υπηρεσία. Συνεπώς, γίνεται κατανοητό πως ήδη έχει γίνει σχετική προεργασία προς την κατεύθυνση της φορολόγησης των εν λόγω ιδιοκτητών, κάποιοι εκ των οποίων έχουν ήδη προχωρήσει σε δήλωση των εισοδημάτων τους.

Διαβάστε ακόμα: Φ. Βάκης: Να βρίσκεσαι πάντα ένα βήμα μπροστά

Ραγδαία αναπτυσσόμενη η Airbnb
Η Airbnb αποτελεί πλατφόρμα, η οποία επιτρέπει σε άτομα να μισθώσουν ή να νοικιάσουν διαμερίσματα, σπίτια ή ακόμα και δωμάτια στις οικίες τους. Ιδρύθηκε το 2008 στο Σαν Φραντσίσκο της Καλιφόρνιας των ΗΠΑ κι μέχρι σήμερα στο δίκτυο της περιλαμβάνονται περισσότερα από 3 εκατομμύρια καταλύματα σε 191 χώρες. Επί της ουσίας, η εν λόγω πλατφόρμα ανταγωνίζεται ξενοδοχεία και άλλα τουριστικά καταλύματα, προσφέροντας την ευκαιρία σε ιδιοκτήτες να διαθέσουν τα διαμερίσματα και τις οικίες τους σε τρίτους, σε πιο ανταγωνιστικές τιμές. Λόγω και του τρόπου, με τον οποίο λειτουργεί η πλατφόρμα, επιτρέπει στους συνεργαζόμενους ιδιοκτήτες να ενοικιάζουν τα υποστατικά τους, χωρίς να φαίνεται πουθενά το πόσες ενοικιάσεις έγιναν, για πόσο διάστημα και πόσα χρήματα καταβλήθηκαν από τους ενοικιαστές. Εξ’ ού και η Airbnb, η οποία αποτελεί και τον leader της συγκεκριμένης αγοράς, έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις σε διάφορες χώρες, αφενός για φορολογικούς λόγους και αφετέρου για θέματα που σχετίζονται με το γεγονός ότι δεν υπάρχει έλεγχος των αρμοδίων αρχών για την ασφάλεια των υποστατικών. 

Πάνω από 300 καταλύματα στην Κύπρο
Στην Κύπρο, το πεδίο δραστηριοποίησης της εν λόγω πλατφόρμας είναι ακόμα σχετικά μικρό, συγκριτικά με άλλες χώρες. Πέραν των 300 σπιτιών/διαμερισμάτων στην Κύπρο διτίθενται προς ενοικίαση μέσω της Airbnb, και άλλων παρεμφερών ιστοσελίδων. Ωστόσο, με δεδομένο το γεγονός ότι πλέον ένας μεγάλος αριθμός τουριστών στην Κύπρο επιλέγει να μην μένει σε ξενοδοχεία, υπολογίζεται ότι οι ιδιοκτήτες υποστατικών που συνεργάζονται με την Airbnb θα αυξηθούν. Εξάλλου, ανατρέχοντας κανείς στην ιστοσελίδα Airbnb, θα δει να προσφέρονται προς ενοικίαση από διαμερίσματα στο κέντρο των πόλεων μέχρι επαύλεις πολυτελείας, με τιμές που ξεκινούν από 20 ευρώ το βράδυ και φθάνουν μέχρι και τα αστρονομικά ποσά των €2.000.

Δειτε Επισης

Minthis Resort: Πασχαλινή πολυτέλεια σε έναν παράδεισο εκλεπτυσμένης απόλαυσης
Κώστας Κουμής: Επιβεβαιώνεται η μεγάλη συνεισφορά του αθλητικού τουρισμού στην τουριστική οικονομία
Στο 50% οι πληρότητες στα ξενοδοχεία το Πάσχα-Ετοιμάζονται για δύσκολη χρονιά οι ξενοδόχοι
WIZZ Experiences: Νέα πρόσθετη υπηρεσία για τους επιβάτες της Wizz Air
Στα €1,4 δισ. οι δαπάνες για ταξίδια Κυπρίων στο εξωτερικό το 2022
Ψηφίζουν εξωτερικό για τις πασχαλινές διακοπές τους οι Κύπριοι-Για 48ωρα οι κρατήσεις στο εσωτερικό
Ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών κατέγραψε το πρώτο τρίμηνο η Πορτογαλία
ΕΤΑΠ Λευκωσίας: Διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στο GreenHost Project
Απογειώθηκαν τα ταξίδια των Κυπρίων-Πού αποδίδεται η αύξηση και οι δημοφιλέστεροι προορισμοί
Λαμπερό reopening για το The Retail Village στο Nammos Limassol του Parklane Resort & Spa (pics)