Αναμένει πολεοδομική το γκολφ στην Αγία Νάπα

Την πολεοδομική άδεια προκειμένου να ολοκληρωθούν αφενός οι τελικές διαπραγματεύσεις με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές και να ξεκινήσουν αφετέρου οι κατασκευαστικές εργασίες αναμένει η εταιρεία που ανέλαβε την ανάπτυξη γηπέδου γκολφ στο δάσος της Αγίας Νάπας.

Διαβάστε ακόμα: Μελετούν νόμο για φορολόγηση Airbnb

Οι σχετικές άδειες αναμένεται να δοθούν εντός του 2018, προκειμένου το έργο να ξεκινήσει σύντομα, με την ανέγερση του γηπέδου γκολφ σε 14 κυβερνητικά τεμάχια γης σεντός της περιοχής Natura 2000 Κάβο Γκρέκο, η συνολική έκταση των οποίων ξεπερνά τα 104.000 τ.μ.

Το κόστος του γηπέδου γκολφ 18 τρυπών υπολογίζεται στα €12 εκατ.

Οι όροι
Υπενθυμίζεται ότι, όπως ενημέρωσε ο Υπουργός Εσωτερικών τη Βουλή, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε στις 19 Δεκεμβρίου του 2017 την καταρχήν έγκριση της εκμίσθωσης προς την εταιρεία Ayia Napa Forest Golf Ltd, στην οποία συμμετέχουν ξενοδόχοι της περιοχής, των εν λόγω κρατικών κτημάτων, για τουριστικούς σκοπούς και συγκεκριμένα, για την ενσωμάτωση τους με όμορη δασική και ιδιωτική γη, για μια άρτια και ενιαία ανάπτυξη της περιοχής, για τη χρησιμοποίηση τους για τη δημιουργία γηπέδων γκολφ με τις συναφείς εγκαταστάσεις τους.

Σημειώνεται ακόμα ότι το ετήσιο αγοραίο μίσθωμα θα υπολογιστεί από το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, σε ποσοστό 5% επί της συνολικής αγοραίας αξίας, μετά τον υπολογισμό της συνολικής ζητούμενης έκτασης.

Η ισχύς της σύμβασης μίσθωσης θα είναι αρχικά για περίοδο 33 χρόνων, με δικαίωμα ανανέωσης για άλλες δύο περιόδους των είκοσι πέντε 25 χρόνων η καθεμιά.

Αναβαθμίζει την ελεύθερη Αμμόχωστο
Σημαντική προϋπόθεση για τη δημιουργία του γηπέδου γκολφ είναι η χρήση της κρατικής γης αποκλειστικά για την ανέγερση του γκολφ και των συναφών εγκαταστάσεων, καθώς επίσης και η ολοκλήρωσή του εντός οκτώ ετών από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης. Όλες οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις και αναπτύξεις, πλην του γκολφ, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν εντός των ιδιωτικών τεμαχίων των μετόχων της εταιρείας.

Όπως ανέφερε στο InBusinessNews o διευθυντής της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Αμμοχώστου, Λάκης Αβρααμίδης, το φιλόδοξο έργο θα αναβαθμίσει σημαντικά  το τουριστικό προϊόν της επαρχίας Αμμοχώστου, το οποίο θα εμπλουτιστεί τόσο με τις μαρίνες που είναι σε εξέλιξη ή στα σκαριά, όσο και την ανακαίνιση και ανέγερση ξενοδοχειακών μονάδων. 

«Πρόκειται για ένα έργο που θα συμβάλει στην προσέλκυση χειμερινού τουρισμού και στην αντιμετώπιση του προβλήματος της εποχικότητας», τόνισε σχετικά ο κ. Αβρααμίδης.

Η εταιρεία, η οποία ανέλαβε την κατασκευή του γηπέδου γκολφ, βρίσκεται σε επαφή με επενδυτές, το ενδιαφέρον των οποίων θα καθορίσει την πορεία και εξέλιξη του έργου.

Πέραν του γηπέδου γκολφ, η συνολική επένδυση περιλαμβάνει την ανέγερση ξενοδοχείου, συνεδριακού κέντρου, επαύλεων, εστιατορίου και σπα.

Εκτιμάται ότι οι κατασκευαστικές εργασίες θα διαρκέσουν περίπου ενάμιση χρόνο για το γκολφ, αλλά και περί τα έξι χρόνια για την ολοκλήρωση των οικιστικών και άλλων αναπτύξεων.

Ο διευθυντής της ΕΤΑΠ Αμμοχώστου χαρακτηρίζει κομβική την τοποθεσία του έργου, το οποίο προσφέρει θέα περιμετρικά του Πρωταρά, της Αγίας Νάπας και του Κάβο Γκρέκο, σημειώνοντας ότι το γήπεδο που θα ανεγερθεί θα είναι διεθνών προδιαγραφών.

Διαβάστε ακόμα: Φ. Βάκης: Να βρίσκεσαι πάντα ένα βήμα μπροστά

Το χρονικό
Οι προσπάθειες δημιουργίας του έργου χρονολογούνται επί προεδρίας Γλαύκου Κληρίδη, όταν εταιρεία με ξενοδόχους ανέλαβαν την ανέγερση του γηπέδου γκολφ, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα περιελάμβανε οικιστική ανάπτυξη, προκειμένου να συμβάλει στην αντιμετώπιση της εποχικότητας και της λειτουργίας των ξενοδοχείων της περιοχής κατά τους χειμερινούς μήνες. Ωστόσο, κατέστη δύσκολη και τελικά ανέφικτη η προσπάθεια εξεύρεσης επενδυτών.

Αφού το έργο πέρασε από πολλές συμπληγάδες πέραν της μίας δεκαετίας, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τον Φεβρουάριο του 2014 τη μίσθωση γηπέδου γκολφ στην περιοχή της Αγίας Νάπας στο πλαίσιο της πολιτικής που έχει ως στόχο να καταστεί η Κύπρος ελκυστικότερος τουριστικός προορισμός μέσω της ανάπτυξης της ποιότητας του τουριστικού της προϊόντος, καθώς και της πολιτικής για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Συγκεκριμένα, το Υπουργικό Συμβούλιο επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της Κυβέρνησης για δημιουργία ενός γηπέδου γκολφ εντός της περιοχής Natura 2000 Κάβο Γκρέκο και ενέκρινε την εκμίσθωση 59 εκταρίων έκτασης γης στο δάσος της Αγίας Νάπας.

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας