Ο νέος χάρτης των κυπριακών αιθέρων

Περισσότερες από 70 αεροπορικές εταιρείες πετάνε στην Κύπρο ενώ πάνω από επτά εκατομμύρια επιβάτες διακινούνται ετησίως στα Διεθνή Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου. Το ενδιαφέρον από νέες αερογραμμές που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τη χώρα μας αυξάνεται διαρκώς, φανερώνοντας ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια προσέλκυσης νέων.

Οι εταιρείες που έχουν αυτή τη στιγμή βάση στην Κύπρο είναι η Aegean, η Ryanair, η Blue Air και η Tus Airways, ενώ σε συζητήσεις βρίσκεται η Wizz Air, καθώς επίσης και η Cobalt, η S7 και η Orion Airways, οι οποίες έχουν αποταθεί για αδειοδότηση στο κράτος .

Πέρα από τις εταιρείες που έχουν δημιουργήσει βάση στην Κύπρο πολλές άλλες άρχισαν πτήσεις τα τελευταία χρόνια. Μερικές από αυτές είναι η Wizz Air, η EasyJet (προσθέτοντας πτήσεις εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου), η Vueling, η Air Serbia, η Germania, η Jet2.com, η Qatar, η S7, η Rossiya, η Ural, η Yamal και η Qeshm.

Επιπρόσθετα, υπάρχει πρόθεση από εταιρείες για επέκταση της χρησιμοποίησης του αεροδρομίου της Λάρνακας ως διακομετακομιστικού σταθμού επιβατών, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη μεταφορά Ισραηλινών επιβατών από και προς την Άπω Ανατολή μέσω της Ντόχας του Κατάρ, με ενδιάμεσο σταθμό το αεροδρόμιο Λάρνακας κατόπιν συνεργασίας των εταιρειών Arkia Airlines και Qatar Airways. Σε παρόμοιο πλαίσιο εξετάζεται η προώθηση συνεργασιών και μεταξύ άλλων εταιρειών.

Στις εταιρείες δίνονται κυρίως δύο κίνητρα για να πετάξουν στην Κύπρο: 
1. Υπό τη μορφή έκπτωσης στις χρεώσεις αεροδρομίων, μέσω δημοσιευμένων στοχευμένων σχεδίων παραχώρησης κινήτρων.
2. Υπό τη μορφή χρηματικής συμμετοχής σε σχέδια προώθησης τουρισμού (καμπάνιες) που σκοπό έχουν την ενημέρωση και τη δημιουργία αγοράς για την Κύπρο από τη/ις χώρα/ες προέλευσης της αεροπορικής εταιρείας.

Χρονιά ρεκόρ το 2016
Το 2016 εκτιμάται ότι θα είναι μια χρονιά ρεκόρ για την επιβατική κίνηση στα κυπριακά αεροδρόμια. Το τουριστικό ρεύμα από την Αγγλία έχει αποκατασταθεί, με την αγορά να επιστρέφει στα ποσοστά που καταγράφονταν πριν από μία δεκαετία. Ταυτόχρονα, το πλήγμα από το κλείσιμο της Transaero έχει επουλωθεί, με νέες αερογραμμές να προσθέτουν διαρκώς πτήσεις, ενώ οι γεωπολιτικές συγκυρίες ενισχύουν συνεχώς τις αφίξεις τουριστών στο νησί.

Τέλος, οι αφίξεις από τη Σκανδιναβία και το Ισραήλ αυξάνονται με θεαματικούς ρυθμούς, ενώ αύξηση παρατηρείται και από αγορές της Ευρώπης όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ελβετία. Σύμφωνα εξάλλου με τις προβλέψεις τις Hermes Airports για το 2016, στη δεκάδα των αγορών με τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση θα προστεθεί και η Ελβετία, ενώ στους προορισμούς με τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση η Μόσχα εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει την Αθήνα.

ΝEW ENTRIES

Ellinair

Η ελλαδική αεροπορική εταιρεία του ομίλου Μουζενίδη, Ellinair, με έδρα τη Θεσσαλονίκη πραγματοποιεί πτήσεις Λάρνακα – Θεσσαλονίκη, τρεις φορές την εβδομάδα, ενώ έχει ήδη ιδρύσει γραφείο - αντιπροσωπεία στη Λεμεσό, στοχεύοντας στη διοργάνωση ταξιδιών, Ρώσων κατοίκων Λεμεσού προς την Ελλάδα αλλά και στην εξυπηρέτηση Ρώσων που θέλουν να ταξιδέψουν στην Κύπρο.

 

 

Tus Airways

Η νέα κυπριακή αεροπορική Tus Airways με αεροσκάφη SAAB 340 (34 θέσεων) και SAAB 2000 (50 θέσεων) έχει αρχίσει πτήσεις προς Ισραήλ, ενώ αναμένεται σύντομα να δημοσιοποιήσει το πτητικό της πρόγραμμα.

 

 

 

Orion Airways

Η νέα κυπριακή αεροπορική Orion Airways, με έδρα στη Λάρνακα,συμφώνησε με τη Jordan Aviation για τη μίσθωση του πρώτου αεροσκάφους του στόλου της, τύπου Bοeing B737. Η εταιρεία αναμένεται να εξασφαλίσει τις απαραίτητες άδειες από το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας και το Υπουργείο Μεταφορών και σχεδιάζει πτήσεις από Λάρνακα, σε Αθήνα, Λονδίνο και Μέση Ανατολή. 

 

S7

Ο ρωσικός αερομεταφορέας S7 δημιούργησε νέα εταιρεία με την επωνυμία «Charlie Airlines» η οποία θα δραστηριοποιείται στην Κύπρο και έχει ήδη αποταθεί για τις σχετικές αδειοδοτήσεις αεροπορικών εταιρειών. Το όνομα πηγάζει από το επίθετο «τσάρλις» που χρησιμοποιείτο για τους Κύπριους στην Αγγλία αν και δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί. Η νέα εταιρεία θα κάνει πτήσεις από Κύπρο προς ευρωπαϊκές χώρες χρησιμοποιώντας αεροσκάφη τύπου Α319 από τον στόλο της S7.
 

Pobeda

Πτήσεις θα ξεκινήσει και η ρωσική αεροπορική Pobeda. Η εταιρεία έχει προγραμματίσει καθημερινές πτήσεις από Λάρνακα και δύο φορές την εβδομάδα από Πάφο προς πόλεις της Ρωσίας. Είναι μέρος της ομάδας Aeroflot και λειτουργεί σε ένα κλασικό μοντέλο αερομεταφορέα χαμηλού κόστους. 

 

 

Royal Flight

Η Louis Travel προχώρησε σε συμφωνία συνεργασία με τον ρωσικό όμιλο Coral, ο οποίος διαθέτει την αεροπορική Royal Flight. Τον χειμώνα προγραμματίζει να πραγματοποιεί μία πτήση τη βδομάδα από τη Μόσχα, ενώ το καλοκαίρι θα πραγματοποιεί περισσότερες με στόχο τη μεταφορά 50.000 Ρώσων τουριστών εντός του 2016.

 

 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
Νίκος Χριστοδουλίδης: Προκηρύσσει μεγάλη εκστρατεία για το rebranding της Κύπρου ο Invest Cyprus
Δρ. Χρ. Χατζηκυπριανού: Κτηνιατρική Σχολή στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο
Γ. Μιχαήλ: Ας πιστέψουμε στην κυπριακή επιχειρηματικότητα, ας γίνουμε μια πραγματικά pro-business κοινωνία
Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ