Κομισιόν: Αναγκαία η κρατική στήριξη στην ΣΚΤ

Θετικά σημεία αλλά και κινδύνους από την ολοκλήρωση της πράξης απορρόφησης των καλών περιουσιακών στοιχείων του Συνεργατισμού από την Ελληνική και των υπόλοιπων συνδεδεμένων εξελίξεων, εντοπίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τελευταία μεταμνημονιακή έκθεση παρακολούθησής της πορείας της κυπριακής οικονομίας.

Στην έκθεση σημειώνεται πως αντίθετα με τις προσδοκίες, η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα απέτυχε να επιστρέψει σε βιώσιμα επίπεδα. Συγκεκριμένα, απέτυχε να ανακτήσει μεγάλο μέρος των χρημάτων από το χαρτοφυλάκιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων της, κάτι που οφείλεται, εν μέρει, σε διοικητικές αποτυχίες της ίδιας της ΣΚΤ και εν μέρει σε εμπόδια που δημιούργησε το κυπριακό νομικό σύστημα.

Η Επιτροπή σημειώνει πως κανένας ενδιαφερόμενος δεν έδωσε θετική τιμή για την απόκτηση της ΣΚΤ και γι’ αυτό και η στήριξη μέσω του δημοσίου κρίθηκε αναγκαία. Η Επιτροπή, σημειώνεται, έκρινε πως τα μέτρα στήριξης είναι συμβατά με τους κανόνες κρατικής στήριξης.  

Η επιτροπή θεωρεί θετικό το γεγονός πως με την ολοκλήρωση της συμφωνίας θα φύγουν από το τραπεζικό σύστημα 6 δις ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων (γύρω στο 25-30% του συνόλου).  Από την άλλη, προβληματίζεται για την αυξημένη διασύνδεση που θα υπάρχει μεταξύ χρηματοοικονομικού τομέα και δημόσιου (λόγω της μεγάλης αξίας κρατικών ομολόγων που θα έχει η Ελληνική Τράπεζα).

Οι δεσμεύσεις
Η Κομισιόν επικεντρώνεται στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Κυπριακή Δημοκρατία γύρω από θέματα ανάκτησης χρέους και σημειώνει πως η υλοποίηση των δεσμεύσεων θα παρακολουθείται στενά από εντολοδόχο της.

Ιδιαίτερα αναφορά γίνεται και στο σχεδιασμό της εταιρείας που θα αναλάβει τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων του Συνεργατισμού, όπου τονίζεται η ανάγκη προσεκτικού σχεδιασμού του τρόπου διακυβέρνησης σε συνάρτηση με βέλτιστες διεθνείς πρακτικές. Επίσης, το προσωπικό θα πρέπει να είναι καταρτισμένο, εκπαιδευμένο και να έχει κίνητρα. Με την ίδια λογική, σημειώνεται, θα πρέπει και το σχέδιο για τους ευάλωτους δανειολήπτες (σ.σ. Εστία) να είναι προσεκτικά σχεδιασμένο, ώστε να μην υπονομεύει τις προσπάθειες που γίνονται για βελτίωση της κουλτούρας πληρωμών.  

Δειτε Επισης

Νέα αύξηση τόσο στις καταθέσεις όσο και στα δάνεια τον Μάρτιο
Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Και αυτό το Πάσχα η Alpha Bank στέκεται στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά