Χρ. Κοκκάλου: Η επιτυχία και αποτυχία στο επιχειρείν δεν έχoυν φύλο

Κάθε επιχειρηματίας δεν κρίνεται ή δεν πρέπει να κρίνεται βάσει του φύλου του, αλλά για το έργο που έχει να επιδείξει, τις ικανότητες του και το πόσο επιτυχώς ή όχι ανταποκρίνεται στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, δηλώνει η διευθύνουσα σύμβουλος του οργανισμού ΙMR/University of Nicosia™, Χριστίνα Κοκκάλου.

«Και στο επιχειρείν, για να μιλήσουμε και με δημοσκοπικούς όρους, είτε είσαι άντρας είτε γυναίκα, η επιτυχία ή η αποτυχία είναι έννοιες καθ’ όλα αντικειμενικά μετρήσιμες», υποδεικνύει σε συνέντευξή της στο InBusinessNews, μέρος της οποίας δημοσιεύεται στο τεύχος Αυγούστου του περιοδικού IN Business στο πλαίσιο του αφιερώματος «The Women Issue».  

H κ. Κοκκάλλου, αναφερομένη στον τομέα των ερευνών και συμβουλευτικών υπηρεσιών όπου δραστηριοποιείται ο οργανισμός ΙMR/University of Nicosia™, κάνει λόγο για ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον, επισημαίνοντας πως πρέπει να βρίσκεις τον τρόπο να είσαι πάντα ένα βήμα πιο μπροστά από τον ανταγωνισμό, να είσαι εσύ εκείνος που διαμορφώνει τις τάσεις και που χαράζει τις εξελίξεις.  

Στο πλαίσιο αυτό, και σε ό,τι αφορά τόσο την ίδια όσο και τους συνεργάτες της, οι λέξεις εφησυχασμός και επανάπαυση, όπως χαρακτηριστικά τονίζει, είναι άγνωστες.  

Διαβάστε ακόμη:

Ποιο είναι το σημαντικότερο πράγμα που έχετε μάθει μέσω της καριέρας σας;

Στο έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον όπου δραστηριοποιούμαστε ως οργανισμός ερευνών και συμβουλευτικών υπηρεσιών, η στόχευση και εν τέλει η επιτυχία προϋποθέτει συνεχή εγρήγορση και σίγουρα κανένα εφησυχασμό. Πρόκειται για ένα διαρκή μαραθώνιο, στον οποίο πρέπει να βρίσκεις τον τρόπο να είσαι πάντα ένα βήμα πιο μπροστά από τον ανταγωνισμό, να είσαι εσύ εκείνος που διαμορφώνει τις τάσεις και που χαράζει τις εξελίξεις.

Η εμπειρία μου μέσα από τα χρονιά με δίδαξε λοιπόν-και αυτό θα έλεγα πως είναι το πιο σημαντικό πράγμα που έχω μάθει κατά τη διάρκεια της καριέρας μου-, να βρίσκομαι σε μια διαρκή αναζήτηση και λήψη πρωτοποριακών αποφάσεων, οι οποίες εξελίσσοντας αδιάκοπα την επιχείρηση της οποίας ηγούμαι, να την καθιστούν αρκούντως ικανή να ανταποκρίνεται πλήρως στις προσδοκίες των πελατών της και να διατηρεί διαχρονικά τον ηγετικό της ρόλο στην αγορά.   

Ποιος ο δυσκολότερος ρόλος που κληθήκατε να διαδραματίσετε μέχρι στιγμής και ποια η μεγαλύτερη πρόκληση στην πορεία σας;

Δεν θα έλεγα κάτι συγκεκριμένο, αλλά συνολικά την όλη πορεία μου στον επιχειρηματικό στίβο. Οι δυσκολίες και οι προκλήσεις, τουλάχιστον σε ό,τι με αφορά, δεν προσεγγίζονται ως στιγμές ενός επιχειρηματικού ταξιδιού, αλλά ως αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής λειτουργίας της εταιρείας της οποίας ηγείσαι. Αυτή η προσέγγιση είναι αν θέλετε και ένα από τα μυστικά της επιτυχίας του δικού μας Οργανισμού, αφού όπως απάντησα και πιο πάνω οι λέξεις εφησυχασμός και επανάπαυση είναι «άγνωστες», τόσο προς εμένα όσο προς τους συνεργάτες μου.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη πρόκληση για παράδειγμα από το να προσπαθείς να αφουγκράζεσαι τις ανάγκες της κοινωνίας και του επιχειρείν, από το να βάζεις καθημερινά καινούργια στοιχήματα με τον εαυτό σου και να μην συμβιβάζεσαι με τίποτα λιγότερο από την υλοποίησή τους. Εμπνέοντας, ταυτόχρονα, τους συνεργάτες σου να σε εμπιστευθούν και να σε ακολουθήσουν στο όραμά σου, κάνοντάς τους να θέλουν να γίνουν πρωτεργάτες στην προσπάθεια επίτευξης των στόχων που θέτεις. 

Πώς συγκρίνετε την σημερινή εποχή και το ρόλο της γυναίκας σε όλα τα επίπεδα (επιχειρηματία, σύζυγος, μητέρα, κτλ) σε σχέση με πριν μια δεκαετία;

Ο ρόλος της γυναίκας σήμερα σε σχέση με το παρελθόν, και συγκεκριμένα συγκριτικά με πριν από 20 χρόνια όταν ξεκινούσα εγώ, δεν είναι καθόλου διαφορετικός. Οι ρόλοι παραμένουν οι ίδιοι, όπως επίσης τα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις.

Όμως προσωπικά αρνούμαι τον διαχωρισμό αντρών και γυναικών, όχι μόνο σε ό,τι αφορά την παρουσία του ενός ή του άλλου φύλου σε ηγετικές θέσεις του επιχειρείν, αλλά και γενικότερα στο επαγγελματικό γίγνεσθαι, ανεξαρτήτως της θέσης εργασίας την οποία κατέχει κανείς. Θεωρώ ότι, είτε είσαι άντρας είτε γυναίκα, το ζήτημα είναι να ξέρεις πώς να συνδυάζεις όλους σου τους ρόλους, να διαθέτεις την απαραίτητη ευελιξία για να προσαρμόζεσαι και να ισορροπείς επιτυχώς ανάμεσα σε αυτούς.

Εν τέλει, ο κάθε επιχειρηματίας δεν κρίνεται ή δεν πρέπει να κρίνεται βάσει του φύλου του, αλλά για το έργο που έχει να επιδείξει, τις ικανότητες του και το πόσο επιτυχώς ή όχι ανταποκρίνεται στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει. Και στο επιχειρείν, για να μιλήσουμε και με δημοσκοπικούς όρους, είτε είσαι άντρας είτε γυναίκα, η επιτυχία ή η αποτυχία είναι έννοιες καθ’ όλα αντικειμενικά μετρήσιμες. 

Υπάρχει κάποιος ανεκπλήρωτος στόχος σας;

Όπως είπα και πιο πάνω, προσεγγίζω την επιχειρηματική μου δραστηριοποίηση ως μια αδιάκοπη πρόκληση, θέτοντας καθημερινά ακόμη υψηλότερους στόχους και χωρίς να συμβιβάζομαι με οτιδήποτε λιγότερο από την πλήρη υλοποίησή τους.

Υπό αυτό το πρίσμα, δεν μπορώ να μιλήσω για ανεκπλήρωτο στόχο ή στόχους, αλλά για μια διαδικασία συνεχούς επαναπροσδιορισμού στόχων στην οποία υποβάλλω τον εαυτό μου, έχοντας κατά νου το κατ’ εμένα αυτονόητο. Ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην επιτευχθούν και να τεθούν οι επόμενοι. 

Ποια συμβουλή θα δίνατε σε μια άλλη γυναίκα, η οποία τώρα κτίζει την καριέρα της;

Πρώτα και κύρια να πιστέψει στις δυνάμεις της, να διεκδικήσει χωρίς παλινωδίες αυτά που ονειρεύεται για την επαγγελματική της σταδιοδρομία. Έχοντας κατά νου πως κάθε αρχή και δύσκολη, να μην απογοητευθεί και να μην τα παρατήσει στην πρώτα αναποδιά ή αποτυχία, να πορευθεί με αυτοπεποίθηση και σιγουριά. Να θυμάται πάντα πως «δεν υπάρχει τίποτε αδύνατο γι’ αυτόν που θα προσπαθήσει». Τα υπόλοιπα θα έρθουν από μόνα τους και θα πάρουν τον δρόμο τους. 

Μπορεί τελικά μια γυναίκα να αλλάξει τον κόσμο και πώς;

Τον κόσμο δεν τον αλλάζουν ή δεν μπορούν να τον αλλάξουν οι άνθρωποι αναλόγως του φύλου τους, αλλά αναλόγως των μυαλών που κουβαλούν, αναλόγως της κουλτούρας και της νοοτροπίας με την οποία σε προσωπικό επίπεδο οι ίδιοι  προσεγγίζουν τον κόσμο.

Συνεπώς ναι, μια γυναίκα και όλες οι γυναίκες μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο, αν πρώτα ο δικός τους εσωτερικός κόσμος είναι τέτοιος που να τους επιτρέπει να έχουν μια τέτοια φιλοδοξία. Αν όχι, είναι ματαιότητα να περιμένει κανείς κάτι τέτοιο, όπως ακριβώς ισχύει και για τους άνδρες. Προσωπικά, την προσδοκία να αλλάξει προς το καλύτερο ο κόσμος δεν την διαχωρίζω ανάμεσα στα δύο φύλα, αλλά την εναποθέτω ως ελπίδα στους ανθρώπους εκείνους, γυναίκες και άνδρες, των οποίων ο ψυχισμός τους καθιστά ικανούς να τους εμπιστευθούμε ότι θέλουν και μπορούν να το πράξουν. 

Πού φαντάζεστε τον εαυτό σας τα επόμενα πέντε χρόνια;

Στα ηνία της εταιρείας μας να υλοποιώ μαζί με τους συνεργάτες μου τις καινούργιες  στρατηγικές και τους νέους μας στόχους. Να σας πω μάλιστα στο σημείο αυτό ότι στα πλάνα μας για την επόμενη πενταετία βρίσκεται η επέκταση των δραστηριοτήτων μας και σε άλλους τομείς, καθώς και στο εξωτερικό. Φαντάζομαι λοιπόν τον εαυτό μου στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας εκπλήρωσης των στόχων αυτών, με περισσότερες και ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες για τον Οργανισμό μας.     

Αναπόσπαστο κομμάτι του DNA του Οργανισμού σας αποτελεί η εταιρική κοινωνική ευθύνη. Μιλήστε μας για τις δράσεις σας….

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέκαθεν η προσφορά στην κοινωνία αποτελούσε και φυσικά εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα για εμάς. Είμαστε ιδιαιτέρως περήφανοι για την προσφορά μας αυτή προς το κοινωνικό σύνολο, μέσα για παράδειγμα από την παροχή εργαλείων για πρόληψη και μείωση της νεανικής παραβατικότητας, του εθισμού στον τζόγο και σε άλλες εξαρτησιογόνες ουσίες.

Επίσης, ως ιδρυτικό μέλος του CSR Cyprus, έχουμε στο επίκεντρο την ανάπτυξη και εφαρμογή της εταιρικής βιωσιμότητας και υπευθυνότητας, αποτελεί αδιαπραγμάτευτο πυλώνα επί του οποίου εδράζουμε τη λειτουργία και εξέλιξη του Οργανισμού μας η βιώσιμη ανάπτυξη. Είμαστε επίσης ιδρυτικό μέλος του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικής Ευημερίας με στόχο την καταπολέμηση του υψηλού χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού στη χώρα μας.

  • WHO IS WHO

• Διατηρεί την θέση της CEO στην ΙMR/University of Nicosia™ από το 2002.

• Διαθέτει μεταπτυχιακό στο Marketing-University of Middlesex.

• Η πρώτη της δουλειά ήταν Research Assistant  σε εταιρεία ερευνών.

• Μοιράζεται μαζί μας το quote: «Η επιτυχία είναι δεδομένη, η κάθε δυσκολία σε προετοιμάζει για την επόμενη μεγαλύτερη επιτυχία»

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Και εγένετω Σύνδεσμος Κανονιστικής Συμμόρφωσης Κύπρου(CCA)-Ποια η αποστολή του
Σημαντικές πρωτοβουλίες ΕΚΚ για ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των νέων
Century Travel Group και Goget Retail Microfinance σε μια συνεργασία προς όφελος του Κύπριου ταξιδιώτη
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Ενισχύει τη συνεργασία του με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το ΚΕΒΕ
Επιτυχής επαναπιστοποίηση Διεθνών Προτύπων της Kition Ocean Port
Το «Ποδηλατώ για ένα ευρώ με τη Μαρίνα Θεοδώρου 2024» συμπλήρωσε 600 χλμ προσφοράς
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία ο ΟΠΑΠ Μαραθώνιος Λεμεσού με χρυσό χορηγό τα Holland & Barrett