Η Κύπρος hub επαγγελματικών υπηρεσιών

Για το ρόλο και το μέλλον του τομέα επαγγελματικών υπηρεσιών στον διεθνή επιχειρηματικό χώρο, την καινοτομία, τα εμπόδια και τις ευκαιρίες που επιφυλάσσει, μίλησαν ενώπιον του 7ου Cyprus Professional Services Conference, οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των κορυφαίων πολυεθνικών λογιστικών εταιρειών στην Κύπρο.

Στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης συμμετείχαν οι Αντρέας Αβρααμίδης, Partner και Head of Assurance της EY Cyprus, Πιερής Μάρκου, CEO της Deloitte Cyprus, Φίλιππος Σώσειλος, CEO και Chairman της PwC Cyprus και Χρίστος Βασιλείου CEO της KPMG Limited.

Διαβάστε ακόμη: 

Μεγαλώνει το ενδιαφέρον tech εταιρειών για την κυπριακή αγορά

Τα δικηγορικά γραφεία σε ανταγωνισμό με τις επαγγελματικές υπηρεσίες

Χάρης Πίστος: Οι επαγγελματικές υπηρεσίες έδειξαν ανθεκτικότητα

Moneyval: Το ξεκάθαρο μήνυμα στις επαγγελματικές υπηρεσίες της Κύπρου

Myles Thompson: Νέο περιβάλλον για τις επαγγελματικές υπηρεσίες

Ο Αντρέας Αβρααμίδης μίλησε για τις υφιστάμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας, κάνοντας αναφορά στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και τα μέτρα που πήρε η Μόσχα ως απάντηση.

Σε συνδυασμό με τις κυρώσεις, οι περιορισμοί από τη Ρωσία δημιούργησαν ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες στην εξυπηρέτηση πελατών από τη Ρωσία, σχολίασε.

Ακολούθως, ο Partner και Head of Assurance της EY Cyprus αναφέρθηκε στις επιπτώσεις από την άνοδο των τιμών στο ενεργειακά. Ωστόσο, ο κ. Αβρααμίδης εξέφρασε την αισιοδοξία του λέγοντας ότι υπάρχουν και ευκαιρίες στον τομέα, για να κάνει αναφορά στις στρατηγικές ανασχηματισμού, την αξιοποίηση τεχνολογιών και την μεγαλύτερη επικέντρωση στην προστασία από κυβερνοαπειλές που μετατρέπουν την Κύπρο σε ένα hub όχι μόνο για τις τεχνολογίες, αλλά και για τις επαγγελματικές υπηρεσίες.

«Αποδείξαμε ως τομέας ότι αναπροσαρμοστήκαμε», ήταν η τοποθέτηση του CEO της Deloitte Cyprus Πιερή Μάρκου στην αρχική του τοποθέτηση, για να ξεκαθαρίσει ότι υπάρχουν περισσότερα που μπορούμε να κάνουμε για να αυξήσουμε τις ικανότητες μας και να βγούμε από το κέλυφός μας.

«Το σημαντικό είναι να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία και ότι μάθαμε τα τελευταία δύο χρόνια και να πάμε ένα βήμα μπροστά», τόνισε. Σημαντική ήταν και η εισηγησή του, όπως οι επαγγελματίες του χώρου προετοιμαστούν για νέους κανονισμούς και πρότυπα (regulations) ακόμη και σε φορολογικές υπηρεσίες.

Ο κ. Σώσειλος πήρε την σκυτάλη, υποδεικνύοντας ότι η Κύπρος μπορεί να καταστεί ένα επιχειρηματικό hub, κάτι όμως που απαιτεί ως οικοσύστημα τη βελτίωση των δεξιοτήτων. Ο τομέας έχει έναν ρόλο σημαντικό για την οικονομία και την κοινωνία, γεγονός που απαιτεί αλλαγή ώστε τα ταλέντα να βρίσκουν ελκυστική τη χώρα μας για μετεγκατάσταση. Προς την κατεύθυνση αυτή ο CEO και Chairman της PwC Cyprus, έκανε λόγο για μια πρόκληση στο πλαίσιο της οποίας πρέπει παράλληλα να εργαστούμε εσωτερικά, ώστε να βεβαιωθούμε ότι ο κόσμος είναι εξοικειωμένος με τα τεχνολογικά εργαλεία.

Σε σχετική ερώτηση, ο κ. Σώσειλος έκανε αναφορά στις ρωσικές εταιρείες και στις στενές σχέσεις της χώρας με την Κύπρο. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η χώρα θα συνεχίσει να αποτελεί ένα μέρος για ρωσικές επιχειρήσεις μέσα από νέες δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων και οι τεχνολογικές εταιρείες. Η Κύπρος έχει την ικανότητα να παίξει σημαντικό ρόλο και προσαρμόζεται σε κάθε γεωγραφία, είπε.

Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο κ. Βασιλείου, ο οποίος συμφώνησε με τους συνομιλητές του πως ο τομέας έδειξε ανθεκτικότητα απέναντι στις προκλήσεις. Τομέας, που κατέχει έναν από τους πιο σημαντικούς πυλώνες της οικονομίας. Όπως είπε, σταδιακά η εν λόγω βιομηχανία άλλαξε μοντέλο στην Κύπρο, αφού, από την προσέλκυση off shore επιχειρήσεων σήμερα οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην προσέλκυση ενδιαφέροντος εταιρειών, κάτι το οποίο έχει θετικό αντίκτυπο για τις επαγγελματικές υπηρεσίες.

Από τις απλές διαδικασίες σύστασης εταιρειών, πλέον οι απαιτήσεις αφορούν σε ουσιαστικές υπηρεσίες. «Οι υπηρεσίες που καλούμαστε να προσφέρουμε τώρα είναι πολύ διαφορετικές από αυτές που προσφέραμε παλιά. Άρα, πρέπει να επενδύσουμε στην τεχνολογία και στην εκπαίδευση του προσωπικού», είπε, τονίζοντας ότι είναι θετικό για την κοινωνία, αφού αλλάζει το οικονομικό μοντέλο της χώρας.

Δεν υπάρχει επιστροφή ούτε και για τις επαγγελματικές υπηρεσίες, πρόσθεσε. Στη συνέχεια σημείωσε πως σημαντικό στοιχείο είναι η αλλαγή των κανονισμών και προτύπων ειδικά για την Κύπρο και πως πρέπει να δουλέψουμε στην εικόνα του κλάδου, ώστε να εκπαιδεύσουμε κόσμο να γίνουν ελεγκτές/λογιστές. Η ψηφιοποίηση είναι ακόμη ένα θέμα που έθιξε καθώς και οι δείκτες ESG που «ήρθαν για να μείνουν». Τόνισε τέλος την ανάγκη, όπως ο δημόσιος τομέας να βελτιωθεί ώστε να είναι πιο γρήγορος.

 

Δειτε Επισης

Η επίδραση της ΤΝ στις επαγγελματικές υπηρεσίες
Ενδυνάμωση νέας γενιάς για καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο
Η ανακοίνωση της CNP για την πώληση στην Ελληνική- «Το επόμενο βήμα…»
16α IN Business Awards: Απόψε η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν
Καρδιοχειρουργοί του Mediterranean Hospital παρακολούθησαν διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή Claus Preusse
Άνευ ανθυποψηφίου συνεχίζει στη θέση του γενικού γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ ο Στρατής Ματθαίου
Η Golden Gallery by Kapatays δίπλα στα Μωρά Θαύματα
Εκδήλωση Ασφάλειας και Υγείας 2024: «Δεν υπάρχει άλλος χρόνος-Εξασφαλίζουμε υγιή και ασφαλή εργασία τώρα»
Η New Deal και η Rakuten Viber λανσάρουν επίσημη συνεργασία για την αγορά της Κύπρου
Η 1η ΕΜΟΔΕ του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος εκπαιδεύει Εθελοντές του SupportCY