Αξιολογούν τη Λεμεσό ως ναυτιλιακό κέντρο παγκόσμιου βεληνεκούς

Την τεράστια δυναμική που η Λεμεσός συγκεντρώνει ως λιμάνι και ως ένα διεθνές ναυτιλιακό κέντρο ευρύτερα, έρχεται να επιβεβαιώσει η έκθεση των Menon Economics και DNV Publication για το 2022, όπου μέσα από την αξιολόγηση που γίνεται από παγκόσμιας εμβέλειας εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα της ναυτιλιακής βιομηχανίας, αποτυπώνεται το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών που η πόλη προσφέρει σε ό,τι αφορά τη ναυτιλία.

Διαβάστε εδώ: 

Ξενοδοχεία που ανακαινίστηκαν και επέστρεψαν (photos)

Π. Ανδρέου: Πώς να προστατεύσετε την οικονομική σας ευημερία

Altamira: 100 ολοκαίνουριες επιλογές σε ακίνητα αυτή την εβδομάδα

Έχοντας ως βάση έρευνες και στοιχεία από εκθέσεις συνυφασμένων με τη ναυτιλιακή βιομηχανία εταιρειών, η έκθεση των Menon Economics και DNV Publication αξιολογεί πόλεις και λιμάνια ανά τον κόσμο σε πέντε άξονες και παραμέτρους, ως εξής:

  • Φόρτωση
  • Οικονομία και νομοθεσίες
  • Τεχνολογίες ναυτιλίας
  • Λιμάνια και λογιστικά
  • Ελκυστικότητα και ανταγωνιστικότητα

Ως το κορυφαίο λιμάνι συνολικά αναδεικνύεται μέσα από την έκθεση, αυτό της Σιγκαπούρης, ενώ ακολουθούν τα λιμάνια του Ρότερνταμ, του Λονδίνου, της Σανγκάη και του Τόκυο.

Άκρως…κολακευτικές ωστόσο είναι την ίδια ώρα οι θέσεις που η Λεμεσός ως λιμάνι και ως ναυτιλιακό κέντρο καταλαμβάνει, με το λιμάνι της να κατατάσσεται μέσα από τη συνολική αξιολόγηση στην 41η θέση παγκοσμίως.  

Ειδικότερα, στις επί μέρους ερωτήσεις αξιολόγησης και εις απάντηση του ερωτήματος «ποιες θεωρείτε τις πέντε κορυφαίες πόλεις στον τομέα της ναυτιλίας;», συναντάμε τη Λεμεσό στη 13η θέση, ενώ στις τρεις πρώτες θέσεις βρίσκονται η Σιγκαπούρη, το Λονδίνο και η Αθήνα.

Η Λεμεσός, θεωρείται ως ιδιαιτέρα ελκυστικός προορισμός για μετεγκατάσταση γραφείων και υπηρεσιών ναυτιλιακών εταιρειών, αφού στο ερώτημα «εάν η εταιρεία σας σκεφτεί να μετεγκατασταθεί, ποιες πόλεις θα ήταν κατά τη γνώμη σας η πιο ελκυστική τοποθεσία για επιχειρησιακές μονάδες;», η Λεμεσός βρίσκεται στην 12η θέση. Στην κορυφή βρίσκονται Σιγκαπούρη, Σανγκάη και Ντουμπάι. 

Μάλιστα, μια θέση πιο πάνω, και συγκεκριμένα στην 11η, βρίσκεται η Λεμεσός όσον αφορά το ποιες πόλεις οι ναυτιλιακές εταιρείες θεωρούν ως ελκυστικές τοποθεσίες για μεταφορά των κεντρικών τους γραφείων, όπως αυτό προκύπτει από τις απαντήσεις στην ερώτηση «εάν η εταιρεία σας εξετάσει το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης, ποιες πόλεις θα ήταν κατά τη γνώμη σας η πιο ελκυστική τοποθεσία για τα κεντρικά γραφεία;». Τις τρεις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν η Σιγκαπούρη, το Λονδίνο και η Σανγκάη.

Την 12η θέση εξάλλου, καταλαμβάνει η Λεμεσός όσον αφορά το μέγεθος των στόλων που έχουν εγγράψει οι διαχειριστές πλοίων στο λιμάνι της.

Σύμφωνα με την έκθεση το λιμάνι της Λεμεσού, διαθέτει τρεις νομικούς συμβούλους, ευρισκόμενο στη 10η θέση της σχετικής αξιολόγησης. Ενδεικτικά, αξίζει να αναφερθεί ότι το λιμάνι του Λονδίνου διαθέτει 16 νομικούς συμβούλους και βρίσκεται στη πρώτη θέση της κατάταξης, ενώ ακολουθούν το Σίδνεϋ και η Νέα Υόρκη με 11 νομικούς συμβούλους.

Ένα ακόμη αξιόλογο στοιχείο σε σχέση με την Λεμεσό ως ναυτιλιακό κέντρο, είναι η υψηλή θέση που καταλαμβάνει η πόλη όσον αφορά τις νομικές εταιρείες που ασχολούνται με το ναυτικό και το δίκαιο της θάλασσας. Πιο αναλυτικά, η Λεμεσός διαθέτει, σύμφωνα με την έκθεση, περισσότερες από 40 νομικές εταιρείες, και βρίσκεται στην έκτη θέση. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι στην κορυφή βρίσκεται το Λονδίνο με πάνω από 110 νομικές εταιρείες, καθώς και η Νέα Υόρκη και η Αθήνα με πάνω από 60 νομικές εταιρείες.

Δειτε Επισης

Διάλεξη για τον εργασιακό εκφοβισμό από το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος
Εβδομάδα Πυρασφάλειας από CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ και Πυροσβεστική Υπηρεσία για 23η χρονιά
Ενεργή συμμετοχή MUSKITA στον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού
Συναντήσεις έμπνευσης #ΆκουΤοΣώμαΣου από τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου
Η Action Global Communications αναδείχθηκε Mediterranean Consultancy of the Year
16α ΙΝ Business Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη γιορτή του επιχειρείν-Την Πέμπτη η απονομή των βραβείων
Στις 18 Ιουνίου το 7ο Παγκύπριο Συνέδριο Γάλακτος, Γεωργίας και Κτηνοτροφίας
Στην Κίνα για σειρά συναντήσεων και την... βάφτιση πλοίου της ΑAL Shipping η Μαρίνα Χατζημανώλη
Παρουσία Σκουρίδη η συμμετοχή Πανεπιστημίου Νεάπολις στον 47ο Διεθνή Διαγωνισμό ICPC
Yo2: Πρωτοπορία στην παγκόσμια σχεδιαστική συνεργασία από την Κύπρο με το «Touch of Dutch»