Έπεσαν οι υπογραφές για την επένδυση 29 εκατ. ευρώ στην Πάφο(pics)

O Δήμος Πάφου και το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού υπέγραψαν την Παρασκευή συμφωνία για την εγκατάσταση του Αμερικάνικου Πανεπιστημίου της Βυρητού (AUB) στην Πάφο, στο πλαίσιο τελετής που πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και της Υφυπουργού Εξωτερικών για Εκπαιδευτικά και Πολιτιστικά Θέματα των ΗΠΑ, Lee Satterfield, στο Μαρκίδειο Δημοτικό Θέατρο Πάφου.

 

Στο πλαίσιο της τελετής έγινε επίσης παρουσίαση των αρχιτεκτονικών σχεδίων των εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου, που θα λειτουργήσουν στο συγκρότημα των Χαρουπόμυλων.

Διαβάστε εδώ: Ν. Αναστασιάδης: Προσανατολίζουμε το οικονομικό μοντέλο και στον τομέα της παιδείας

Σε ομιλία της η κ. Satterfield έκανε λόγο για μια «ιστορική ημέρα» για το AUB, τον λαό της Κυπριακής Δημοκρατίας και την παγκόσμια ανώτατη εκπαίδευση, σημειώνοντας πως οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πλήρως αφοσιωμένες στη διεθνή εκπαίδευση υποστηρίζοντας τον στόχο της Κύπρου να γίνει εκπαιδευτικός κόμβος στην Ευρώπη και τον στόχο του AUB να γίνει ένα πραγματικά διεθνές ίδρυμα.

Διαβάστε εδώ: Επένδυση μαμούθ στην Πάφο στον χώρο της εκπαίδευσης

Χαιρετίζουμε, συνέχισε, τις ευκαιρίες για περισσότερους Αμερικανούς φοιτητές από ποικίλα υπόβαθρα να σπουδάσουν στο εξωτερικό, και καλωσορίζουμε περισσότερους διεθνείς φοιτητές και επιστήμονες στις τάξεις μας για να μάθουν μαζί με Αμερικανούς συμφοιτητές τους και να μοιραστούν τις απόψεις και τον πολιτισμό τους.

Πρόσθεσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες “είναι περήφανες για τη διμερή σχέση μας με την Κυπριακή Δημοκρατία, έναν πολύτιμο εταίρο και κέντρο σταθερότητας, δημοκρατίας και ευημερίας στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και πέρα από αυτή”.

 

Επαναλαμβάνοντας όπως είπε, τη δήλωση της Βοηθού Υπουργού Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ, ευχαρίστησε την Κυπριακή Δημοκρατία και τον κυπριακό λαό για όλα όσα κάνουν για να στηρίξουν την Ουκρανία ενάντια σε έναν «αδικαιολόγητο, απρόκλητο και άδικο πόλεμο από τον Βλαντιμίρ Πούτιν».

«Η διμερής σχέση μεταξύ των Κυβερνήσεών μας είναι ισχυρή, όπως και η σχέση μεταξύ του αμερικανικού λαού και του λαού της Κύπρου» είπε. Οι διαπροσωπικοί δεσμοί μεταξύ των πολιτών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κύπρου, συνέχισε, είναι “θεμελιώδεις για τις επιτυχίες μας σε διάφορους τομείς συνεργασίας” προσθέτοντας πως “τα  προγράμματα ακαδημαϊκών και επαγγελματικών ανταλλαγών μας επιτρέπουν να διευρύνουμε τις κοινές μας αξίες, την κοινή ασφάλεια, και την κοινή μας ευημερία.

Επιπρόσθετα εξέφρασε την περηφάνια της για  μακροχρόνια συνεργασία τους  με το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού, ένα πρότυπο Αμερικανικών αξιών και φάρο εκπαίδευσης στην περιοχή και τον κόσμο. Πρόσθεσε ακόμη πως η δέσμευση της Κυβέρνησης των ΗΠΑ στο AUB αντικατοπτρίζεται στην υποστήριξη πέραν των 150 εκατομμυρίων δολαρίων κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

 

Εξάλλου, ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος είπε πως η νύκτα αυτή είναι ιστορική και θα καταγραφεί στο ημερολόγιο αυτής της μικρής μεσογειακής πόλης ως ένας από τους πιο σημαντικούς σταθμούς στην ιστορική της διαδρομή των 2.400 χρόνων. Η ίδρυση ενός πανεπιστημίου σε μια μικρή πόλη προσλαμβάνει, όπως είπε, ιδιαίτερη και ξεχωριστή σημασία που δεν μπορεί να συγκριθεί με οποιοδήποτε άλλο γεγονός στη ζώσα διαδρομή μιας τέτοιας πόλης.

Διαβάστε εδώ: Βάζει γερά θεμέλια οικοδόμησης τρίτου πυλώνα οικονομίας η Πάφος

Η μικρή πόλη μας με τη μεγάλη και πλούσια ιστορία αισθάνεται ξεχωριστή τιμή απόψε για την έλευση του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού, είπε, προσθέτοντας πως ως Τοπική Αρχή της πόλης “αναζητούμε την ευημερία της μέσα από τα αγαθά και τα οφέλη που προσφέρει η πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Στα χρόνια αυτά στα οποία προσπαθούμε να αναγεννήσουμε την πόλη και να τη θέσουμε σε τροχιά πνευματικής και οικονομικής προόδου, δεν παρασυρθήκαμε να επιλέξουμε τις εύκολες μεθόδους και λύσεις που προσφέρουν με ωραίο περιτύλιγμα κάποιοι τομείς της Οικονομίας”.

Απευθυνόμενος στην Υφυπουργό Εξωτερικών της Αμερικής ανέφερε ότι τα μικρά κράτη και οι μικρές κοινωνίες δύσκολα δείχνουν εμπιστοσύνη στα μεγάλα κράτη και έθνη και αυτό μας το δίδαξε ο Θουκυδίδης. «Όταν όμως ένα μεγάλο έθνος και κράτος, όπως το δικό σας, μας στηρίξει και μας παράσχει βοήθεια, αυτό δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ» είπε, για να προσθέσει ότι οι κοινές αξίες που πρεσβεύουν οι πολιτισμοί μας θα νικήσουν στο τέλος κάθε άλλη πρόσκαιρη συμμαχία και συνεργασία που στηρίζεται σε κοντόφθαλμη ανάλυση πρόσκαιρων συμφερόντων.

Στις  μέρες μας το μόνο πραγματικά σπάνιο κεφάλαιο είναι το ανθρώπινο και το πνευματικό κεφάλαιο, συνέχισε ο Δήμαρχος. Μικρό μερίδιο από αυτό το κεφάλαιο θέλουμε, όπως είπε, να συγκεντρώσουμε στη μικρή πόλη της Πάφου και υπό την ακαδημαϊκή καθοδήγηση του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού να δώσουμε τα κατάλληλα εφόδια για να μπορέσουν οι νέοι να προσφέρουν στις κοινωνίες μας τους καρπούς της γνώσης, της καινοτομίας και της πνευματικής αριστείας.

Στο μεταξύ σε χαιρετισμό του ο  Πρόεδρος του AUB Καθηγητής Fadlo R. Khuri ανέφερε πως για 155 χρόνια, το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού μορφώνει τους καλύτερους και λαμπρότερους φοιτητές και φροντίζει για την ευημερία της κοινότητάς του. Ωστόσο, είπε, “ποτέ δεν ιδρύσαμε ένα πανεπιστήμιο πέρα από τις ακτές του Λιβάνου. Ποτέ αυτό μέχρι σήμερα” .

Αυτή συνέχισε, είναι μια ευοίωνη χρονιά για τον εορτασμό αυτής της κομβικής στιγμής στην ιστορία του AUB, καθώς είναι επίσης η χρονιά που γιορτάζουμε την εκατονταετηρίδα από τότε που το AUB δέχθηκε γυναίκες στις αίθουσες, στα διπλώματα και στα πτυχία του.

 

Εξάλλου, σε χαιρετισμό του ο Πρέσβης Frank G. Wisner, μέλος του Συμβουλίου Επιτρόπων (Board of Trustees) και Πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλευτικού Συμβουλίου (International Advisory Board) του AUB ανέφερε πως με τα εγκαίνια μιας νέας πανεπιστημιούπολης του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού, το AUB Mediterraneo, προσθέτουμε μια νέα σελίδα στην ιστορία του Πανεπιστημίου μας και στη συμβολή της Αμερικής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στην περιοχή αυτή. Σήμερα είπε χαρακτηριστικά  ανοίγουμε μια ζωτικής σημασίας νέα σελίδα.

Στην τελετή παρέστησαν, μεταξύ άλλων, μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, η Πρέσβειρα των ΗΠΑ Τζούντιθ Γκάρμπερ, μέλη του διπλωματικού σώματος και του Διοικητικού Συμβουλίου του AUB.

Το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού θα λειτουργήσει από την ακαδημαϊκή χρονιά 2023-2024. Η επένδυση των εγκαταστάσεων ανέρχεται στα 29 εκατ. ευρώ, ενώ οι εργασίες κατασκευής αναμένεται να αρχίσουν εντός Ιουνίου-Ιουλίου, στον χώρο των Χαρουπόμυλων. Στόχος είναι να ενταχθούν οι πρώτοι πρωτοετείς φοιτητές τον Σεπτέμβριο του 2023.

Δειτε Επισης

Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ στη Λάρνακα
«sCYence Fair 2024»: Με εκατοντάδες χαμόγελα πλημμύρισε η μεγαλύτερη γιορτή της επιστήμης
Οι νικητές των «Stelios Bi - Communal Awards for Business Co-operation 2024»
TELETHON και Κεραυνός Στροβόλου ενώνουν δυνάμεις
16α ΙΝ Business Awards: Ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα οι βραβευθέντες
Στην ΟΕΒ ο Σύνδεσμος Συλλογικότητας Θεατρικών Δημιουργών-Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο
Στις 16 Μαΐου η ετήσια εκδήλωση «Cisco Experience»
Oι content creators αλλάζουν την όψη της οικονομίας
Με διαδρομές ενθουσιασμού, επιτυχίας και επιδόσεων ο απολογισμός για τον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού
ΓεΣΥ: Πώς διατηρείται και ενισχύεται η ποιοτική εξυπηρέτηση ασθενών;