Κ. Παρπούνας: Η στρατηγική συνεργασία με Grant Thornton Κύπρου

Για τη στρατηγική συνεργασία της Parpounas Sustainability Consultants(PSC) με την Grant Thornton Κύπρου, μιλά σε συνέντευξή του στο InBusinessNews o sustainability leader της Grand Thornton Cyprus, Κυριάκος Παρπούνας.

Ο κ. Παρπούνας αναφέρεται στις δύο παραμέτρους που οδήγησαν στη συνεργασία αυτή, υπογραμμίζοντας πως «έχουμε πλέον ενώσει τις δυνάμεις μας και είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε καινοτόμες υπηρεσίες στον επιχειρηματικό κόσμο». «Κύριο μέλημά μας», υπογραμμίζει, «είναι να καθοδηγούμε τις επιχειρήσεις να αναπτύσσονται βιώσιμα».

Τονίζοντας εξάλλου την αναγκαιότητα αλλαγής των επιχειρήσεων του σήμερα, ο Κυριάκος Παρπουνάς επισημαίνει πως «η δική μας η προσπάθεια είναι να συνεισφέρουμε όπου μπορούμε σ’ αυτή την στροφή. Με υπηρεσίες και προϊόντα, που να εξυπηρετούν αυτή ακριβώς τη μετάβαση».

Διαβάστε ακόμα:

Η ιστορική Eleon επιστρέφει-Από ποιους και πώς θα αξιοποιηθεί

Ποντάρει στη διαχείριση ξενοδοχείων τρίτων η Louis

FUELHOUSE: Μια διαφορετική εμπειρία εκγύμνασης

Νέος ρόλος σε ένα συμβουλευτικό οίκο. Πώς προέκυψε μετά από την αυτόνομη πορεία με την Parpounas Sustainability Consultants την τελευταία σχεδόν πενταετία;

Αυτή η εξέλιξη έχει δύο παραμέτρους. Για μένα, οι οργανισμοί στηρίζονται σε δύο πυλώνες, τους ανθρώπους τους και στα συστήματα τους. Η PSC αναπτύχθηκε γρήγορα και εκτελεί έργα σε περίπου δέκα χώρες ήδη, με προοπτικές για επέκταση και στη συνέχεια. Είναι μια εταιρεία που βασίζεται στους ανθρώπους της (μια ομάδα 5 στελεχών), αλλά για να μεγαλώσει με υγιή τρόπο χρειάζεται και τα κατάλληλα συστήματα/κατάλληλη υποδομή. Η συνεργασία μας με την Grant Thornton Κύπρου δίνει αυτόματα στην PSC πρόσβαση σε αυτά τα συστήματα και παράλληλα σ’ ένα παγκόσμιο δίκτυο με παρουσία σε περισσότερες από 140 χώρες.

Η δεύτερη παράμετρος αφορά το δικό μου όραμα να βοηθήσουμε στην μετάβαση σε πιο βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα. Η περιβαλλοντική κρίση (κλιματική, πόρων κ.α.) επιβάλει ανατρεπτική αναδόμηση των επιχειρηματικών μοντέλων για να αντιμετωπισθεί. Αυτό για να έχει ουσία και αποτέλεσμα, πρέπει να επιτευχθεί σύντομα στο mainstream business. Έτσι οφείλουμε να βρισκόμαστε εκεί που βρίσκονται και οι mainstream επιχειρήσεις.

Η στρατηγική μας συνεργασία με την Grant Thornton Κύπρου θεωρώ πως μας δίνει αυτή τη δυνατότητα και έχουμε πλέον ενώσει τις δυνάμεις μας και είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε καινοτόμες υπηρεσίες στον επιχειρηματικό κόσμο.

Ανατρεπτικές αλλαγές

Μιλάτε για ανατρεπτικές αλλαγές στο επιχειρείν. Είναι όντως απαραίτητες; Και αν ναι, είναι εφικτές στον ορατό χρονικό ορίζοντα;

Ξέρετε, μια μεγάλη αρετή στον επιχειρηματικό κόσμο είναι να μπορείς να αντιλαμβάνεσαι τον κόσμο γύρω σου και κυρίως να προβλέπεις το μέλλον και να θωρακίζεις τον οργανισμό σου από πιθανά ρίσκα. Αναλύοντας αυτές τις δύο παραμέτρους ρεαλιστικά, θα έλεγα ότι πολλές επιχειρήσεις αν δεν αλλάξουν το μοντέλο τους, είτε θα καταρρεύσουν λόγω άμεσων επιρροών της κλιματικής αλλαγής, είτε θα καταστραφούν οικονομικά υπό το βάρος της κρίσης πόρων και του αβάστακτου κόστους που θα επιφέρει η κλιματική αλλαγή.

Διάβαζα πρόσφατα πως επηρεάζονται πλέον τα μοντέλα ρίσκου των ασφαλιστικών εταιρειών όταν έχουν ασφαλισμένα assets σε περιοχές που επηρεάζονται άμεσα από την κλιματική αλλαγή. Διάβαζα μόλις προχθές, πως πάρα πολλές επιτυχημένες σήμερα επιχειρήσεις θα καταρρεύσουν στο μέλλον όταν θα χρειαστεί να αγοράζουν δικαιώματα εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα (θερμοκηπιακό αέριο) στην τιμή ας πούμε των 50 ευρώ ανά τόνο (πολύ ρεαλιστική πρόβλεψη).

Είναι αδήριτη λοιπόν η ανάγκη να αλλάξουμε μοντέλα ανάπτυξης. Για μένα είναι ξεκάθαρο. Είναι εφικτές οι αλλαγές στον ορατό χρονικό ορίζοντα; Θα απαντήσω απλά. Αν θέλουμε να ανατρέψουμε το φαύλο κύκλο της πορείας στην οποία βρισκόμαστε, οφείλουμε να δοκιμάσουμε να στρέψουμε το τιμόνι του τιτανικού μακριά από το παγόβουνο και να ελπίζουμε ότι θα στρίψει έγκαιρα. Το παράθυρο ευκαιρίας είναι χρονικά μικρό.

Ακούμε ειδικότερα από νέους πολλές δράσεις και start-ups σε τομείς πιο βιώσιμους. Είναι αυτό μια λύση;

Αναμφίβολα είναι μια πολύ θετική εξέλιξη. Όπως ακόμη πιο σημαντική εξέλιξη είναι η τάση που έχουν οι νέοι να πιέζουν τις μεγάλες επιχειρήσεις να γίνουν πιο υπεύθυνες. Αυτή η πίεση των νέων είναι πολλές φορές ακαριαία. Αν νιώθουν ή ξέρουν ότι μια εταιρεία δεν είναι υπεύθυνη, την απορρίπτουν και απορρίπτουν και τα προϊόντα της.

Αυτή η πίεση του καταναλωτή είναι ίσως το μεγαλύτερο κίνητρο για τις μεγάλες επιχειρήσεις να αλλάξουν. Απαντώντας λοιπόν στο ερώτημα σας, είναι θετική η στροφή των νέων σε πιο βιώσιμους τομείς, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Δεν έχουμε το χρόνο στη διάθεση μας για να κλείσουν τον κύκλο τους οι μεγάλες υφιστάμενες επιχειρήσεις και να αντικατασταθούν με νέες πιο βιώσιμες.

Είτε το θέλουμε είτε όχι, θα πρέπει να παλέψουμε να αλλάξουν και οι μεγάλες επιχειρήσεις του σήμερα. Η δική μας η προσπάθεια είναι να συνεισφέρουμε όπου μπορούμε σ’ αυτή την στροφή. Με υπηρεσίες και προϊόντα που να εξυπηρετούν αυτή ακριβώς τη μετάβαση.

Η βιώσιμη ανάπτυξη

Τι σημαίνει πιο βιώσιμα μοντέλα; Τι κάνουμε λάθος; Τι πρέπει να αλλάξει;

Το επιχειρείν όπως το ξέρουμε, με την ιδιωτικότητα ως βασικό πυλώνα, στηρίχθηκε στο ατομικό η επιχειρηματικό οικονομικό κέρδος. Αυτό αναντίλεκτα έφερε πρόοδο και οικονομική ανάπτυξη, καλύτερη ποιότητα ζωής, υγείας, εκπαίδευσης κτλ. Στο σύγχρονο επιχειρείν, εισάχθηκε και η λογική του γρήγορου κέρδους, πολλές φορές πάση θυσία.

Για να μεγιστοποιηθεί το βραχυπρόθεσμο κέρδος, προκύπτει πολλές φορές εκμετάλλευση ανθρώπινων και φυσικών πόρων (οικοσύστημα). Ειδικότερα στα περιβαλλοντικά θέματα, η εκμετάλλευση των πόρων σήμερα, ωφελεί τον επιχειρηματία αμέσως, ενώ το κόστος της εκμετάλλευσης των πόρων προκύπτει στο μέλλον και αφορά την τοπική ή και την ευρύτερη κοινωνία και καθόλου ή σχεδόν καθόλου τον επιχειρηματία.

Για να μπορέσουμε να αλλάξουμε πορεία πρέπει να ανατρέψουμε τον βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό, να δούμε την επιχείρηση ως μέρος ενός οικοσυστήματος που πρέπει να διαφυλαχθεί, ώστε να αφήσουμε απόθεμα στα παιδιά μας. Πιο συγκεκριμένα, οδεύουμε σ’ ένα πιο βιώσιμο επιχειρείν, όταν η κάθε νέα υπηρεσία ή προϊόν αξιολογείται εκτός από την οικονομική του βιωσιμότητα και για την περιβαλλοντική και κοινωνική του βιωσιμότητα.

Αυτό σημαίνει και νέα μοντέλα ανάλυσης κύκλου ζωής των προϊόντων και υπηρεσιών, αφού όπως εξηγήσαμε είναι σε άλλο χρονικό ορίζοντα συνήθως η οικονομική απόδοση από τις υπόλοιπες επιπτώσεις. Φτάνουμε στο επίπεδο βιώσιμης ανάπτυξης, όταν η επιχείρηση έχει τη δύναμη να απορρίπτει νέες επιχειρηματικές ιδέες ή προϊόντα που είναι οικονομικά αποδοτικά, αλλά επιβαρύνουν δυσανάλογα το περιβάλλον ή την κοινωνία, ή και τα δύο.

Καινοτόμες προσεγγίσεις

Τι υπηρεσίες προσφέρετε μέσω της νέας στρατηγικής συνεργασίας;

Μας ενδιαφέρει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ανάγκη που προκύπτει στον επιχειρηματικό κόσμο, αλλά και να πρωτοπορούμε με νέες υπηρεσίες. Εκ των πραγμάτων αρχή γίνεται με θέματα που αφορούν πλέον και νομικές υποχρεώσεις πολλών επιχειρήσεων, όπως η υποχρέωση για δημοσιοποίηση δεικτών βιωσιμότητας (δημοσιοποίηση μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών) για μεγάλες επιχειρήσεις, η οποία ειρήσθω εν παρόδω θα αφορά σύντομα και μικρότερες επιχειρήσεις (άνω των 250 ατόμων), αφού η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία βρίσκεται υπό τροποποίηση. Προσεγγίζουμε το θέμα, όμως, με στρατηγικό φακό. Κύριο μέλημά μας είναι να καθοδηγούμε τις επιχειρήσεις να αναπτύσσονται βιώσιμα.

Απ’ εκεί και πέρα στόχος μας είναι να επεκταθούμε και σε άλλους τομείς όπως οι βιώσιμες επενδύσεις, ο πράσινος δανεισμός, τα ταμεία βιώσιμων επενδύσεων, οι καταγραφές και αξιολογήσεις δεικτών ESG, οι αξιολογήσεις ρίσκου της κλιματικής αλλαγής και πολλά άλλα.

Στη νέα μας προσπάθεια, είναι με ιδιαίτερη χαρά που έχουμε μαζί μας ως μέλος της ομάδας μας στην Grant Thornton Κύπρου, ως μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Grant Thornton Sustainability, τον εκλεκτό ακαδημαϊκό και φίλο Δρ. Γιώργο Κασίνη, με μεγάλη ερευνητική και ακαδημαϊκή δράση στο τομέα της βιώσιμης επιχειρηματικότητας.

Αυτό αναδεικνύει και την προσπάθεια μας να αξιοποιήσουμε την πιο πρόσφατη ακαδημαϊκή έρευνα στον διεθνή τομέα προς όφελος των επιχειρήσεων, αφού οι πρωτόγνωρες προκλήσεις, απαιτούν καινοτόμες προσεγγίσεις.

Δειτε Επισης

Καρδιοχειρουργοί του Mediterranean Hospital παρακολούθησαν διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή Claus Preusse
Άνευ ανθυποψηφίου συνεχίζει στη θέση του γενικού γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ ο Στρατής Ματθαίου
Η Golden Gallery by Kapatays δίπλα στα Μωρά Θαύματα
Εκδήλωση Ασφάλειας και Υγείας 2024: «Δεν υπάρχει άλλος χρόνος-Εξασφαλίζουμε υγιή και ασφαλή εργασία τώρα»
Η New Deal και η Rakuten Viber λανσάρουν επίσημη συνεργασία για την αγορά της Κύπρου
Η 1η ΕΜΟΔΕ του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος εκπαιδεύει Εθελοντές του SupportCY
Μαρία Δημητρίου: Η δύναμη της τηλεόρασης
Πώς η τεχνολογία μεταμορφώνει τον ιατρικό τομέα
Coca-Cola HBC Κύπρου: Στηρίζει με πράξεις αγάπης και φροντίδας, τη δράση «Πακέτα Αγάπης» του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού
CyEmployers: Διασύνδεση δεξιοτήτων που αποκτούνται από την Ανώτερη Εκπαίδευση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας