Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Safe Bulkers: Στρατηγική ανανέωσης και στόλος οικολογικών προδιαγραφών

Οκτώ νέα ιαπωνικής κατασκευής πλοία ξηρού φορτίου έχει παραγγείλει η εταιρεία Safe Bulkers, στο πλαίσιο της στρατηγικής ανανέωσης του στόλου της, τα οποία πληρούν όλες τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις. Από τον Δεκέμβριο του 2020, έως και σήμερα, έχει συνάψει συμφωνίες για την πώληση έξι εκ των παλαιότερων πλοίων της.

Συνάμα, πρόσφατα έχει επενδύσει 70 εκατομμύρια δολάρια για την εγκατάσταση scrubbers με στόχο τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του θείου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Safe Bulkers Inc., Λουκά Μπαρμπαρή.

Πόσα πλοία διαθέτει σήμερα η Safe Bulkers;

Στις 30 Ιουλίου 2021, ο στόλος της Safe Bulkers αριθμούσε 40 πλοία, συνολικής χωρητικότητας 3.8 εκατομμυρίων dwt, 38 εκ των οποίων φέρουν την κυπριακή σημαία. Η εταιρεία έχει, επίσης, παραγγείλει οκτώ καινούργια πλοία ξηρού φορτιού ιαπωνικής κατασκευής. Όλα τα υπό παραγγελία πλοία είναι σχεδιασμένα, ώστε να πληρούν τις απαιτήσεις του Energy Efficiency Design Index (EEDI Phase 3), οι οποίες σχετίζονται με την περαιτέρω μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και Tier III που αφορούν μειωμένες εκπομπές οξειδίων του αζώτου.

Διαβάστε ακόμα: 

Δήμος Δημοσθένους: Ανακαινίσεις, αναβαθμίσεις και νέες αγορές

4 μεταρρυθμίσεις και 11 επενδύσεις που θα κάνουν την Κύπρο πιο πράσινη

Τι είδους πλοία αποτελούν τον στόλο σας;

Ο στόλος μας αποτελείται από πλοία ξηρού φορτίου τεσσάρων μεγεθών, συγκεκριμένα πλοία Capesize, Post Panamax, Kamsarmax και Panamax. Τα πλοία μας μεταφέρουν ξηρό φορτίο, όπως, σιτηρά, σιδηρομεταλλεύματα, άνθρακα, καθώς και βωξίτη, λιπάσματα και προϊόντα χάλυβα. Συνεργαζόμαστε με βασικούς παράγοντες της αγοράς, ναυπηγεία, ναυλωτές, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και άλλους για την προώθηση της επιχείρησής μας και τη δημιουργία αξίας για τους μετόχους μας.

Λειτουργούμε σε πολύ ανταγωνιστικές αγορές που βασίζονται, κυρίως, στην προσφορά και τη ζήτηση. Πιστεύουμε ότι διαφοροποιούμαστε από τον ανταγωνισμό μας, παρέχοντας ασφαλείς μεταφορές με σύγχρονα πλοία υψηλών τεχνολογικών προδιαγραφών. Η πλειονότητα του στόλου μας έχει κατασκευαστεί σε ιαπωνικά ναυπηγεία, τα οποία πιστεύουμε ότι μας προσφέρουν ένα πλεονέκτημα στην προσέλκυση μεγάλων, καθιερωμένων πελατών.

Τα τελευταία χρόνια έχετε ξεκινήσει ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα ανανέωσης του στόλου της εταιρείας, με βασικό κριτήριο τα νέα πλοία να πληρούν τις σχετικές περιβαλλοντικές προϋποθέσεις. Πώς προχωρά η υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδιασμού;

Η Safe Bulkers συνεχίζει τη στρατηγική ανανέωσης του στόλου της και από τον Δεκέμβριο του 2020, έως και σήμερα, έχουμε συνάψει συμφωνίες για την πώληση έξι των παλαιοτέρων πλοίων της εταιρείας και για την παραγγελία οκτώ ιαπωνικής κατασκευής νεότευκτων πλοίων.

Πρόκειται για μία πολύ μεγάλη επένδυση, η οποία απαιτεί σημαντικά κεφάλαια. Πολλές ναυτιλιακές εταιρείες αντιδρούν ότι το σχετικό κόστος είναι δυσβάσταχτο. Ποια η άποψή σας;

Η Safe Bulkers έχει διαμορφώσει τη στρατηγική της, μέρος της οποίας είναι και η επιλογή της να επενδύει αδιάκοπα στα πιο σύγχρονα αποδοτικά πλοία, θέτοντας την προστασία του περιβάλλοντος στην καρδιά της επιχειρηματικής της δραστηριότητας. Η εταιρεία διαθέτει την απαιτούμενη ρευστότητα και πιστοληπτική ικανότητα για τις ανωτέρω επενδύσεις, ενώ παράλληλα μειώνει διαρκώς τον δανεισμό της.

Έχετε μετατρέψει 20 από τα πλοία σας σε οικολογικά. Τι ακριβώς απαιτείται γι’ αυτό;

Πιστεύω ότι αναφέρεστε στις πρόσφατες επενδύσεις μας ύψους 70 εκατομμύριων δολαρίων για την εγκατάσταση scrubbers, με στόχο τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του θείου και BWTS για τον έλεγχο μεταφοράς θαλασσίων οργανισμών μεταξύ των οικοσυστημάτων.

Πίσω, όμως, από μια τέτοια απόφαση υπάρχει η στρατηγική επιλογή της εταιρείας να επενδύει αδιάκοπα στα πιο σύγχρονα αποδοτικά πλοία, θέτοντας την προστασία του περιβάλλοντος στην καρδιά της επιχειρηματικής μας στρατηγικής, καθώς επίσης, η αφοσίωση, η τεχνολογική εξειδίκευση, επάρκεια και αρτιότητα των μηχανικών της εταιρείας. Φυσικά η πορεία αυτή είναι αδιάκοπη και ακολουθούν οι επενδύσεις μας αναφορικά με τη μείωση εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.

Τι άλλα σχέδια έχετε που αφορούν στον στόλο σας;

Η αύξηση της κερδοφορίας και η ενίσχυση του ισολογισμού θα επιτρέψει στην εταιρεία να προχωρήσει στην υλοποίηση των επιχειρηματικών της σχεδίων για σταδιακή ανανέωση του στόλου της, μέσα από επιλεγμένες πωλήσεις πλοίων μεγαλύτερης ηλικίας και απόκτηση νέων και συγχρόνων. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην περιβαλλοντική απόδοση των πλοίων μας και θα συνεχίσουμε να επενδύουμε, ώστε να βελτιώνουμε τις επιδόσεις μας σ’ αυτό τον τομέα. Πιστεύουμε ότι οι περιβαλλοντικές μας επενδύσεις θα μας βοηθήσουν να έχουμε διατηρήσιμα λειτουργικά και οικονομικά πλεονεκτήματα.

Επιπρόσθετα, η εταιρεία, στο πλαίσιο της στρατηγικής μείωσης του δείκτη μόχλευσης χρέους και εκμεταλλευομένη τις συνθήκες της ναυλαγοράς, έχει επιταχύνει σημαντικά τη διαδικασία μείωσης του δανεισμού, προχωρώντας σε πρόωρες εθελοντικές αποπληρωμές δάνειων ύψους 80 εκατομμύριων δολαρίων, διατηρώντας παράλληλα ισχυρή ρευστότητα.

Θα συνεχίσουν τα πλοία της εταιρείας να είναι υπό κυπριακή σημαία και να φέρουν κυπριακά ονόματα;

Η οικογένεια του διευθύνοντος συμβούλου μας, Πόλυ Β. Χατζηωάννου, κατάγεται από το χωριό Πεδουλάς. Έτσι, πολλά πλοία μας φέρουν ως πρώτο συνθετικό την ονομασία του χωριού αυτού ή το όνομα Κύπρος. Και τα οκτώ νεότευκτα υπό παραγγελία πλοία της Safe Bulkers Inc., θα φέρουν την κυπριακή σημαία όπως και τα 38 εκ των 40 πλοίων του υφιστάμενου στόλου της εταιρείας, που είναι ο μεγαλύτερος του κυπριακού νηολογίου.

Είμαστε περήφανοι για το γεγονός ότι έχουμε παίξει ένα ρόλο στην ανάδειξη της Κύπρου σε περιφερειακό ναυτικό κόμβο και στην προβολή της διεθνώς σε όλα τα ναυτιλιακά fora. Ελπίζουμε η παρουσία μας να αναδείξει περαιτέρω την κυπριακή σημαία με ένταξη νέων πλοίων στο κυπριακό νηολόγιο, τα οποία σήμερα διαχειρίζονται εταιρείες ship management στην Κύπρο. Επιπρόσθετα, προσδοκούμε τα γραφεία μας στη Λεμεσό να αποτελέσουν παράδειγμα για εγκατάσταση και άλλων εφοπλιστικών εταιρειών. 

Δειτε Επισης

Συνεργασία U Travel-Capacitor Partners: Ρεκόρ στις online πωλήσεις των ταξιδιωτικών πακέτων του Tomorrowland
Η νέα επιστημονική επιτροπή του ΠΑΣΥΚΑΦ
Φαίδωνας Φαίδωνος: Πάνω από 600 οι φοιτητές ΤΕΠΑΚ στην Πάφο τη νέα χρονιά
Τομείς συνεργασίας συζήτησαν Βαφεάδης και Χατζημανώλη με DP World στο Ντουμπάι
Επιχειρηματικό φόρουμ Κύπρου-Εσθονίας: Προώθηση διμερών συνεργασιών
Οι εποπτικές προτεραιότητες της ΕΚΚ για το 2024-Επικέντρωση σε ΚΕΠΕΥ με διασυνοριακές δραστηριότητες
Εργασιακή ευημερία: Βασικός παράγοντας για τη βιώσιμη επιτυχία των οργανισμών
Ανανέωση διεθνούς διαπίστευσης EFMD για το Πρόγραμμα ΜΒΑ του Πανεπιστημίου Κύπρου
Η Freedom24 Super Grand Χορηγός για τον πρώτο Ολυμπιονίκη της Κύπρου Παύλο Κοντίδη
Η Πετρολίνα σύμμαχος ζωής του Συνδέσμου «Ένα Όνειρο Μια Ευχή»