Οικονομικοί τομείς κόντρα στην κρίση

Τους τελευταίους μήνες η κυπριακή οικονομία βίωσε μία άνευ προηγουμένου κρίση, με απρόβλεπτες μακροπρόθεσμες συνέπειες. Ακόμα και σήμερα, αν και αναμένεται πως το 2021 θα καταγραφούν θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, εντούτοις, νευραλγικοί τομείς, όπως ο τουριστικός, θα αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα. Ενδεικτικά, οι πρώτοι έξι μήνες για τον τουρισμό ήταν χειρότεροι από τους αντίστοιχους του 2020.

Διαβάστε ακόμη: 

Οι εκποιήσεις, το γαϊτανάκι αναστολών της Βουλής και οι επιπτώσεις   

Στάση για καφέ στον δρόμο… Τα κοντέiνερ κι ένα παλιό ποδήλατο

Ως αντίβαρο -για πολλούς απροσδόκητο- στις επιπτώσεις της πανδημίας λειτούργησαν δύο σχετικά καινούργιοι, αλλά ραγδαία αναπτυσσόμενοι και πολλά υποσχόμενοι τομείς. Αυτός των Επενδυτικών Ταμείων που επιλέγουν την Κύπρο για εγκατάσταση κι αυτός των διεθνών εταιρειών τεχνολογίας που επίσης επιλέγουν την Κύπρο ως βάση για τις εργασίες τους. Οι συγκεκριμένοι τομείς, κατά τη διάρκεια της πανδημίας όχι απλώς δεν έδειξαν σημεία κόπωσης, αντίθετα, μεγεθύνθηκαν σημαντικά συμβάλλοντας ποικιλοτρόπως στην στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας σε μία δύσκολη περίοδο.

Όσον αφορά την κάθοδο εταιρειών τεχνολογίας στην Κύπρο, οι εξελίξεις τους τελευταίους μήνες είναι διαρκείς με τουλάχιστον εφτά εταιρείες να υλοποιούν σχεδιασμούς για δημιουργία βάσης στο νησί ή για ενίσχυση της υφιστάμενης παρουσία τους δημιουργώντας συνάμα εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας. Ενδεικτική του αντίκτυπου που πλέον έχει ο συγκεκριμένος τομέας στην κυπριακή οικονομία, είναι και η μελέτη που διενήργησε η Ernst & Young για λογαριασμό του Invest Cyprus, σύμφωνα με την οποία η συνολική προστιθέμενη αξία των διεθνών εταιρειών τεχνολογίας στην κυπριακή οικονομία το 2020 ανήλθε σε 1.5 δισ. ευρώ, με τα 736 εκατ. ευρώ να αφορούν άμεσο αντίκτυπο και τα 821 εκατ. ευρώ έμμεσο.

Όσον αφορά την αγορά εργασίας, ο αντίκτυπος είναι εξίσου σημαντικός με σχεδόν 13.000 θέσεις εργασίας να συνδέονται με τον τομέα. «Η πρόσφατη τροποποίηση που προωθήσαμε σε συνεννόηση με το υπουργείο Εσωτερικών, για την εργοδότηση εργαζομένων από τρίτες χώρες σε συνολικά 20 επαγγέλματα του τομέα ICT, είχε άμεσο αντίκτυπο και ενίσχυσε την πρόταση της χώρας μας ως προορισμoύ για εταιρείες τεχνολογίας», σημείωσε ο CEO του Invest Cyprus και Αντιπρόεδρος του CIFA, Γιώργος Καμπανέλλας.  

Το ενδιαφέρον εξακολουθεί να είναι έντονο από διεθνείς εταιρείες τεχνολογίας για εγκατάσταση στην Κύπρο. Μάλιστα, επεκτείνεται μέχρι την άλλη πλευρά του Ατλαντικού αφού αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας έχουν θέσει την Κύπρο στο μικροσκόπιο των επιλογών τους για δημιουργία ευρωπαϊκής βάσης. «Εάν υλοποιηθούν κάποιες από τις εισηγήσεις που  υπέβαλαν προς τα αρμόδεια υπουργεία, τόσο ο Invest Cyprus βάσει της μελέτης της Ernst & Young, όσο και τα μέλη του Cyprus Tech Association βάσει των δικών τους εμπειριών, η χώρα μας θα καταστεί ακόμα πιο ελκυστικός προορισμός για τις διεθνείς εταιρείες τεχνολογίας».

Ανοδικά και τα Ταμεία

Τους τελευταίους μήνες, θεαματική είναι και η πορεία που ακολουθούν τα Επενδυτικά Ταμεία, αφού τα υπό διαχείριση περιουσιακά τους στοιχεία έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ, ανερχόμενα σε 9.8 δισ. ευρώ. Η τάση για ταμεία που επιλέγουν να αδειοδοτηθούν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου είναι συνεχώς αυξητική κι αυτό παρά τον έντονο ανταγωνισμό από άλλους παραδοσιακούς ευρωπαϊκούς προορισμούς, όπως το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία.

Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία του EFAMA (European Funds and Asset Management Association), η Κύπρος εξελίσσεται στο νέο ευρωπαϊκό προορισμό για διεθνή Επενδυτικά Ταμεία αφού στο τέλος του 2020, το 47% των καθαρών περιουσιακών στοιχείων των κυπριακών Επενδυτικών Ταμείων, αφορούσαν διασυνοριακές επενδύσεις. Υψηλότερα ποσοστά συγκεντρώνουν μόνο η Ιρλανδία (92%), το Λουξεμβούργο (92%) και η Μάλτα (76%), προορισμοί οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες σε Επενδυτικά Ταμεία εδώ και δεκαετίες. «Δημιουργούνται σημαντικά πολλαπλασιαστικά οφέλη για τον κλάδο των επαγγελματικών υπηρεσιών και όχι μόνο από την ενδυνάμωση του τομέα. Ταυτόχρονα, δημιουργούνται και οι προϋποθέσεις διεκδίκησης από την εγχώρια οικονομία μέρους αυτών των χρημάτων, ως μορφή εναλλακτικής χρηματοδότησης των δραστηριοτήτων τους», ανέφερε ο Γιώργος Καμπανέλλας.

Οι πρωτόγνωρες συνθήκες λόγω της πανδημίας, έσπρωξαν τον Invest Cyprus να μεταφέρει άμεσα όλες του τις προωθητικές δράσεις ψηφιακά, με στόχο την ανάδειξη στο εξωτερικό των πλεονεκτημάτων της χώρας ως επενδυτικού προορισμού και διεθνούς επιχειρηματικού και χρηματοοικονομικού κέντρου. «Σε συνεννόηση με τους συνεργάτες μας σε θέματα επικοινωνίας στο εξωτερικό, διασφαλίσαμε τη συνεχή παρουσία σε διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, πραγματοποιήσαμε γεωγραφικά στοχευμένες εκστρατείες στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και διοργανώσαμε πέραν των 100 διεθνών διαδικτυακών συνεδρίων και στοχευμένων ενημερώσεων σε διεθνείς αγορές-κλειδιά», εξήγησε ο CEO του Invest Cyprus.

Τόσο η προσέλκυση διεθνών εταιρειών τεχνολογίας όσο και Επενδυτικών Ταμείων, αποτελούν διαχρονικές προτεραιότητες του Invest Cyprus στα πλαίσια του ρόλου του ως κρατικού φορέα προσέλκυσης επενδύσεων. «Προσπαθούμε, στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας, να έχουμε διαρκώς την Κύπρο στον χάρτη των επενδυτικών προορισμών. Θεωρούμε πως το έχουμε επιτύχει σε πολύ μεγάλο βαθμό με τα υφιστάμενα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, παρά τον έντονο ανταγωνισμό άλλων επενδυτικών προορισμών με πολύ περισσότερους πόρους και μέσα», πρόσθεσε ο Γ. Καμπανέλλας.

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Και εγένετω Σύνδεσμος Κανονιστικής Συμμόρφωσης Κύπρου(CCA)-Ποια η αποστολή του
Σημαντικές πρωτοβουλίες ΕΚΚ για ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των νέων
Century Travel Group και Goget Retail Microfinance σε μια συνεργασία προς όφελος του Κύπριου ταξιδιώτη
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Ενισχύει τη συνεργασία του με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το ΚΕΒΕ
Επιτυχής επαναπιστοποίηση Διεθνών Προτύπων της Kition Ocean Port
Το «Ποδηλατώ για ένα ευρώ με τη Μαρίνα Θεοδώρου 2024» συμπλήρωσε 600 χλμ προσφοράς
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία ο ΟΠΑΠ Μαραθώνιος Λεμεσού με χρυσό χορηγό τα Holland & Barrett