powered by

Φ. Βωνιάτης: Αυθεντικό βρετανικό πτυχίο σε 1/3 του κόστους για ΗΒ

Για όσους επιθυμούν να αποκτήσουν αυθεντικό βρετανικό πτυχίο, η κατάργηση του φοιτητικού δανείου, καθιστά πλέον το Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus ως τη μόνη σοφή και οικονομικά συμφέρουσα επιλογή, αφού οι φοιτητές μπορούν να εξοικονομήσουν τα 2/3 του κόστους σπουδών τους σε σύγκριση με πανεπιστήμια στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναφέρει σε συνέντευξή του στο InBusinessNews ο Εκτελεστικός Σύμβουλος και Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus, Φλώρος Βωνιάτης.

Μιλώντας για τις εγγραφές φοιτητών της ερχόμενης χρονιάς, ο ίδιος δηλώνει ότι «το ανταγωνιστικό εκπαιδευτικό προϊόν που προσφέρει ο Οργανισμός μας είναι μοναδικό και με ιδιαίτερη δυναμική, γεγονός που καθορίζει εξάλλου και την επιτυχία μας. Το Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus προσφέρει τη μόνη αυθεντική βρετανική πανεπιστημιακή εμπειρία στην Κύπρο».

Διαβάστε ακόμα:

Antasia: Ο νέος all-day προορισμός της Πάφου

Exness: Πέραν του ενός εκατ. για αντιμετώπιση της πανδημίας

Όσον αφορά την ανάπτυξη των κυπριακών πανεπιστημίων, ο κ. Βωνιάτης εξηγεί ότι ο τομέας της εκπαίδευσης, και ειδικότερα των πανεπιστημίων, είναι πολύ υποσχόμενος για την οικονομία της Κύπρου. «Η επιλογή της Κύπρου ως χώρα με φιλική και φιλόξενη κουλτούρα, άρτιες υποδομές, καλές κλιματολογικές συνθήκες και με διεθνώς αναγνωρισμένα πλέον πανεπιστήμια, αποτελεί κίνητρο, τόσο για ντόπιους υποψήφιους φοιτητές όσο και για ξένους», επισημαίνει.

Το Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus λειτουργεί εδώ και σχεδόν μία δεκαετία. Πόσο ικανοποιημένους σας αφήνει η πορεία που διαγράψατε μέχρι σήμερα;

Από την πρώτη κιόλας μέρα ίδρυσης του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus, το αρχικό μας όραμα ήταν η ανάπτυξη ενός σύγχρονου και καινοτόμου βρετανικού πανεπιστημίου με διεθνές κύρος και αναγνώριση.

Είναι πλέον γνωστό ότι το Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus θεωρείται ένα από τα καλύτερα Πανεπιστήμια της χώρας μας. Γι’ αυτό, δεν μας διακατέχει απλώς αίσθημα ικανοποίησης, αλλά θα έλεγα ότι είμαστε πολύ ευτυχείς και περήφανοι γιατί περάσαμε από πολλές προκλήσεις και δυσκολίες, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κρίση του 2013 αφού έλαβε χώρα εν μέσω της πρώτης μας ακαδημαϊκής χρονιάς. Όμως είμαστε εδώ, αντέξαμε, κάναμε σταθερά βήματα και μεγαλώσαμε. 

Νιώθω σαν να ήταν μόλις χθες που ξεκινήσαμε την πρώτη μας ακαδημαϊκή χρονιά. Το 2012 είχαμε τους πρώτους μας φοιτητές και το 2016 είχαμε τους πρώτους μας απόφοιτους. Μέσα σε λίγα χρόνια μεγαλώσαμε, με αποκορύφωμα τον Ιούλιο του 2019 να κάνουμε την αποφοίτησή μας στο κατάμεστο Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο μπροστά σε δυόμιση χιλιάδες θεατές. Απίστευτες στιγμές, αισθήματα περηφάνειας και συγκίνησης να σε κατακλύζουν όταν νιώθεις ότι το Πανεπιστήμιο που ανήκεις, προσφέρει στην κοινωνία και την οικονομία άριστα προσοντούχους επιστήμονες για να πάρουν τη σκυτάλη στην αγορά εργασίας και στη δημιουργία καριέρας.

Νιώθουμε πολύ ευτυχείς γιατί γράφουμε τη δική μας πορεία. Μια πορεία ανοδική, αφού καταφέραμε να εδραιωθούμε ως το Βρετανικό Πανεπιστήμιο της Κύπρου. Το ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό με σκληρή δουλεία και αφοσιώση κατάφερε να κερδίσει για το Πανεπιστήμιό μας πολλά βραβεία, μοναδικές αναγνωρίσεις και πιστοποιήσεις που μας καθιστούν πολύ ψηλά στην αναγνωρισιμότητα και αποδοχή στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Θα αναφερθώ σε αυτές τις διακρίσεις πιο κάτω.

Πόσο έχει επηρεαστεί ο τομέας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από την πανδημία;

Όπως έχει διαπιστωθεί, η πανδημία έχει επηρεάσει γενικά τη ζωή μας και όλοι βιώσαμε και βιώνουμε βασικές στερήσεις και περιορισμούς για να προστατευθούμε. Στον δικό μας τομέα, βασικό μέλημα όλων των πανεπιστημίων ήταν η προστασία της υγείας των φοιτητών, αλλά και του προσωπικού μας, καθώς και να διασφαλιστεί ότι δεν θα χανόταν η ακαδημαϊκή χρονία για κανέναν. 

Υπήρξε καλή συνεργασία και άμεση επικοινωνία με το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, το Υπουργείο Υγείας και τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ), έτσι ώστε να βρεθούν οι καλύτερες εναλλακτικές μέθοδοι διδασκαλίας και μέτρα στήριξης για τους φοιτητές. Χάριν των πρωτοκόλλων και τη χρήση της τεχνολογίας, η λειτουργία συνεχίστηκε απρόσκοπτα.

Έτσι καταφέραμε να μη χαθεί καμιά ακαδημαϊκή χρονιά για κανέναν φοιτητή. Υπήρξε η ανάγκη να επενδύσουμε σε επιπλέον εξοπλισμό και τεχνολογίες, να διασφαλιστεί μεγάλος αριθμός φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών, tablets κ.λπ.  για το προσωπικό, αλλά και για τους φοιτητές. Θυμάμαι σε καποια φάση υπήρξε έλλειψη εξοπλισμού στην αγορά!

Ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα, αλλά νιώθουμε ευτυχείς που τα καταφέραμε. Για μεγάλο χρονικό διάστημα όλοι εργάζονταν από το σπίτι τους. Καθηγητές, προσωπικό και φοιτητές. Το θετικό είναι ότι όλα τα πανεπιστήμια απέκτησαν την εμπειρία και είμαστε όλοι σε θέση να ξεκινήσουμε την νέα ακαδημαϊκή χρονιά κάτω από οποιεσδήποτε υγειονομικές περιστάσεις.

Εκείνο που θα έλεγα ότι έχει επηρεάσει τους φοιτητές σε όλο τον κόσμο, είναι οι συνέπειες του περιορισμού – αρκετά δύσκολο για τους νεαρούς-, η έλλειψη της πραγματικής φοιτητικής εμπειρίας και η αποστέρηση της ελεύθερης κοινωνικοποίησης και δημιουργίας σχέσεων φιλίας με συμφοιτητές από άλλες πόλεις και χώρες. Είμαι σίγουρος ότι όσοι από εμας υπήρξαν φοιτητές καταλαμβαίνουν τι εννοώ. Ας ελπίσουμε ότι με τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα για όλους και ότι θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

Ο τομέας της εκπαίδευσης και ειδικότερα των πανεπιστημίων είναι πολύ υποσχόμενος για την οικονομία της Κύπρου. Κατά την άποψη σας, πόσο ψηλά μπορούμε να τοποθετήσουμε τον πήχη, ως χώρα, βάσει των εγκαταστάσεων και του ανθρώπινου δυναμικού των πανεπιστημίων μας;

Αναμφίβολα τα πανεπιστήμια διαδραματίζουν πλέον καθοριστικό ρόλο στην οικονομία της χώρας μας. Όλες οι σύγχρονες κοινωνίες και οικονομίες βασίζονται στην εκπαίδευση, γνώση, εφαρμοσμένη έρευνα και την πραγματική καινοτομία για να αναπτυχθούν. Όσον αφορά τη μικρή μας χώρα, ευτυχώς πλέον όλα αυτά καλιεργούνται και αναπτύσσονται στα δικά μας πανεπιστήμια.

Η Κύπρος κατατάσσεται πλέον ως ένας από τους πιο αξιόπιστους πανεπιστημιακούς περιφεριακούς προορισμούς. Η ακαδημαϊκή κοινότητα συνέβαλε τα μέγιστα για αυτό το επίτευγμα και πρέπει να κτίσουμε πάνω σε αυτό. Εκτός από τα πιο πάνω, τα ακαδημαϊκά ιδρύματα και ειδικότερα τα πανεπιστήμιά μας συνεισφέρουν με την παροχή συμβουλών και εξειδικευμένενων γνώσεων στη διαχείριση προβλημάτων ή κρίσεων, όπως αυτής της πανδημίας. Η προσέλκυση ξένων φοιτητών και στρατηγικών επενδυτών, η δημιουργία συνεχώς αυξανόμενων νέων θέσεων εργασίας, η συνεργασία με άλλα ιδρύματα του εξωτερικού, η οργάνωση επιστημονικών και άλλων εξειδικευμένων συνέδριων και οι τόσες άλλες συναφείς υπηρεσίες σίτισης, στέγασης κλπ που προσφέρονται μέσα και γύρω από τα ιδρύματά μας, αθροίζουν τη συνεισφορά μας στο ΑΕΠ κοντά στο 10%.  

Η επιλογή της Κύπρου ως χώρα με φιλική και φιλόξενη κουλτούρα, άρτιες υποδομές, καλές κλιματολογικές συνθήκες και με διεθνώς αναγνωρισμένα πλέον πανεπιστήμια, αποτελεί κίνητρο, τόσο για ντόπιους υποψήφιους φοιτητές όσο και για ξένους. Πρέπει να γίνει σε όλους μας κατανοητό ότι η συνεισφορά ενός πραγματικού φοιτητή στην οικονομία είναι εξίσου σημαντική, ίσως και σημαντικότερη, από ενός ποιοτικού τουρίστα.

Στο Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus μέχρι που φτάνουν οι στόχοι και οι φιλοδοξίες σας;

Ως Πανεπιστήμιο έχουμε φιλοδοξίες, οι οποίες αποτελούν την πυξίδα με την οποία πορευόμαστε. Οι στόχοι μας είναι να εξελιχθούμε, να μεγαλώσουμε και να εδραιωθούμε ως ένα διεθνές κέντρο έρευνας και αριστείας. Τα προγράμματα σπουδών μας να αποτελούν υψηλά πρότυπα και οι απόφοιτοί μας να είναι περιζήτητοι στην αγορά εργασίας. Αυτό το έχουμε πετύχει σε μεγάλο βαθμό, επικεντρωνόμαστε σε αυτούς τους στόχους και προχωρούμε σταθερά.   

Η επιτυχία και ικανοποίηση των δικών μας φοιτητών και η εργοδότηση των αποφοίτων μας είναι πάντα πρώτιστο μέλημά μας.

Η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. πώς επηρεάζει το Πανεπιστήμιο σας και τις εγγραφές φοιτητών για την ερχόμενη χρονιά;

Αναμφισβήτητα, η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές σε αρκετούς τομείς, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της Ανώτατης εκπαίδευσης.

Όπως είναι γνωστό, με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή  Ένωση, όλοι οι υποψήφιοι Ευρωπαίοι φοιτητές θα κατατάσσονται πλέον στην κατηγορία των διεθνών φοιτητών (international students), όπου θα χρειάζονται και φοιτητική άδεια παραμονής στη χώρα, με το κόστος φοίτησης και διαμονής τους στο Ηνωμένο Βασίλειο να διαφοροποιείται και συγκεκριμένα να αυξάνεται δραματικά.

Το ανταγωνιστικό εκπαιδευτικό προϊόν που προσφέρει ο Οργανισμός μας είναι μοναδικό και με ιδιαίτερη δυναμική, γεγονός που καθορίζει εξάλλου και την επιτυχία μας. Το Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus προσφέρει τη μόνη αυθεντική βρετανική πανεπιστημιακή εμπειρία στην Κύπρο, την οποία μπορώ να δηλώσω με βεβαιότητα ότι δεν προσφέρεται από κανένα άλλο ακαδημαϊκό ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα.

Υπάρχουν άλλες εξελίξεις οι οποίες θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην προσέλκυση φοιτητών στο Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus;

Το κόστος σπουδών, ανά μέσο όρο, σε οποιοδήποτε πανεπιστήμιο στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι σχεδόν τρεις φορές υψηλότερο ανά έτος, σε σύγκριση με τις σπουδές στο Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus. Το γεγονός ότι το είναι το μόνο πανεπιστήμιο στην Κύπρο που εξασφάλισε την έγκριση και το προνόμιο από όλους τους αρμόδιους φορείς, να απονέμει στους απόφοιτους δύο πτυχία, ένα από το Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus και ένα από το Πανεπιστήμιο UCLan στο Ηνωμένο Βασίλειο, με αναγνώριση στην Κύπρο, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο, μας κατατάσσει σε προνομιούχα θέση για την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά. 

Από ποιες χώρες αντλείτε τους μεγαλύτερους αριθμούς ξένων φοιτητών; Υπάρχουν ξένες αγορές που πιστεύετε ότι μπορούν να αξιοποιηθούν σε μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με σήμερα;

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι το δίκτυο των ξένων φοιτητών του Πανεπιστημίου έχει ενδυναμωθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να προσελκύει ακόμη περισσότερους φοιτητές από τις ήδη συνεργαζόμενες αγορές. Σήμερα, το Πανεπιστήμιό μας φιλοξενεί φοιτητές από Ευρώπη, Ασία, Νότια Αμερική, Αυστραλία και Αφρική με πάνω από 45 χώρες προέλευσης.

Λόγω του Brexit, υπάρχει πλέον η δυνατότητα προσέλκυσης περισσότερων φοιτητών από πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Μέσης Ανατολής, Αφρικής και Ασίας, οι οποίοι επιθυμούν να κατέχουν Βρετανικό πτυχίο και θεωρούμε ότι πληρούμε πλέον όλα τα κρίτηρια και αποτελούμε μια σωστή και πολύ ανταγωνιστική επιλογή για αυτούς τους φοιτητές και σε αυτές τις αγορές θα επικεντρωθούμε.

Ποια... όπλα θα επιστρατεύσει το Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus την ερχόμενη σεζόν, όσον αφορά την προσέλκυση φοιτητών, σε σχέση με εγχώριους και ξένους ανταγωνιστές;

Όπως έχω ήδη αναφέρει, το Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus είναι το μοναδικό πανεπιστήμιο με διπλή ακαδημαϊκή ταυτότητα, καθώς αποτελεί το μόνο πανεπιστήμιο στην Κύπρο που εξασφάλισε την έγκριση και το προνόμιο από όλους τους αρμόδιους φορείς, να απονέμει στους απόφοιτους δύο πτυχία.

Το πτυχίο μας εξασφαλίζει στους φοιτητές εξαιρετικά ψηλό ποσοστό εργοδότησης (98.6%, 2019) σε μεγάλους οργανισμούς στην Κύπρο και στο εξωτερικό.  

Για όσους επιθυμούν να αποκτήσουν αυθεντικό βρετανικό πτυχίο, η κατάργηση του φοιτητικού δανείου, καθιστά πλέον το Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus ως τη μόνη σοφή και οικονομικά συμφέρουσα επιλογή, αφού οι φοιτητές μπορούν να εξοικονομήσουν τα 2/3 του κόστους σπουδών τους σε σύγκριση με πανεπιστήμια στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Επιπρόσθετα, είναι το μόνο που υποστηρίζεται από επιτυχημένη ακαδημαϊκή κληρονομιά πέραν των 190 χρόνων, ανάμεσα στο 6.5% των καλύτερων Πανεπιστημίων παγκοσμίως (CWUR 2020/21) και είναι έτοιμο να προσφέρει ακαδημαϊκή αριστεία και μια μοναδική εμπειρία φοίτησης σε κάθε νεοεισερχόμενο φοιτητή. 

Όπως είχα αναφέρει στην πρώτη ερώτηση, το Πανεπιστήμιο απολαμβάνει διεθνείς μοναδικές διακρίσεις, όπως το British Psychology Society (BPS), το British Computing Society (BCS), το SAS Joint Certificate in Business Intelligence and Data Mining, καθώς και πρωτοποριακή συνεργασία με το σώμα του Παγκόσμιου Φορέα για Επαγγελματίες Λογιστές ACCA (Association of Chartered Certified Accountants). Επίσης το πτυχίο Νομικής του Πανεπιστημίου UCLan στην Κύπρο, είναι το μοναδικό πτυχίο Νομικής στην Κυπρό με διπλή αναγνώριση από τη Νομική Ρυθμιστική Αρχή και Συμβούλιο Αγγλίας και Ουαλίας (Solicitors Regulation Authority and Bar Standards Board of England and Wales) και από το Νομικό Συμβούλιο Κύπρου.

Αξιοσημείωτο αποτελεί και το γεγονός ότι στο Πανεπιστήμιο λειτουργούν αυτόνομα Ερευνητικά Κέντρα με διεθνή εμβέλεια:

  • CEDAR (Centre for Entrepreneurial Development, Alliance and Research), με αποστολή την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην Κύπρο μέσω της δημιουργίας συνεργιών μεταξύ των τομέων της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της έρευνας, της βιομηχανίας και της πολιτικής.
  • ΙnSPIRE (Centre of Interdisciplinary Science Promotion & Innovative Research Exploration): Διεπιστημονικό ερευνητικό κέντρο που έχει στόχο την προώθηση και ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας μέσα από καινοτόμες συνεργασίες μεταξύ των διαφόρων κλάδων της επιστήμης.
  • ICLAIM (Interdisciplinary Centre for Law, Alternative and Innovative Methods): επικεντρώνεται στη Νομική και την εφαρμογή της στον πραγματικό κόσμο μέσω εναλλακτικών και καινοτόμων μεθόδων.

 

Δειτε Επισης

Προγράμματα €293 εκ. για ανάπτυξη καινοτομίας από Έφορο Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων
Η PIN-UP Global υποστήριξε το Leadership & HR Management Conference
Mindset Talks 7: Ένα διήμερο συνέδριο προσωπικής και επιχειρηματικής ανάπτυξης και δικτύωσης στην Πάφο
Η εξέλιξη της S. Kaniklides (Cyprus) Limited από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα
Podcast series: Ο ρόλος των τμημάτων HR στην πρόληψη προβληματικών συμπεριφορών στους εργαζομένους (video)
Podcast series: Η ενασχόληση με το στοίχημα και τα τυχερά παιχνίδια αποτελεί ζήτημα δημόσιας υγείας (video)
Podcast series: EAΣ και ΣΠΑΒΟ ενώνουν δυνάμεις για πρόληψη προβληματικών συμπεριφορών (video)
Podcast series ΕΑΣ: Ασφάλεια, ο αληθινός ήρωας σε κάθε παιχνίδι (video)
ΚΕΒΕ: Αδικαιολόγητη και ετσιθελική η απεργία των γιατρών στα δημόσια νοσηλευτήρια
Ανανέωσαν τη συνεργασία τους CMMI και Alexander College