Η συμμετοχή του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου στο Έργο «Γραφεία Διασύνδεσης Πανεπιστημίων με την Αγορά Εργασίας»

Πολυδιάστατα είναι τα οφέλη για φοιτητές και επιχειρήσεις που προκύπτουν μέσα από την λειτουργία των Γραφείων Διασύνδεσης των Πανεπιστημίων. Συμβάλλοντας στην καταπολέμηση της ανεργίας ανάμεσα στους νέους, τα Γραφεία Διασύνδεσης των Πανεπιστημίων δημιουργούν συνθήκες ευκολότερης πρόσβασης και ένταξης της νέας γενιάς στην αγορά εργασίας. Στο Έργο συμμετέχουν τα τρία δημόσια και τα πέντε ιδιωτικά Πανεπιστήμια που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, και συγκεκριμένα: το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Frederick, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Νέαπολις Πάφου και το UCLan Cyprus.

Τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου στο Έργο καθώς και τα οφέλη που προκύπτουν για τους φοιτητές, παρουσιάζει στην κάμερα του InBusinessNews, η Δρ Μιχαηλίνα Σιακαλλή, Λέκτορας και συντονίστρια πρακτικής άσκησης.

Πώς οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου εκμεταλλεύτηκαν το έργο «Γραφεία Διασύνδεσης Πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας;»
Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου αγκάλιασαν από την πρώτη χρονιά υλοποίησης το Έργο «Γραφεία Διασύνδεσης Πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας».  O ενθουσιασμός, που διακρίνουμε στην θέλησή τους για συμμετοχή στο πρόγραμμα τοποθετήσεων, αναδεικνύει ουσιαστικά πως το Ευρωπαϊκό Έργο καλύπτει την ανάγκη διασύνδεσης των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων με την αγορά εργασίας.  Μέσω της διαδικασίας τοποθέτησης, οι φοιτητές γνωρίζουν άμεσα τις πιθανές προοπτικές που υπάρχουν σε ό,τι αφορά τον επαγγελματικό χώρο εργασίας και μέσω της εμπειρίας της τοποθέτησης, τους δίνεται η ευκαιρία να αναστοχαστούν στο τι μπορεί οι ίδιοι σαν μελλοντικοί επαγγελματίες να βελτιώσουν. Δημιουργούν την πρώτη τους ουσιαστική επαγγελματική προϋπηρεσία, η οποία αποτελεί τροχοπέδη στην προσπάθειά τους να ξεκινήσουν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία και να ενταχθούν ομαλά στην αγορά εργασίας.

Ποιο ήταν το άμεσο όφελος που είχαν οι φοιτητές;
Το βασικότερο και σημαντικότερο όφελος των φοιτητών μας από την συμμετοχή τους στο Έργο είναι τα υψηλά ποσοστά εργοδότησης τους, σε θέσεις συναφείς με το αντικείμενο σπουδών τους. Το  83% των συμμετεχόντων στο Έργο, έχει εργοδοτηθεί είτε πριν την απόκτηση του πρώτου πτυχίου, είτε μέσα σε έξι μήνες από την αποφοίτησή τους. Παράλληλα, όλοι οι συμμετέχοντες φοιτητές εναρμονίζονται με το επαγγελματικό περιβάλλον, δικτυώνονται στους κλάδους που τους ενδιαφέρει και θέτουν σε άμεση εφαρμογή τις ακαδημαϊκές γνώσεις που έχουν αποκτήσει από τα προγράμματα σπουδών τους. Επίσης, οι φοιτητές μας αναπτύσσουν ικανότητες και δεξιότητες, πέραν του αντικειμένου σπουδών τους, οι οποίες όμως, είναι απαραίτητες για την αγορά εργασίας.  Οι τοποθετήσεις αποτελούν αρωγό για το μελλοντικό προσανατολισμό των φοιτητών είτε σε ακαδημαϊκό είτε σε επαγγελματικό επίπεδο και είναι ένας άμεσος τρόπος να  δημιουργήσουν ένα ασφαλές μονοπάτι ομαλής μετάβασης από την φοιτητική τους ζωή στο ανταγωνιστικό περιβάλλον της αγοράς εργασίας.  

Πώς το Πανεπιστήμιο Neapolis ενθαρρύνει τους φοιτητές να λάβουν μέρος στο έργο;
Οι τοποθετήσεις μέσω του Έργου έχουν εφαρμοστεί στην μεγαλύτερη μερίδα των προγραμμάτων σπουδών του πανεπιστημίου Νεάπολις ως μάθημα επιλογής. Η προώθηση του Έργου και η επικοινωνία του προς την φοιτητική κοινότητα του πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, αποτελεί μια ομαδική και οργανωμένη προσπάθεια.  Μέσω των συμφωνιών συνεργασίας με διάφορους φορείς, τα στελέχη του Γραφείου Διασύνδεσης επιχειρούν μέσα από σεμινάρια και εκδηλώσεις να φέρουν σε άμεση επικοινωνία την φοιτητική κοινότητα με στελέχη επιχειρήσεων και φορέων, ώστε να γνωρίσουν τον κύκλο εργασιών τους, τις δυνατότητες εργοδότησης, αλλά και την ευκαιρία τοποθέτησης τους μέσω του εν λόγω Έργου.  Επίσης, γίνονται παρουσιάσεις στους φοιτητές μας στην αρχή κάθε εξαμήνου, σχετικά με την διαδικασία και τα οφέλη που οι φοιτητές αποκτούν μέσω των τοποθετήσεων.  Τέλος, τα στελέχη του Γραφείου Διασύνδεσης ανά πάσα στιγμή, βρίσκονται στην άμεση διάθεση των φοιτητών για να παρέχουν πλήρη ενημέρωση σχετική με το Έργο.

Ποια η συνεργασία που έχετε με τους υπόλοιπους εμπλεκομένους φορείς;
Στα πλαίσια των συμφωνιών συνεργασίας και των τοποθετήσεων έχουμε οικοδομήσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τους φορείς υποδοχής.  Αυτό οφείλεται, αφενός, στην άριστη συνεργασία των στελεχών του Γραφείου Διασύνδεσης, οι οποίοι στηρίζουν την διαδικασία τοποθέτησης, άμεσα, χωρίς καθυστερήσεις ή επιβάρυνση στον φόρτο εργασίας των φορέων, και αφετέρου στον επαγγελματισμό που επιδεικνύουν οι φοιτητές μας, κατά την διάρκεια της τοποθέτησης, καθρεφτίζοντας παράλληλα, και το έργο που επιτελείται από το Πανεπιστήμιο Νεάπολις.  Μέσα από την επικοινωνία  μας με τους διάφορους φορείς για την επίβλεψη των τοποθετήσεων, έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης και συναντίληψης σχετικά με τις προκλήσεις και  ανάγκες της αγοράς εργασίας. Έχουν ήδη αναπτυχθεί συνέργειες μεταξύ του ακαδημαϊκού και επιχειρηματικού κόσμου και ευελπιστούμε και σε άλλες στοχεύοντας στην ανάπτυξη κουλτούρας καινοτομίας και επιχειρηματικότητας

Δειτε Επισης

Χορηγός του αγώνα Duathlon η CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών
Συνεργασία Ablebook-Buyway365 που προωθεί την προσβασιμότητα
Influencer marketing: Πώς λειτουργεί ως εργαλείο ενδυνάμωσης των brands
10 χρόνια προσφοράς Andrey & Julia Dashin’s Foundation
Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
ΙΝ Business Awards: Tιμητικό βραβείο Lifetime Achievement Award στην Άρτεμις Αντωνιάδου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο Editor’s Choice στην Τράπεζα Κύπρου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο BMW Excellence Award στον Καθηγητή Κύπρο Νικολαΐδη