Ε. Τάνου: Επαφές με ξένους επενδυτές και επιχειρηματίες της Κύπρου

Για τους στόχους και το έργο της Επιτροπής Facilitation and Aftercare του Invest Cyprus, την προεδρία της οποίας ανέλαβε πρόσφατα, μίλησε σε συνέντευξη της στο InBusinessNews η Έλενα Τάνου, αναφέροντας ότι, μόλις το επιτρέψει η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου θα διοργανωθεί σειρά κατ’ ιδίαν επαφών με τα μέλη της ξένης επενδυτικής και επιχειρηματικής κοινότητας που δραστηριοποιούνται στο νησί μας, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακόμη δύο κρουαζιερόπλοια σε κυπριακά νερά

Μ. Πολυβίου: Το έξυπνο ξενοδοχείο διευκολύνει τον επισκέπτη

Coca-Cola HBC: Βγήκαμε νικητές στην πιο δύσκολη χρονιά

Ποια η αποστολή του Facilitation and Aftercare Committee του Invest Cyprus;

Κύρια αποστολή του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων είναι η προώθηση της Κύπρου στο εξωτερικό ως ελκυστικού επενδυτικού προορισμού και ως ανταγωνιστικού επιχειρηματικού κέντρου, με στόχο την προσέλκυση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων προστιθέμενης αξίας που θα συμβάλουν στην οικοδόμηση συνθηκών μακροχρόνιας οικονομικής ευημερίας στον τόπο μας. Παράλληλα με την προώθηση και προσέλκυση, κύριες αρμοδιότητες του Invest Cyprus αποτελούν τόσο η παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών σε δυνητικούς ξένους επενδυτές και διεθνείς επιχειρήσεις, όσο και η παροχή υπηρεσιών aftercare προς όσους έχουν ήδη επιλέξει την χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό, εκ της ιδρύσεως του Οργανισμού μας, λειτουργεί στο επίπεδο του Διοικητικού Συμβουλίου η Επιτροπή Facilitation and Aftercare, την προεδρία της οποίας ανέλαβα πρόσφατα και ευχαριστώ το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού για την εμπιστοσύνη.

 

Ποιο έργο επιτελεί το Facilitation and Aftercare Committee;

Η Επιτροπή μας, πέραν από τον συντονισμό των υποστηρικτικών δράσεων του Οργανισμού προς δυνητικούς επενδυτές, έχει ως βασικό της σκοπό την παροχή υπηρεσιών μετά-επένδυσης προς τους εκπροσώπους της διεθνούς επιχειρηματικής και επενδυτικής κοινότητας που έχουν ήδη επιλέξει την χώρα μας, προσμετρώντας τη σημασία της διατήρησης ενός υψηλού βαθμού ικανοποίησής τους, ικανού να διασφαλίσει από την μια την παραμονή τους στο νησί μας, και αφετέρου να οδηγήσει στην πραγματοποίηση νέων επενδύσεων. Είναι σημαντικό να αναφέρω ότι παγκοσμίως όλα τα κράτη μέσω των οργανισμών επενδύσεων που διατηρούν, αποδίδουν μεγάλη έμφαση στις νέες επενδύσεις που προέρχονται από υφιστάμενους επενδυτές. Η σημαντικότητα της δράσης αυτής αναδείχθηκε έντονα κατά τη διάρκεια της πανδημίας και από τον WAIPA, τον αντίστοιχο παγκόσμιο οργανισμό στον οποίο συμμετέχει ο Invest Cyprus, και σε αυτό το πλαίσιο μέλη του προσωπικού μας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων και να ενημερωθούν για τις καλές πρακτικές παγκοσμίως.

 

Ποιοι είναι οι στόχοι που έχετε θέσει;

Καταρχάς να αναφέρω ότι δεδομένων και των συνθηκών που επικρατούν λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας, η παροχή κάθε αναγκαίας στήριξης προς τους ξένους επενδυτές, αποτελεί πρώτιστο μέλημά μας, ανεξαρτήτως του τομέα δραστηριοποίησής τους. Ως Οργανισμός, παραμένουμε στο πλευρό των επενδυτών που επέλεξαν το νησί μας, αναζητώντας την ίδια ώρα τα εργαλεία εκείνα που θα λειτουργήσουν υποβοηθητικά στην αντιμετώπιση ή και στην επίλυση των όποιων ζητημάτων αναφύονται. Κύριο μέλημα της Επιτροπής μας είναι ο προγραμματισμός, ο συντονισμός και η εκτέλεση δράσεων aftercare που θα συνεισφέρουν στην διατήρηση ενός υψηλού βαθμού ικανοποίησης. Το προσωπικό του Invest Cyprus μεριμνά ώστε πέραν των δυνητικών ξένων επενδυτών και διεθνών επιχειρήσεων, στους οποίους παρέχεται διαρκώς η απαιτούμενη πληροφόρηση προς υλοποίηση των επιχειρηματικών τους πλάνων και οι υφιστάμενοι επενδυτές να έχουν στο πλευρό τους έναν συνεργάτη σε όλα τα στάδια του επενδυτικού κύκλου.

 

Τι να αναμένουμε από την Επιτροπή σας στο επόμενο διάστημα;

Η διευκόλυνση των ξένων επενδυτών και η περαιτέρω βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος της χώρας μας, έτσι ώστε να καταστεί ακόμη πιο ευνοϊκό για τις άμεσες ξένες επενδύσεις, είναι και θα παραμείνει βασική προτεραιότητα του Invest Cyprus. Προς αυτή την κατεύθυνση, υπάρχει στενή συνεργασία μεταξύ όλων των Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, και ειδικά με το FDI Framework Committee του Invest Cyprus, στο οποίο πέραν των υφιστάμενων μελών του Διοικητικού μας Συμβουλίου, συμμετέχουν αξιόλογα στελέχη του ιδιωτικού τομέα που υπηρέτησαν στον Οργανισμό κατά το παρελθόν. Επιπλέον συνεργαζόμαστε με όλα τα αρμόδια Υπουργεία με στόχο την υιοθέτηση ενός πιο φιλικού πλαισίου προς τις ξένες επενδύσεις. Για τον σκοπό αυτό διατηρούμε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τα μέλη της ξένης επενδυτικής και επιχειρηματικής κοινότητας που δραστηριοποιούνται στο νησί μας. Μόλις η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου το επιτρέψει θα διοργανώσουμε σειρά κατ’ ιδίαν επαφών και εκδηλώσεων με στόχο την ανταλλαγή απόψεων, καθώς και την αναγνώριση της προσφοράς τους στην κοινωνία και οικονομία της χώρας. Τα International Investment Awards του Invest Cyprus, ένας θεσμός που ξεκίνησε το 2012, προγραμματίζονται να διεξαχθούν στο Προεδρικό Μέγαρο τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και εντάσσονται ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο. 

Δειτε Επισης

Χορηγός του αγώνα Duathlon η CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών
Συνεργασία Ablebook-Buyway365 που προωθεί την προσβασιμότητα
Influencer marketing: Πώς λειτουργεί ως εργαλείο ενδυνάμωσης των brands
10 χρόνια προσφοράς Andrey & Julia Dashin’s Foundation
Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
ΙΝ Business Awards: Tιμητικό βραβείο Lifetime Achievement Award στην Άρτεμις Αντωνιάδου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο Editor’s Choice στην Τράπεζα Κύπρου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο BMW Excellence Award στον Καθηγητή Κύπρο Νικολαΐδη