Οι βασικοί άξονες του σχεδίου ενίσχυσης του μεταποιητικού τομέα

InBusinessNews  23/01/2021 08:10
Οι βασικοί άξονες του σχεδίου ενίσχυσης του μεταποιητικού τομέα

Οι βασικοί άξονες του σχεδίου ενίσχυσης του μεταποιητικού τομέα

InBusinessNews  23/01/2021 08:10

Στοχεύοντας στην υποστήριξη, ανάπτυξη και προώθηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα και άλλων στοχευμένων οικονομικών δραστηριοτήτων, τo σχέδιο χορηγιών για την «Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα και άλλων στοχευμένων οικονομικών δραστηριοτήτων» αποτελεί το πρώτο σχέδιο χορηγιών που θα προκηρυχθεί από το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027.

Διαβάστε ακόμα: Προσφέρουν πακέτα διακοπών ποντάροντας στα εμβόλια

Το σχέδιο, για τις ανάγκες του οποίου θα διατεθεί συνολικό ποσό ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ (σ.σ. αν και ο προϋπολογισμός αυτός δεν αποκλείεται να τροποποιηθεί), συνίσταται ουσιαστικά σε χρηματοδοτική ενίσχυση υπό την μορφή παροχής χορηγίας επί καθορισμένων επιλέξιμων δαπανών για την επέκταση και εκσυγχρονισμό υφιστάμενων ή και για τη δημιουργία νέων βιώσιμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Διαβάστε ακόμα: Γιώτης Δημητρίου: Με ένα γιοτ, σαλπάρει μακριά

Ειδικότερα, οι τρεις άξονες στόχευσης του σχεδίου είναι: Πρώτο, η ενίσχυση επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδύσεων που θα βελτιώσουν τη τεχνολογική στάθμη, την παραγωγική διαδικασία και την παραγωγικότητα τους. Δεύτερο, η δημιουργία νέων μονάδων και η τόνωση της επιχειρηματικότητας. Τρίτο, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Διαβάστε ακόμα: Βιοκαλλιέργεια: Η μικρή με τις μεγάλες προκλήσεις

Οι δικαιούχοι
Τονίζεται πως βασική προϋπόθεση για συμμετοχή στο σχέδιο είναι όπως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του μεταποιητικού τομέα και άλλες στοχευμένες οικονομικές δραστηριότητες που καλύπτονται από αυτό, βρίσκονται  εγκατεστημένες ή πρόκειται να εγκατασταθούν σε περιοχές της χώρας, οι οποίες ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Αναλυτικά, από το σχέδιο δύνανται να επωφεληθούν:
Α. Νέες ή υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις του μεταποιητικού τομέα.

Β. Άλλες νέες ή υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εμπίπτουν στις πιο κάτω οικονομικές δραστηριότητες:

1. Παραγωγή βρώσιμου και μη βρώσιμου πάγου.

2. Υπηρεσίες αποσυναρμολόγησης άχρηστων αντικειμένων/ μηχανών.

3. Ανακύκλωση μεταλλικών και μη μεταλλικών απορριμμάτων και υπολειμμάτων.

4. Τεχνικές δοκιμές και αναλύσεις, όπου για σκοπούς χορηγίας θα καλύπτονται μόνο οι κατηγορίες:

•Χημεία τροφίμων και ποτών.
•Εργαστήρια δοκιμών για βιομηχανικά προϊόντα.

5.Έρευνα και πειραματική ανάπτυξη σε άλλες φυσικές επιστήμες και τη μηχανική, όπου για σκοπούς χορηγίας θα καλύπτεται μόνο η κατηγορία:

•Σχεδίαση προϊόντων και ετοιμασία πρωτότυπων (prototypes) για σκοπούς βιομηχανικής παραγωγής

6. Ατμοκαθαριστήρια/Πλυντήρια ρούχων

Κατηγορίες δαπανών
Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διαμόρφωση του συνολικού προϋπολογισμού της επιχείρησης, οι δαπάνες μπορούν να εντάσσονται στις παρακάτω κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών:

1. Ανέγερση ή/και επέκταση κτιρίων.

2. Διαμόρφωση/ διαρρύθμιση κτιρίων.

3. Μηχανήματα/ Εξοπλισμός.

4. Μεταφορικά μέσα.

5. Άλλα έξοδα (κατ’ αποκοπή ποσοστό 7%, το οποίο θα υπολογίζεται επί του συνόλου των άμεσων επιλέξιμων δαπανών).

Η παρουσίαση του Οδηγού
Επισημαίνεται πως ο Οδηγός του σχεδίου βρίσκεται για τελική έγκριση ενώπιον της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης (ΓΔ ΕΠΣΑ).

Η δημόσια παρουσίασή του θα γίνει από την υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου και το επιτελείο της, στο πλαίσιο  διαδικτυακής ενημερωτικής ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021(από τις 15:00μ.μ. έως τις 16:00 μ.μ.), και η οποία θα προβάλλεται σε ζωντανή μετάδοση.

Για εγγραφή στην ημερίδα πατήστε εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση εδώ.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την Διαδικτυακή Παρουσίαση Σχέδιων του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου & Βιομηχανίας και από την σελίδα του Facebook

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση επικοινωνήστε με την IMH στο τηλέφωνο +357 22505555 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση events@imhbusiness.com 

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας