Χορηγία Κατηγορίας Εμπόριο

Βιοκαλλιέργεια: Η μικρή με τις μεγάλες προκλήσεις

Το 4,71% της συνολικής καταλάμβανε το 2019 η βιολογική παραγωγή στην Κύπρο, σε εκτάσεις 62.398 δεκαρίων. Ένας μικρός τομέας με 1.252 εγγεγραμμένους καλλιεργητές, ο οποίος σε κάποια προϊόντα του είναι αρκετά ανταγωνιστικός, όπως στο ελαιόλαδο, τα βότανα και τα εσπεριδοειδή, επεσήμανε ο βιοκαλλιεργητής και γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Βιοκαλλιεργητών, Χάρης Χριστοφόρου.

Διαβάστε ακόμα: Προσφέρουν πακέτα διακοπών ποντάροντας στα εμβόλια

Συγκρίνοντας με το 2010, οι βιοκαλλιεργητές ήταν 700 και η καλλιεργούμενη βιολογική έκταση καταλάμβανε 35.575 δεκάρια. Βιολογική παραγωγή γίνεται συνήθως, σε φρέσκα λαχανικά, ελιές - ελαιόλαδο, γάλα - γαλακτοκομικά προϊόντα, χαρούπια και παράγωγα, φρέσκα φρούτα και διάφορους χυμούς.

Διαβάστε ακόμα: Γιώτης Δημητρίου: Με ένα γιοτ, σαλπάρει μακριά

Οι τιμές
«Οι τιμές καθορίζονται ανάλογα με τον ανταγωνισμό και τη διαθεσιμότητα του προϊόντος», σημείωσε, τονίζοντας ότι αν στη συγκεκριμένη ομάδα προϊόντος υπάρχουν εισαγόμενα, τότε η τιμή καθίσταται ανταγωνιστική. «Σε κάποια προϊόντα», είπε, «υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός όπως στο ελαιόλαδο, ελιές, βότανα και εσπεριδοειδή. Σε κάποιες άλλες ομάδες, όπως τα γαλακτοκομικά, φρέσκα φρούτα και λαχανικά υπάρχει λιγότερος ανταγωνισμός και ορισμένες φορές στα φρέσκα λαχανικά και φρούτα παρατηρούνται ελλείψεις από τα κυπριακά προϊόντα», επισήμανε.

Διαβάστε ακόμα: Οι βασικοί άξονες του σχεδίου ενίσχυσης του μεταποιητικού τομέα

Οι προκλήσεις
Τρία είναι τα κύρια προβλήματα που βασανίζουν τους βιοκαλλιεργητές, όπως ανέφερε ο κ. Χριστοφόρου: «Το πρώτο είναι η έλλειψη νερού. Υπάρχουν βιοκαλλιεργητές, οι οποίοι αντλούν νερό από μεγάλα βάθη και άλλοι πάλι που αναγκάζονται να αγοράζουν. Αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να αυξάνεται το κόστος.

Το δεύτερο είναι, το μικρό ποσοστό που έχουμε στην Κύπρο σε τεμάχια γης που διατίθεται για βιοκαλλιέργεια. Στο εξωτερικό δεν ισχύει κάτι τέτοιο, αφού οι μεγάλες εκτάσεις γης μειώνουν γενικά το κόστος της παραγωγής.

Το τρίτο πρόβλημα είναι η καταστροφή του περιβάλλοντος. Οι θερμοκρασίες άρχισαν να ανεβαίνουν, η βροχόπτωση μειώνεται κι οι ζημιές στις εξωτερικές καλλιέργειες αυξάνονται».

Επιπλέον όπως είπε, λόγω της τοποθεσίας και της αγοράς της χώρας μας, ο βιοκαλλιεργητής δεν μπορεί εύκολα να κάνει εξαγωγές, αφού το κόστος είναι μεγάλο και απαιτείται πολύς χρόνος για να μεταφερθούν τα προϊόντα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η κύρια πρόκληση είναι να καταφέρει ο βιοκαλλιεργητής να παράξει προϊόντα ανταγωνιστικά και να πείσει τους καταναλωτές να επιλέξουν τα δικά του. Εξαγωγές γίνονται μόνο σε φρέσκα και αποξηραμένα βότανα, φρέσκο σταφύλι σουλτανίνα, ελαιόλαδο, ελιές και σε μικρές ποσότητες χυμών.

Η στήριξη
Υπογράμμισε ότι το κράτος είναι αρωγός με τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης που βοηθούν τους βιοκαλλιεργητές: «Αυτή την περίοδο, βέβαια, δεν υπάρχει κάποιο επενδυτικό - αναπτυξιακό σχέδιο λόγω της πανδημίας. Κατά περιόδους η βιολογική γεωργία λαμβάνει κάποιες αποζημιώσεις, λόγω των καιρικών συνθηκών, όπως ακριβώς λειτουργεί και στους υπόλοιπους αγροτικούς τομείς».

Η πανδημία
Μιλώντας για την πανδημία του covid-19, ο κ. Χριστοφόρου τόνισε ότι στην πρώτη της φάση παρατηρήθηκε αύξηση στις πωλήσεις των βιολογικών, λόγω του ότι αρκετοί νέοι καταναλωτές στράφηκαν σε πιο υγιεινά προϊόντα. «Δυστυχώς, τώρα, στο μέσο της δεύτερης φάσης της πανδημίας, έχουμε αρκετές ενδείξεις ότι ο τομέας μας θα μειωθεί. Παρατηρούμε, επίσης, μείωση στις επισκέψεις από τον κόσμο στις βιολογικές μονάδες, εκεί όπου αυτό προσφέρεται, με αποτέλεσμα τα εισοδήματά τους να μειώνονται δραματικά», υπογράμμισε.

H τεχνολογία
«Τα αναπτυξιακά σχέδια του κράτους έχουν βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό τους βιοκαλλιεργητές, οι οποίες έχουν αξιοποιήσει πλήρως τις σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις που προσφέρουν», σημείωσε. Τόνισε ότι το κόστος εφαρμογής τέτοιων λύσεων είναι αρκετά μεγάλο και σε σχέση με το μερίδιο της βιολογικής αγοράς στην Κύπρο δεν είναι εφικτό για πολλούς βιοκαλλιεργητές. «Το αισιόδοξο είναι ότι έχουν ενταχθεί στη βιολογική γεωργία αρκετοί νεαροί σε ηλικία, οπότε ευελπιστούμε ότι στο μέλλον ίσως να έχουμε περισσότερες εφαρμογές», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Οι βέλτιστες τροποποιήσεις που εγκρίθηκαν στο σχέδιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ
DHL Express Κύπρου: Η συνεργασία με Yellow Applications για το λογισμικό Exelsys HCM-Ορόσημο για την εταιρεία
Δωρεάν υπηρεσίες και μειωμένες χρεώσεις από την Ελληνική Τράπεζα για τους πελάτες της
Η νέα γραφειακή ανάπτυξη αξίας 3,5 εκατ. ευρώ στη Λάρνακα-Πού χωροθετείται και τι θα περιλαμβάνει
Bowling Boutique Bar & Grill: Ο νέος χώρος bowling που αφίχθηκε στην Έγκωμη (photos)
Φ. Στασόπουλος: Από πού πηγάζει η αύξηση κερδοφορίας της Ελληνικής-Θετική εξέλιξη η συμμετοχή της Eurobank
Ο βραχνάς της έλλειψης προσωπικού και οι κλάδοι με τις περισσότερες κενές θέσεις εργασίας
Ανακαινίσεις ξενοδοχείων-Πυρετώδεις εργασίες και ολικό λίφτινγκ μονάδων στα σκαριά
Στο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού GOLD: Hail to the Chief Financial Officer
Eurobank Hub: Εκεί που κτυπά η καρδιά της τράπεζας και κτίζεται η τεχνολογική ανάπτυξη του ομίλου (pics)