Tel Aviv – Beirut: Η νέα ταινία που γυρίστηκε στην Κύπρο

Τα γυρίσματα άλλης μιας ταινίας διεθνών προδιαγραφών ολοκληρώθηκαν πρόσφατα στην Κύπρο, με τους συντελεστές της να σχεδιάζουν την προώθηση της και μέσω μεγάλων ευρωπαϊκών κινηματογραφικών φεστιβάλ.  

Διαβάστε ακόμα: Altamira: Διαμερίσματα από €26.000 και σπίτια από €100.000
 
Πρόκειται για την παραγωγή, Tel Aviv – Beirut, της κυπριακής εταιρείας AMP Teamworks, η οποία υλοποιήθηκε με τη συνεργασία τριών παραγωγών από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Κύπρο.  Η ταινία, στην οποία πρωταγωνιστούν ηθοποιοί από τη Γαλλία και το Ισραήλ και σκηνοθέτησε η γνωστή Ισραηλινή σκηνοθέτης Michale Boganim, φιλοδοξεί να τραβήξει το ενδιαφέρον κινηματογραφικών παραγόντων στην Ευρώπη, προωθώντας παράλληλα κι εκεί την Κύπρο ως προορισμό για παραγωγή ταινιών και σε άλλες χώρες.  Η υπόθεση της ταινίας διαδραματίζεται στο Ισραήλ και τον Λίβανο και έχει ως επίκεντρο τον πόλεμο.

Διαβάστε ακόμα: Χάρης Χαμπάκης: Η τεχνολογία αποτελεί το μέλλον των τραπεζών

Μιλώντας στο InBusinessNews, o ένας εκ των τριών παραγωγών της ταινίας, Μάριος Πιπερίδης, τόνισε ότι τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν μεσούσης της πανδημίας, την περίοδο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020, σε διάφορες περιοχές της Κύπρου, όπως Πέρα Ορεινής, Μάμμαρι, Ποταμιά, Λεμεσός, Αγία Νάπα, Παλιά Λευκωσία κτλ. Πλέον, η ταινία βρίσκεται στη διαδικασία του μοντάζ στη Γαλλία, ενώ αναμένεται να είναι έτοιμη στα μέσα του χρόνου.

Διαβάστε ακόμα: Smoothie Factory: The Heathier Side of Life
 
 
Απ’ εκεί και πέρα, αναλόγως και των εξελίξεων με την πανδημία θα επιχειρηθεί η πρεμιέρα της ταινίας, μέσω μεγάλων φεστιβάλ του εξωτερικού, ενώ θα αναζητηθεί και εταιρεία για τη διανομή. «Θα περιμένουμε να κάνουμε πρεμιέρα σε ένα καλό φεστιβάλ, προηγούμενες ταινίες της σκηνοθέτιδας  ξεκίνησαν από Κάννες, Βενετία κτλ, οπότε έχουμε στο νου αυτά τα φεστιβάλ», τόνισε  κ. Πιπερίδης, προσθέτοντας πως αν και ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, το γεγονός ότι παλαιότερες δουλειές της σκηνοθέτιδας προβλήθηκαν στα συγκεκριμένα φεστιβάλ αποτελεί μια καλή βάση για να δουν το Tel Aviv – Beirut με μια πιο θετική ματιά.
Σε ότι αφορά τη διανομή, ο κ. Πιπερίδης ανέφερε ότι υπάρχει ενδιαφέρον εταιρειών από Γαλλία, Γερμανία και Ισραήλ, ενώ γίνονται συζητήσεις και με εταιρείας από άλλες χώρες.
 

 
Ταινία κόστους €2,2 εκατ.
Ερωτηθείς για το κόστος παραγωγής της ταινίας, ο Κύπριος παραγωγός ανέφερε ότι το budget υπολογίζεται περίπου στα €2,2 εκατ. Σημείωσε, επίσης, ότι έχει υποβληθεί από την εταιρεία παραγωγής, αίτηση για αξιοποίηση του κυπριακού σχεδίου προώθησης της οπτικοακουστικής βιομηχανίας (Olivewood). Η αίτηση έχει λάβει προέγκριση από την αρμόδια επιτροπή.  Όπως προβλέπεται, το σχέδιο καλύπτει τα έξοδα που γίνονται στην Κύπρο για την παραγωγή των ταινιών. Στην περίπτωση του Tel Aviv – Beirut, τα έξοδα αυτά ανέρχονται περίπου στις €800 χιλιάδες.

 
Ενδιαφέρον Ευρωπαίων παραγωγών για την Κύπρο
Η συγκεκριμένη ταινία, η οποία όπως προαναφέρθηκε γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στο νησί μας, αποτελεί ένα πολύ καλό δείγμα του τι μπορεί να προσφέρει η Κύπρος στην κινηματογραφική βιομηχανία διεθνώς. Παρά το γεγονός ότι πιο γνωστές στο ευρύτερο κοινό είναι οι αμερικανικές παραγωγές, εντούτοις μεγάλες και σημαντικές αγορές στον τομέα αποτελούν τόσο η ευρωπαϊκή όσο και η ινδική (Bollywood), αλλά και άλλες. Τα οφέλη για την Κύπρο είναι μεγάλα, ανέφερε ο κ. Πιπερίδης, σημειώνοντας πως πέραν της βελτίωσης σε τεχνογνωσία και εκπαίδευση, η χώρα μας γίνεται πιο γνωστή ως κινηματογραφικός προορισμός και σε άλλες χώρες. «Ήδη επικοινώνησαν μαζί μου υπεύθυνοι projects από Ισραήλ και άλλες χώρες, οι οποίοι ενδιαφέρονται να δουν τις δυνατότητες που προσφέρει η Κύπρος», σημείωσε  ο κ. Πιπερίδης, προσθέτοντας πως αντίστοιχα τηλεφωνήματα πιθανόν να δεχθούν επίσης ο Γάλλος και ο Γερμανός παράγωγος της ταινίας, και με αυτό τον τρόπο να δημιουργηθεί ένα δίκτυο. «Η Ευρώπη είναι μια τεράστια αγορά, όπως και το Βollywood, κάνουν περισσότερες ταινίες απ’ ότι στο Hollywood, ενδεικτικά η Γερμανία γυρίζει 300 ταινίες το χρόνο όπως και η Γαλλία, ενώ το Bollywood περισσότερες από 1000», σημείωσε ο Κύπριος παραγωγός.

 
Κι άλλες ταινίες από την AMP Teamworks
Αξίζει να σημειωθεί ότι η AMP Teamworks έχει γυρίσει ακόμα μια ταινία στην Κύπρο, ενώ στα σκαριά βρίσκεται άλλο ένα project της με τίτλο Mediterranean fever, το οποίο θα αποτελεί συμπαραγωγή μεταξύ Γαλλίας, Γερμανίας και Παλαιστίνης. Για το εν λόγω project αναμένεται να υποβληθεί, επίσης, αίτηση για τα κίνητρα που προσφέρει η χώρα μας.  
Το Απρίλιο, εξάλλου, προγραμματίζεται να γυριστεί στην Κύπρο ακόμα μια ταινία, που θα είναι συμπαραγωγή με ελληνική εταιρεία.
Τονίζεται ότι η Tel Aviv – Beirut αποτελεί την πρώτη ταινία της εταιρείας, για την οποία υποβλήθηκε αίτηση για το σχέδιο οπτικοακουστικής βιομηχανίας στην Κύπρο.
 
Οι άλλες ταινίες..
Σε μια άλλη εξέλιξη, όπως πληροφορείται το InBusinessNews, η διαδικασία εξέτασης της αίτησης της Altadium Group για την ταινία S.O.S Survive or Sacrifice, στην οποία πρωταγωνιστεί ο χολιγουντιανός ηθοποιός William Baldwin  έχει ολοκληρωθεί και έχει καταβληθεί στην εταιρεία παραγωγής ποσό ύψους €1,2 εκατ.

Σε ότι αφορά την γνωστή ταινία Jiu Jitsu που επίσης γυρίστηκε στην Κύπρο με πρωταγωνιστή τον Nicolas Cage, θα λάβει την κρατική επιχορήγηση, μετά το τέλος διαδικαστικών διαδικασιών που εκκρεμούν.

Αξίζει να σημειωθεί, εξάλλου, ότι μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να υποβληθεί αίτηση για ταινία animation.

 

Δειτε Επισης

Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνωρίση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Η CNP Ασφαλιστική τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας και Υγείας
Χορηγός του αγώνα Duathlon η CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών
Συνεργασία Ablebook-Buyway365 που προωθεί την προσβασιμότητα
Influencer marketing: Πώς λειτουργεί ως εργαλείο ενδυνάμωσης των brands
10 χρόνια προσφοράς Andrey & Julia Dashin’s Foundation