Πρέπει να τολμήσουμε να αμφισβητήσουμε και να ξανασκεφτούμε τα πάντα

Καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας του Covid-19 πλήττει την υφήλιο, η αβεβαιότητα για τις επιχειρήσεις και την οικονομία γενικότερα παρατείνεται. Η ανακάλυψη του εμβολίου κατά του Covid-19 και η αναμενόμενη διάθεσή του το επόμενο διάστημα ενισχύει τις προσδοκίες για ανάκαμψη μέσα στο 2021. Ωστόσο, υπαρξιακά ερωτήματα συνεχίζουν να πλανώνται, που επικεντρώνονται κυρίως στο ποια μορφή πρέπει να πάρει η επιχείρης;h μας για να επιβιώσει και να επιτύχει στη μετά-πανδημία εποχή.

Διαβάστε ακόμα:
Το μέλλον στις οπτικές ίνες
PAPER WORKS PHILIPPIDES: Από γενιά σε γενιά

Μέσα στο 2020 η οικονομία βίωσε ένα ξαφνικό και πρωτόγνωρο σοκ, το οποίο επηρέασε τον κάθε επιχειρηματικό τομέα με διαφορετικό τρόπο και με διαφορετική ένταση. Έχουν τεθεί σε δοκιμασία οι τεχνολογίες, τα επιχειρησιακά μοντέλα, οι ψηφιακές δεξιότητες, οι πρακτικές ανθρώπινου δυναμικού, η προσαρμοστικότητα αλλά και η ποιότητα της ηγεσίας των επιχειρήσεών μας.

Η πανδημία κατέδειξε την αναγκαιότητα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τόσο των κρατών όσο και των επιχειρήσεων, αλλά και τη μεγάλη πρακτική αξία της προσαρμοστικότητας και της ευελιξίας.

Στη διάρκεια της χρονιάς παρατηρήθηκε έντονη επιτάχυνση τεχνολογικών τάσεων και αλλαγών, που ήταν σε εξέλιξη πριν από την εκδήλωση της πανδημίας. Αναλόγως του κλάδου, οι επιχειρήσεις κλήθηκαν να προσαρμοστούν με ασυνήθιστα γρήγορους ρυθμούς στη «νέα πραγματικότητα», επενδύοντας στην επιτάχυνση του ψηφιακού τους μετασχηματισμού, ώστε να διασφαλίσουν τη συνέχεια της επιχειρησιακής τους δραστηριότητας αλλά και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά τους. Παρατηρήσαμε μεγάλες αλλαγές στις συνήθειες των καταναλωτών και μεγάλη ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Αναμφίβολα, οι παρατεταμένες αρνητικές οικονομικές συνέπειες, που βιώνουν οι περισσότερες επιχειρήσεις, ωθούν στη λήψη μέτρων για επούλωση των πληγών, όπως μείωση κόστων, διαχείριση του επιπέδου δανεισμού, εντοπισμού δεξαμενών για άντληση ρευστότητας κτλ. Το μεγαλύτερο ζήτημα όμως που προβάλλει είναι η ανάγκη ενός ψύχραιμου και στρατηγικού επαναπροσδιορισμού του ποια επιχείρηση είμαστε και ποια επιχείρηση απαιτείται να γίνουμε.

Πρέπει να τολμήσουμε να αμφισβητήσουμε και να ξανασκεφτούμε τα πάντα. Δεν είναι σοφό να αφαιρέσουμε με οριζόντιο τρόπο κόστος από το σημερινό μοντέλο επιχείρησης, χωρίς να έχουμε ξανασκεφτεί και προσδιορίσει το επιδιωκόμενο μοντέλο που θέλουμε να χτίσουμε.

Παρά τις δυσκολίες που έχουμε περάσει, πρέπει να αναγνωρίσουμε πως το 2020 μας αφήνει και με πολλά διδάγματα. Μόνο όμως αν αξιολογήσουμε το 2020 με στρατηγική οπτική: ως εξεταστική χρονιά προετοιμασίας για το μέλλον! Για ένα μέλλον στο οποίο η τεχνολογία θα συνεχίσει να δημιουργεί νέα δεδομένα, τροφοδοτώντας τη φαντασία μας για καινοτόμες εφαρμογές με επίκεντρο τον άνθρωπο.
 
Μέσα από αυτό το πρίσμα πρέπει να κρίνουμε την ετοιμότητά μας ως επιχείρηση, με κριτήριο την ικανότητά μας να προσαρμοζόμαστε, να καινοτομούμε, να απορροφούμε γνώση, να μαθαίνουμε από τα λάθη μας, να ανασυντασσόμαστε με νέες δομές και ρόλους, να συνεργαζόμαστε οριζόντια και μαζικά και να εξελίσσουμε την ποιότητα ηγεσίας για να ανταποκριθεί στις μεταρρυθμιστικές ανάγκες της επιχείρησης.
 
Οι πειραματισμοί, οι δυσκολίες, οι επιτυχίες και οι συνολικές εμπειρίες του 2020 πρέπει να αξιοποιηθούν για τις επιχειρησιακές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν. Σημαντικές ερωτήσεις που καλούμαστε να απαντήσουμε για τις επιχειρήσεις μας είναι, μεταξύ άλλων:
 
  • Ποια είναι τα νέα προφίλ πελατών μας, ποιες οι νέες τους συνήθειες, οι ανάγκες τους, οι εμπειρίες που επιδιώκουν;
  • Ποιο το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα στο νέο περιβάλλον και πώς μπορούμε να μετεξελίξουμε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας;
  • Ποιο το κατάλληλο επιχειρησιακό και λειτουργικό μας μοντέλο;
  • Ποιες οι αναγκαίες τεχνολογίες και ποια τα επίπεδα κυβερνοασφάλειας;
  • Ποιες οι δεξιότητες που απαιτούνται;
  • Τι συνεργασίες με άλλους φορείς μπορούμε να αναπτύξουμε;
  • Τι μάθαμε ως επιχείρηση για την ικανότητά μας να εισάγουμε τεχνολογίες αποτελεσματικά και να αναβαθμίζουμε τις ψηφιακές μας δεξιότητες;
  • Τι μάθαμε για την ικανότητά μας να διοικούμε εκσυγχρονιστικά και ανθρωποκεντρικά;
 
Χωρίς αμφιβολία, τώρα είναι η ώρα για δράση σε όλα τα επίπεδα: επιχειρήσεων, κράτους, ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας, ευρύτερης κοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό και με στόχο τη συμβολή στη δημόσια συζήτηση όσον αφορά τα μέτρα και τις πολιτικές που πρέπει να προωθηθούν κατά την επόμενη περίοδο, η PwC δημοσιεύει ειδική μελέτη με τίτλο Restart Cyprus: Now. Με επίκεντρο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας και την επίτευξη οικονομικής και κοινωνικής ανθεκτικότητας, η μελέτη παρουσιάζει συγκεκριμένους τρόπους αύξησης της παραγωγικότητας, καθώς και ενίσχυσης της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας, σύμφωνα με τις προτεραιότητες που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
 
Φίλιππος Σώσειλος
Συνέταιρος Συμβουλευτικών Υπηρεσιών
PwC Κύπρου

 

Δειτε Επισης

Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ στη Λάρνακα
«sCYence Fair 2024»: Με εκατοντάδες χαμόγελα πλημμύρισε η μεγαλύτερη γιορτή της επιστήμης
Οι νικητές των «Stelios Bi - Communal Awards for Business Co-operation 2024»
TELETHON και Κεραυνός Στροβόλου ενώνουν δυνάμεις
16α ΙΝ Business Awards: Ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα οι βραβευθέντες
Στην ΟΕΒ ο Σύνδεσμος Συλλογικότητας Θεατρικών Δημιουργών-Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο
Στις 16 Μαΐου η ετήσια εκδήλωση «Cisco Experience»
Oι content creators αλλάζουν την όψη της οικονομίας
Με διαδρομές ενθουσιασμού, επιτυχίας και επιδόσεων ο απολογισμός για τον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού
ΓεΣΥ: Πώς διατηρείται και ενισχύεται η ποιοτική εξυπηρέτηση ασθενών;