Το μέλλον στις οπτικές ίνες

Πολλές τεχνολογικές αλλαγές, με επίκεντρο τις οπτικές ίνες, έρχονται στη ζωή μας. Ήδη άρχισαν να εφαρμόζονται και το μέλλον προδιαγράφεται με μεγάλες ταχύτητες. Ο sales & marketing manager της RedMax Technologies, Παναγιώτης Κίτσης, μιλά για την εξειδίκευση της εταιρείας του στον τομέα αυτό.

Διαβάστε ακόμα:
Πρέπει να τολμήσουμε να αμφισβητήσουμε και να ξανασκεφτούμε τα πάντα
PAPER WORKS PHILIPPIDES: Από γενιά σε γενιά
 
Η τεχνολογία οπτικών ινών είναι μια λύση που χρησιμοποιείται κατά κόρον το τελευταίο διάστημα κι εσείς είστε η μοναδική εταιρεία στην Κύπρο που δραστηριοποιείστε στον τομέα αυτό.
Η τεχνολογία των οπτικών ινών είναι η τεχνολογία του μέλλοντος, γιατί μεταφέρει τεράστιο όγκο πληροφοριών με ταχύτητα φωτός. Τι μπορεί να είναι πιο γρήγορο από το φως, για να αντικαταστήσει αυτή την τεχνολογία; Η επόμενη δεκαετία ’20 - ’30 ανήκει αναμφισβήτητα στις οπτικές ίνες, καθώς θα φέρει τεράστιες αλλαγές στον τρόπο που λειτουργεί η τεχνολογία σήμερα (5G, internet of things, artificial intelligence κλπ.) και που κατά βάση αναπτύχθηκαν με την τεχνολογία των οπτικών ινών. Είμαστε η μοναδική εταιρεία στην Κύπρο υψηλής τεχνολογίας με εξειδίκευση στις οπτικές ίνες. Γνωρίζουμε, διαχειριζόμαστε και γενικά ασχολούμαστε με οπτικά δίκτυα εδώ και πολλά χρόνια. Συνεργαζόμαστε με τις μεγαλύτερες τεχνολογικά προηγμένες εταιρείες ανά το παγκόσμιο, εργοδοτούμε καταρτισμένους μηχανικούς, διαθέτουμε τον πιο κατάλληλο εξειδικευμένο εξοπλισμό και είμαστε πιστοποιημένοι από το Fiber Optics Association (FOA). Θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να καταλάβει τη διαφορά της εξειδικευμένης εταιρείας στις οπτικές ίνες, όπως είμαστε εμείς, από εκείνες των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων που πειραματίζονται με την τεχνολογία αυτή.

Μετατροπές σε ξενοδοχεία
Πέραν των άλλων τομέων εισχωρήσατε και στον κλάδο των ξενοδοχείων. Πώς έχετε διαμορφώσει τη στρατηγική σας, ώστε να ενσωματώσετε και αυτό τον τομέα;
Αρχικά η εταιρεία παρείχε ολοκληρωμένες λύσεις σε τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Aντιλαμβανόμενοι, όμως, την αναγκαιότητα των οπτικών ινών και τον ρόλο που θα παίξουν στο μέλλον της τεχνολογίας, διαμορφώσαμε τη στρατηγική μας, έτσι ώστε να προσθέσουμε στο πορτφόλιο των υπηρεσιών μας και ολοκληρωμένες λύσεις για δίκτυα οπτικών ινών.

Τα οπτικά δίκτυα πλέον είναι απαραίτητα σε όλες τις κτηριακές υποδομές, από σπίτια μέχρι ουρανοξύστες και οπωσδήποτε σε ξενοδοχεία, αφού οι οπτικές ίνες είναι η τεχνολογία που μπορεί να το μετατρέψει σε έξυπνο.

Πώς βλέπετε να αλλάζουν τα δεδομένα στα ξενοδοχεία; Κάποια ήδη άρχισαν να εφαρμόζουν την έξυπνη τεχνολογία, ενώ άλλα ακόμη.
Από έρευνες που έχουν γίνει από γνωστές ψηφιακές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης καταλυμάτων (booking.com, Airbnb κλπ.), ο πιο σημαντικός παράγοντας που λαμβάνουν υπόψη οι επισκέπτες, για να βαθμολογήσουν την εμπειρία φιλοξενίας τους, είναι η τεχνολογία. Αυτή είναι που θα καθορίσει αν ένα ξενοδοχείο προσφέρει φιλοξενία 5 αστεριών ή όχι και αυτό έχει να κάνει με τον κύκλο εμπειρίας του πελάτη στο ξενοδοχείο και όχι με το αν οι εγκαταστάσεις είναι πολυτελείς ή όχι.

Σε ποιο επίπεδο βρίσκεται η Κύπρος σε σχέση με το εξωτερικό;
Έχουμε ξενοδοχεία που ανταγωνίζονται στα ίσα τα καλύτερα ξενοδοχεία του εξωτερικού, έχουμε υποδομές ιδανικές για όλα τα γούστα διακοπών και γενικότερα η τουριστική μας κουλτούρα ως έχουμε ως τουριστικός προορισμός είναι σε υψηλά επίπεδα. Στο θέμα της τεχνολογίας, νομίζω ότι γενικά ως χώρα χρειαζόμαστε αναβάθμιση. Όμως, αυτό θα αλλάξει το επόμενο άμεσο διάστημα, αφού πλέον οι οπτικές ίνες θα αλλάξουν τα πάντα.

Στην εποχή των smart hotels
Τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει ένα έξυπνο ξενοδοχείο;
Αυτό που χαρακτηρίζει ένα έξυπνο ξενοδοχείο είναι η δυνατότητα εγκατάστασης και διαχείρισης εφαρμογών (applications), που δίνει στον πελάτη την ευελιξία διαχείρισης των υπηρεσιών του. Είτε αυτό σημαίνει τον χειρισμό συσκευών είτε την επικοινωνία μεταξύ εφαρμογών και μηχανών, το λεγόμενο IoT (Internet of Things).

Τι ζητούν από σας οι δικοί σας πελάτες - ξενοδοχεία;
Οι πελάτες μας ζητούν υπηρεσίες προηγμένης τεχνολογίας, ώστε να μπορούν να παρέχουν οι ίδιοι έξυπνες υπηρεσίες στους δικούς τους πελάτες, όπως αυτοματοποιημένα δωμάτια και προηγμένες λύσεις σε άλλους χώρους του ξενοδοχείου.

Τι επενδύσεις απαιτούνται εκ μέρους των ξενοδοχείων και τι κονδύλια;
Η τεχνολογία των οπτικών ινών είναι πλέον μία ανταγωνιστική και φτηνότερη τεχνολογία, συγκριτικά με άλλες πεπαλαιωμένες. Συνυπολογίζοντας τα χαμηλά κόστη εγκατάστασης και το γεγονός ότι αποτελεί future proof technology (μηδέν έξοδα συντήρησης και αναβάθμισης), αντιλαμβάνεστε ότι μιλάμε για μία τεχνολογία που, στην τελική, είναι πιο οικονομική και δεν χρειάζεται να ξεχειλωθεί ο προϋπολογισμός των ξενοδοχείων για τα δίκτυα και την υποδομή.

To Radisson στην Κρήτη
Πρόσφατα έχετε προχωρήσει σε τεχνολογική αναβάθμιση του ξενοδοχείου Radisson
στην Κρήτη. Μιλήστε μας για το project αυτό.
Αρχικά, το σημαντικότερο για μας είναι ότι ένα ξενοδοχείο τέτοιου βεληνεκούς μας έχει εμπιστευτεί για την τεχνολογική του υποδομή. Ουσιαστικά σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε την εγκατάσταση οπτικού δικτύου στο ξενοδοχείο. Με την εγκατάσταση του εξοπλισμού του διεθνούς κολοσσού τεχνολογίας, Calix, που είμαστε αποκλειστικοί συνεργάτες του τόσο για την αγορά της Κύπρου όσο και της Ελλάδας, μπορέσαμε να παρέχουμε στο ξενοδοχείο ολοκληρωμένες λύσεις.

Για μας ήταν μία πρόκληση το έργο αυτό, λόγω του ότι το ξενοδοχείο αποτελείται από διάσπαρτες κτηριακές εγκαταστάσεις και μπανγκαλόου. Το Radisson για μας ήταν η αρχή. Βραχυπρόθεσμη στρατηγικής μας είναι η συνεργασία με ένα τοπικό ξενοδοχείο είτε σε στάδιο ανακαίνισης είτε αναβάθμισης των υπηρεσιών του είτε που είναι στο στάδιο κατασκευής, έτσι ώστε να δημιουργηθεί το πρώτο έξυπνο ξενοδοχείο στην Κύπρο, το οποίο θα λειτουργήσει και σαν flagship για την τεχνολογία που προσφέρουμε. Τα έξυπνα ξενοδοχεία είναι αναπόφευκτα και αυτό που μπορεί να τα μετατρέψει είναι η τεχνολογία που γνωρίζουμε εμείς πολύ καλά, η τεχνολογία των οπτικών ινών και του μέλλοντος.

Δειτε Επισης

Παγκράτιος Βανέζης: Η σημασία ενός ισχυρού καθεστώτος διανοητικής ιδιοκτησίας
Βασίλης Ψύρρας: Το εξελισσόμενο νομικό πλαίσιο της Κύπρου και οι ICT Leaders
Ντέμης Ιωάννου: Αποκωδικοποίηση του κυπριακού φορολογικού συστήματος
Εγκαίνια του Έργου «Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας-Συνοικία Πολιτιστικών και Δημιουργικών Βιομηχανιών» (vid)
Δημήτρης Σκουρίδης: Το οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας στην Κύπρο και οι στόχοι της πολιτείας
Ευγένιος Ευγενίου: Ιδανικό μέρος για τεχνολογικές εταιρείες και εταιρείες καινοτομίας η Κύπρος
Χάρης Πίστος: Η ηγετική θέση, το στρατηγικό όραμα και η ακλόνητη δέσμευση της Τράπεζας Κύπρου
Νικόδημος Δαμιανού: Ταχέως αναπτυσσόμενος περιφερειακός τεχνολογικός κόμβος η Κύπρος
Μάριος Ταννούσης: Η Κύπρος επενδυτικός προορισμός και πόλος σταθερότητας στην περιοχή
Στο κέντρο της Λευκωσίας νέο κέντρο για την ενίσχυση του κυπριακού οικοσυστήματος καινοτομίας