Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Προσπάθεια για ασφαλιστικά προϊόντα κάλυψης από κορωνοϊό στην Κύπρο

Αρκετές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν κι ακόμη αναγκάζονται να διακόψουν την λειτουργία τους ως αποτέλεσμα των μέτρων που εφαρμόζονται για περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας covid-19. Η απώλεια εισοδημάτων των επιχειρήσεων αντισταθμίζεται εν μέρει από τα σχέδια στήριξης που εξήγγειλε το κράτος, χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι οικονομικές δυνατότητες του κράτους δεν είναι περιορισμένες καθώς η συνεχής στήριξη μπορεί να οδηγήσει σε πάταγο των δημόσιων οικονομικών. Σε ορισμένες χώρες του εξωτερικού, η κάλυψη της απώλειας εσόδων των επιχειρήσεων γίνεται από συμβόλαια που προσφέρουν οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Διαβάστε ακόμα: Ειδικές τιμές από €26 σε 40 ξενοδοχεία της Κύπρου

Στην Κύπρο η ζήτηση για τέτοιου είδους καλύψεις ήταν μέχρι τώρα περιορισμένη, συνεπώς αρκετές ασφαλιστικές εταιρείες δεν περιλαμβάνουν σχετικά προϊόντα στο πορτοφόλιο τους. Όπως μας δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου (ΣΑΕΚ), Ανδρέας Αθανασιάδης, συνήθως η πρόνοια για κάλυψη απώλειας εσόδων από διακοπή εργασιών επιχειρήσεων συνοδεύει τις καλύψεις πυρός ή άλλων καταστροφών. Στις εν λόγω περιπτώσεις, οι ασφαλιστικές εταιρείες καλύπτουν την ζημιά που προκύπτει την καταστροφή καθώς επίσης και μερική κάλυψη απώλειας εσόδων κατά τη διάρκεια που η επιχείρηση αναστέλλει τις δραστηριότητες της για να αποκατασταθεί η ζημιά.

Διαβάστε ακόμα: Πλήγμα στα ακίνητα της Λεμεσού και στον τομέα των κατοικιών

Σε περιπτώσεις, όμως, που οι επιχειρήσεις αναστέλλουν τις δραστηριότητες τους λόγω πανδημίας, καθώς δεν μπορεί να προβλεφθεί και θεωρείται απομακρυσμένο ενδεχόμενο, δεν υπάρχει και σχετική εμπειρία και η ανάπτυξη σχετικών προϊόντων.

Διαβάστε ακόμα: Αltamira: Διαμερίσματα από €70.000 και σπίτια από €95.000

Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία
Σύμφωνα με τον κ. Αθανασιάδη, γίνονται διάφορες σκέψεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σε τοπικό με την πρωτοβουλία της Αν. Εφόρου Ασφαλίσεων για δημιουργία κοινοπραξίας μεταξύ κράτους και ιδιωτικού τομέα ώστε παρέχεται αντασφάλιση για τα σχετικά ασφαλιστικά προϊόντα, κυρίως για επιχειρήσεις σε ό,τι αφορά την απώλεια εσόδων από διακοπή δραστηριοτήτων, που θα καλύπτουν θέματα που προκύπτουν από την πανδημία.

Οι κυβερνήσεις από την πλευρά τους παρουσιάζονται ιδιαίτερα θετικές για δημιουργία κοινοπραξιών που θα παρέχουν αντασφάλιση προς τις ασφαλιστικές εταιρείες, διότι δεν θα επωμίζονται εξ ολοκλήρου το οικονομικό κόστος για την στήριξη επιχειρήσεων που διακόπτουν την δραστηριότητα τους.

Θετικές παρουσιάζονται και οι αντασφαλιστικές επιχειρήσεις οι οποίες παρέχουν κάλυψη σε ασφαλιστικές εταιρείες. Συγκεκριμένα, οι αντασφαλιστικές επιχειρήσεις δεν προτίθενται να προσφέρουν κάλυψη για θέματα που αφορούν πανδημίες, λόγω του ότι από μια πανδημία επηρεάζονται ταυτόχρονα αρκετές χώρες στις οποίες δραστηριοποιούνται και ένα τέτοιο ενδεχόμενο για τις ίδιες θα αποτελούσε οικονομική καταστροφή. Δεν είναι το ίδιο όπως η ασφαλιστική κάλυψη από σεισμό ή πλημμύρα, διότι εάν, για παράδειγμα, προσφέρουν αντασφαλιστική κάλυψη σε 30 χώρες για ζημιές από σεισμό, είναι αδύνατο να καταγραφούν καταστροφικοί σεισμοί και στις 30 χώρες την ίδια χρονική περίοδο.

Κατά συνέπεια, η συνεργασία κρατικού και ιδιωτικού τομέα θα οδηγήσει στην παροχή της απαραίτητης αντασφαλιστικής κάλυψης για την δημιουργία ασφαλιστικών προϊόντων κάλυψης από πανδημίας, συνιστώντας παράλληλα μια win-win κατάσταση τόσο για το κράτος όσο και για τον ιδιωτικό τομέα.

Δειτε Επισης

«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα
Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Συνεργασία U Travel-Capacitor Partners: Ρεκόρ στις online πωλήσεις των ταξιδιωτικών πακέτων του Tomorrowland
Νίκος Χριστοδουλίδης: Ακούω πολλές ανέξοδες εξαγγελίες... Κάποια οριζόντια και κάποια στοχευμένα τα μέτρα
7ο Cyprus HealthCare Conference: Η πορεία προς ισότιμο και καθολικό σύστημα υγείας
Η νέα επιστημονική επιτροπή του ΠΑΣΥΚΑΦ
Φαίδωνας Φαίδωνος: Πάνω από 600 οι φοιτητές ΤΕΠΑΚ στην Πάφο τη νέα χρονιά