Πλήγμα στα ακίνητα της Λεμεσού και στον τομέα των κατοικιών

Πλήγμα στα ακίνητα της Λεμεσού και στον τομέα των κατοικιών

Πλήγμα στα ακίνητα της Λεμεσού και στον τομέα των κατοικιών

Οι επαρχίες που κρατούσαν τα σκήπτρα στην αγορά του real estate είναι αυτές που επηρεάστηκαν περισσότερο από την πανδημία, αφού η Λεμεσός και η Πάφος δέχθηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα μέσα στο πρώτο μισό του 2020. 

RELATED ARTICLES


Σύμφωνα με το «Cyprus Real Estate Market» της PwC, οι δύο επαρχίες που προσελκύουν κυρίως ξένους αγοραστές στην αγορά ακινήτων τους είδαν την αξία των συναλλαγών ακινήτων τους να υποχωρεί κατά 65% (Λεμεσός) και 61% (Πάφος) κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Διαβάστε ακόμα: Προσπάθεια για ασφαλιστικά προϊόντα κάλυψης από κορωνοϊό στην Κύπρο

Παράλληλα και ο όγκος των συναλλαγών Λεμεσού και Πάφου μειώθηκε κατά 48% και 47% αντίστοιχα.

Διαβάστε ακόμα: Ειδικές τιμές από €26 σε 40 ξενοδοχεία της Κύπρου

Η επαρχία ελεύθερης Αμμοχώστου υπέστη πλήγμα 56% στην αξία των συναλλαγών ακινήτων και 26% όσον αφορά τον όγκο τους.

Διαβάστε ακόμα: Αltamira: Διαμερίσματα από €70.000 και σπίτια από €95.000

Όλες οι επαρχίες σημείωσαν διψήφιες πτώσεις, με την επαρχία Λάρνακας να καταγράφει πτώση 36% (αξία) και 31% (όγκο) και την επαρχία Λευκωσίας, η οποία προσελκύει κυρίως εγχώριους αγοραστές να έχει τις μικρότερες απώλειες, με 31% (αξία) και 19% (όγκο).
 
Παραμένει πρώτη η Λεμεσός
Ωστόσο και παρά το γεγονός ότι η Λεμεσός γνώρισε το μεγαλύτερο πλήγμα βάσει αριθμών συνεχίζει να απορροφά την πλειονότητα των συναλλαγών του τομέα στην Κύπρο.
 
Συγκεκριμένα, στο πρώτο εξάμηνο του 2020 συγκέντρωσε το 33% της αξίας των συναλλαγών, έναντι 25% της Λευκωσίας, 21% της επαρχίας Πάφου, 15% της επαρχίας Λάρνακας και 6% της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου.
 
 
Σε όρους όγκου συναλλαγών την πρωτιά κατέλαβε η Λευκωσία, με 31%, μπροστά από την επαρχία Λεμεσού (26%), Λάρνακας (19%), Πάφου (17%) και ελεύθερης Αμμοχώστου (7%).   
 
Μεγάλη μείωση στις συναλλαγές για οικιστικά
Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 η αξία των συναλλαγών του τομέα κατοικιών έφτασε τα €828 εκατ. και ήταν μειωμένη κατά 60% σε σύγκριση με το εξάμηνο του 2019. Ειδικότερα πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές για 3.500 οικιστικές μονάδες (2.200 διαμερίσματα και 1.300 σπίτια). Οι συναλλαγές για οικιστικές μονάδες ήταν μειωμένες κατά 42%.
 

Η αξία των συναλλαγών για χωράφια μειώθηκε κατά 32% ενώ η αξία των συναλλαγών για οικόπεδα κατά 37%.  
 
 
Όπως αναφέρεται στην ανάλυση, ο τομέας των οικιστικών ακινήτων αποτελούσε το 69% της συνολικής αξίας των συναλλαγών κατά το πρώτο εξάμηνο (διαμερίσματα: 37%, κατοικίες: 32%), σε σύγκριση με 77% κατά το περσινό εξάμηνο.
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας