Μιχαήλ: Θερμό το ενδιαφέρον για επενδύσεις παρά τον τερματισμό ΚΕΠ

Εξακολουθεί να υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για την Κύπρο παρά την κατάργηση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος (ΚΕΠ), ενώ σύντομα αναμένεται να φίνουν κάποιες, που βρίσκονται στα σκαριά, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus) Μιχάλης Μιχαήλ, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, η οποία συζήτησε το θέμα της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων στην Κύπρο.
 
Εκ μέρους του Invest Cyprus εκφράστηκε επίσης η ελπίδα ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα είναι σε θέση να ανακοινώσουν αποφάσεις κάποιων μεγάλων επιχειρήσεων από ΗΠΑ, Λιβύη και χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ για να μεταφέρουν τη βάση τους στην Κύπρο.
 
Ο κ. Μιχαήλ ανέφερε ακόμα ότι η Κύπρος προσπαθεί να κρατηθεί στο επίκεντρο των επενδυτικών δραστηριοτήτων σε ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον που διαμορφώθηκε από την πανδημία, με διάφορες προωθητικές ενέργειες και σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών στο οποίο πλέον υπάγεται ο οργανισμός.
 
Παράλληλα, σημείωσε ότι ο Οργανισμός έχει μόνο έναν προϋπολογισμό ύψους €2 εκ και αν αφαιρεθούν τα διαχειριστικά έξοδα απομένουν €940 χιλιάδες που είναι όπως είπε «σαν να κυκλοφορούμε ξυπόλητοι στα αγκάθια», ενώ άλλες χώρες όπως η Μάλτα και το Λουξεμβούργο έχουν πολλαπλάσιο προϋπολογισμό για τον σκοπό αυτό. Παράλληλα ανέφερε ότι θα πρέπει να ψηφιστεί ο επενδυτικός νόμος από τη Βουλή και να υπάρξει επέκταση σε νέες χώρες μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με την ανανέωση της σύμβασης αποφυγής διπλής φορολογίας με τη Ρωσία.
 
Ο Διευθυντής του Invest Cyprus Γιώργος Καμπανέλλας ανέφερε ότι  ο Οργανισμός εντείνει τις προσπάθειές του για προώθηση της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού και ως ανταγωνιστικού επιχειρηματικού κέντρου, στη βάση του πενταετούς στρατηγικού πλάνου που έχει καταρτίσει και το οποίο εδράζεται σε τέσσερις βασικούς πυλώνες.

Ο πρώτος πυλώνας αφορά προσέλκυση ξένων εταιρειών για να μεταφέρουν την έδρα τους στην Κύπρο, δίνοντας έμφαση στις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και πληροφορικής. Στόχος, όπως είπε, να καταστεί η Κύπρος ευρωπαϊκός προορισμός για τις εταιρείες αυτές και της εγκατάστασης των διεθνών ή περιφερειακών τους γραφείων.
 
Δεύτερος πυλώνας είναι η προσέλκυση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στους τομείς του Τουρισμού και της Φιλοξενίας μέσω της εξειδικευμένης μονάδας TourInvest, για εκπλήρωση των στόχων που τίθενται μέσω των Εθνικών Στρατηγικών Τουρισμού και Ανάπτυξης των Ορεινών Περιοχών.
 
Ο τρίτος πυλώνας αφορά την προώθηση της Κύπρου ως ευρωπαϊκού προορισμού για την εγγραφή επενδυτικών ταμείων, αλλά και ως προορισμού για την εγκατάσταση διαχειριστών κεφαλαίων. Πέραν της ενίσχυσης του τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών από τη δράση αυτή, επιδιώκεται και η προσέλκυση του ενδιαφέροντος των θεσμικών αυτών επενδυτών για επενδύσεις σε μεγάλα έργα σε στρατηγικούς τομείς στην Κύπρο.
 
Ο τέταρτος πυλώνας αφορά την ανάπτυξη της κυπριακής οπτικοακουστικής βιομηχανίας τόσο μέσω της προσέλκυσης ξένων κινηματογραφικών παραγωγών, όσο και επενδύσεων σε υποδομές, όπως για παράδειγμα η δημιουργία ενός κινηματογραφικού στούντιο. Όσον αφορά τον πυλώνα αυτό ο Πρόεδρος του Invest Cyprus ανέφερε ότι εκτός από τις δύο μεγάλες παραγωγές που έγιναν στην Κύπρο προγραμματίζονται ακόμα τέσσερις ταινίες, ωστόσο αναμένεται να ξεπεραστούν πρώτα τα προβλήματα που δημιουργεί η πανδημία.
 
Εκ μέρους του ΚΕΒΕ αναφέρθηκε στην επιτροπή ότι μαζί με τον Invest Cyprus οργανώνουν πληθώρα ενεργειών στο εξωτερικό, κάτι βέβαια που έχει ανασταλεί λόγω την πανδημίας. Σημείωσε επίσης ότι είναι πάρα πολύ βασικό να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για επενδύσεις στην Κύπρο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνωρίση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Η CNP Ασφαλιστική τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας και Υγείας
Χορηγός του αγώνα Duathlon η CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών
Συνεργασία Ablebook-Buyway365 που προωθεί την προσβασιμότητα
Influencer marketing: Πώς λειτουργεί ως εργαλείο ενδυνάμωσης των brands
10 χρόνια προσφοράς Andrey & Julia Dashin’s Foundation