Η Κύπρος ως βάση για εταιρείες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου

Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η Κύπρος ως προορισμός regional/ headquarter, ιδίως για εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου, επεσήμανε ο ο Partner, Central, Eastern, Southeastern Europe and Central Asia (CESA) Law, Leader, Head of Law & Fund Services, Χαράλαμπος Προύντζος.

Σε ομιλία του στο Invest Cyprus Roadshow UK αναφέρθηκε στον ανταγωνιστικό εταιρικό φόρο 12,5%, το μηδενικό φόρο για μερίσματα ή για διάθεση μετοχών και περισσότερων εταιρικών τίτλων, τη μη παρακράτηση φόρου για μερίσματα και τόκους, την πραγματική μείωση των τόκων στο μετοχικό κεφάλαιο που εισήχθη την 1η Ιανουαρίου 2015 ή μετά, το ισχυρό δίκτυο συμφωνιών αποφυγής διπλής φορολογίας και το καθεστώς πνευματικής ιδιοκτησίας.

«Διαθέτουμε νομικό καθεστώς βασισμένο στο αγγλικό δίκαιο, ενώ οι περισσότεροι επαγγελματίες έχουν ανώτερη εκπαίδευση ή/και έχουν σπουδάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο ή στις ΗΠΑ», επεσήμανε ο κ. Προύνζος, σημειώνοντας ότι η Κύπρος είναι εναρμονισμένη με οδηγίες και νομοθεσίες κατά του ξεπλύματος.



Την ώρα που το κυπριακό διαβατήριο αποδεικνύεται ελκυστικό για επενδυτές, στην Κύπρο έχουν γίνει σημαντικά βήματα όσον αφορά τις αξιόπιστες υποδομές για την παροχή χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

«Το σημαντικό είναι να έχουμε ποιότητα, σε συνάρτηση με το χαμηλό κόστος», είπε σχετικά, προσθέτοντας ότι «εκτός από τις φορολογικές πρακτικές, διαθέτουμε ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, ενώ στην Κύπρο προσφέρεται υψηλού επιπέδου ζωή».

Πλεονέκτημα αποτελούν επίσης οι συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας και το ισχυρό καθεστώς πνευματικής ιδιοκτησίας.

Τα κίνητρα για εργαζομένους
Από την πλευρά του ο Partner, Head of Accounting and Tax Department, Kinannis LLC, Χαράλαμπος Μεϊβατζής ανέλυσε τα κίνητρα για εργαζομένους που έχουν μετεγκατασταθεί, όπως τη φορολογική έκπτωση της τάξεως του 50% στα εισοδήματα από εργοδότηση στην Κύπρο νοουμένου ότι υπάρχει ελάχιστος μισθός €100.000 ετησίως.

Η πιο πάνω φορολογική έκπτωση δεν ισχύει εάν ο εργαζόμενος ήταν φορολογικός κάτοικος Κύπρου κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος ή για τουλάχιστον 3 από τα 5 τελευταία φορολογικά έτη πριν από την έναρξη της απασχόλησης.

Διευκρινίζεται ότι η απαλλαγή ισχύει για 10 έτη κατ 'ανώτατο όριο.

Επίσης επεσήμανε ότι οι φορολογικοί κάτοικοι Κύπρου που δεν έχουν κυπριακή ιθαγένεια απολαμβάνουν σημαντικά φορολογικά πλεονεκτήματα, όπως την πλήρη απαλλαγή από την έκτακτη αμυντική εισφορά πάνω σε μερίσματα και τόκους για 17 χρόνια.


Παράλληλα, αναφέρθηκε στις συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίες, τις οποίες έχει συνάψει η Κύπρος, σημειώνοντας ότι οι φορολογικοί κάτοικοι μπορούν να επωφεληθούν αυτού του δικτύου με μηδενικούς ή μειωμένους παρακρατούμενους φόρους επί εισοδήματος που λαμβάνεται από το εξωτερικό.

Διευκρινίζεται ακόμα ότι οι εισφορές στις κοινωνικές ασφαλίσεις, στο ΓεΣΥ, εγκεκριμένα συνταξιοδοτικά ταμεία, ασφάλιστρα υγείας και ασφάλισης ζωής εκπίπτουν για τον υπολογισμό του φορολογητέου εισοδήματος ενός ατόμου. Τα εν λόγω επιδόματα δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 1/5 του φορολογητέου εισοδήματος.

Δειτε Επισης

Ολοταχώς για νέα μορφή διακυβέρνησης η Κεντρική Τράπεζα-Ενημέρωσε Χριστοδουλίδη ο Διοικητής
Τερματίστηκε η απεργία στο λιμάνι Λάρνακας-Πάνε σε συνάντηση Kition, συντεχνίες και Γ. Παναγιώτου
Κ. Χατζηδάκης: Ελλάδα και Κύπρος έχουν ξεπεράσει την κρίση-Δέσμευση για συνεργασία σε όλα τα επίπεδα
Α. Βαφεάδης: Στις 16 Ιουνίου 2024 η αποπεράτωση του περιμετρικού Λευκωσίας-Πώς προχωρούν οι εργασίες(pics)
Συνεχίζεται η απεργία στο λιμάνι Λάρνακας, έτοιμος να συνδράμει στην επίλυση της διαφοράς ο Βαφεάδης
Στην κυπριακή αγορά μέσω της Chestertons Cyprus Residential η Chestertons Global-Οι υπηρεσίες που θα προσφέρει
Συνέδριο της Διεύθυνσης Ανώτερης Εκπαίδευσης του ΥΠΑΝ σε συνεργασία με την PWC Κύπρου
Ολοκληρώνεται η ανάπλαση του παλαιού ΓΣΠ-Αντίστροφη μέτρηση για την παράδοση του έργου των €20 εκατ.
Καλπάζει η τιμή του ελαιόλαδου στην Κύπρο... Αύξηση πέραν του 60% τον περασμένο Απρίλιο
Για 8η χρονιά ΟΠΑΠ Κύπρου και Ερυθρός Σταυρός πορεύονται μαζί