Οι επενδυτικές ευκαιρίες της Κύπρου στο μεγαλύτερο συνέδριο της Ινδίας

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η Κύπρος επιδεικνύει η επιχειρηματική κοινότητα της Ινδίας και μέσα σε αυτά τα πλαίσια έχει προσκληθεί η Κύπρος να συμμετάσχει στο μεγαλύτερο επιχειρηματικό συνέδριο της Ινδίας, το Global Business Summit, που θα πραγματοποιηθεί στις 6 και 7 Μαρτίου ενώπιον του πρωθυπουργού της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, και παρουσία πέραν των 600 Ινδών επιχειρηματιών και υψηλόβαθμων αξιωματούχων από μεγάλο αριθμό κρατών.

Διαβάστε ακόμα:
Αποκλειστική συνεργασία Μαρίνας Παραλιμνίου με Armani Casa
Εκτόξευση τιμών καταστημάτων σε 7 χρόνια

Τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η Κύπρος, το επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας μας, καθώς επίσης και οι επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει θα αναπτυχθούν ενώπιον του συνεδρίου από τον Πρόεδρο του Κυπρο-Ινδικού Επιχειρηματικού Συνέδρου και του CIFA, Ανδρέα Γιασεμίδη και το μέλος του ΔΣ του Invest Cyprus, Νικόλα Θεοχαρίδη. Αξίζει να υπογραμμιστεί πως η πρόσκληση της Κύπρου για συμμετοχή στο συνέδριο της Ινδίας αποτελεί προϊόν των πρωτοβουλιών και προσπαθειών του Invest Cyprus για παρουσία σε μεγάλα διεθνή συνέδρια.
 
Ο κ. Γιασεμίδης αναμένεται στις 6 Μαρτίου να συμμετάσχει σε panel discussion μαζί με υπουργούς του Αφγανιστάν, Καμποτίας, Ινδίας, Ισραήλ, Λουξεμβούργου, Μαλαισίας, Νεπάλ, Μεγάλης Βρετανίας, Σλοβενίας και Πολωνίας με θέμα «The ease of doing business» όπου αναμένεται να αναπτύξει την ευκολία, τα κίνητρα και το οικονομικό περιβάλλον της Κύπρου για την ανάπτυξη του επιχειρείν.

Παράλληλα, θα παρουσιάσει τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η χώρα μας ώστε μια επιχείρηση να κάνει headquartering, καθώς επίσης και το πώς μπορεί μια μικρή ή μεγάλη επενδυτική εταιρεία μπορεί να δραστηριοποιηθεί στην Κύπρο και ποια τα πλεονεκτήματα της σε σχέση με άλλες δικαιοδοσίες σε ό,τι αφορά το κόστος, φορολογίες κλπ.
 
Επίσης, ο κ. Γιασεμίδης στο πλαίσιο της παρουσίασης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος της Κύπρου αναμένεται να αναλύσει το οικονομικό της μοντέλο, τα πλεονεκτήματα της καθώς επίσης και το ποια είναι η συνεισφορά των ξένων επενδύσεων στην Κύπρο, πως βοηθά την κυπριακή οικονομία οι ξένες επενδύσεις και οι θέσεις εργασίας που αναμένεται να δημιουργηθούν όταν μια εταιρεία αποφασίζει να εγκατασταθεί στην Κύπρο ή όταν ένα επενδυτικό ταμείο εγγράφεται στη χώρα μας.
 
Μιλώντας στο InBusinessNews, o Ανδρέας Γιασεμίδης τόνισε πως το συνέδριο διοργανώνεται από τους Economic Times και είναι το πιο μεγάλο συνέδριο στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιούνται business2business επαφές. Πρόσθεσε πως ο ίδιος αναμένεται να έχει γύρω στις 30 συναντήσεις με επιχειρηματίες και επιχειρηματικούς συνδέσμους για επενδυτικά ταμεία, επενδυτικές τράπεζες, δικηγόρους και χρηματοοικονομικούς συμβούλους οι οποίοι συμβουλεύουν την επιχειρηματική κοινότητα της Ινδίας ποιες είναι οι ιδανικές δικαιοδοσίες γι’ αυτούς ώστε να δραστηριοποιηθούν και να έχουν πρόσβαση στην αγορά της Ευρώπης.
 
Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος του Κυπρό-Ινδικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου φιλοδοξεί μέσα από την συμμετοχή του στο συνέδριο να πείσει ότι «η Κύπρος είναι ένας αρκετά ελκυστικός προορισμός για εταιρείες και αμοιβαία κεφάλαια, να δείξουμε ότι η Κύπρος έχει ξεπεράσει την κρίση διότι ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο στην Ινδία, να πείσουμε ότι η οικονομία της Κύπρου πάει αρκετά καλά, διαθέτουμε τους πιο καλούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη και ότι βρισκόμαστε σε σωστή τροχιά ανάπτυξης. Παράλληλα, η Κύπρος πλέον διαθέτει ένα ασφαλές οικονομικό περιβάλλον για να έρθουν εταιρείες οι οποίες επιθυμούν να έχουν πρόσβαση στην αγορά της Ευρώπης, ενώ και λόγω της στρατηγικής της θέσης μπορούν να έχουν πρόσβαση και σε αγορές της Μέσης Ανατολής».
 
Σημαντικός οικονομικός εταίρος η Ινδία
Ο Ανδρέας Γιασεμίδης τόνισε πως η Ινδία αποτελεί μια σημαντική χώρα για την Κύπρο, καθώς, όπως υπογράμμισε, το ύψος των κυπριακών επενδύσεων στην εν λόγω χώρα κατατάσσουν την Κύπρο 8η από πλευράς Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (FDI). Πρόσθεσε πως η Ινδία θα μπορούσε να αποτελέσει ίσως έναν από τους πιο καλούς οικονομικούς εταίρους της Κύπρου, διότι υπάρχουν στην Ινδία ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες, προσθέτοντας πως το ίδιο νομικό σύστημα που διαθέτουν οι δύο χώρες (english common law) είναι αρκετά υποβοηθητικό. «Πλέον η Κύπρος δεν βρίσκεται στην μαύρη λίστα, είμαστε εφάμιλλοι και ίσως και καλύτεροι με δικαιοδοσίες όπως ο Άγιος Μαυρίκιος και η Σιγκαπούρη, ενώ η συμφωνία για αποφυγή διπλής φορολογίας είναι αρκετά ευνοϊκή, κατατάσσοντας την Κύπρο στα ίδια επίπεδα ή ακόμη και καλύτερη δικαιοδοσία από τον Άγιο Μαυρίκιο που είναι η κατεξοχήν χώρα που χρησιμοποιούν οι Ινδοί για επενδύσεις εκτός Ινδίας».

Ερωτηθείς για το κατά πόσον υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Κύπρο από την επιχειρηματική κοινότητα της Ινδίας, ο κ. Γιασεμίδης ανέφερε πως «το γεγονός ότι κανονίστηκαν αρκετές συναντήσεις για να με δουν αποδεικνύει ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και θεωρούν την Κύπρο αξιόπιστο σύμμαχο και την πύλη για την Ευρώπη».

Επενδυτικός προορισμός η Κύπρος
Στο πλαίσιο του συνεδρίου ο  Νικόλας Θεοχαρίδης, εκπροσωπώντας τον Invest Cyprus, θα είναι μέλος σε μία συζήτηση στρογγυλής τραπέζης η οποία έχει σαν θέμα την ευκολία του επιχειρείν σε πολύ μικρές, μικρές και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις και το μέλλον της εργασίας και του επιχειρείν. Μιλώντας στο InBusinessNews, o κ. Θεοχαρίδης σημείωσε πως «οι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις παραδοσιακά ήταν η ραχοκοκαλιά σε πολλές οικονομίες και κυρίως στις πιο μικρές χώρες, ενώ η είσοδος των μεγάλων επιχειρήσεων (πολυεθνικών) οι οποίες διαθέτουν τα συστήματα, την τεχνογνωσία και την οργάνωση εκτοπίζουν τις μικρές επιχειρήσεις. Σε χώρες όπως την Ινδία υπάρχουν και δρουν πολλές μικρές επιχειρήσεις και είναι γύρω από αυτό το θέμα που θα επικεντρωθεί η συζήτηση, το μέλλον και το πως μπορούν να επιβιώσουν αυτού του είδους οι επιχειρήσεις».
 
«Η δική μου τοποθέτηση είναι πως για να μπορεί να επιβιώσει μια μικρή επιχείρηση θα πρέπει να είναι ευέλικτη και να διαθέτει τα απαραίτητα στοιχεία που να την διαφοροποιούν από ανταγωνιστικές επιχειρήσεις».

Το Global Business Summit, ανέφερε ο κ. Θεοχαρίδης, είναι ένα πολύ μεγάλο συνέδριο όπου παρευρίσκεται και ο πρωθυπουργός της Ινδίας, όπως επίσης και άλλοι υψηλά ιστάμενοι πολιτικοί από πολλές χώρες. «Μέσα από τις παρουσιάσεις μας και μέσα από το networking που θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε, αποσκοπούμε να προωθήσουμε την Κύπρο ως επενδυτικό προορισμό για άμεσες ξένες επενδύσεις. Όποτε μιλάμε στην Ινδία υπάρχουν πάρα πολλές ερωτήσεις και μεγάλο ενδιαφέρον. Έτσι και αυτή την φορά στόχος μας είναι να προωθήσουμε την Κύπρο σαν επενδυτικό προορισμό».
 
Παράλληλα, ο κ. Θεοχαρίδης χαρακτήρισε ως πολύ σημαντική την Ινδία για την Κύπρο καθώς, όπως είπε, είναι μια αγορά πάρα πολλών εκατομμυρίων η οποία διψά για να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά και εκτός Ινδίας. «Προτείνοντας τους την Κύπρο του λέμε ότι μπορούν να έχουν βάση στην χώρα μας από όπου μπορούν να έχουν πρόσβαση στην Ευρώπη και την εγγύτερη περιοχή της Μέσης ανατολής. Με αυτή την επιχειρηματολογία έχουμε ήδη επιτυχημένες ινδικές επιχειρήσεις στην Κύπρο στον τομέα της τεχνολογίας, της ναυτιλίας και προσδοκούμε να φέρουμε κι άλλους».

Δειτε Επισης

Τερματίστηκε η απεργία στο λιμάνι Λάρνακας-Πάνε σε συνάντηση Kition, συντεχνίες και Γ. Παναγιώτου
Συνεχίζεται η απεργία στο λιμάνι Λάρνακας, έτοιμος να συνδράμει στην επίλυση της διαφοράς ο Βαφεάδης
Συνέδριο της Διεύθυνσης Ανώτερης Εκπαίδευσης του ΥΠΑΝ σε συνεργασία με την PWC Κύπρου
Για 8η χρονιά ΟΠΑΠ Κύπρου και Ερυθρός Σταυρός πορεύονται μαζί
Απεργίες κατά παράβαση των εργασιακών θεσμίων-Νομοθετική ρύθμιση στις ουσιώδεις υπηρεσίες
Έντονη αντίδραση ΚΕΒΕ για την απεργία στο λιμάνι Λάρνακας-Ρύθμιση απεργιών σε ουσιώδεις υπηρεσίες
ΟΕΒ: Απαράδεκτη η απεργία στο λιμάνι Λάρνακας-«Η κατάσταση έφθασε στο απροχώρητο»
Υπεραγορές ΑΛΦΑΜΕΓΑ: «Καθαρά με αγάπη, για τον Ερυθρό Σταυρό»
Γίνε επιστήμονας για μια μέρα στο Φεστιβάλ Επιστήμης που διοργανώνει το Paradox Museum Limassol & CP Foodlab
O Joseph Borghese ειδικός απεσταλμένος για άμεσες ξένες επενδύσεις (FDI)