Εκτόξευση τιμών καταστημάτων σε 7 χρόνια

Εκτοξεύθηκαν οι τιμές πώλησης των εμπορικών καταστημάτων σε κεντρικές εμπορικές οδούς σε Λευκωσία και Λεμεσό, από το 2013 μέχρι και σήμερα.

Διαβάστε ακόμα:
Αποκλειστική συνεργασία Μαρίνας Παραλιμνίου με Armani Casa
Οι επενδυτικές ευκαιρίες της Κύπρου στο μεγαλύτερο συνέδριο της Ινδίας

Σύμφωνα με στοιχεία που παρατίθενται σε έρευνα που διεξήγαγε κατά το β’ εξάμηνο του 2019 η εταιρεία Δανός Διεθνείς Σύμβουλοι και Εκτιμητές Ακινήτων για την κυπριακή αγορά ακινήτων,  σήμερα οι τιμές πώλησης καταστημάτων:

  • Στη Λεωφόρο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ στη Λευκωσία ανέρχονται σε €4000 το τετραγωνικό μέτρο, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 166% από το  2013 (€1500 το τετραγωνικό μέτρο).
  • Στις οδούς Στασικράτους και Λήδρας στη Λευκωσία ανέρχονται στις €3000 το τετραγωνικό μέτρο, σημειώνοντας αύξηση 100% συγκριτικά με τις αντίστοιχες τιμές του 2013 (€1500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο).
  • Στην οδό Ανεξαρτησίας στη Λεμεσό ανέρχονται στις €4000 ανά τετραγωνικό, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 100% συγκριτικά με τις αντίστοιχες τιμές του 2013 (€2000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο).

 

 

«Πρωταθλήτρια» στα ψηλά ενοίκια η Λήδρας
Την ίδια ώρα, ευρεία είναι η γκάμα των τιμών ενοικίασης καταστημάτων στους ίδιους δρόμους, με τον εμπορικό πεζόδρομο της Λήδρας να κρατά τα σκήπτρα σε ότι φορά το εύρος και τα υψηλότερα ενοίκια.
Σύμφωνα με την έρευνα, κατά το β’ εξάμηνο του 2019 οι τιμές ενοικίασης των καταστημάτων είχαν διαμορφωθεί ως ακολούθως:    

  • Λεωφόρος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ στη Λευκωσία: €12 - €60 ανά τετραγωνικό μέτρο
  • Οδός Στασικράτους στη Λευκωσία: €15 - €80 ανά τετραγωνικό μέτρο
  • Οδός Λήδρας στη Λευκωσία: €20 - €120 ανά τετραγωνικό μέτρο
  • Λεωφόρος Ανεξαρτησίας στη Λεμεσό: €20 - €80 ανά τετραγωνικό μέτρο

Δυσεύρετα τα καταστήματα
Όπως αναφέρεται στην έρευνα, κατά το β’ εξάμηνο του 2019 αυξήθηκε η πληρότητα στις κύριες εμπορικές αρτηρίες των μεγάλων πόλεων. Οι αυξανόμενες ανάγκες εταιρειών για σύγχρονους, ευέλικτους και βιώσιμους χώρους εργασίας δημιουργεί τεράστιο κενό στην αγορά επαγγελματικών-γραφειακών χώρων.
 

Υπερτιμημένη η Λεμεσός στα ακίνητα
Σε μια άλλη εξέλιξη, άλλη έρευνα που διεξήγαγε η ίδια εταιρεία με τη χρήση ερωτηματολογίου, επιβεβαιώνει την εικόνα που επικρατεί ότι η Λεμεσός θεωρείται υπερτιμημένη όπως και το ενδιαφέρον που εξακολουθεί να υπάρχει για την αγορά κατοικίας.  

Η έρευνα, η οποία διεξήχθη κατά τους 3 τελευταίους μήνες του 2019, συγκέντρωσε απαντήσεις από 150 άτομα, επαγγελματίες του χώρου όπως κτηματομεσίτες, εκτιμητές, developers και επενδυτές.
Η εταιρεία εκτιμά ότι τιμές των ακινήτων αναμένεται να πιεστούν λόγω της αύξησης των νέων οικιστικών μονάδων αλλά και  της πληθώρας ακινήτων που θα μπουν στην αγορά μέσω των οργανισμών που αγόρασαν χαρτοφυλάκια από τις τράπεζες.

Την ίδια ώρα, εξακολουθεί το ενδιαφέρον για αγορά κατοικίας κυρίως από την εγχωρία αγορά, χωρίς όμως να μειώνεται και το ενδιαφέρον από τις ξένες αγορές και κυρίως τη Ρωσία. Αξιοσημείωτο το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που παρουσιάζει η κτηματαγορά της Λάρνακας, αφού με την πρόσφατη συμφωνία του Λιμανιού και την μετεγκατάσταση των πετρελαιοδεξαμενών, πλέον η πόλη του Ζήνωνα έχει μεγάλες δυνατότητες για περαιτέρω ανάπτυξη.  Σύμφωνα με τις απαντήσεις που δόθηκαν αναφορικά με τις επαρχίες με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη το 2020, το 40% βλέπει τη Λάρνακα, το 32% τη Λεμεσό, το 20% τη Λευκωσία και από 4% παίρνουν οι επαρχίες Αμμοχώστου και Πάφου.

Την ίδια ώρα, το 92% των ερωτηθέντων θεωρεί υπερτιμημένη τη Λεμεσό και 8% τη Λευκωσία. Το 44% απάντησε ότι η Λάρνακα είναι η αγορά που παρουσιάζει ευκαιρίες σε χαμηλή τιμή, 16% οι επαρχίες Αμμοχώστου και Λευκωσίας και 24% η Πάφος.

Σε ότι αφορά την εθνικότητα των ξένων αγοραστών, το 40% κατάγονται από τη Ρωσία, το 20% από την Κίνα, το 16% από την Ευρώπη, ένα 12% από τη Μέση Ανατολή - Βόρεια Αφρική, 8% από την Ασία και 3% από την Αμερική.

Εξάλλου, από την έρευνα προκύπτει ότι η αγορά ακινήτων και ιδιαίτερα η αγορά κατοικίας, επηρεάζεται από τη συνολική οικονομική επίδοση της χώρας. Μεγάλο εξακολουθεί να είναι το ενδιαφέρον για αγορά κατοικίας κυρίως από την εγχωρία αγορά, χωρίς όμως να μειώνεται το ενδιαφέρον από ξένους και κυρίως Ρώσους.

Δειτε Επισης

Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας
«Country Homes 2»: Η νέα οικιστική ανάπτυξη της Cyfield στα Λεύκαρα-Ένα συγκρότημα 17 κατοικιών
Nέες ευκαιρίες σε κατοικίες και διαμερίσματα από την Altamira Real Estate