Ηροδότου: Επένδυση σε εκπαίδευση και προσωπικό για το καλύτερο

Τους τρόπους με τους οποίους η καλλιέργεια κουλτούρας συμμόρφωσης θα αποτελέσει σύμμαχο για τις επιχειρήσεις προκειμένου να προσθέσουν αξία στους οργανισμούς τους αλλά και την κοινωνία ανέλυσαν σε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση στρογγυλής τραπέζης ο κεντρικός τραπεζίτης, η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και τραπεζικά στελέχη.
 
«Μπορούμε καλύτερα»
Σημειώνοντας ότι την ώρα που η ανάγκη για εξέλιξη χαρακτηρίζει τις επιχειρήσεις, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνος Ηροδότου επεσήμανε,στο πλαίσιο του 5th International Compliance Forum, ότι η συμμόρφωση μπορεί να προσθέσει αξία στον οργανισμό. «Πρέπει να κοιτάζουμε την επιχειρηματική πτυχή αλλά και την πτυχή συμμόρφωσης ενός οργανισμού», ανέφερε σχετικά.

Παράλληλα, εξήγησε ότι οι κανονισμοί προσπαθούν να καλύψουν τα κενά που άφησε η οικονομική κρίση, τονίζοντας ότι ένα θέμα αποτελεί η κατανόηση των κανονισμών και άλλο θέμα η ευελιξία στους κανονισμούς.
 
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κεντρικός τραπεζίτης στην ανάγκη για επένδυση στην εκπαίδευση προσωπικού και στις τεχνολογίες για να καταστούν πιο αποτελεσματικές οι τράπεζες. «Με την εκπαίδευση και την επένδυση στις τεχνολογίες μπορούμε καλύτερα», ανέφερε ο κ. Ηροδότου.
 
Απαντώντας επίσης σε ερώτημα για τις απαιτήσεις των εποπτικών αρχών για κεφάλαια, εξήγησε ότι ο λόγος των απαιτήσεων προς τις τράπεζες για αποθέματα κεφαλαίου είναι ακριβώς για να προστατέψουν τους καταθέτες.
 
Προσθέτοντας αξία
Στην ενσωμάτωση της συμμόρφωσης στην στρατηγική της τράπεζας αναφέρθηκε ο Πρώτος Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, Χριστάκης Πατσαλίδης.

Τονίζοντας ότι η συμμόρφωση πρέπει να διαδραματίζει ρόλο σε έναν οργανισμό, ανέφερε ότι ένα υψηλό επίπεδο συμμόρφωσης συμβάλλει στη διαχείριση των διαφόρων κινδύνων, όπως νομικών ή φήμης. «Σαν Τράπεζα Κύπρου δεν συμμορφωνόμαστε μόνο με τους κανονισμούς, αλλά το κάνουμε αυτό επειδή πιστεύουμε ότι έτσι προσθέτουμε αξία στον οργανισμό», τόνισε σχετικά.

Κουλτούρα ηθικής και αξιοπιστίας
Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, Δήμητρα Καλογήρου, τόνισε ότι στόχος δεν θα πρέπει να είναι μόνο η διασφάλιση της εφαρμογής των κανονισμών και των νομοθεσιών για προστασία των επενδυτών, αλλά η καλλιέργεια κουλτούρας ηθικής, εμπιστευτικότητας και αξιοπιστίας. «Με ένα ισχυρό επίπεδο συμμόρφωσης ενισχύεται η εμπιστοσύνη και η ασφάλεια στους πελάτες», σημείωσε η κ. Καλογήρου.

Ταυτόχρονα, επεσήμανε ότι οι κανονισμοί καλύπτουν τα κενά προηγούμενων νομοθεσιών που, όπως απέδειξε η οικονομική κρίση, δεν ήταν επαρκείς, προσθέτοντας μάλιστα ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εκτοξεύθηκαν όχι λόγω των νέων κανονισμών, αλλά επειδή ακριβώς δεν υπήρχε η αναγκαία εποπτεία και οι απαραίτητοι κανονισμοί.
 
Η συμμόρφωση και η κοινωνία
«Πρέπει να σκεφτούμε τα πλεονεκτήματα της συμμόρφωσης για να προχωρήσουμε σε αυτή» συνέστησε ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας, Ιωάννης Μάτσης. Ανέφερε ακόμα ότι η συμμόρφωση είναι στοιχείο της κοινωνίας, όχι μόνο των τραπεζών ή της οικονομίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Πρόεδρος του ΣΕΛΚ, Δημήτρης Βάκης επεσήμανε ότι η συμμόρφωση με τους κανονισμούς αποτελεί μέρος της διαχείρισης κινδύνων. «Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να βελτιώσουμε την κοινωνία μας, τι προσφέρουμε στους επενδυτές, στον κόσμο, καθώς η κανονιστική συμμόρφωση μπορεί να προσθέσει αξία όχι μόνο στον οργανισμό αλλά και στην οικονομία και την κοινωνία», είπε σχετικά στο πλαίσιο του 5th International Compliance Forum.

Η εφαρμογή των δύο άκρων, δηλαδή από τη μία υπερβολικής και από την άλλου καθόλου εποπτείας και ρύθμισης, μπορεί να «σκοτώσει» τις επιχειρήσεις, τόνισε από την πλευρά του ο Εκτελεστικός Σύμβουλος/ Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της AstroBank, Γιώργος Άππιος.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξήγησε ότι θα πρέπει να εξευρεθεί η ισορροπία στο πώς η συμμόρφωση θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να προσθέσουν αξία. Τόνισε ακόμα ότι στο θέμα της εισροής επενδυτών στις τράπεζες, πιθανόν να χρειαζόταν μία περισσότερη χαλάρωση, καθώς με τις επενδύσεις βγαίνει κερδισμένος ο τραπεζικός τομέας και όχι μόνο.

Δειτε Επισης

Χορηγός του αγώνα Duathlon η CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών
Συνεργασία Ablebook-Buyway365 που προωθεί την προσβασιμότητα
Influencer marketing: Πώς λειτουργεί ως εργαλείο ενδυνάμωσης των brands
10 χρόνια προσφοράς Andrey & Julia Dashin’s Foundation
Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
ΙΝ Business Awards: Tιμητικό βραβείο Lifetime Achievement Award στην Άρτεμις Αντωνιάδου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο Editor’s Choice στην Τράπεζα Κύπρου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο BMW Excellence Award στον Καθηγητή Κύπρο Νικολαΐδη