Αυξάνονται οι δαπάνες για έρευνα στην Κύπρο

Ελπιδοφόρες προοπτικές για την ερευνητική δραστηριότητα στην Κύπρο καταγράφει η ειδική έρευνα που πραγματοποίησε η Στατιστική Υπηρεσία για το 2017. Παρά το γεγονός ότι η χώρα μας εξακολουθεί να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα όσον αφορά τις ερευνητικές δαπάνες, καταλαμβάνοντας μόλις την 24η θέση ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταγράφει έναν από τους ψηλότερους μέσους ετήσιους ρυθμούς αύξησης. 

Συγκεκριμένα, ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης στις ερευνητικές δαπάνες ανήλθε σε 9,87% για την περίοδο 1998-2017, κατατάσσοντας την Κύπρο ανάμεσα στις πρώτες θέσεις της ΕΕ. Την ίδια ώρα, το 2017, οι συνολικές δαπάνες για ερευνητικές δραστηριότητες αυξήθηκαν κατά €11 εκατ., σε σύγκριση με το 2016, σημειώνοντας αύξηση κατά 11,5%. Ειδικότερα, οι δαπάνες ανήλθαν στα €110,2 εκατ., ποσό που αντιστοιχεί σε 0,56% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) ενώ το 2016 έφθασαν τα €98,8 εκατ. ή 0,53% του ΑΕΠ. 
 
Διαβάστε ακόμα: Neo Plaza: Διαγωνισμός για την ανέγερση του έργου

Κυριάκος Κόκκινος: ”Στόχος η αύξηση των δαπανών”
Σχολιάζοντας στο «InBusinessNews» τα ευρήματα της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο Επικεφαλής Επιστήμονας για Έρευνα και Καινοτομία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κυριάκος Κόκκινος, ανέφερε ότι τα στοιχεία «καταδεικνύουν την αυξητική τάση που υπάρχει στις συνολικές δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη σε απόλυτους όρους». Ωστόσο, σημείωσε, «συνεχίζουν να κατατάσσουν την Κύπρο σε μια από τις τέσσερις τελευταίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως ποσοστό του ΑΕΠ που αφιερώνεται στην έρευνα». Εστιάζοντας στις πηγές χρηματοδότησης των ερευνητικών δραστηριοτήτων, ο κ. Κόκκινος σημείωσε πως «ο δημόσιος τομέας αναδεικνύεται ως ο βασικός χρηματοδότης έρευνας στη χώρα μας, με ποσοστό 61% με τη συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα να διατηρείται στα ίδια περίπου επίπεδα με το προηγούμενο έτος».  

Τονίζοντας τη σημασία της αύξησης των επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη (Ε&Α), ο κ. Κόκκινος υπογράμμισε πως «κάτω από την ομπρέλα του νέου Εθνικού Πλαισίου Στρατηγικής για Έρευνα και Καινοτομία 2019-2023, έχει ξεκινήσει ήδη από τις αρχές του έτους η υλοποίηση σειράς στοχευμένων δράσεων και ενεργειών για αύξηση της συνολικής εθνικής επένδυσης σε Ε&Α, τόσο από πόρους του δημοσίου, αλλά κατά κύριο λόγο μέσω ενθάρρυνσης των επιχειρήσεων για επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία». 

Ανέφερε επίσης πως περαιτέρω ενίσχυση της δαπάνης επιδιώκεται και μέσω της άντλησης κονδυλίων από ευρωπαϊκούς πόρους, όπως το Πρόγραμμα ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ 2020, και μέτρων για προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων από το εξωτερικό. «Εξίσου σημαντικός μας στόχος», πρόσθεσε ο κ. Κόκκινος «παραμένει η διατήρηση ενός υψηλού επιπέδου ερευνητικής δραστηριότητας στα κυπριακά ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα και επιχειρήσεις, καθώς και έρευνας η οποία θα είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις ανάγκες τοπικής αγοράς και της οικονομίας». 
 
Διαβάστε ακόμα: Τι είχε πει στο Nicosia Economic Congress ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Φίλιππος Πατσαλής: Υλοποιούνται μέτρα πολιτικής για ενίσχυση της Ε&Κ 
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΣΕΚ), Δρ. Φίλιππος Πατσαλής, δήλωσε στο «InBusinessNews» πως τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα ήταν, σε γενικές γραμμές, ήδη γνωστά, βάσει των προκαταρκτικών στοιχείων που είχε εκδώσει η Eurostat αρχές του τρέχοντος έτους. Τα συγκεκριμένα στοιχεία, ανέφερε, είχαν ληφθεί υπόψη κατά τη διαμόρφωση του νέου Εθνικού Πλαισίου Στρατηγικής για Έρευνα και Καινοτομία (Ε&Κ) που ετοιμάστηκε από το ΕΣΕΚ. «Το νέο Εθνικό Πλαίσιο Στρατηγικής για Ε&Κ, το οποίο παρουσιάστηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον περασμένο Μάιο, έχει λάβει υπόψη τα εν λόγω στοιχεία και επιχειρεί να ανατρέψει την εικόνα της Κύπρου ως ουραγό στις δαπάνες Ε&Α», δήλωσε χαρακτηριστικά.  
 
Διαβάστε ακόμα: Κ. Σαββίδης: Στην πρωτεύουσα οι περισσότερες άδειες οικοδομής
 
Όπως εξήγησε ο Δρ. Πατσαλής «στη βάση αυτού, το Πλαίσιο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη υιοθέτησης ενός φιλόδοξου ομολογουμένως στόχου, για αύξηση της εθνικής δαπάνης για Ε&Α στο 1,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2023, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στις επενδύσεις που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα ώστε αυτές να καλύπτουν τουλάχιστον το 50%». 
 
Ο Δρ. Πατσαλής, υπογράμμισε πως παράλληλα, το νέο Σύστημα Διακυβέρνησης για Ε&Κ, συμπεριλαμβανομένων των νέων θεσμών, του ΕΣΕΚ και του Επικεφαλής Επιστήμονα και ενός διευρυμένου ρόλου για το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ), έχει ήδη αρχίσει να παράγει έργο θέτοντας σε τροχιά υλοποίησης μια σειρά μέτρων πολιτικής για την ενίσχυση της Ε&Κ στην Κύπρο. «Λειτουργεί, δε, με τρόπο που να ενδυναμώνει τους δεσμούς και τη συνεργασία ανάμεσα στους βασικούς εμπλεκομένους, συμπεριλαμβανομένης της Πολιτείας, της επιστημονικής κοινότητας και του ιδιωτικού τομέα», σημείωσε, «συμβάλλοντας στην ανάπτυξη ενός αειφόρου, λειτουργικού και αποδοτικού οικοσυστήματος καινοτομίας με αποτελέσματα που θα διαφανούν ιδιαίτερα στο μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα».


 

Δειτε Επισης

Ρένος Φωκάς: Τα καινοτόμα έργα είναι αυτά που έχουμε στόχο να διεκπεραιώσουμε (vid)
ΚΝΕ: Χαιρετίζει την έγκριση του νόμου Net-Zero Industry από την Ευρωβουλή
Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνώριση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Η CNP Ασφαλιστική τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας και Υγείας
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Εγκαίνια του Έργου «Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας-Συνοικία Πολιτιστικών και Δημιουργικών Βιομηχανιών» (vid)