Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

Κ. Σαββίδης: Στην πρωτεύουσα οι περισσότερες άδειες οικοδομής το 2018

Το υψηλότερο ποσοστό αδειών οικοδομής αφορά έργα στη Λευκωσία, κάτι που επιβεβαιώνει την προσδοκία ότι η ανάπτυξη στον εγχώριο τομέα θα συνεχιστεί. Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων στην κάμερα του InBusinessNews o  Κωνσταντίνος Σαββίδης, Επιχειρησιακός Διευθυντής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών στον Κλάδο Ακινήτων και Ανάπτυξης Γης της PwC με αφορμή τη νέα έκδοση της PwC Κύπρου “Cyprus Real Estate Market – Year in Review 2018”. 
 
Διαβάστε ακόμα: Neo Plaza: Διαγωνισμός για την ανέγερση του έργου

Σε ποιους απευθύνεται και τι περιλαμβάνει η νέα έκθεση της PwC για την κυπριακή αγορά ακινήτων;

H συγκεκριμένη έκθεση που δημοσιεύεται δύο φορές το χρόνο, ενεργεί σαν μια πλατφόρμα που μας δίνει τη δυνατότητα να μοιραζόμαστε με όλους τους ενδιαφερόμενους στοιχεία και πληροφορίες αναφορικά με τις τελευταίες τάσεις του κλάδου.

Στην έκθεση γίνεται εκτενής ανάλυση των στατιστικών στοιχείων που αφορούν τον όγκο επενδύσεων, τις εξελίξεις στον τομέα ακινήτων πολυτελείας που βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς επίσης και στοιχεία για την κατασκευαστική δραστηριότητα.
 
Διαβάστε ακόμα: Τι είχε πει στο Nicosia Economic Congress ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Η αγορά φαίνεται να έχει κάνει θετικά βήματα τα τελευταία χρόνια. Ποιοί παράγοντες συνέβαλαν στην ανάπτυξη του τομέα;

Είναι γεγονός ότι ο τομέας ακινήτων στην Κύπρο παρουσιάζει σημάδια συνεχούς βελτίωσης. Αυτό αποτυπώνεται στην απόδοση των κύριων στατιστικών στοιχείων του κλάδου, όπως τις συναλλαγές μέσω του κτηματολογίου, τους δείκτες τιμών και τις άδειες οικοδομής.
Σύμφωνα με τις αναλύσεις της PwC, η συνολική αξία των συναλλαγών το 2018 έχει ξεπεράσει τα €4δις, που είναι σχεδόν τετραπλάσια σε σχέση με το χαμηλό επίπεδο του 2013. Ο κλάδος στέγασης αποτελεί την κινητήρια δύναμη για αυτή την αύξηση, συγκεντρώνοντας περίπου τα ¾ του συνολικού όγκου συναλλαγών.
 
Διαβάστε ακόμα: Αυξάνονται οι δαπάνες για έρευνα στην Κύπρο

Σημαντικός παράγοντας που συνέβαλε στην ανοδική πορεία της αγοράς αποτελεί η αυξημένη ζήτηση πολυτελών κατοικιών, κυρίως από ξένους επενδυτές, που τροφοδοτείται από κυβερνητικά σχέδια παροχής κινήτρων για επενδύσεις. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι έγιναν πέρα των 320 πωλήσεων οικιστικών ακινήτων άνω του €1,5εκ, με την πλειοψηφία να συγκεντρώνεται στα παραλιακά μέτωπα Λεμεσού και Πάφου.

Ταυτόχρονα, παρατηρείται αυξημένη ζήτηση και από ντόπιους αγοραστές. Είναι χαρακτηριστικό ότι  στη πρωτεύουσα, όπου η αγορά ακινήτων απευθύνεται κυρίως σε ντόπιους, ο συνολικός όγκος συναλλαγών σημείωσε την μεγαλύτερη ετήσια αύξηση το 2018.
 


Πως σχολιάζετε τα αυξημένα επίπεδα κατασκευαστικής δραστηριότητας που παρατηρούνται;


Ο ιδιωτικός κλάδος ανάπτυξης γης ανταποκρίνεται ενεργά στα αυξημένα επίπεδα ζήτησης που παρατηρούνται. Παρόλο που οι αναπτύξεις ακινήτων πολυτελείας και έργα που απευθύνονται σε ξένους επενδυτές παραμένουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αξίζει να σημειωθεί ότι το υψηλότερο ποσοστό αδειών οικοδομής αφορά έργα στη Λευκωσία, επιβεβαιώνοντας έτσι την προσδοκία ότι η ανάπτυξη από τον εγχώριο τομέα θα συνεχιστεί.

Πέραν από τη θετική δυναμική της οικονομίας και την αυξημένη εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην αγορά ακινήτων, στα αυξημένα επίπεδα κατασκευαστικής δραστηριότητας συμβάλλει η αισθητή έλλειψη προσφοράς που παρουσιάζεται για ακίνητα προς ενοικίαση.
Αφενός, στην πρωτεύουσα η αγορά προσπαθεί να ανταποκριθεί στον αναπτυσσόμενο τομέα της εκπαίδευσης, όπου νέες εισροές φοιτητών καλύπτουν μεγάλο ποσοστό των ενοικιαζόμενων κατοικιών, αφετέρου, στις παραλιακές πόλεις, όπου παρατηρείται αυξημένη τουριστική κίνηση, πολλοί ιδιοκτήτες προτιμούν να διαθέτουν τα ακίνητά τους προς βραχυπρόθεσμες μισθώσεις μέσω του διαδικτύου σε σχετικά υψηλότερα ενοίκια.

Η έκδοση είναι διαθέσιμη ηλεκτρονικά στη διεύθυνση www.pwc.com.cy/real-estate   
 

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση ακίνητα ιδανικά για επένδυση
Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Επιτυχής η παρουσία του ομίλου Λεπτός στην MIPIM 2024
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα
Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται