€18 εκατ για στήριξη startups και καινοτόμων επιχειρήσεων

Ώθηση στην καινοτόμο επιχειρηματικότητα, με στόχο τη δημιουργία νέων προϊόντων και υπηρεσιών, τα οποία θα μπορέσουν να διεισδύσουν στη διεθνή αγορά, επιχειρεί να βάλει το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ). Τα τρία καινοτόμα προγράμματα ύψους €18 εκατ που εξήγγειλε πρόσφατα το ΙδΕΚ και τα οποία θα δοθούν για πρώτη φορά κατευθείαν στις καινοτόμες επιχειρήσεις που θα επιλεγούν, φιλοδοξούν να δώσουν ώθηση σε κυπριακές επιχειρήσεις και να αποτελέσουν κίνητρο για προσέλκυση επιπρόσθετων ιδιωτικών κεφαλαίων.
 
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το ΙδΕΚ, τα εν λόγω προγράμματα απευθύνονται σε «καινοτόμες επιχειρήσεις από όλους τους τομείς δραστηριοτήτων με δυνατότητες ταχείας ανάπτυξης και προοπτικές διείσδυσης στη διεθνή αγορά». Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δύο προγράμματα απευθύνονται σε νεοφυείς επιχειρήσεις, ενώ το τρίτο σε υφιστάμενες επιχειρήσεις. Όλες οι εταιρείες θα πρέπει να έχουν την έδρα τους στην Κύπρο.
 
«Πρόκειται για ένα επαναστατικό σχέδιο που εστιάζει στην καινοτόμο επιχειρηματικότητα και το οποίο πιστεύομε ότι θα ενθαρρύνει startups και επιχειρήσεις να εστιάσουν επάνω στην επιχειρηματικότητα», ανέφερε μιλώντας στο InBusinessNews, o Επικεφαλής Επιστήμονας για Έρευνα και Καινοτομία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κυριάκος Κόκκινος. Τόνισε πως «τα τρία αυτά προγράμματα έχουν ένα κοινό στοιχείο. Χρηματοδοτούν επιχειρηματικά σχέδια με σαφή στόχευση τη διείσδυση των καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών στη διεθνή αγορά».

Ο κ. Κόκκινος υπογράμμισε πως οι κυπριακές επιχειρήσεις πρέπει να επενδύσουν στην έρευνα και την καινοτομία, τονίζοντας πως η εξωστρέφεια αποτελεί κλειδί για την επιτυχημένη τους πορεία. Η προσέλευση του κόσμου στην ημερίδα που διοργανώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, ανέφερε ο κ. Κόκκινος, και το ζωηρό ενδιαφέρον που επιδεικνύεται για τα νέα Προγράμματα «αποτελούν στοιχεία ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, αντικατοπτρίζοντας τη στροφή της εγχώριας επιχειρηματικής κοινότητας προς την καινοτομία». «Παράλληλα», τόνισε, «θα πρέπει τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα να προωθήσουν την αξιοποίηση των ερευνητικών τους αποτελεσμάτων, συνεργαζόμενα με τις επιχειρήσεις ή δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων spin-offs. Και με τους δύο τρόπους, διευρύνεται η παραγωγική βάση και ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας».

Διαβάστε ακόμα: Βαρνάβας Θεοδοσίου: Τι κρύβει ο Γλαύκος;

Διαβάστε ακόμα: RedMax Technologies: Η απόλυτη fiber σύνδεση

Τρία προγράμματα €18 εκατ
Τα νέα Προγράμματα του ΙδΕΚ για Επιχειρηματική Καινοτομία είναι το Πρόγραμμα «Δημιουργία και Αρχική Ανάπτυξη STARTUPs με Διεθνή Προσανατολισμό (Pre-Seed), το πρόγραμμα «Ανάπτυξη Διεθνώς Ανταγωνιστικών Καινοτόμων Προϊόντων και Υπηρεσιών από STARTUPs (Seed)», και το πρόγραμμα «Ανάπτυξη και Προώθηση Διεθνώς Ανταγωνιστικών Καινοτόμων Προϊόντων και Υπηρεσιών από Υφιστάμενες Επιχειρήσεις (Innovate)».
 
«Δημιουργία και Αρχική Ανάπτυξη Startups με Διεθνή Προσανατολισμό (PRE-SEED
Με προϋπολογισμό €4 εκατ., το πρόγραμμα απευθύνεται σε νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της ιδέας και το προϊόν ή η υπηρεσία τους δεν είναι ακόμα πλήρως ανεπτυγμένα. Η μέγιστη χρηματοδότηση ανέρχεται σε €100.000 ανά έργο και αναμένεται να καλύψει τη διερεύνηση, αξιολόγηση και ανάπτυξη της ιδέας, τη δημιουργία ενός αρχικού προϊόντος/υπηρεσίας και τη διεξαγωγή των προκαταρκτικών προσπαθειών προς την εμπορική αξιοποίησή του.
 
«Ανάπτυξη Διεθνώς Ανταγωνιστικών Καινοτόμων Προϊόντων και Υπηρεσιών από Startups(SEED
Το πρόγραμμα, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται επίσης σε 4 εκατ., απευθύνεται σε startups οι οποίες έχουν ήδη δραστηριοποιηθεί για μικρό χρονικό διάστημα και το καινοτόμο προϊόν/υπηρεσία τους βρίσκεται σε πιο ώριμο στάδιο χωρίς ωστόσο να έχει ακόμα διεισδύσει στην αγορά. Η μέγιστη χρηματοδότηση ανά έργο ανέρχεται στις €500.000 και αναμένεται να καλύψει κάθε δραστηριότητα η οποία θα επιτρέψει τη γρήγορη ανάπτυξη της καινοτόμου ιδέας, την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων και την επιτυχή διείσδυση του προϊόντος/υπηρεσίας στη διεθνή αγορά.
 
«Ανάπτυξη και Προώθηση Διεθνώς Ανταγωνιστικών Καινοτόμων Προϊόντων και Υπηρεσιών από Υφιστάμενες Επιχειρήσεις (INNOVATE
Με €10 εκατ. προϋπολογισμό, το πρόγραμμα απευθύνεται σε υφιστάμενες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ήδη στην αγορά ή διαθέτουν καινοτόμα προϊόντα/υπηρεσίες στο στάδιο δοκιμών ή πιλοτικής εφαρμογής, που θα επενδύσουν στην έρευνα και καινοτομία, για την ανάπτυξη ανταγωνιστικών καινοτόμων προϊόντων ή υπηρεσιών με δυνατότητα όσο το δυνατόν πιο άμεσης διείσδυσης στη διεθνή αγορά. Το μέγιστο ποσό χρηματοδότησης ανέρχεται στο €1 εκατ. ανά έργο και θα αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη και βελτιστοποίηση του προϊόντος/υπηρεσίας της επιχείρησης, την έναρξη της εμπορικής παραγωγής καθώς επίσης και την προώθηση/προβολή και υποστήριξη της διάθεσης του προϊόντος στη διεθνή αγορά.
 
Η διαδικασία επιλογής
Βάσει της διαδικασίας επιλογής που θα ακολουθηθεί, οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν τις προτάσεις τους, οι οποίες θα αξιολογηθούν σε δύο στάδια από ξένους εμπειρογνώμονες, οι οποίοι διαθέτουν διεθνές επιχειρηματικό background. Ειδικότερα, οι προτάσεις που θα κατατεθούν, θα μελετηθούν από του ειδικούς, εξ αποστάσεως και από αυτές θα επιλεγούν οι πιο καλές. Σε δεύτερο στάδιο, δεύτερη επιτροπή εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι θα έλθουν στην Κύπρο ειδικά για το σκοπό αυτό (Ανεξάρτητη Επιτροπή Αξιολόγησης) θα μελετήσει τις προτάσεις που ξεχώρισαν στην πρώτη φάση και θα καταλήξει στις τελικές προτάσεις που θα λάβουν τελικά τα χρηματοδότηση.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει του budget, θα χρηματοδοτηθούν τουλάχιστον 40 επιχειρήσεις στο πρώτο πρόγραμμα, τουλάχιστον οκτώ επιχειρήσεις στο δεύτερο πρόγραμμα και τουλάχιστον 10 στο τρίτο.
 
 
Τα κριτήρια
Οι καλύτερες επιχειρηματικές ιδέες θα επιλεγούν στη βάση τριών κριτηρίων αξιολόγησης:
 
Α. Αριστεία και καινοτομία
Β. Πως η πρόταση θα έχει επίδραση στην εταιρεία και την οικονομία γενικότερα
Γ. Οι πιθανότητες επιτυχίας του έργου, στη βάση του σχεδιασμού του και των δεξιοτήτων των εμπλεκομένων στην επιχείρηση (implementation).
 
Οι πρώτες Καταληκτικές Ημερομηνίες Υποβολής Προτάσεων είναι οι ακόλουθες:

  • Για το Πρόγραμμα PRE-SEED: 04 Οκτωβρίου 2019
  • Για το Πρόγραμμα SEED: 18 Οκτωβρίου 2019
  • Για το Πρόγραμμα INNOVATE: 25 Οκτωβρίου 2019
 
Το Ηλεκτρονικό Σύστημα Υποβολής Προτάσεων στην Πύλη Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών IRIS του ΙδΕΚ, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Αύγουστο 2019.
 
Τα Προγράμματα εντάσσονται στο υφιστάμενο πλαίσιο του ΙδΕΚ για Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία RESTART 2016-2020 και συγχρηματοδοτούνται από την Κυπριακή Δημοκρατία (μέσω του Προϋπολογισμού του ΙδΕΚ) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ (ΕΤΠΑ).

Δειτε Επισης

Τέσσερα εμπόδια για νέους διευθυντές και ο ρόλος της εκπαίδευσης στην υπέρβασή τους
Επεκτείνει την παρουσία του στην Κύπρο με το άνοιγμα νέων γραφείων ο Όμιλος Isystems
H Lidl Κύπρου στηρίζει σταθερά το Ayia Napa Youth Soccer Festival
Έρευνα CyEmployers: Διασύνδεση των δεξιοτήτων που αποκτούνται από την ανώτερη εκπαίδευση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας
Ανοίγει τις πύλες της η γκαλερί που έρχεται να κάνει την ανατροπή
Η επίδραση της ΤΝ στις επαγγελματικές υπηρεσίες
Ενδυνάμωση νέας γενιάς για καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο
Η ανακοίνωση της CNP για την πώληση στην Ελληνική- «Το επόμενο βήμα…»
16α IN Business Awards: Απόψε η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν
Καρδιοχειρουργοί του Mediterranean Hospital παρακολούθησαν διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή Claus Preusse