Βαρνάβας Θεοδοσίου: Τι κρύβει ο Γλαύκος;

Χαράλαμπος Μιχαήλ  08/07/2019 07:31
Βαρνάβας Θεοδοσίου: Τι κρύβει ο Γλαύκος;

Βαρνάβας Θεοδοσίου: Τι κρύβει ο Γλαύκος;

Χαράλαμπος Μιχαήλ  08/07/2019 07:31

Πολύ ευτυχής που έχει κατακυρωθεί το τεμάχιο 10 στην Exxonmobil Cyprus δηλώνει ο lead country manager της εταιρείας, Βαρνάβας Θεοδοσίου, επισημαίνοντας την προσήλωσή τους στην αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της ανακάλυψης στον στόχο Γλαύκος-1. Μιλά, επίσης, για τα επόμενα εταιρικά σχέδια, πλείστα εκ των οποίων συνδέονται με την πορεία των γεωτρήσεων στη βάση των δεδομένων που θα προκύψουν. 

H ExxonMobil δραστηριοποιείται στην Κύπρο για 60 και πλέον χρόνια, λειτουργώντας σήμερα 66 πρατήρια, που φέρουν την επωνυμία Esso. Ασχολείται με την προμήθεια, διανομή και εμπορία καυσίμων. H μητρική ExxonMobil Corporation, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαιοειδών στον κόσμο με περισσότερους από 75.000 εργαζόμενους, χρησιμοποιεί ευρέως την τεχνολογία και την καινοτομία για να αναπτύσσει και να διαθέτει με ασφάλεια και υπευθυνότητα τα προϊόντα ενέργειας που χρειάζεται η σημερινή κοινωνία.                                           

Από το 2017, κατόπιν υπογραφής σχετικού συμβολαίου με την Κυπριακή Δημοκρατία, οι δραστηριότητες της ExxonMobil στην Κύπρο έχουν επεκταθεί και στην εξερεύνηση υδρογονανθράκων στο θαλάσσιο τεμάχιο 10 της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ), δια μέσου μιας νέας θυγατρικής, της ExxonMobil Exploration & Production Cyprus Offshore.

Διαβάστε ακόμα: €18 εκατ για στήριξη startups και καινοτόμων επιχειρήσεων

Διαβάστε ακόμα: RedMax Technologies: Η απόλυτη fiber σύνδεση

Πότε και πώς αρχίζει η παραγωγή 

Στα τέλη Φεβρουαρίου ανακοινώθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα από τον στόχο Γλαύκος. Πότε θα πρέπει να αναμένουμε επίσημα στοιχεία από τη μελέτη των δεδομένων;
Να επισημάνω ότι τα πρώτα αποτελέσματα μιλούν για συνολικό κοίτασμα φυσικού αερίου από πέντε έως οκτώ τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Η μελέτη των δεδομένων συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί αφού γίνουν επιβεβαιωτικές εργασίες στον στόχο Γλαύκος-1, κάτι που αναμένεται να γίνει το 2020. Μετά την ολοκλήρωση των επιβεβαιωτικών εργασιών θα ακολουθήσουν περαιτέρω μελέτες δεδομένων. Ανάλογα με την ποιότητα των αποτελεσμάτων μπορεί να χρειαστούν ακόμα έξι με δώδεκα μήνες προτού να έχουμε τα τελικά στοιχεία. 

Πότε και πώς πρακτικά θα γίνουν οι περαιτέρω ερευνητικές γεωτρήσεις από την ExxonMobil; 
Η πραγματοποίηση γεωτρήσεων είναι μια πολύπλοκη και πολυδιάστατη διαδικασία. Πρώτα επιβάλλεται η απόκτηση των σεισμογραφικών δεδομένων στην περιοχή που υπάρχει ενδιαφέρον σε δυσδιάστατη και έπειτα σε τρισδιάστατη μορφή. Ακολουθεί ο σχεδιασμός και η αδειοδότηση της γεώτρησης, διαδικασίες που περιλαμβάνουν περιβαλλοντικές και αρχαιολογικές έρευνες. Μόλις πραγματοποιηθεί η γεώτρηση και εάν τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά, ξεκινά η αξιολόγησή τους και ο προγραμματισμός σχετικών επιβεβαιωτικών διαδικασιών. Ακολουθεί περαιτέρω λεπτομερής μελέτη τους και εάν τα αποτελέσματα το επιτρέπουν, τότε ξεκινά ο προγραμματισμός ανάπτυξης, ο σχεδιασμός και η κατασκευή των υποδομών και φυσικά η συνομολόγηση συμφωνίας με τελικούς αγοραστές. Όλα τα πιο πάνω χρειάζονται για να αρχίσει η παραγωγή.

Ποια χρονοδιαγράμματα διέπουν την ολοκλήρωση των γεωτρήσεων;
Δεν υπάρχει μία και μόνη απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα, καθώς είναι πολλοί οι παράγοντες - συχνά έξω από τον άμεσο έλεγχό μας - που μπορούν να επηρεάσουν το χρονοδιάγραμμα.                                      

Στην Κύπρο, από την ημέρα υπογραφής της συμφωνίας για το τεμάχιο 10, προχωρήσαμε στην γεώτρηση δύο στόχων μέσα σε 20 μήνες. Αυτό θεωρείται πολύ σύντομο χρονικό διάστημα στον τομέα μας. Στη συνέχεια, μπορεί να χρειαστούν άλλα ένα με δύο χρόνια για τις επιβεβαιωτικές εργασίες. Συνολικά, από την εξερεύνηση έως την εμπορευματοποίηση ενός κοιτάσματος, η περίοδος θα μπορούσε να είναι από πέντε έως δέκα χρόνια, ίσως και περισσότερα, καθώς πολλοί εξωγενείς παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν τη διαδικασία. 

Πώς και πότε αρχίζουν οι πωλήσεις

Τι είδους τεχνικός εξοπλισμός και πλοία χρησιμοποιούνται;
Ένα ερευνητικό πρόγραμμα χρειάζεται μια βάση ανεφοδιασμού, στη δική μας περίπτωση στη Λεμεσό, σκάφη για τη μεταφορά εξοπλισμού και προμηθειών από τη βάση στο γεωτρύπανο και ελικόπτερα για τη μεταφορά του προσωπικού. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι πλατφόρμων γεώτρησης, ανάλογα με το βάθος του νερού, τη μορφολογία και άλλους παράγοντες. Στην Κύπρο έχουμε χρησιμοποιήσει ένα πλωτό γεωτρύπανο για μεγάλα θαλάσσια βάθη. 

Πώς και σε ποια μορφή αναμένεται να γίνει η εξόρυξη του φυσικού αερίου και ποιες διαδικασίες πώλησης θα ακολουθηθούν;
Όπως έχουμε πει και στο παρελθόν, όταν επιβεβαιωθούν εμπορεύσιμες ποσότητες, υπάρχουν διάφορες επιλογές για παραγωγή και εμπορευματοποίηση. Ανάλογα με τις επιβεβαιωμένες ποσότητες και μια σειρά άλλων παραγόντων, το φυσικό αέριο θα μπορούσε να πωληθεί μέσω του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου ( LNG plant), ενός αγωγού προς την Αίγυπτο ή την Ευρώπη, πλωτού LNG ( FLNG) ή με οποιονδήποτε συνδυασμό των πιο πάνω. 

Υπάρχουν καθόλου σκέψεις για επέκταση των δραστηριοτήτων της ExxonMobil στην Κύπρο στο μέλλον; 
Είμαστε πολύ ευτυχείς που μας έχει κατακυρωθεί το τεμάχιο 10 στον τρίτο γύρο αδειοδότησης και σε αυτό το στάδιο η προσοχή μας είναι επικεντρωμένη στην αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της ανακάλυψης στον στόχο Γλαύκος-1, καθώς και στην προοπτική αυτού του τεμαχίου. Ως παγκόσμια εταιρεία είμαστε πάντα πρόθυμοι να αξιολογούμε νέες ευκαιρίες που παρουσιάζονται διεθνώς, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της Κύπρου.

Ευρύ φάσμα επαγγελματιών

Από ποιες ειδικότητες στελεχώνεται η ομάδα του όλου προγράμματος γεωτρήσεων;
Αν βασιστούμε στο χρονοδιάγραμμα που αναλύσαμε σε μια από τις πιο πάνω ερωτήσεις, ένα επιτυχημένο και ασφαλές πρόγραμμα γεωτρήσεων χρειάζεται ευρύ φάσμα επαγγελματιών, όπως γεωλόγους, μηχανικούς, εξειδικευμένους τεχνικούς, εμπειρογνώμονες σε θέματα χρηματοδότησης και προμηθειών, δικηγόρους, σύμβουλους επικοινωνίας και διεθνών σχέσεων και εμπειρογνώμονες σε περιβαλλοντικά θέματα.

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό IN Business που κυκλοφορεί

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας