Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Θ. Παρπέρης: Τα πλεονεκτήματα της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού

Το μήνυμα ότι η Κύπρος διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα που την καθιστούν ένα ελκυστικό ανερχόμενο διεθνές και περιφερειακό επιχειρηματικό κέντρο, προσελκύοντας ξένους επενδυτές, στέλνει ο Θεόδωρος Παρπέρης, επικεφαλής του Τμήματος Φορολογικών και Νομικών Υπηρεσιών της PWC.
 
Σε συνέντευξη του στο InBusinessNews, ο κ. Παρπέρης εξηγεί γιατί η Κύπρος αποτελεί ελκυστικό προορισμό για επενδυτές και για διαμονή ενώ αναλύει τις εθνικότητες επενδυτών και ξένων εταιρειών, στις οποίες εστιάζει η Κύπρος.
 
Διαβάστε ακόμα: Χ. Τσίγκης: Αιολικά πάρκα €350 εκατ στην Κύπρο
  
Ποια η σημασία του 4ου Cyprus International Investors Summit για την Κύπρο;
Το  Διεθνές Συνέδριο Επενδύσεων διοργανώνεται φέτος για 4η φορά στο πλαίσιο των   πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η επιχειρηματική κοινότητα  με στόχο την  ανάδειξη και την προώθηση των επενδυτικών ευκαιριών που προσφέρει η χώρα μας. Η σημασία του συνεδρίου για την κυπριακή οικονομία είναι μεγάλη, καθώς οι ξένες επενδύσεις αποτελούν σήμερα έναν από τους βασικότερους μοχλούς ανάπτυξης. 
Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ομιλίες και παρουσιάσεις από διεθνώς διακεκριμένους επαγγελματίες  με απώτερο σκοπό την ενημέρωση και την ανάλυση του επενδυτικού περιβάλλοντος στην Κύπρο, αλλά και των σημαντικότερων μεταρρυθμίσεων στο οικονομικό, επιχειρηματικό και νομοθετικό πλαίσιο. Μέσα από την διοργάνωση του συγκεκριμένου συνεδρίου θέλουμε οι συμμετέχοντες να μπορούν να διευρύνουν το δίκτυο των επαφών και των συνεργασιών τους και παράλληλα να διερευνήσουν νέες  ευκαιρίες στον τομέα των επενδύσεων. Επιπλέον, το συνέδριο προσφέρει τη δυνατότητα ανάπτυξης νέων συνεργασιών με αντιπροσώπους που δραστηριοποιούνται σε όλο το φάσμα των επενδυτικών υπηρεσιών στο εξωτερικό, όπως διεθνή δικηγορικά και ελεγκτικά γραφεία, εταιρείες διαχείρισης επενδύσεων, επενδυτικά ταμεία και άλλοι οργανισμοί παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών.
 
Πόσο κοντά βρίσκεται η Κύπρος στο στόχο να καταστεί regional/international headquartering centre; Ποιές προσπάθειες καταβάλλονται προς αυτή την κατεύθυνση, και τι άλλο πρέπει να γίνει;
Η Κύπρος διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα που την καθιστούν ένα ελκυστικό ανερχόμενο διεθνές και περιφερειακό επιχειρηματικό κέντρο. Η συνεχής αναβάθμιση του νομοθετικού πλαισίου και η ευθυγράμμιση του με το αντίστοιχο ευρωπαϊκό, αλλά και η ύπαρξη ενός ανταγωνιστικού φορολογικού συστήματος, σε συνδυασμό με την υψηλή ποιότητα ανθρώπινου δυναμικού, είναι μερικά μόνο από τα πολλά πλεονεκτήματα που προσφέρει η χώρα και τα οποία συμβάλλουν στην εδραίωσή της ως regional/international headquartering centre. Άλλοι παράγοντες που ευνοούν την προσέλκυση και την εγκαθίδρυση κεντρικών γραφείων (headquarters) οργανισμών διεθνούς βεληνεκούς περιλαμβάνουν τις συνεχώς αναπτυσσόμενες  επιχειρηματικές υποδομές αλλά και το πολυπολιτισμικό περιβάλλον της χώρας.   
Αξίζει να αναφερθεί, ότι στην προσπάθεια αυτή έχουν συμβάλει σημαντικά η συνεργασία και η ανταλλαγή ιδεών μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, το ευρύ δίκτυο συμφωνιών Αποφυγής Διπλής Φορολογίας που έχει αναπτύξει η χώρα μας αλλά και οι συνεχείς πρωτοβουλίες που λαμβάνονται από τον Οργανισμό Προώθησης Επενδύσεων (CIPA) και το ΚΕΒΕ , για προώθηση της Κύπρου ως ένας προορισμός που διαθέτει ένα ευέλικτο επιχειρηματικό πλαίσιο για την εξυπηρέτηση των εταιρειών που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στο νησί. Επιπλέον, το κράτος καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για την ενδυνάμωση των διπλωματικών σχέσεων με χώρες ανά το παγκόσμιο, με την εγκαθίδρυση περισσότερων πρεσβειών, προξενείων και εμπορικών αντιπροσωπειών.
 
Διαβάστε ακόμα: Tocayo: Η νέα άφιξη στη Λευκωσία

Γιατί η Κύπρος αποτελεί ελκυστικό προορισμό για επενδυτές και για διαμονή; Τι πλεονεκτήματα προσφέρει;
Η βελτίωση των δεικτών της οικονομίας, η πτωτική πορεία του δημόσιου χρέους και οι συνεχείς αναβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης συμβάλλουν στη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για τους ξένους επενδυτές, ενώ παράλληλα διευρύνουν τις προοπτικές για την προβολή της Κύπρου ως ένας ελκυστικός προορισμός για τη μεταφορά κεντρικών γραφείων.
Η κομβική γεωγραφική θέση της χώρας σε συνδυασμό με το πλήρως εναρμονισμένο με τα Ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα νομικό πλαίσιο, το ανταγωνιστικό φορολογικό καθεστώς, αλλά και το σχετικά χαμηλό κόστος διαχείρισης ομίλων εταιρειών, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες  για την προσέλκυση επενδυτών και επιχειρήσεων, από χώρες εντός και εκτός της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου και του Ηνωμένου Βασιλείου.
H Κύπρος είναι σε θέση να προσφέρει λύσεις και να εξυπηρετήσει διεθνείς οργανισμούς από όλο το φάσμα των επιχειρηματικών εργασιών, ενόψει του Brexit, προσφέροντας ποιοτικές υπηρεσίες μέσω της πληθώρας εγκεκριμένων ελεγκτικών και δικηγορικών γραφείων, καθώς και εξειδικευμένων συμβουλευτικών οίκων.
 
Διαβάστε ακόμα: Πόσο ακριβή είναι η Κύπρος σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη
 
Σε ποιες εθνικότητες επενδυτών και ξένων εταιρειών εστιάζει η Κύπρος και για ποιους λόγους;
Η Κύπρος λόγω της στρατηγικής της θέσης ως σταυροδρόμι τριών ηπείρων αλλά και των σημαντικών πλεονεκτημάτων που προσφέρει, αποτελεί ιδανικό προορισμό για την εγκαθίδρυση κεντρικών γραφείων ανεξαρτήτως της υφιστάμενης καταγωγής, του τομέα δραστηριοποίησης και του επιχειρηματικού βεληνεκούς ενός οργανισμού. Ωστόσο, μέσα από προωθητικές ενέργειες  η Κύπρος εστιάζει περισσότερο στην προσέλκυση διεθνών οργανισμών προερχόμενων κυρίως από την Ασία (Ινδία, Κίνα), την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, αξιοποιώντας τη θέση της ως πύλη εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, ενόψει της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κύπρος στοχεύει στην εδραίωση της ως ένας ελκυστικός εναλλακτικός προορισμός για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο και που επιθυμούν να συνεχίσουν να διεξάγουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην επίτευξη αυτού του στόχου συμβάλλουν τόσο η  στενή σχέση Κύπρου - Η.Β, όσο και η αναθεώρηση της σύμβασης προς αποφυγή διπλής φορολογίας μεταξύ των δύο χωρών. 

Δειτε Επισης

Η νέα γραφειακή ανάπτυξη αξίας 3,5 εκατ. ευρώ στη Λάρνακα-Πού χωροθετείται και τι θα περιλαμβάνει
Φ. Στασόπουλος: Από πού πηγάζει η αύξηση κερδοφορίας της Ελληνικής-Θετική εξέλιξη η συμμετοχή της Eurobank
Ο βραχνάς της έλλειψης προσωπικού και οι κλάδοι με τις περισσότερες κενές θέσεις εργασίας
Ανακαινίσεις ξενοδοχείων-Πυρετώδεις εργασίες και ολικό λίφτινγκ μονάδων στα σκαριά
Στο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού GOLD: Hail to the Chief Financial Officer
Eurobank Hub: Εκεί που κτυπά η καρδιά της τράπεζας και κτίζεται η τεχνολογική ανάπτυξη του ομίλου (pics)
Οι επιδόσεις των αεροδρομίων μας... Αύξηση επιβατικής κίνησης πέραν του 20% σε βάθος πενταετίας (πίνακες)
Επαναρχίζουν οι εργασίες για το τερματικό στο Βασιλικό-Τι δηλώνει ο Παπαναστασίου και η ανακοίνωση της CPP
Ενισχύουν τον κοινωνικό διάλογο προς διασφάλιση της ομαλότητας και της σταθερότητας στα εργασιακά
Στην τελική ευθεία για το Πάρκο Χρωμάτων στην Πάφο (pics)